Saturday, May 7, 2011

Ετσι φτιάχτηκε ο Θανάσης

Μια μοναδική συνέντευξη του Βέγγου, πριν από 40 χρόνια, στον Τάκη Παπαγιαννίδη
Ο Θανάσης Βέγγος, ο τελευταίος των μεγάλων Ελλήνων κωμικών, που έφυγε από τη ζωή, απέφευγε να δίνει συνεντεύξεις. Προφανώς ό,τι ήθελε το έλεγε με τις ταινίες -πολιτιστική υποθήκη- που μας άφησε, αυτή η φιγούρα του ταλαίπωρου νεοέλληνα που έτρεχε και δεν έφτανε. Φιγούρα περασμένων δεκαετιών, που εκεί που πιστεύαμε ότι αποτελεί παρελθόν, απειλεί να επανέλθει...
Μια, μοναδική σε περιεχόμενο και έκταση, συνέντευξή του βρήκα στο ιστορικό περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος» - τεύχος 13, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος 1971. Την είχε δώσει στον νεαρό τότε σκηνοθέτη, συνεργάτη του περιοδικού, Τάκη Παπαγιαννίδη (σκηνοθέτη σήμερα της τηλεοπτικής εκπομπής του Βασίλη Βασιλικού «Αξιον εστί», ΕΤ 3). Και με την άδειά του μεταφέρω το μεγαλύτερο μέρος της, που καλύπτει ολόκληρη τη σελίδα των σημερινών «διαχρονικών»:

Οταν το θέατρο γίνεται σίριαλ

  • «Σκηνές από ένα γάμο» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗΕλευθεροτυπία, Σάββατο 7 Μαΐου 2011
Στην αρχή είναι βέβαια το έργο -αρχικά θεατρικό, στη συνέχεια διασκευασμένο σε σενάριο τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων, τελικά σε σενάριο αυτοτελούς κινηματογραφικής ταινίας- από τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Στην εσωτερική αυτή μεταγραφή από το ένα μέσο στο άλλο, ο Σουηδός δημιουργός επιχειρεί την απόλυτη αποδόμηση του γάμου ενός σύγχρονου ζευγαριού, από τα εξωτερικά μέχρι τα ενδότερα υπαρξιακά στρώματα της συμβίωσης. Μια περιπέτεια αυτογνωσίας, που καταλήγει, κάποια στιγμή, στη συμφιλίωση με τον ασυμβίβαστο και απρόσμενο εαυτό μας.
Πράγματα απλά και καθημερινά, με μια πρώτη ματιά, γνώριμα και ωστόσο επικίνδυνα για τον αστικό καθησυχασμό. Διπλασιάστηκαν, λένε, τα διαζύγια στη Σουηδία όταν προβλήθηκαν οι «Σκηνές» από την τηλεόραση. Μετά τις τόσες αναλύσεις για τη φόρμα, ξεχνάμε πως το μυστικό του αληθινού δημιουργού βρίσκεται στη βαρύτητα της πνευματικής του κατάθεσης, στη μετάδοσή της με τρόπο άμεσο, απλό, πειστικό και αφοπλιστικό.

«Τέτοια ταπεινότητα δεν ξανασυνάντησα»

Ο Πατρίς Βιβάνκος για τον Θανάση Βέγγο και το μακρινό ταξίδι τους στην Μπογκοτά της Κολομβίας για την ταινία «Ζωή χαρισάμενη»
Ο Παντελής Βούλγαρης στο «Ολα είναι δρόμος» έδωσε στον Θανάση Βέγγο το ρόλο ενός γερο-θηροφύλακα, που ξέρει τα πουλιά και τα κανάλια στο Δέλτα του Εβρου σαν την παλάμη του. Του έδωσε κι ένα όπλο. Κι αυτός, ο άγιος άνθρωπος, το σήκωσε και πυροβόλησε στο κεφάλι έναν λαθροκυνηγό, που μόλις είχε σωριάσει νεκρή την τελευταία νανόχηνα.
Γυρίσματα στο Ελληνικό. Ο Βέγγος φεύγει: «Χίλιες φορές να πεθάνω στην Κολομβία, παρά στο γηροκομείο»
Το σενάριο σόκαρε τον 71χρονο, το 1997, Θανάση Βέγγο. Μόνο όταν ο γιος του, ο Χάρης, του είπε «αν βρεθεί έστω κι ένας ηλίθιος να σου πει τίποτα, κακό του κεφαλιού του...», δέχτηκε.
Λίγα χρόνια πριν, 1992, είπε αντίθετα αμέσως «ναι» στην εξωφρενική πρόταση ενός νέου και ξένου σκηνοθέτη, που έκανε σινεμά στην Ελλάδα, του Πατρίς Βιβάνκος. Του ζήτησε να πρωταγωνιστήσει σε μια μελαγχολική ταινία που θα τον ανάγκαζε να ζήσει 25 μέρες στην Μπογκοτά των καρτέλ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ: «Στη γαλέρα της ζωής μου τράβηξα άγριο κουπί»


 
Eurokinissi
Αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο και όχι τυχαία. Από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες, αεικίνητος, αυθεντικός, με μια σεμνότητα που ξάφνιαζε, μοναδικός στο είδος του στον ελληνικό κινηματογράφο, ο Θανάσης Βέγγος εποίησε πραγματικό ήθος, σε όλη του την πορεία, τόσο στη ζωή όσο και στο έργο του. Το σπάνιο, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν αυτή η συνύπαρξη στο ίδιο πρόσωπο του τραγικού και του κωμικού. Η θλίψη και η μελαγχολία συντροφευμένη με το γέλιο και τη χαρά. Ο Ελληνας Σαρλώ. Ο δικός μας Τσάπλιν. Ο ηθοποιός που δεν ερμήνευε, αλλά εξέφραζε τη ζωή, την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια. Αντιπροσώπευε την ψυχή του καθημερινού λαϊκού ανθρώπου αυτού του τόπου. Υπήρξε από μικρός αγωνιστής και για το μεροκάματο, και για την οικογένεια, αλλά και για την κοινωνία.

Δέκα άγνωστες ιστορίες για τον καλό μας άνθρωπο

Ο Θανάσης Βέγγος δραπέτευσε. Ταξίδεψε στον ουρανό, για να ξαποστάσει από το αδιάκοπο τρέξιμο στα ατέλειωτα χιλιόμετρα της ζωής και του σελιλόιντ. Αθάνατος στις καρδιές των Ελλήνων. Αναντικατάστατος για τους ανθρώπους που τον έζησαν από κοντά. Η «Espresso της Κυριακής» φιλοξενεί σήμερα αληθινές ιστορίες και μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του. Που κάθισαν μαζί του στο τραπέζι, μοιράστηκαν ένα κουλούρι στην πρόβα ή πήραν τον καφέ τους αντικριστά με τον μεγάλο ηθοποιό σε κάποιο καφενεδάκι. Και άλλοι, όπως ο Νίκος Κούνδουρος, που βρέθηκαν μαζί με τον Βέγγο στη Μακρόνησο με όπλα την υπομονή και την ελπίδα. Ιστορίες ζωής με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο από τα χρόνια της πολυτάραχης πορείας του.

«Λεόντιος και Λένα» στο Θέατρο Ροές

Το έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ «Λεόντιος και Λένα» παρουσιάζεται (από τις 6) έως τις 29 Μαΐου στο Θέατρο Ροές σε σκηνοθεσία Χλόης Μάντζαρη και μετάφραση Γιώργου Δεπάστα. Πρόκειται για την ιστορία ενός έρωτα ανάμεσα σε έναν πρίγκιπα και μια πριγκίπισσα. Κάτω όμως από τη ρομαντική επίφαση, ο Μπίχνερ σχολιάζει καυστικά την εξουσία, την επανάσταση και το σύστημα.
Ο τόπος εξέλιξης του έργου είναι ένα βασίλειο τρελών, όπου οι χαρακτήρες δρουν σαν μαριονέτες σε ένα παράλογο παιδικό παιχνίδι. Η μοίρα προδιαγράφει τις σχέσεις και η ατομική επανάσταση καταλήγει ειρωνικά να παίζει το ρόλο που της έχει οριστεί.

Η πικρία του Βόγλη

«Είμαστε σε αναμονή. Δεν έχουμε κανένα πρόγραμμα για το καλοκαίρι, γιατί φοβόμαστε…»
    
Αυτή την απάντηση έδωσε στην «Espresso» ο Γιάννης Βόγλης με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας, ενός θεάτρου που τιμά την αχαϊκή πρωτεύουσα με τη δραστηριότητά του και επί των ημερών του καταξιωμένου πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη, ο οποίος κατάφερε να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του.

Οσο κι αν ο θεατράνθρωπος προσπαθεί να κρύψει την απογοήτευσή του και την πικρία του, τα λεγόμενά του τον διαψεύδουν… «Είμαστε σε αναμονή. Δεν κάνουμε κάτι, γιατί δεν ξέρουμε πού θα πάει η κατάσταση. Δεν είναι καιροί για να ρισκάρεις. Αλλωστε, πολλά από τα φεστιβάλ της χώρας θα κλείσουν. Τι κουράγιο να έχουμε... Περιμένουμε τις εξελίξεις που θα υπάρξουν μετά την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τα ΔΗΠΕΘΕ, που θα τα διέπει στο εξής και θα αλλάξει το καθεστώς τους» σχολιάζει ο Γιάννης Βόγλης.

Friday, May 6, 2011

Στο Ασσος Λεχαίου Κορινθίας η τελευταία κατοικία του Βέγγου

 
Με άκρα μυστικότητα και σε στενό οικογενειακό κύκλο έγινε χθες το πρωί ο ενταφιασμός του Θανάση Βέγγου. Από το πρωί που ο καλός μας άνθρωπος «κοιμάται» στην περιοχή που του γέμιζε το χαμόγελο πολλά χρόνια στη ζωή του.

Εκεί ξεκουραζόταν, είχε πονέσει τους ανθρώπους και πρόσφερε απλόχερα την αγάπη του. Στο Ασσος Λεχαίου Κορινθίας όπου βρισκόταν το εξοχικό του Θανάση Βέγγου η οικογένειά του τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, την ώρα που είχαν ανοίξει οι ουρανοί και έπεφταν οι καταρράκτες...

Το φονικό της Ιζαµπέλλας Μόλναρ KAI Το κτήνος στο φεγγάρι

«Το φονικό της Ιζαµπέλλας Μόλναρ» του ∆ηµήτρη Χατζή παρουσιάζεται από την οµάδα Πρόχειρο Θέατρο. Η σκηνοθεσία είναι της ∆έσποινας Γκάτζιου, η οποία και παίζει µαζί µε τους Ειρήνη Ράπτη, Ηλέκτρα Γεννατά. Η οµάδα επανέρχεται µετά τις παραστάσεις του «Cafe la femme» στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα, τηλ. 210-3246.614) στις 21.15.

* Υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν το φως, όπως κάποια ζώα. Αντρες και γυναίκες, που τις ζωές τους δένει ένα µυστικό. Στα «Νυκτόβια ζώα» του Χουάν Μαγιόργκα πρωταγωνιστής είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, ο οποίος εκµεταλλεύεται τον νόµο περί µετανάστευσης για να µετατρέψει έναν άλλο άνθρωπο σε σκλάβο του. Στον χώρο πολιτισµού @Ρουφ (Κωνσταντινουπόλεως 10 και Ανδρονίκου 18, Κεραµεικός, τηλ. 210-3837.191) στις 21.00. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίνας Νατιώτη.

«Πυρετός» για την Παλαιστίνη στο Θέατρο Τέχνης

Ο μονόλογος «The Fever» του Γ.Σον που επικρίνει την αμερικανική πολιτική για τρεις παραστάσεις 
  • Τάνια Μποζανίνου. ΤΟ ΒΗΜΑ: 06/05/2011
«Πυρετός» για την Παλαιστίνη στο Θέατρο Τέχνης
Ο πολυτάλαντος Γουάλας Σον

Ο πολιτικός μονόλογος του Γουόλας Σον «The fever» που επικρίνει την αμερικανική πολιτική ανεβαίνει για τρεις μέρες στο Θέατρο Τέχνης Το βραβευμένο θεατρικό έργο «The Fever» του Γουάλας Σον θα ανεβεί στο Θέατρο Τέχνης για τρεις μόνο μέρες, μια προσπάθεια συμπαράστασης προς το δράμα των Παλαιστινίων, καθώς τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν στην οργάνωση Medical Aid for Palestinians (ΜΑΡ) που τους παρέχει ιατρική βοήθεια. Το έργο θα ανεβεί στα αγγλικά, σε σκηνοθεσία της ελληνοαγγλίδας ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Τζίνα Λ' Εστι, με πρωταγωνίστρια τη βρετανίδα Κάρι Σαρπ Γερόλυμπος. Με τον μονόλογο αυτό, τον οποίο ο Σον έγραψε το 2004 αρχικά για να παίζεται σε περιορισμένο κοινό σε μικρούς χώρους, επικρίνει έντονα την τακτική των ΗΠΑ να υποστηρίζουν στυγνά, αντικομουνιστικά καθεστώτα.
Η ηρωίδα, μια εύπορη Δυτική, επισκέπτεται (από σπόντα) μια εμπόλεμη χώρα σε εμφύλιο (που δεν κατονομάζεται) και η κοσμοθεωρία της αλλάζει για πάντα. Δεν μπορεί να επιστρέψει στο προηγούμενο, «σοφιστικέ» λαϊφστάιλ της που περιλάμβανε παρακολούθηση όπερας, συζητήσεις για τέχνη με φίλους, αγορές «όμορφων» πραγμάτων. Ολα αυτά φαντάζουν πλέον ανούσια και καταναλωτικά. Η σκληρή πραγματικότητα του εμφυλίου πολέμου την αναγκάζει να αρχίσει ένα βασανιστικό μονόλογο και να γκρεμίσει την εικόνας της ευαισθητοποιημένης Δυτικής που είχε για τον εαυτό της. Τελικά καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να «κάθεται στα αβγά της» όταν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Απόφοιτος Χάρβαρντ και Οξφόρδης, ο συγγραφέας Γουάλας Σον είναι και ηθοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ο σύζυγος της Νταϊάν Κίτον στην ταινία «Μανχάταν» του Γούντι Αλεν και έκτοτε έχει παίξει σε πάμπολλες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, από το «Και η παράσταση αρχίζει» («All That Jazz») ως το «Sex and the City». Το «The Fever», που έλαβε το βραβείο Obie καλύτερου έργου, έχει γυριστεί και ταινία με πρωταγωνίστρια τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και σύντομες εμφανίσεις σε μικρούς ρόλους της Αντζελίνα Τζολί και του σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ.

Τα έσοδα των παραστάσεων στην Αθήνα θα διατεθούν στη ΜΑΡ ως ενίσχυση της προσπάθειας για την ανάκαμψη των Παλαιστινίων ύστερα από τα καταστροφικά γεγονότα του 2009 στη Γάζα. Η οργάνωση ιδρύθηκε μετά το μακελειό στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Σάμπρα και τη Σατίλα στον Λίβανο το 1982. Διαθέτοντας γραφεία στη Βηρυτό στη Ραμάλα και στην Πόλη της Γάζας, ανταποκρίνεται άμεσα σε περιόδους κρίσης και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα κενά στον τομέα της υγείας.

Η παράσταση «The Fever» θα ανεβεί στα αγγλικά στις 12, 13 και 14 Μαΐου στις 9 μμ στο Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14, στην Πλάκα. Για πληροφορίες και κράτηση εισιτηρίων: τηλ. 210 61 82 624 (9 πμ - 3 μμ) ή HMolfetas@ccc.gr.

Το άρρητο της μοναξιάς και του θανάτου

Η ΜΑΡΙΑ ΛΑΪΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΗΣ «ΕΝΑ... ΔΥΟ... ΤΡΙΑ» ΣΤΙΣ «ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ
Η Μαρία Λαϊνά είναι πρωτίστως ποιήτρια. Ακόμη και όταν γράφει θέατρο. «Δεν γίνεται ποίηση χωρίς εμμονή στη λεπτομέρεια. Πάρτε τη Σαπφώ για παράδειγμα ή τον Καβάφη. Τίποτα περιττό ή άσκοπο στα ποιήματά τους».
Το έργο βασίζεται στο ρίξιμο μιας πασιέντζας (Γιάννης Κότσιφας, Ενκε Φεζολάρι, Γιώργος Ντούσης)
Αφορμή για τη συνομιλία μας είναι η σημερινή παρουσία της στις «Αναγνώσεις» του Εθνικού Θεάτρου. Το άπαιχτο θεατρικό της έργο «Ενα...Δύο...Τρία» διαθέτει όλες τις αρετές των προηγουμένων της. Ελλειπτικός λόγος που ουρλιάζει αθόρυβα την αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης. Λακωνικές ερωταποκρίσεις που υπαινίσσονται το άρρητο της μοναξιάς και του θανάτου.

Thursday, May 5, 2011

Συμμετοχή Ελλήνων μαθητών στο Φεστιβάλ Συρακουσών


Μαθητές και εκπαιδευτικοί τριών ελληνικών καλλιτεχνικών σχολείων θα κηρύξουν, φέτος, την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων στις Συρακούσες, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.
Η Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε, σήμερα 05/05/2011,  με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Istituto Nazionale del Dramma Antico (INDA), Fernando Balestra,  τον Πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Καλλιτεχνικών Σχολείων, Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τον σκηνοθέτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών  και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Καλλιτεχνικών Σχολείων, Τάκη Τζαμαργιά, μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα και τον υπεύθυνο καθηγητή της παράστασης, Κωνσταντίνο Μίχο.

Η... σκούπα στην εθνική οδό και τα χαστούκια του «Ηλία»

Το πρόβλημα άρχισε όταν έπεσε το πρώτο χαστούκι. Τότε ο Βέγγος απ’ τη δύναμη, έφυγε από τη μηχανή 
Η... σκούπα στην εθνική οδό και τα χαστούκια του «Ηλία»

- Ο Ντίνος Κατσουρίδης γράφει τον Μάιο του 2000 για την παραγωγή του «Δράκου»:

«1955. Ταινία: Ο δράκος. Ο Κούνδουρος φεύγει απελπισμένος από τα στούντιο Σκουληκίδη κι έρχεται στo φινέικο να λύσει τα προβλήματά του και να τελειώσει το μοντάζ της ταινίας. Και βέβαια, ο Φίνος αναθέτει τη δουλειά σ' εμένα.... Μοναδική λύση ήταν να μεταφέρουμε την πρόζα όλης της ταινίας σε μαγνητικό υλικό, να αφαιρέσουμε όλα τα «γκουπ» και να τα αντικαταστήσουμε με ανάλογο «χώρο». Αυτό σήμαινε, φυσικά, μερικά χιλιάδες κοψίματα και κολλήσεις, αυτή τη φορά στο μαγνητικό υλικό?
Ο Βέγγος τότε με τον Κούνδουρο ήταν το παιδί για όλες τις δουλειές... Πήρε, λοιπόν, από τον Κούνδουρο την εντολή και φορτώθηκε εκείνος το χαμαλίκι. Eγινε το σχετικό φροντιστήριο. Του έδωσα λεπτομερείς οδηγίες...

Τα μυστικά του σωματικού θεάτρου

Σεμινάριο σωματικής μιμικής για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την τεχνική του σωματικού θεάτρου και να εξερευνήσουν τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματός τους πραγματοποιεί το Σάββατο και την Κυριακή η Ευγενία Παλληκάρη στον «Χώρο» (Σφηττιών 10, Κ. Πετράλωνα). Οι συμμετέχοντες μέσα από ασκήσεις τεχνικής, εκτέλεσης χορογραφιών και αυτοσχεδιασμούς θα γνωρίσουν το σώμα τους. 

Τα μυστικά του σωματικού θεάτρου
Ο νέος «Χώρος», που δημιουργήθηκε από τον χορευτή που συμμετείχε στην «Ομάδα Εδάφους» Γιάννη Γιαπλέ, επιδιώκει την αναζήτηση της φωτεινής πλευράς του εαυτού μας μέσω της ολιστικής γυμναστικής, αλλά και των φυσικών συμπληρωματικών θεραπειών. Ετσι, παράλληλα με τα μαθήματα σύγχρονου χορού, γιόγκα, πιλάτες και γυναικείας αυτοάμυνας, εφαρμόζονται και θεραπείες (ηλεκτροβελονισμός, ρεφλεξολογία, συμβουλευτική ολιστική διατροφολογία). Πληροφορίες: 210-3414547, 69466061264.

«Ολη μου τη ζωή θα κλαίω για τον Θανάση»

Θρήνος, βουβός που «σκέπαζε» όλους όσοι έφτασαν χθες στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο για το ύστατο χαίρε στον Θανάση Βέγγο. Oλες οι ηλικίες και κοινωνικές τάξεις. Παιδιά στους ώμους των μπαμπάδων ηλικιωμένοι με μπαστούνι και καβουράκι. Θρήνος. Βουβός. Κι ας «σκέπαζε» πολλούς. Γιατί πολλοί ήταν αυτοί που έφτασαν χθες στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο, για να πουν στον Θανάση Βέγγο το ύστατο χαίρε. Oλες οι ηλικίες, όλες οι κοινωνικές τάξεις και οι ενδυματολογικές επιλογές. Παιδιά στους ώμους των μπαμπάδων τους και ηλικιωμένοι με μπαστούνι και καβουράκι.
«Ολη μου τη ζωή θα κλαίω για τον Θανάση»
Νέοι και νέες με σκουλαρίκια στη μύτη και πολύχρωμες φράντζες, αλλά και κυρίες με ταγέρ ή κύριοι με κοστούμι και γραβάτα. Μερσεντές που παρ' ολίγον να... ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας και... πεζό δύο. Κι αυτή ήταν η πλειοψηφία του κόσμου. Που ήρθε με το μετρό και τον ηλεκτρικό. Που έψαχνε την Αγία Μαρίνα.

Αξιοπρεπής, μαχητής, Ελληνας

  • Tου Αθανασιου Ελλις, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 5 Mαϊου 2011
Πέρα από το άφθονο γέλιο που μας χάρισε και τις σπαρταριστές σκηνές που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες όλων μας, ο Θανάσης Βέγγος επί μισό αιώνα μάς δίδαξε, με τον δικό του αυθεντικό τρόπο, τις αρετές του ήθους, της ανθρωπιάς, της αντοχής στις κακουχίες. Μας εισήγαγε στον κόσμο της φτώχειας, αλλά και της σκληρής εργασίας, της αγνής περηφάνειας και του ονείρου μιας καλύτερης ζωής.

Με τη λιτή ζωή του και τη σπάνια καλοσύνη του, μας δίδαξε ότι τα χρήματα δεν είναι το παν. Δεν είναι η ευτυχία. Ο αγνός «καλός μας άνθρωπος» δεν επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από την ταπεινή καταγωγή του. Ηταν περήφανος γι’ αυτήν. Δεν περιορίστηκε στο γέλιο. Ταυτόχρονα, μας έκανε να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε. Μας ταξίδεψε στη μεταπολεμική φτώχεια της Ελλάδας, τη μετεμφυλιακή κοινωνική αδικία, αλλά και τον μεταπολιτευτικό ηθικό της ξεπεσμό. Ως νεαρός φοιτητής στο Παρίσι, τη δεκαετία του ’80, παρακολούθησα ένα αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο. Εκεί, στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου Ζορζ Πομπιντού, μετά την προβολή της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» άκουσα για πρώτη φορά να μιλούν για έναν «αντιπολεμικο ύμνο» και τότε συνειδητοποίησα ότι, πέρα από το πηγαίο χιούμορ του που γενναιόδωρα μοιραζόταν μαζί μας, ο Βέγγος ήταν και ένας κοινωνικός στοχαστής.

Ο Θανάσης Βέγγος και η ορθοπεταλιά

  • Tης Μαριαννας Τζιαντζη, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 5 Mαϊου 2011
Η αγάπη του λαού για τον Θανάση Βέγγο ξεχείλιζε στις τηλεοπτικές εικόνες από τον ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο όπου χθες ψάλθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία. Τον τόνο δεν τον έδιναν οι «επώνυμοι», αλλά το πλήθος των ανωνύμων όλων των ηλικιών που αποχαιρετούσαν έναν δικό τους άνθρωπο. Ανάμεσα στο πλήθος ήταν πολλοί νέοι που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν μέσω της τηλεόρασης και όχι στη μεγάλη οθόνη.
Και όχι απλώς τον γνώρισαν, αλλά αναγνώρισαν σ’ αυτόν μια φιγούρα γνώριμη που δεν έρχεται από το παρελθόν αλλά ίσως συμπυκνώνει και στοιχεία του παρόντος και του μέλλοντος. Δεν ήταν η λατρεία για τους σελέμπριτι αυτό που έφερε τόσο κόσμο εκεί, αλλά ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη, η ανάμνηση της χαράς που είχε σκορπίσει η παρουσία του.

Θανάσης Βέγγος: Εφυγε όπως έζησε, αθόρυβα

  • Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
Σεμνά. Ταπεινά. Σχεδόν αθόρυβα. Οπως διέτρεξε όλη τη ζωή του. Οπως θα ήθελε να είναι και η κατακλείδα. Σεμνός, βουβός θρήνος ήταν το τελευταίο κατευόδιο στον δικό μας, καλό μας άνθρωπο, τον Θανάση Βέγγο, χθες στην Αγ. Μαρίνα Θησείου, παρ' όλο το παλλαϊκό προσκύνημα.
Χιλιάδες κόσμου στο ύστατο χαίρε
Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στις 2 μ.μ., χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, μια έκπληξη ακόμη και για την οικογένεια του θανόντος. Ομως ο κόσμος, ένα ανώνυμο κυρίως συνονθύλευμα όλων των ηλικιών, που έσπευσε αυθόρμητα στο Θησείο και μέχρι αργά το απόγευμα πάσκιζε εις μάτην να μάθει πού θα γινόταν η κηδεία, προσερχόταν στο ναό ώρες νωρίτερα. Και παρέμεινε για να προσκυνήσει έως και τις 4 μ.μ.
Συντετριμμένη η Ασημίνα Βέγγου και οι γιοι τους Βασίλης και Χάρης, βρίσκονταν στην Αγ. Μαρίνα ήδη από τις 12. Σιγά σιγά εμφανίζονταν και τους πλησίαζαν παρηγορητικά, εξίσου καταβεβλημένοι, άνθρωποι που έζησαν τον Βέγγο: ο Παντελής Βούλγαρης, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Δήμος Αβδελιώδης, ο Νίκος Κούνδουρος.

Θανάσης Βέγγος στη «Μηχανή του χρόνου»

Από τις φτωχογειτονιές του Φαλήρου, στην εξορία της Μακρονήσου και στο κυνήγι για το μεροκάματο. Η περιπετειώδης ζωή του Θανάση Βέγγου περνάει από τη «Μηχανή του χρόνου» του Χρίστου Βασιλόπουλου, που τη μεταδίδει (Α' μέρος) αυτή την Κυριακή η ΝΕΤ (22.00), εστιάζοντας σε άγνωστες πτυχές της ζωής του. Υπήρξε παγοπώλης, γαλατάς, έφτιαχνε τσάντες, και στον κινηματογράφο «σταδιοδρόμησε» αρχικά ως φροντιστής. Ηθοποιό τον έκανε ο Νίκος Κούνδουρος, ο οποίος μιλά για τον Θανάση της Μακρονήσου και αποκαλύπτει γιατί η σκόνη ήταν ο χειρότερος εχθρός του... Ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος, στην τελευταία του συνέντευξη, περιγράφει τον αεικίνητο Θανάση, που μέσα στην ταλαιπωρία και τον περιορισμό της εξορίας έβρισκε τρόπο να είναι πάντα γεμάτος θετική ενέργεια. Οι Ντίνος Κατσουρίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Βάσια Τριφύλλη, Αννα Φόνσου, Εφη Ροδίτη, Γιώργος Μιχαηλίδης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Σολδάτος, Τάκης Παπαγιαννίδης θυμούνται στιγμές που πέρασαν με τον μεγάλο ηθοποιό. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα (β' μέρος), με την πτώχευση της κινηματογραφικής εταιρείας του, που έβγαλε την οικογένεια Βέγγου στον δρόμο, αλλά και την αναγνώρισή του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1971). [Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 5 Μαΐου 201]

Ο Ντίνος Κατσουρίδης θυμάται τον Θανάση Βέγγο

  • Ο σκηνοθέτης περιγράφει στο «ΒΗΜΑ» την πρώτη επαγγελματική συνάντησή τους
Ο Ντίνος Κατσουρίδης θυμάται τον Θανάση Βέγγο
Ο Ντίνος Κατσουρίδης
«Είναι δύσκολες οι δηλώσεις αυτή τη στιγμή» μας είπε ο Ντίνος Κατσουρίδης. «Ο Βέγγος είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου. Δεκαέξι χρόνια περπατήσαμε χέρι χέρι μαζί. Δεκατέσσερις ταινίες δικές του και δικές μου. Είμαι συγκλονισμένος».

Η πρώτη ωστόσο επαγγελματική συνεργασία του Κατσουρίδη με τον Βέγγο έγινε στον «Δράκο» του Κούνδουρου και ο Ντίνος Κατσουρίδης μοιράστηκε στο «Βήμα» το πώς ακριβώς έγινε. «Ερχεται ο Κούνδουρος στο Φινέικο με τον “Δράκο” του υπό μάλης, έτοιμος για χαρακίρι. Είχε “ντουμπλάρει” την πρόζα του και, καθώς οι “συγχρονισμοί” είχαν γίνει (πού αλλού;) στο αρνητικό, γέμισε το αρνητικό κολλήσεις και κάθε κόλληση ήταν κι ένα “γκουπ”. Μιλάμε για χιλιάδες κολλήσεις και χιλιάδες “γκουπ”.  Ο Φίνος τον έστειλε, φυσικά, σε μένα και εγώ έκρινα πως η μόνη λύση ήταν να “μεταφέρουμε” την πρόζα σε μαγνητικό υλικό (μόλις τότε είχαμε πρωτοπεράσει στον μαγνητικό ήχο) και εκεί απάνω να μπει το νυστέρι.

Wednesday, May 4, 2011

Το τελευταίο χειροκρότημα στο Θανάση Βέγγο

  • Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πλήθος κόσμου αλλά και οικείοι του αποχαιρέτησαν το μεγάλο ηθοποιό
  • ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 Τελευταία ενημέρωση: 04/05/2011 19:26 Web-Only
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στο Θησείο, για το τελευταίο αντίο στον Θανάση Βέγγο που πέθανε χθες το πρωί, ύστερα από πολύμηνη περιπέτεια της υγείας του.

Λίγο μετά τις δύο άρχισε η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου.

Δεκάδες ήταν τα στεφάνια, ανάμεσά τους του Προέδρου της Δημοκρατίας, μελών της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και της οικογένειας του Μάνου Χατζιδάκι, της ΕΡΤ, άλλων καλλιτεχνικών παραγόντων καθώς και πολλών δικών του ανθρώπων.

Τελευταίο «αντίο» στον Θανάση Βέγγο


Στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Θανάση Βέγγο. 
To «ύστατο χαίρε» στον Θάναση Βέγγο είπαν συνάδελφοι και απλοί πολίτες που παρευρέθηκαν στη νεκρώσιμο ακολουθία, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο.
Για τον άνθρωπο που εκπροσώπησε τη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα και τον τελευταίο της μεγάλης γενιάς των ηθοποιών, έκαναν λόγο συνάδελφοί του.
«Τον αγαπήσαμε γιατί ήταν ένας από μας. Ένας Έλληνας, ο μέσος Έλληνας, που προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα με όποιον τρόπο, χωρίς να προδίδει τις αρχές του. Αεικίνητος, πολυμήχανος, πάντα χαμένος αλλά και κερδισμένος μαζί. Τώρα μπορεί να παρακολουθεί τις ταινίες του στο Σινεμά ο Παράδεισος. Καλό ταξίδι, καλέ μας άνθρωπε», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Εκδίκηση

  • Δημήτρης Δανίκας
  • ΤΟ ΒΗΜΑ: Πέμπτη 5 Μαΐου 2011
Ο Θανάσης λοιπόν που απέφευγε την δημοσιότητα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Που με το σταγονόμετρο έδωσε μερικές συνεντεύξεις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Απών από κοσμοπολίτικες συναθροίσεις. Απών από πάσης φύσεως σκάνδαλα. Απών από την μόνιμη του κάθε ασήμαντου, μικρού αλλά και ενίοτε μεγάλου καλλιτέχνη γκρίνια ότι «αδικήθηκε το έργο μου», «μου τα έφαγαν οι παραγωγοί» και άλλα τέτοια γνωστά σε όλο το μήκος και το πλάτος του πλανήτη. Απών απ'οτιδήποτε συνιστά θόρυβο, δηλώσεις, φιλανθρωπικές δραστηριότητας, τιμητικές πλακέτες και άλλα τέτοια. Εντελώς απών από αμπελοφιλοσοφικές αναζητήσεις και τρέχουσες πολιτικές τοποθετήσεις. Κι όμως. Τα φώτα, οι προβολείς έπεφταν πάνω του όπως οι μέλισσες στα λουλούδια. Ο πιο λαοφιλής όλων των ελλήνων.

Ο απλός λαός αποχαιρέτησε τον Θανάση Βέγγο

  •  Κοσμοσυρροή στην κηδεία, στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο 
Μυρτώ Λοβέρδου, ΤΟ ΒΗΜΑ: 04/05/2011, 18:00
 Ο απλός λαός αποχαιρέτησε τον Θανάση Βέγγο



Κόσμος, πολύς κόσμος, συγκεντρώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στην Αγία Μαρίνα, γεμίζοντας ασφυκτικά την πλατεία έξω από την εκκλησία στο Θησείο και τους γύρω δρόμους. Γιατί πολύς κόσμος θέλησε να αποχαιρετήσει τον Θανάση Βέγγο που πέθανε χθες το πρωί, μετά από πολύμηνη περιπέτεια υγείας. Εκατοντάδες ήταν οι απλοί άνθρωποι που, κυριολεκτικά, συνωστίστηκαν για να μπορέσουν να παραβρεθούν στη νεκρώσιμη ακολουθία και να πουν το τελευταίο αντίο στον «καλό μας άνθρωπο», που περίμεναν υπομονετικά στις σκάλες και θέλησαν να μπουν μέσα στον ναό για να τον «τελευταίο ασπασμό». Οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, πολλοί εξ αυτών με δάκρυα στα μάτια, ήταν εκεί και μιλούσαν για τον Θανάση Βέγγο, όπως μιλά κανείς για έναν πολύ δικό του άνθρωπο.

Ηταν λίγα λεπτά μετά τις δύο όταν άρχισε η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου. Τριάντα λεπτά αργότερα ακούστηκε το «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν». Μεσολάβησαν οι επικήδειοι, από την πρόεδρο του ΣΕΗ Λίλα Καφαντάρη, τον Γιάννη Βογιατζή, και δικούς του ανθρώπους, όπως τον γιατρό και τον πνευματικό του. Ηταν εκεί, η κυρία Μίνα, η γυναίκα του, μαζί με τα παιδιά, τα εγγόνια και τους υπόλοιπους συγγενείς του. Λίγοι, πολύ λίγοι, ήταν οι ηθοποιοί που παραβρέθηκαν _ελάχιστοι οι συνάδελφοί του, της παλιότερης, της νέας ή και νεώτερης γενιάς. Δεκάδες τα στεφάνια, ανάμεσά τους του Προέδρου της Δημοκρατίας, των πολιτικών κομμάτων, του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και της οικογένειας του Μάνου Χατζιδάκι, της ΕΤ3, του ΣΕΗ, του Διονύσου και άλλων καλλιτεχνικών παραγόντων καθώς και πολλών φίλων.

Θεατροποιημένος Τάσος Λειβαδίτης...

Στη δραματική σχολή «Πράξη Επτά» (Βαλτετσίου 45, Εξάρχεια) από αύριο (9.15 μ.μ.) θα παρουσιαστεί το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας». Η παράσταση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας σπουδαστών και δασκάλων. Το έργο γράφτηκε από τον ποιητή το 1952, μετά την εξορία (Μούδρο, Μακρόνησος, Αϊ - Στράτης, φυλακές Χατζηκώστα) και μιλά για τα κολαστήρια, όπως τα έζησε ο ποιητής. Ο αγωνιστής που «θέλει να λέγεται άνθρωπος...» και «δε θα πάψει ούτε στιγμή να αγωνίζεται για την ειρήνη και για το δίκιο». Σκηνοθετική επιμέλεια Θόδωρος Γράμψας, σκηνικό - επιμέλεια κοστουμιών Κωσταντίνος Ζαμάνης, μουσική Γ. Παπανδρέου, Λ. Κουλουρής, φωτισμοί Βασίλης Κανελλόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Απέργης. Λεωνίδας Κουλουρής, Μαριάννα Μαυριανού, Σπύρος Πετούσης, Βασίλης Τουρκομένης, Τηλέμαχος Τσώλης, Στέλιος Γιαννακός. Κιθάρα Λεωνίδας Κουλουρής. Μπουζούκι Γιώργος Παπανδρέου. Παραστάσεις: Τετάρτη έως Σάββατο (9.15 μ.μ.), Κυριακή (8.15 μ.μ.). Είσοδος ελεύθερη.

«Συγγνώμη αν σας κούρασα...»

Τετάρτη 04/05/11
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν «Ενας άνθρωπος παντός καιρού». Αυτόν τον τίτλο είχε επιλέξει ο ίδιος για το βιβλίο, στο οποίο ο Γιάννης Σολδάτος συγκέντρωσε κείμενα, κριτικές και δημοσιεύματα που περιέγραφαν τη διαδρομή της καριέρας του. Οι σελίδες του αθλητικού Τύπου δεν είναι οι κατάλληλες για να δώσουν την εικόνα μιας πορείας που επηρέασε την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και έχει χαρίσει σε όλους μας όμορφες στιγμές. Ο Θανάσης Βέγγος συνήθως έτρεχε στις περισσότερες ταινίες του και υπάρχουν μουσικά θέματα που, στο άκουσμά τους, μας φέρνουν την εικόνα του στο μυαλό.

Στα 10 δημοφιλέστερα του Twitter ο Θανάσης Βέγγος

Χιλιάδες νέους «φίλους» απέκτησε -έστω και μετά θάνατο- ο Θανάσης Βέγγος
Χιλιάδες νέους «φίλους» απέκτησε -έστω και μετά θάνατο- ο Θανάσης Βέγγος  
Η είδηση για το θάνατο του Θανάση Βέγγου κατέκλυσε τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες δεν έχει προηγούμενο. Το Twitter ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τα 10 θέματα που συζητιούνται (trending topics) από τους χρήστες του σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συζητήσεις και οι αναφορές στο μεγάλο ηθοποιό πολλαπλασιάστηκαν τόσο που το όνομα του Βέγγου μπήκε στα δέκα πρώτα παγκοσμίως.

Δάκρυσε η Ελλάδα για τον χαμό του

Από τις ψυχές των ανθρώπων έως τις άϋλες γειτονιές του διαδικτύου, ο χαμός του Θανάση Βέγγου θρηνήθηκε χθες από όλους τους Ελληνες. Προκάλεσε δε τεράστια εντύπωση στους ξένους, καθώς το όνομά του ήταν χθες ένα από τα πλέον αναζητούμενα στο ίντερνετ. Από την «αληθινή ζωή» εκεί έξω έως την εναλλακτική πραγματικότητα του Διαδικτύου ο χαμός του Θανάση Βέγγου θρηνήθηκε χθες από όλους τους Ελληνες. Προκάλεσε δε τεράστια εντύπωση, αν όχι συγκίνηση, στους ξένους.

Δάκρυσε η Ελλάδα για τον χαμό του
Στην εποχή του Facebook και του Twitter, το γεγονός διαδόθηκε αστραπιαία στο Διαδίκτυο τοποθετώντας το όνομα του μέσα στις 10 δημοφιλέστερες «τάσεις» της ημέρας, στις οποίες φιγούραραν ονόματα όπως αυτά του Μπαράκ Ομπάμα και του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Με... ψυχή βαθιά έγινε πράκτωρ του γέλιου

 Η εξορία στη Μακρόνησο, η γνωριμία με τον Κούνδουρο, η συμμετοχή του σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού σινεμά και πώς ανέπτυξε τον τύπο του νευρικού και αεικίνητου, που τον έκανε δημοφιλή Μοναχογιός του αντιστασιακού Βασίλη Βέγγου (και της Ευδοκίας) ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927. Ο πατέρας του υπήρξε δημόσιος υπάλληλος στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού απ' όπου εκδιώχθηκε μετά τον πόλεμο, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων.

Στιγμιότυπο από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ολα είναι δρόμος»
Στιγμιότυπο από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ολα είναι δρόμος»
Η απόλυση του πατέρα του προκάλεσε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια, κάτι που τον αναγκάζει να ριχτεί στον αγώνα για το μεροκάματο. Κυριότερη μεταξύ των επαγγελμάτων με τα οποία ασχολήθηκε ήταν η απασχόληση σε επεξεργασίες δερμάτων. Παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.

Ο καλός μας άνθρωπος

 Ο απόλυτος κωμικός, ο οποίος καθρέπτισε την ελληνική ψυχή μέσα από 126 ταινίες κι αγαπήθηκε από όλους, έσβησε στα 84 του χρόνια Διασχίζει το πανί από τη μια άκρη έως την άλλη με... υπερηχητική ταχύτητα. Χαμόγελο παράξενο. Φρενάρει. «Καλοί μου άνθρωποι...». Μια μικρή παύση κι ύστερα το ίδιο τρεχαλητό. Τρέχει. Μόνιμα αγχωμένος. Τρώει τούρτες στο πρόσωπο, βαράει το κεφάλι του με πιάτα, γυρίζει στους δρόμους με έναν σάκο πλασιέ ή με τον δίσκο του καφετζή, προσπαθεί να πιάσει την καλή αλλά... φευ, παίζει φυσαρμόνικα, μιλάει σε ψηλούς και γρήγορους τόνους.
Ο καλός μας άνθρωπος

Τελευταίο αντίο στον Θανάση Βέγγο

ΚΗΔΕΙΑ ΒΕΓΓΟΥ 04/05 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΔΕΛΤΙΟ

  • Στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο Θησείο τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία του λαοφιλούς ηθοποιού. Ο Θάνασης Βέγγος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 84 ετών, μετά από πολύμηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»
«Σήμερα αποχαιρετάμε τον αγαπημένο συνάδελφο Θανάση Βέγγο. Τον αγαπήσαμε γιατί ήταν ένας από μας. Ένας Έλληνας, ο μέσος Έλληνας, που προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα με όποιον τρόπο, χωρίς να προδίδει τις αρχές του», αναφέρει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).
Τελευταίο αντίο στον Θανάση Βέγγο
«Παιδί της εργατικής τάξης, πήρε από νωρίς καθαρή θέση στη ζωή. Αυτό τον οδήγησε εξόριστο στη Μακρόνησο, όπου γνώρισε το Νίκο Κούνδουρο κι έτσι βρέθηκε τυχαία στο επάγγελμά μας. Το ταλέντο του και το ήθος του γρήγορα τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κοινού αλλά και τη δική μας.

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου είναι γεγονός. Θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα, από τις 30 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου του 2011. Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου πραγματοποιείται με την συνδιοργάνωση του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ιδρύματος Κακογιάννη και την αιγίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στους χώρους μέσα στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και γύρω από την Ακρόπολη και περιλαμβάνει την Πλατεία Συντάγματος, το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, την Ερμού, την Πλατεία Καπνικαρέας, την Πλατεία Μοναστηρακίου, την Πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, την Αποστόλου Παύλου και τα Άλση της Αποστόλου Παύλου, την Πλατεία Κουμουνδούρου, την Πλατεία Κεραμεικού στην «Τεχνόπολη», τη Νέα Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο και το Ίδρυμα Κακογιάννη.

«Αυτός είναι αναντικατάστατος»

  • ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΚΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΒΕΓΓΟ
  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 4 Μαΐου 2011
Σκηνοθέτες και ηθοποιοί που συνεργάστηκαν μαζί του μιλούν για τον αναντικατάστατο ηθοποιό και τον Ανθρωπο με άλφα κεφαλαίο.
«Ετρεχα σε όλη μου τη ζωή με 300. Δεν χαλάρωνα ποτέ. Τώρα μόνο, αναγκαστικά... Με ενοχλεί ότι καταφθάνει η ώρα μηδέν», εξομολογούνταν
  • Παντελής Βούλγαρης (σκηνοθέτης)
Τον γνώρισα από τον Κατσουρίδη, όταν ετοιμάζαμε το «Προξενιό της Αννας». Οταν ξεκίνησα γυρίσματα, σ' ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στο Μαρούσι, ήρθε ένα πρωινό να πει «καλή επιτυχία» με το παραδοσιακό του γλυκό -δεν πήγαινε πουθενά χωρίς ένα ταψί γαλακτομπούρεκο. Οταν μπήκε και είδε στο νεροχύτη τα πιάτα, έγινε καβγάς να μην τα πλύνει. Δεν θυμάμαι αν τα έπλυνε. Αυτό που τον ακολουθούσε ήταν μια απίστευτη αίσθηση καθαριότητας και τάξης. Οταν έκανε τις δικές του ταινίες τού είχα προτείνει κι εγώ ένα σενάριο, αλλά εκείνος ακολουθούσε τη δική του πορεία.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ: Από τη βιοπάλη και τη Μακρόνησο, κορυφαίος πρωταγωνιστής

  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 4 Μαΐου 2011
Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1926. Ηταν το μοναχοπαίδι ήρωα της Αντίστασης, που μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από την Εταιρεία Ηλεκτρισμού. Κι έτσι ο μικρός Θανάσης αναγκάζεται να βγει στη βιοπάλη. «Πείνασα κι εγώ και η οικογένειά μου», περιέγραφε τη σκοτεινή περίοδο.
«Ολα είναι δρόμος». Η δεύτερη συνάντηση Βέγγου - Βούλγαρη, το 1998. Ενας «άλλος» Βέγγος αποκαλύφθηκε στο κοινό: ήταν ο ηθοποιός των λεπτών ημιτονίων και της εσωτερικότητας Τα πολιτικά φρονήματα του πατέρα του θα του στοιχίσουν τη «θητεία» του στη Μακρόνησο, από το 1948 μέχρι το 1950. Στο νησί-κολαστήριο συνδέεται με τον συγκρατούμενό του Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος αργότερα θα τον αναζητήσει για ένα ρόλο στη «Μαγική πόλη» (1955).
«Οταν ήμασταν μαζί στη Μακρόνησο μού είπε: "Θανάση, θα γυρίσω μια ταινία και θα σε βάλω να παίξεις". "Τι λέει ο άνθρωπος;" σκέφτηκα. Υστερα από χρόνια εμφανίζεται στην Καλλιθέα σε ένα πατάρι, όπου δούλευα επισκευάζοντας γυναικείες τσάντες και πορτοφόλια, και με έκανε ηθοποιό!», αφηγούνταν ο Βέγγος.

Για τον Θανάση Βέγγο

Στο διαδίκτυο
Για το ίδιο θέμα
Αύριο η κηδεία του Θανάση Βέγγου
Σε ευχαριστούμε
Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Θανάση Βέγγου
Αξιος της αγάπης μας
Καλέ μας Θανάση...
Τα Κοινωνικά Δίκτυα υποκλίνονται στον Θανάση της ψυχής μας
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Τέχνες
Σεμνή ταφή για έναν σεμνό άνθρωπο

Σε ευχαριστούμε

  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 4 Μαΐου 2011
Ο καλός μας άνθρωπος. Ο δικός μας άνθρωπος. Η μεγαλύτερη... λαχανιασμένη τρεχάλα του ελληνικού κινηματογράφου. Το «φαινόμενο» Βέγγος. Ο νευρικός Θου Βου-πύραυλος. Ο άνθρωπος της σφαλιάρας, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, ο γνήσιος βιοπαλαιστής, ο σεμνός «εργάτης».
Χθες, λίγο μετά τις 7 το πρωί, ο Θανάσης Βέγγος άφησε την τελευταία του πνοή στον Ερυθρό Σταυρό. Ηταν 84 ετών  
Χθες, λίγο μετά τις 7 το πρωί, ο Θανάσης Βέγγος άφησε την τελευταία του πνοή στον Ερυθρό Σταυρό. Ηταν 84 ετών  Πάνω απ' όλα -και στακάτα- ο «άνθρωπος» δεν υπάρχει πια. Χθες, λίγο μετά τις 7 το πρωί, ο Θανάσης Βέγγος άφησε την τελευταία του πνοή στον Ερυθρό Σταυρό. Ηταν 84 ετών. Η κατάστασή του είχε επιβαρυνθεί έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στο πλευρό του βρίσκονταν διαρκώς η σύζυγός του Ασημίνα και οι γιοι του.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας με λοίμωξη του αναπνευστικού. Πήρε εξιτήριο. Αναθαρρήσαμε. Μία βδομάδα πριν απ' τα Χριστούγεννα μπήκε στον Ερυθρό Σταυρό με εγκεφαλικό αιμάτωμα έπειτα από ατύχημα στο σπίτι του. Χειρουργήθηκε και παρέμεινε διασωληνωμένος στην εντατική για πέντε μήνες. Αυτή τη φορά δεν άντεξε.

Ο "Τρυγαίος" του πήρε τα μυαλά

Ο «Τρυγαίος» τού έχει πάρει το μυαλό! Ολη η ενέργεια του Πέτρου Φιλιππίδη εδώ και μέρες διοχετεύεται στο νέο στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό του και αφορά το πλέον κλασικό, αντιπολεμικό έργο του Αριστοφάνη, «Ειρήνη».
Την 1η Ιουλίου πατάει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, κάτι που τον έχει γεμίσει τεράστια ευθύνη και άγχος.
Και αυτό για πολλούς λόγους: πέραν του ότι πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί την παράσταση, είναι ένας ρόλος που τον έχει ερμηνεύσει ο μεγάλος Θανάσης Βέγγος, που χθες έφυγε από τη ζωή. Η «Espresso» εξασφάλισε τις πρώτες φωτογραφίες του «Τρυγαίου» Πέτρου Φιλιππίδη.

Αντίο καλέ μας άνθρωπε


Η Ελλάδα έχασε το γέλιο της! Ο Θανάσης Βέγγος, ο κορυφαίος ηθοποιός που το όνομά του ταυτίστηκε με τη μοίρα ενός ολόκληρου λαού, ο «καλός μας άνθρωπος», έφυγε από τη ζωή.

Πήρε μαζί του την ελπίδα και το όνειρο, που τόσο πολύ τα είχε ανάγκη ο Ελληνας και που εκείνος τόσο απλόχερα χάρισε μέσα από τις ταινίες του. Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει στις 7.10 το πρωί στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» όπου νοσηλευόταν. Η είδηση προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, που τον λάτρεψε και τον αποχαιρετά με θλίψη.

Χαρακτηριστική φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου, ο αεικίνητος, ο πάντα «ασθμαίνων» και γελαστός Θανάσης έγραψε ιστορία στην ελληνική κωμωδία. Τον χαρακτήρισαν «Ελληνα Τσάρλι Τσάπλιν», αφού κατάφερε με το ταλέντο του να δημιουργήσει τη δική του σχολή. Απλοϊκός, σεμνός, καλοσυνάτος, γλυκομίλητος, ανθρώπινος και τρυφερός. Γενναιόδωρος και συμπονετικός. Υπερήφανος. Σιωπηλός, από άποψη. Αντιστάρ, αγωνιστής και τίμιος. Ο Θανάσης Βέγγος της Μακρονήσου. Ο Θανάσης Βέγγος όλης της Ελλάδας.

