Friday, January 29, 2016

Αντίδραση της αμερικάνικης πρεσβείας για το έργο του Εθνικού σε κείμενο του Ξηρού

Αμφισβητεί τη χρησιμότητα της δημόσιας χρηματοδότησης
Αντίδραση της αμερικάνικης πρεσβείας για το έργο του Εθνικού σε κείμενο του Ξηρού
Η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα αντέδρασε έντονα για την επιλογή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάσει την παράσταση της Πηγής Δημητρακοπούλου «Ισορροπία του Νας», στην οποία περιλαμβάνονται αποσπάσματα από το βιβλίο του καταδικασμένου τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, Σάββα Ξηρού.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την έντονη ενόχλησή της, σημειώνοντας ότι «ενώ η τέχνη δεν θα έπρεπε να λογοκρίνεται, συμφωνούμε με το κίνημα ‘Ως Εδώ’ και θέτουμε το ερώτημα για το κατά πόσον θα έπρεπε το Δημόσιο να χρηματοδοτεί την τέχνη ενός τρομοκράτη».

Μπαλτάς: Θλιβερό ότι το Εθνικό Θέατρο βρέθηκε αντιμέτωπο με απειλές

Εξεδόθη ανακοίνωση για την «Ισορροπία του Nash» από το υπουργείο Πολιτισμού
Μπαλτάς: Θλιβερό ότι το Εθνικό Θέατρο βρέθηκε αντιμέτωπο με απειλές 
«Θλιβερό και ανησυχητικό για την πολιτιστική ζωή της χώρας» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς το γεγονός ότι το Εθνικό Θέατρο «στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εν τέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».
«Η κοινωνική ευαισθησία σχετικά με το ζήτημα της βίαιης και δολοφονικής δράσης ένοπλων ομάδων είναι δικαίως μεγάλη. Συμμεριζόμαστε αυτή την ευαισθησία και συμπαραστεκόμαστε πλήρως στους οικείους των θυμάτων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται:

«Κατέβηκε» η παράσταση του Εθνικού «Ισορροπία του Nash»

Mετά από το σάλο που ξέσπασε για τα κείμενα του Σ. Ξηρο
«Κατέβηκε» η παράσταση του Εθνικού «Ισορροπία του Nash»
Κατεβαίνει η παράσταση του «Εθνικού Θεάτρου», «Ισορροπία του Νash», μετά το σάλο που ξέσπασε επειδή συμπεριλαμβανόταν αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού «Η Μέρα Εκείνη - 1.560 ώρες στην εντατική - Μια μαρτυρία για το δικό μας Γκουαντάναμο». Ύστερα από διαβουλεύσεις, το ΔΣ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής αποφάσισαν να σταματήσει η παρουσίαση των τεσσάρων παραστάσεων που απέμεναν για την ολοκλήρωση του έργου.

Λιβαθινός: Δεν πρόκειται για απολογία του Σάββα Ξηρού

Για την επίμαχη παράσταση που περιλαμβάνει κείμενα από το βιβλίο

Λιβαθινός: Δεν πρόκειται για απολογία του Σάββα Ξηρού
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός μιλά στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την παράσταση στην πειραματική σκηνή και την «έμπνευση» από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού: «Όχι μόνο δεν υμνεί την τρομοκρατία το έργο, αλλά αποτελεί καταδίκη της βίας – Δεν πρόκειται για απολογία του Σάββα Ξηρού – Απολογούμαι για το γεγονός ότι δόθηκε η λάθος εντύπωση ότι δεν σεβόμαστε τα θύματα της τρομοκρατίας».
Συνέντευξη Στ. Λιβαθινού

Εθνικό Θέατρο: ΔΣ κατά Λιβαθινού για το «κατέβασμα» της παράστασης

Διαχωρίζουν τη θέση τους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Εθνικό Θέατρο: ΔΣ κατά Λιβαθινού για το «κατέβασμα» της παράστασης
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου διαχωρίζει τη θέση του από τη χθεσινή απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή να κατεβάσει την παράσταση «Η ισορροπία του Nash», και με σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«Το Θέατρο είναι τόπος ελεύθερης έκφρασης και  ελεύθερου διαλόγου. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και την αγωνία του μήπως συμβεί κάτι έκρυθμο στο κοινό, τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης η «Ισορροπία του Nash», αλλά πιστεύουμε ότι έπρεπε να ολοκληρώσει τον κύκλο της και διαφωνούμε με το κατέβασμα του έργου. Μα πιο πολύ απ' όλα θέλουμε να εκφράσουμε δημοσίως την αγωνία μας γι' αυτή την αδιανόητη επίθεση που υφίσταται η τέχνη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Σκηνοθέτες για Εθνικό: Πάγια αρχή της τέχνης η ελευθερία έκφρασης


Ανακοίνωση της ΕΕΣ με αφορμή τις αντιδράσεις για το «Ισορροπία του Nash
Σκηνοθέτες για Εθνικό: Πάγια αρχή της τέχνης η ελευθερία έκφρασης



Με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις για την παράσταση «Ισορροπία του Nash» που έφτασαν έως και «σε απειλές ακραίων κύκλων για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου», όπως αναφέρει το Θέατρο σε ανακοίνωσή του για την απόφαση να κατεβάσει την παράσταση λίγες ημέρες πριν τη λήξη της, ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ).

Ερώτηση Τζαβάρα σε Μπαλτά για την παράσταση στο Εθνικό


«Προβολή των ιδεών ενός τρομοκράτη»
Ερώτηση Τζαβάρα σε Μπαλτά για την παράσταση στο Εθνικό
Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς  
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Αριστείδη Μπαλτά, για την απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάσει στην Πειραματική Σκηνή την παράσταση «Ισορροπία του Nash», κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας.

Στην ερώτησή του ο κ. Τζαβάρας υποστηρίζει ότι πρόκειται για «προβολή με κρατικά χρήματα των ιδεών ενός τρομοκράτη».

Το «Ελιξίριον Τσέχωφ!» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Σάββατο στο «Πολύκεντρο»



 Η θεατρική παράσταση «Ελιξίριον Τσέχωφ!» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη και σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου, παρουσιάζεται το Σάββατο 30 Γενάρη, στις 7 μ.μ.,  στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Πολύκεντρο» Αιγίου.
 Το «Ελιξίριον Τσέχωφ!» είναι μια παράσταση «θεραπευτική». Βασίζεται στις ευεργετικές ιδιότητες του γέλιου, από το γιατρό της ψυχής, Αντον Τσέχωφ. Είναι η πρώτη παραγωγή του θεσμού «Αρμα Θέσπιδος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας που έχει στόχο να περιοδεύσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδος, φέρνοντας το θέατρο κοντά σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο. Εχει δώσει ήδη πάνω από 50 παραστάσεις σε συνοικίες της Πάτρας, σε χωριά και γειτονικές πόλεις.

200χρονος ο «Κουρέας της Σεβίλλης»



Η επέτειος των 200 ετών από την πρώτη παρουσίαση του«Κουρέα της Σεβίλλης»γιορτάζεται παγκοσμίως το 2016 και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια νέα ανατρεπτική παραγωγή του αριστουργήματος του Ροσσίνι, στις 13, 14, 17, 19, 20, 21, 24, 26, 27, 28 Φλεβάρη, στο Θέατρο «Ολύμπια».Η διασημότερη ιταλική κωμική όπερα και ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του ελληνικού κοινού, ο «Κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσσίνι, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή για 38η καλλιτεχνική περίοδο, μέσα στην 76χρονη ιστορία της. Το έργο δε χρειάζεται συστάσεις.

Monday, January 25, 2016

«Δαμάζοντας τα κύματα» με 'Ακη Σακελλαρίου σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη

«Δαμάζοντας τα κύματα» με 'Ακη Σακελλαρίου σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη
Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά  τη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του Δανού Λαρς φον Τρίερ «Δαμάζοντας τα κύματα»  στη σκηνή του Νέου Rex από τις 6 Φεβρουαρίου, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη
Η Μπες, μια καλοσυνάτη κοπέλα που ζει ακόμα με τη μητέρα της, τον παππού της και τη γυναίκα του αδελφού της, ερωτεύεται τον Γιαν, εργάτη σε πετρελαιοπηγή. Η εκκλησία της κοινότητας στην οποία η Μπες είναι μέλος εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για το γάμο αυτόν. Η κοπέλα όμως δεν υποχωρεί και ακολουθεί τη φωνή της καρδιάς της. Λίγο μετά το γάμο, ο Γιαν αναγκάζεται να επιστρέψει στην πετρελαιοπηγή. Η Μπες δεν αντέχει την απουσία του και προσεύχεται στον Θεό να της τον φέρει πίσω. Ο Γιαν επιστρέφει βαριά τραυματισμένος, και καθηλώνεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου.
Τώρα ξεκινά η μεγάλη δοκιμασία για την Μπες. Ο Γιαν έχει ανάγκη όλη της την αγάπη και την αφοσίωση για να γίνει καλά. Είναι άραγε διατεθειμένη να δώσει έμπρακτες αποδείξεις της αγάπης της;