Saturday, October 20, 2007

"Ο ηθοποιός, ανάμεσα στη σκηνή και στην οθόνη"

Τα Τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου, της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οργανώνουν στις 4 και 5 Νοεμβρίου διεθνές συνέδριο με θέμα "Ο ηθοποιός, ανάμεσα στη σκηνή και στην οθόνη". Η συγκριτική προσέγγιση θεάτρου και κινηματογράφου από τη σκοπιά της υποκριτικής τέχνης αποτελεί ευρεία ερευνητική περιοχή, πτυχές της οποίας θα επιχειρηθούν να αναδειχθούν στο συνέδριο. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός πεδίου επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ θεατρολόγων και θεωρητικών του κινηματογράφου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και του κοινού. Το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές, καλλιτέχνες, αλλά και σε όσους αγαπούν το θέατρο και τον κινηματογράφο και θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Η «Αυλή των θαυμάτων» από την Ελβετία στην Αθήνα

Η Θεατρική Ομάδα Ελλήνων Γενεύης (ΘΟΕΓ) θα παρουσιάσει στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών (Κυριακή 21 και Δευτέρα 22/10/07) το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Η Αυλή των θαυμάτων, μετά από τις επιτυχείς παραστάσεις που έδωσε στη Γενεύη τον περασμένο Μάιο. Η Αυλή αποτέλεσε σταθμό στο νεοελληνικό θέατρο όταν ανέβηκε για πρώτη φορά το 1957 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Στην τωρινή παρουσίαση, 50 χρόνια μετά, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ένας μαθητής του, ο Γιώργος Σταγκάκης.

Η ΘΟΕΓ δημιουργήθηκε το 1996. Τα μέλη της είναι μόνιμοι κάτοικοι της ελβετικής πόλης με διαφορετικούς προσανατολισμούς κι επαγγέλματα, που τους συνδέει στενά η αγάπη για το θέατρο και η επιθυμία να διατηρήσουν ζωντανή την επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά. Στο παρελθόν παρουσίασε έργα αρχαίας τραγωδίας όπως την Αντιγόνη και τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, καθώς και τις Φοίνισσες του Ευριπίδη. Παραστάσεις της έχουν ανέβει σε πόλεις της Ελβετίας, αλλά και σε Γαλλία, Κύπρο και Ελλάδα. Το 1999 παρουσίασε τον Οιδίποδα στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Όπως είχε αναφέρει τότε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ταμείου υποτροφιών του κολλεγίου και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, Δημήτρης Καραμάνος: «Εντυπωσιάστηκαν όσοι είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν (...). Η παράσταση ήταν από κάθε άποψη επαγγελματικού επιπέδου ως προς την αρτιότητα και ποιότητα όλων των στοιχείων της (....)». [Δες και Καθημερινή]

Wednesday, October 17, 2007

Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει 2 νέους θεσμούς


ΗΜΕΡΗΣΙΑ 11/10/2007
Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει 2 νέους θεσμούς

Του Γιώργου Βαϊλάκη

Ενα πολυδιάστατο ρεπερτόριο με εφτά διαφορετικές παραγωγές σε εφτά σκηνές περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για την «αιχμή του δόρατος της χρονιάς, για μια παλέτα από υπέροχα χρώματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους που αποτελούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του θεάτρου», λέει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς.

Η αυλαία των παραστάσεων ανοίγει με τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι, αφού μετά την περσινή επιτυχία συνεχίζεται και φέτος, από τις 19 Οκτωβρίου, η παρουσίαση του κορυφαίου μυθιστορήματος του Ρώσου δημιουργού στην Πειραματική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ακολουθεί «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, στις 20 Οκτωβρίου, στο Παιδικό Στέκι ένα παραμύθι που φέρνει αντιμέτωπους τον κόσμο της Ανατολής με τον κόσμο της Δύσης για να αποδείξει τελικά στους μικρούς θεατές ότι μέσα στο διαφορετικό κρύβονται αυτά που μας ενώνουν.

Στο Rex
Βασισμένο στον «Έμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ είναι ο «Εμπορος του Λας Βέγκας», από τις 2 Νοεμβρίου στο Θέατρο Rex- Σκηνή Κοτοπούλη, με το υλικό του Σαίξπηρ να είναι η αφετηρία για να στηθεί ξανά η ιστορία, με πολλές ανατροπές, αιρετική διάθεση και μοντέρνα οπτική, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μαρκ φον Χένινγκ. Οσο για την «Κασετίνα» του Καρλ Στέρνχαϊμ, πρόκειται για μία μαύρη γερμανική κωμωδία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 9 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Κάππα, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Τον κύκλο της έρευνάς του για το αρχαίο δράμα και τη λειτουργία του στον κλειστό χώρο ανοίγει ο Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος σκηνοθετεί τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.

Προηγουμένως η παράσταση θα παρουσιαστεί αρχικά στο Χογκ Κονγκ και στη Γερμανία και στη συνέχεια, από τις 15 Νοεμβρίου, στη Νέα Σκηνή που φέτος στεγάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας. Πρωτοεμφανιζόμενος στο ελληνικό θέατρο αλλά καθιερωμένος ήδη στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή είναι ο Βασίλι Σίγκαρεφ, ένας από τους πιο ελπιδοφόρους και τολμηρούς Ρώσους συγγραφείς τη νέας γενιάς και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι ένα έργο του, την «Πλαστελίνη», επέλεξε να παρουσιάσει η επίσης νέα και πολλά υποσχόμενη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου. Ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στη βιαιότητα και τον κυνισμό των εικόνων του και σε ένα υπόγειο χιούμορ και μια βαθιά ποιητική γλώσσα. Τέλος, η Ελλη Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί τη «Νύχτα των μυστικών» του Ακη Δήμου, από τις 23 Νοεμβρίου, στη Β΄ Σκηνή της Νέας Σκηνής.