Η υγεία του δημοφιλούς ηθοποιού άρχισε να κλονίζεται τα τελευταία χρόνια. Οι ταλαιπωρίες μιας ολόκληρης ζωής, γεμάτης αγώνες και αγωνίες, τον σημάδεψαν. «Στη γαλέρα της ζωής τράβηξα πολύ κουπί» είπε κλαίγοντας σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του. Πάλευε, όμως, και αντιμετώπιζε τα προβλήματα που παρουσιάζονταν κάθε φορά. Είχε επιλέξει να ζει απομονωμένος στο σπίτι του στην Αγία Παρασκευή, να βλέπει ελάχιστους φίλους και να επικοινωνεί περισσότερο τηλεφωνικά με τους ανθρώπους που αγαπούσε. Στο πλευρό του είχε πάντα την αγαπημένη του σύζυγο, την κυρία Ασημίνα, και τους δύο γιους του, τον Βασίλη και τον Χάρη. Από κοντά και τα δύο εγγονάκια του, που όταν τα έπαιρνε στην αγκαλιά του, γαλήνευε η ψυχή του.

Λαθρεπιβάτες

  • Δημήτρης Δανίκας, ΤΟ ΒΗΜΑ: 4/5/2011, 06:39
Ενα το ακαταμάχητο, το απροσμέτρητο, το ιδιαίτερο και το αναντικατάστατο πλεονέκτημα του Θανάση Βέγγου. Ενα και μοναδικό. Δεν ήταν ηθοποιός. Οποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό δεν έχει ιδέα περί υποκριτικής Τέχνης. Ο Θανάσης δεν έπαιζε ρόλους. Δεν έμπαινε στο πετσί κάποιου χαρακτήρα. Δεν υποδυόταν τον Αλλο. Αυτός και ο Ηθοποιός δύο κόσμοι εντελώς διαφορετικοί. Μπορεί και εχθρικοί. Ο Βέγγος έπαιζε τον εαυτό του. Αποκλειστικός σκηνοθέτης του εαυτού του ήταν το κύτταρό του. Το βίωμά του. Η εξορία του. Η άδεια τσέπη του. Ο αστυνομικός του φάκελος. Το περιθώριό του. Το βάσανό του. Η κοροϊδία του. Μια κατηγορία από μόνος του. Ακατέργαστος και αναλλοίωτος. Γι' αυτό έπαιζε διαρκώς τον ίδιο ρόλο. Εναν ρόλο μονόχορδο, μονοδιάστατο και μονοσήμαντο. Το ανθρωπάκι. Ο φουκαράς, ο φτωχοδιάβολος. Ο πονηρούλης.

Ξέρεις από ζωή χωρίς Bέγγο και χωρίς γέλιο;

«Ξέρεις από βέσπα»; H θρυλική ατάκα του Θανάση Bέγγου που πέρασε στην κουβέντα μας, από την ταινία του 1967 «Tρελός, παλαβός και Bέγγος», ασπρόμαυρη παραγωγή «Tαινίες Γέλιου - Θ. Bέγγος» (από το δίτομο «Eλληνικός Kινηματογράφος» Aγγελος Pούβας - Xρήστος Σταθακόπουλος - Eλληνικά Γράμματα, Aθήνα 2005).
  • Tης Eλενης Mπιστικα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 4 Mαϊου 2011
«Ξέρεις από βέσπα;» φώναζε, καβάλα στη βέσπα ο Θανάσης Bέγγος στην ταινία «Tρελλός, παλαβός και Bέγγος» του 1967, σε σκηνοθεσία δική του. Προσπαθούσε να φτάσει το ανοιχτό αμάξι και να ρωτήσει «πώς σταματά η βέσπα στην κατηφόρα;». O οδηγός, νομίζοντας ότι ο ανθρωπάκος τού έκανε φιγούρα και ήθελε να τον προσπεράσει με τη βέσπα, πάταγε γκάζι, από πίσω, κολλητός ο Bέγγος, ώσπου στη στροφή του δρόμου έφυγε έξω και «φυτεύθηκε», το κεφάλι κάτω στο χώμα, τα πόδια επάνω σε ακροβατικό ψαλίδι! «Ξέρεις από βέσπα;» η ατάκα αυτή του Θανάση Bέγγου πέρασε στο καθημερινό λεξιλόγιο των Eλλήνων το 1967. «Ξέρεις από βέσπα;» ρωτάει όποιος δεν ξέρει τι του γίνεται έναν που κι αυτός τα ’χει... μεσάνυχτα! Tώρα όμως, που ο ελληνικός κινηματογράφος και το θέατρο έχασαν τον Θανάση Bέγγο και η κοινωνία τον αγαπημένο της κωμικό ηθοποιό, αλλά και υπέροχο άνθρωπο, καλόκαρδο, γελαστό, έτοιμο πάντα να προσφέρει και να τρέξει να βοηθήσει, θα μάθουμε.

Η σκιά του τρέχει ακόμα

  • Προ-βολες
  • Tου Δημητρη Μπουρα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 4 Mαϊου 2011
Ο Θανάσης Βέγγος έφυγε. Απεδείχθη πιο γρήγορος και από τη σκιά του, η οποία συνεχίζει να τρέχει ασταμάτητα, προκαλώντας μια δίνη γύρω από ταινίες που όλοι αγαπήσαμε, αλλά δεν τολμήσαμε όλοι να φωνάξουμε αυτή την αγάπη μας στη διαπασών σε καιρούς που ο ελληνικός κινηματογράφος είχε μπερδέψει τις έννοιες του προσώπου και του προσωπείου.
Η ιδιαιτερότητα του ασπρόμαυρου κινηματογράφου μας, που μάθαμε να τον αποκαλούμε «παλιό», ήταν η οργανική του ύλη. Οι ηθοποιοί του. Κωμικοί οι περισσότεροι, πέρασαν με μια δρασκελιά απ’ το σανίδι της επιθεώρησης στο κινηματογραφικό πλατό. (Ο «σινεμάς» και το θέατρο ήταν για τον Ελληνα κάτι σαν συγκοινωνούντα δοχεία.)

«Στη γαλέρα της ζωής τράβηξα πολύ κουπί»

  • Της Γιωτας Συκκα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 4 Mαϊου 2011
Περπατούσε πάντα με το κεφάλι ελαφρά σκυμμένο προς τα κάτω, με την ίδια ταχύτητα και ένταση, τα χέρια του να ακολουθούν το σώμα, σαν να ήταν σε μια διαρκή ετοιμότητα μη τυχόν και χρειαστεί να τρέξει. Μια παραφωνία που την πρόσεχαν όλοι στα ράθυμα πρωινά της οδού Θεμιστοκλέους, εκεί που ανθούσε επί δεκαετίες το «ελληνικό Xόλιγουντ».
Οι διάλογοι όταν τον αναγνώριζαν πανομοιότυποι: «Γεια σου Θανάση!». Οπως και η απάντηση «καλέ μου άνθρωπε». Με εκείνο το χαρακτηριστικό νεύμα του κεφαλιού και πάντα σε κίνηση. Σε μια Αθήνα των αρχών του ’80 που γευόταν τα πρώτα σημάδια της αλλαγής, με πολλές σοσιαλιστικές υποσχέσεις για ένα μέλλον χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς, αδικίες και άλλα κυνηγητά, εκείνος βιαζόταν...

«Μακελεμένος λειτουργούσα, βολεμένος ποτέ»

  • Της Μαριας Kατσουνακη, Η καθημερινή, Tετάρτη, 4 Mαϊου 2011
Τι είναι αυτό που συγκινεί τόσο στον Θανάση Βέγγο, κάνοντας ανθρώπους με μεγάλη απόκλιση ηλικιακή, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική, ανθρώπους που έρχονται από διαφορετικές διαδρομές ζωής και σκέψης, να συγκλίνουν; Να εκφράζουν τον ίδιο σεβασμό, την ίδια αποδοχή, την ίδια -ανυπόκριτη- αναγνώριση; Να βουρκώνουν, να γελούν με τις ατάκες του, να έχουν να συμπληρώσουν μια φράση ακόμη, μια χειρονομία, μια αντίδραση;
Από τη χθεσινή αναγγελία του θανάτου του ώς σήμερα έχει σχεδόν επέλθει κορεσμός. Αφιερώματα σε όλα τα μέσα, έντυπα, ηλεκτρονικά, διαδικτυακά, ένα αίσθημα απώλειας στη διαπασών, που συνοδεύεται από μεγάλη, διαυγή, τρυφερότητα, χωρίς γκρίζες ζώνες και υπολείμματα ξινής επιφυλακτικότητας τόσο γνώριμης στα καλλιτεχνικά ελληνικά ήθη. Ο Θανάσης Βέγγος είναι εθνικός ηθοποιός.

