Tuesday, March 1, 2016

Παίγνια λόγου στη σκηνή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28.02.2016
ΑΝΝΥ ΚΟΛΤΣΙΔΟΠΟΥΛΟΥ
Σκηνή από την παράσταση «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί».
Σκηνή από την παράσταση «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί».

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΑΪΒΣ
Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει
μια φραντζόλα ψωμί
σκηνοθ.: Σοφία Μαραθάκη
θέατρο: 104 (Ομάδα ΑΤΟΝΑλ)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΤΗΣ
Αδαμαντία
σκηνοθ.: Κωστής Καπελώνης
θέατρο: Τέχνης (Υπόγειο)

Πειστικοί ήχοι και κραυγές χιμπατζήδων στην ανοιχτή σκηνή. Τρεις ηθοποιοί υποδύονται αυτοσχεδιαστικά τους δαρβινικούς προγόνους μας. Ετσι αρχίζει το πρώτο («Λόγια, λόγια, λόγια») από τα τέσσερα μονόπρακτα του Ντέιβιντ Αϊβς που παρουσιάζονται εδώ με τον τίτλο του τέταρτου: «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», ενώ στην πρώτη τους παρουσίαση (Νέα Υόρκη 1993) είχαν τίτλο: «Κάθε πράγμα στην ώρα του».

Θεατρικό αίνιγμα και σκηνοθετικός μπελάς

 Μαρία Καλλιμάνη Ράνια Οικονομίδου Βαγγέλης Κρανιώτης

29.02.2016 | Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Θα ήθελα να στραφώ σε ορισμένες παραστάσεις πρωτοφανέρωτων ελληνικών κείμενων, συγγραφέων συνοδοιπόρων, της ίδιας πάνω-κάτω γενιάς. Θα ξεκινήσω με το ανέβασμα στο Αγγέλων Βήμα (στο πλαίσιο του φεστιβάλ διαρκείας που επιμελείται η Λεία Βιτάλη εκεί) του νέου έργου του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, με τον πολύ όμορφο και υποσχόμενο τίτλο «Πεταλούδα σε πηγάδι».
Μια κοινή όμως πρώτα παρατήρηση αντί εισαγωγής. Νιώθω ότι καιρό είχαμε να μιλήσουμε για τον Ελληνα συγγραφέα και για τα τελευταία πονήματα της δραματουργίας μας. Σημείο των καιρών, ασφαλώς: Είναι γεγονός πως για αρκετό καιρό (και) το θέατρό μας είχε στρέψει την προσοχή του σε άλλα θέματα, περισσότερο ενδο-σκηνικά, ώστε το ίδιο το κείμενο σαν αρχική συνθήκη θεάτρου να τίθεται προσωρινά εκτός του παραδοσιακού κεντρικού του ρόλου.

Οι υποψηφιότητες για το Βραβείο «Δημήτρης Χορν»

 
Πάνω (από αριστερά): Κωνσταντίνος Γώγουλος, Κωνσταντίνος Ασπιώτης / Κάτω (από αριστερά): Γιώργος Παπαγεωργίου, Αργύρης Πανταζάρας

Τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί διεκδικούν το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου (φθινόπωρο 2014 - καλοκαίρι 2015), στη φετινή απονομή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις 20.00, στο Θέατρο Χορν (Αμερικής 10).
Οι φετινοί υποψήφιοι είναι: