Monday, August 25, 2008

Οι ωδίνες του Κέντρου Θεάτρου και Χορού


Ο διευθυντής του ΕΚΕΘΕΧ, Ηρακλής Λογοθέτης ευελπιστεί σ' έναν καλό κωδικό στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ
Περισσότεροι από εκατό εν ενεργεία άστεγοι θεατρικοί θίασοι και δεκάδες ομάδες χορού περιμένουν μια... άσπρη μέρα, μαζί με μια στέγη, από το νεοσύστατο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ), που τον τελευταίο καιρό, σε ένα τοπίο ερήμωσης και αδράνειας, εργάζεται με τις μηχανές στο φουλ. Τοπίο ερήμωσης στην κυριολεξία, αφού οι πενιχρές επιχορηγήσεις θεάτρου και χορού για τη σεζόν που έληξε τον Μάιο -οι οποίες ανακοινώθηκαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας (έχουμε καιρό ώς την εκταμίευσή τους!) -είναι «ψαλιδισμένες» κατά 435.000 χιλιάδες ευρώ. Ετσι, οι ήδη χρεωμένοι επιχορηγούμενοι βυθίζονται σε αδιέξοδο. Σε πολλές περιπτώσεις, το φίδι απ' την τρύπα καλούνται να το βγάλουν με «ψίχουλα», μόλις 15.000 ευρώ.

Σε ένα τόσο «σφιχτό» πλαίσιο, τι θα μπορέσει να κάνει το ΕΚΕΘΕΧ, που έχει βάλει τόσο ψηλά τον πήχυ, ώστε ζητεί από την Πολιτεία «προίκα» 12 εκατομμυρίων ευρώ; Κατ' αρχάς, προτίθεται να μισθώσει για περίοδο τριών χρόνων τρία θέατρα για τις παραστάσεις νέων άστεγων θιάσων θεάτρου και χορού (Αθήνας και περιφέρειας), καθώς και για τις πρόβες των χορευτικών ομάδων. Συγχρόνως, ανακοίνωσε τη δημιουργία γραφείου υποστήριξης και επικοινωνίας, που θα αυξήσει τις πιθανότητες επιλογής των ελληνικών ομάδων σε επιχορηγούμενες δράσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Η τέχνη του κυρίου Χάαρμαν» του Κάρμακαρ, μία από τις παραγωγές του «Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας» (Μπέτυ Αρβανίτη), που με τη μείωση της επιχορήγησης αποκτά χρέος άνω των 70.000 ευρώ.
Ομως, στο υπουργείο Πολιτισμού δεν κουνιέται φύλλο και τα ταμεία είναι άδεια. Ωστόσο, το επιτελείο του ΕΚΕΘΕΧ έχει βάλει πείσμα το 2009 να είναι ένας νέος, καθαρός και ξάστερος χρόνος για το ελληνικό θέατρο και χορό. Ευελπιστεί, λοιπόν, ότι οι τρεις χώροι θα έχουν βρεθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2009. Κι αν ναι, θα υπάρξει το κεφάλαιο για την επινοικίασή τους και συγχρόνως την υλοποίηση της «εθνικής πολιτιστικής πολιτικής», που τώρα είναι υπό επεξεργασία;

Μπορεί οι άνθρωποι του ΕΚΕΘΕΧ να δουλεύουν (ήδη εκπονούν, μεταξύ άλλων, τη σύνταξη των όρων των νέων προκηρύξεων για τις επιχορηγήσεις), αλλά στην πραγματικότητα το μέλλον του θεσμού θα κριθεί τον Οκτώβριο -όταν ο υπουργός Πολιτισμού θα αποχωρεί απ' τις διαπραγματεύσεις του με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, έχοντας εξασφαλίσει τον αριθμό του ειδικού κωδικού του ΕΚΕΘΕΧ στον τακτικό προϋπολογισμό.

Επειδή είδαμε πού οδηγήθηκε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο εξωθήθηκε να κατεβάσει ρολά... παρ' ότι διαθέτει κωδικό στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, το ΕΚΕΘΕΧ δεν τρέφει αυταπάτες. Σαφώς η ευθύνη πρωτίστως ανήκει στην Πολιτεία, αλλά -καλού κακού- αναζητεί τους χορηγούς του. Μελετά ενδελεχώς τον χορηγικό νόμο και μαζί τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση - μην ξεχνάμε ότι, ως Νομικό Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου, μπορεί να κινηθεί ευέλικτα. *


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/08/2008

No comments: