Saturday, November 24, 2012

"Καρυοθραύστης"... κόμιξ από τη Λυρική


Επίσημη πρώτη για το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με ένα από τα διασημότερα έργα κλασικού χορού, τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι, που θα παρουσιάζεται από σήμερα στο θέατρο Ολύμπια σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα και μουσική διεύθυνση των Γιάρι Χεμελέινεν και Γιώργου Βράνου. Στην εκδοχή του διευθυντή του μπαλέτου της ΕΛΣ, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2000 στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, αλλά χορογραφήθηκε εκ νέου, στο επίκεντρο βρίσκεται μια ερωτική ιστορία, ενώ το αρχικό σενάριο αφορά το όνειρο ενός μικρού κοριτσιού, με τον Πρίγκιπα παρόντα από την αρχή. Το χιούμορ που κυριαρχεί στην παράσταση αποφορτίζει την ένταση, ενώ η όλη σύλληψη έχει δανειστεί πολλά από την αισθητική των κόμιξ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής έχει σχεδιάσει ο διακεκριμένος σκηνογράφος Κριστόφ Κρέμερ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με σημαντικά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ.

Βασανίζομαι [του Αντώνη Τσιπιανίτη]... στο Θέατρο Άβατον



Πώς μπορεί να ανατραπεί μέσα σε λίγα λεπτά η ζωή ενός ανθρώπου όταν μαθαίνει ότι του απομένουν λίγες μέρες ζωής; Είναι οι σχέσεις του αρκετά δυνατές ώστε να αντέξουν αυτό το χτύπημα; Και αν όλα καταρρεύσουν, υπάρχει αρκετός χρόνος για μια νέα αρχή;

Βασανίζομαι... στο Θέατρο Άβατον
Πώς μπορεί να ανατραπεί μέσα σε λίγα λεπτά η ζωή ενός ανθρώπου όταν μαθαίνει ότι του απομένουν λίγες μέρες ζωής; Είναι οι σχέσεις του αρκετά δυνατές ώστε να αντέξουν αυτό το χτύπημα; Και αν όλα καταρρεύσουν, υπάρχει αρκετός χρόνος για μια νέα αρχή; Μια διαφορετική και ιδιαίτερη ματιά πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα όπου όλα επαναπροσδιορίζονται και αλλάζουν. Μέσα από ένα άμεσο και στοχευμένο λόγο, αναδεικνύονται οι ανησυχίες και τα προβλήματα του σημερινού Έλληνα, όλα εκείνα που βγαίνουν στην επιφάνεια εξαιτίας των δεδομένων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. 

Ο «Πατέρας», του Στρίντμπεργκ στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν

Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Αυγούστου Στρίντμπεργκ παρουσιάζει φέτος το «Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στο Υπόγειο(Πεσμαζόγλου 5). Απόδοση: Νίκος Γκάτσος. Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ. Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Δουνδουλάκη. Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Μαρίνα Ψάλτη, Ερση Μαλικένζου, Φαίδων Καστρής, Δημήτρης Μυλωνάς, Ιουλία Γεωργίου, Παναγιώτης Νάτσης.