Θεσμός
Από τη φετινή χρονιά καθιερώνεται στο Εθνικό Θέατρο ο θεσμός των προ-παραστάσεων: Δύο προ-παραστάσεις, πριν από την επίσημη πρεμιέρα, θα δίνουν την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν την παράσταση με μειωμένο εισιτήριο και να πάρουν μέρος σε συζητήσεις με τους συντελεστές. Επίσης, εγκαινιάζεται ένας νέος θεσμός, η «Άλλη Διάσταση», με εκδηλώσεις, εικαστικές δραστηριότητες, ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις, αναγνώσεις και προβολές οι οποίες θα ξεκινούν σε κάθε σκηνή παράλληλα με την έναρξη των παραστάσεων, με σκοπό οι θεατές να «αγγίξουν» με έναν τρόπο διαφορετικό την τέχνη του θεάτρου.

Sunday, October 14, 2007

Η Ασπίδα του Μενάνδρου

Με στόχο να επιστρέψει η κωμωδία στη γενέτειρά της, τα Μέγαρα, όπου σύμφωνα με την παράδοση οι Δωριείς των Μεγάρων είναι που έδωσαν πρώτοι στον πατροπαράδοτο λαϊκό κώμο χαρακτήρα πιο έντεχνο, το Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων ξεκινά μια φιλόδοξη προσπάθεια.

Την παραγωγή της «Ασπίδας» του Μενάνδρου. Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο σκηνοθέτης Γιώργος Μαρδάς, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία ανεξάρτητου θεάτρου, με λαϊκές φόρμες από τη μια και πολυεπίπεδο περιεχόμενο από την άλλη.

Ανθρώπινες φωνές


Ανθρώπινες φωνές που μιλάνε για έρωτα, μοναξιά, προδοσία, ψέματα και αλήθειες, απόγνωση, λατρεία, πάθος είναι οι Ανθρώπινες φωνές που φιλοξενούνται στο «Δημήτρης Χορν» και θέλουν την Πέμη Ζούνη και τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη να δίνουν σάρκα και οστά στη... διαχρονική φωνή του Ζαν Κοκτό.
Μέσα από τα μονόπρακτά του τα οποία «πάντρεψε» ο Σταμάτης Φασουλής σε μια ενιαία παράσταση φωτίζονται οι αλήθειες και τα ψέματα για τις σχέσεις και τη μοναξιά που φέρουν και κουβαλούν... Ο Βασίλης Μπουζιώτης μίλησε με την Πέμυ Ζούνη και τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη στο Έθνος (13.10.07).

Η τραγωδία του Νορντόστ


Στη διάρκεια του μιούζικαλ Νορντόστ στο θέατρο Ντούμπροβκα της Μόσχας, στις 23 Οκτωβρίου 2002, συνέβη ένα γεγονός που έκανε τον γύρο του κόσμου: Τσετσένοι αυτονομιστές κατέλαβαν το θέατρο και συνέλαβαν ομήρους για τρεις ημέρες 850 θεατές. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Γερμανός συγγραφέας Τόρστεν Μπούχσταϊνερ γράφει το θεατρικό Νορντόστ. Ο Νίκος Χατζόπουλος το σκηνοθετεί και από την Πέμπτη (18.10.07) ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας

Σήμερα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007, διάβασα στο Cineek magazine ότι ανοίγει η αυλαία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας που διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά και θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάριου Πλωρίτη, στο μεταφραστή, θεατρικό κριτικό, χρονογράφο και σκηνοθέτη που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Ελλάδας στο θέατρο και τα γράμματα.
Η Κριτική Επιτροπή που θα παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις και θα απονείμει τα βραβεία αποτελείται από τους: Πρόεδρος: ο θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής και μυθιστοριογράφος Παύλος Μάτεσις και μέλη οι (αλφαβητικά): Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Γιάννης Μακρίδης (μουσικός), Μιχάλης Παπανικολάου (σκηνοθέτης), Ντίνος Πετράτος (σκηνογράφος, ενδυματολόγος).
Η Καλλιτεχνική Επιτροπή που λειτουργεί συμβουλευτικά στην οργάνωση του Φεστιβάλ αποτελείται από τους (αλφαβητικά): Ιορδανίδου Σοφία (δημοσιογράφο), Μουντράκη Ειρήνη (θεατρολόγο), Νιάρχο Θανάση (συγγραφέα), Πατσαλίδη Σάββα (καθηγητή θεατρολογίας Α.Π.Θ.), Περράκη Μάνο (αρχιτέκτονα) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Άκης Τσονίδης (ηθοποιός, σκηνοθέτης).
Παρουσιαστές του Φεστιβάλ θα είναι ο Αλέξης Κωστάλας και ο Γιώργος Παπαστεφάνου.
Με την ευκαιρία, θέλω να σημειώσω ότι
το Cineek magazineonline περιοδικό για τον Εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr αφορά όλες τις τέχνες και απευθύνεται σε όλους όσοι ασχολούνται με αυτές. Δημιούργημα μιας ομάδας ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ενεργά στο χώρο των Τεχνών. Ψάξτε το!