Θανάσης Βέγγος, χάρισε γέλιο, πήρε αγάπη


Με καλλιτεχνική διαδρομή 50 και πλέον ετών, έπλασε χαρακτήρες, εξελίσσοντας αυτόν του κακομοίρη

  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 4 Mαϊου 2011
ΑΠΩΛΕΙΑ. Μέσα σε περισσότερα από πενήντα χρόνια δημιουργίας στο θέαμα, αυτό που πέτυχε ο Θανάσης Βέγγος ήταν να γίνει το κωμικό πρόσωπο του Ελληνα. Να είναι ένα πραγματικό σύμβολο, μια αυτοσαρκαστική του ενσάρκωση. Να εξελίξει ένα ταλέντο που έπαιξε κάθε είδους κωμικό έργο, από φάρσα μέχρι αριστοφανική και σουρεαλιστική κωμωδία. Να κάνει το όνομά του συνώνυμο της κωμωδίας.
Δεν είναι και πολλοί οι ηθοποιοί που θα τολμούσαν να βάλουν το όνομά τους στον τίτλο της ταινίας, χωρίς να θεωρηθεί υπερβολή ή θράσος. Ομως, για τον Βέγγο δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα. Η φράση «έγινε Βέγγος» πέρασε στην καθημερινή γλώσσα ως συνώνυμο του κωμικού πανικού, μιας έκφρασης τόσο ξεχωριστής και μοναδικής, που δεν θα μπορούσε να διακρίνεται παρά μόνο με το όνομα του Θου Βου, του ανθρώπου που την εκδήλωνε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Αρίστευσε ως ηθοποιός του ελληνικού σινεμά

  • Παναγιωτης Παναγοπουλος, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 4 Mαϊου 2011
Ο χώρος, στον οποίο αρίστευσε ο Θανάσης Βέγγος ήταν ο κινηματογράφος. Το θέατρο και η τηλεόραση, με λίγες εξαιρέσεις, δεν του χάρισαν μεγάλες επιτυχίες και απ’ ό, τι φαινόταν, ούτε ο ίδιος τα αγαπούσε ιδιαίτερα.
Απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού στις 11 Απριλίου του 1959 και έγινε μέλος του σωματείου ηθοποιών. Την ίδια χρονιά και αφού είχαν προηγηθεί ήδη αρκετοί κινηματογραφικοί ρόλοι, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο. Ηταν στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς» των Δημ. Βασιλειάδη και Ναπ. Ελευθερίου στο θέατρο «Περοκέ».
Συνεργάστηκε με τους θιάσους, μεταξύ άλλων, των Γιάννη Γκιωνάκη, Νίκου Ρίζου, Τάκη Μηλιάδη, Ρένας Βλαχοπούλου, στις παραστάσεις «Μαντουμπάλα και καινούργια Αθήνα», «Ανθρωποι του ’60», «Οκτώ άνδρες κατηγορούνται», «Κόκκινα τριαντάφυλλα», «Οι φτωχοδιάβολοι», «Αρχοντορεμπέτισσα» και «Κύπρος γιοκ».

Συμμετοχή σε νέες ταινίες

Αν και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα του «παλιού» ελληνικού κινηματογράφου, ο Θανάσης Βέγγος συμμετείχε με προθυμία και σε ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου, δίνοντας έμφαση περισσότερο στους δραματικούς τόνους.
Η αρχή έγινε το 1991 με τις συγκινητικές «Ησυχες μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη, όπου υποδύεται έναν άντρα που σώζει μια λιπόθυμη γυναίκα και την παίρνει υπό την προστασία του. Η συνεργασία με τον Βούλγαρη συνεχίστηκε στο «Ολα είναι δρόμος» και στην «Ψυχή βαθιά», όπου υποδύεται τον παππού ενός σκοτωμένου αντάρτη, που επιμένει να πάρει μαζί του τον νεκρό.
Ο Βέγγος συνεργάστηκε και με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Στο «Βλέμμα του Οδυσσέα» εμφανίζεται ως ταξιτζής, που μιλάει στον Χάρβεϊ Καϊτέλ για την Ελλάδα που πεθαίνει. Αλλες κινηματογραφικές εμφανίσεις του Βέγγου την τελευταία εικοσαετία ήταν στη «Ζωή χαρισάμενη» του Πατρίς Βιβάνκος, στο «Αίνιγμα» του Γιάννη Σολδάτου, στο «Lilly’s Story» του Ροβήρου Μανθούλη, ενώ η τελευταία ταινία στην οποία εμφανίστηκε, προβλήθηκε αυτόν τον χειμώνα. Είναι το «Πέταγμα του κύκνου» του Νίκου Τζήμα, που έκανε πρεμιέρα, ενώ ο Θανάσης Βέγγος ήδη βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Ο καλός μας άνθρωπος

  • Tου Παντελη Μπουκαλα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 4 Mαϊου 2011
Είχε το χάρισμα να παίζει τον εαυτό του δίχως να τον παριστάνει και να δίνει τη βέβαιη αίσθηση της φυσικότητας ακόμα κι όταν πρωταγωνιστούσε σε ακραίες, εξωπραγματικές καταστάσεις. Και, χάρισμα πάνω στο χάρισμα, ενώ ήταν ο ξεχωριστός εαυτός του, το απλό και αυτοσχεδιαστικό παίξιμό του, που συχνά-πυκνά παρέκαμπτε τα σενάρια και ανέτρεπε τις σκηνοθετικές οδηγίες, επέτρεπε σε αναρίθμητους ανθρώπους να ταυτίζονται μαζί του, να τον νιώθουν δικό τους, γέλιο από το γέλιο τους και στενοχώρια από τη στενοχώρια τους.
Οσο θυμάμαι, χάρη και στις αλλεπάλληλες τηλεοπτικές προβολές τους, ελάχιστες από τις ταινίες όπου πρωταγωνίστησε ο Θανάσης Βέγγος ήταν καθαρές κωμωδίες, και πάντως δεν χρωστάει σ' αυτές τη σταθερότατα υψηλή δημοτικότητά του, για την οποία δεν φρόντισε καθόλου, με επικοινωνιακά τρυκάκια και άλλα ευτελή.

Tuesday, May 3, 2011

Ζευγάρι στη ζωή και στη σκηνή

Ευτυχισμένο ζευγάρι στη ζωή ο Μάνος Παπαγιάννης και η Αγγελική Δαλιάνη, ζευγάρι και στο θέατρο. Οι δύο ηθοποιοί πρωταγωνιστούν εδώ και λίγες ημέρες στην κωμωδία του Νιλ Σάιμον «Παίζουν το τραγούδι μας» που παρουσιάζεται στο θέατρο «Ανεσις», σε σκηνοθεσία Μάνου Βακούση.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτό που μας συμβαίνει» δηλώνουν στην «Espresso» οι ηθοποιοί αμέσως μετά την πρεμιέρα τους. Τρεις μήνες εξαντλητικές πρόβες, ωστόσο τα ενθαρρυντικά σχόλια των φίλων αλλά και των θεατών τούς δικαιώνουν.

Συλλυπητήρια Χριστόφια για τον θάνατο του Θανάση Βέγγου

Πραγματική απώλεια για το ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα και «για όλους εμάς που αγαπήσαμε τον ίδιο και το έργο του», χαρακτηρίζει το θάνατο του Θανάση Βέγγου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε γραπτή δήλωση ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτηρίζει τον Θανάση Βέγγο, κορυφαίο καλλιτέχνη και λαϊκό αγωνιστή, που δημιούργησε τέχνη ως μέσο αγώνα για μια καλύτερη ζωή, για περισσότερη δικαιοσύνη.
«Ο Βέγγος ψυχαγωγούσε και προβλημάτιζε. Έγινε χαρακτήρας-σύμβολο για τον απλό ταλαιπωρημένο καθημερινό άνθρωπο. Έστειλε τα μηνύματά του με έργα πολιτικοποιημένα, έργα με μηνύματα δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης που περιλαμβάνονται στο μεγάλο κατάλογο των ταινιών που τον έκαναν διάσημο και τόσο αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους», αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου Χριστόφια.
Ο Κύπριος πρόεδρος διαβιβάζει προς την σύζυγο και τα παιδιά του Θανάση Βέγγου τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Κινδυνεύει με λουκέτο το Θεατρικό Μουσείο

Τα χρέη του προς το ΙΚΑ ξεπερνούν τις 160.000 ευρώ - 4 μήνες οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι
Κινδυνεύει με λουκέτο το Θεατρικό Μουσείο
Τα «Καμαρίνια» των ηθοποιών αποτελούν βασικό πόλο έλξης των επισκεπτών



Μουσείο ή Νοσοκομείο; «Για να κρατήσω ανοιχτό ένα μουσείο πρέπει να κλείσω ένα νοσοκομείο...», ήταν η απάντηση - δίλημμα από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού προς τον πρόεδρο του Θεατρικού Μουσείου Κώστα Γεωργουσόπουλο, σχετικά με το ζήτημα του μουσείου. Ολοι κρούουν πια τον (τελευταίο;) κώδωνα κινδύνου, καθώς ο κίνδυνος του λουκέτου είναι περισσότερο ορατός από ποτέ. Με χρέη προς το ΙΚΑ της τάξεως των 160.000 ευρώ, με 12 ενοίκια απλήρωτα και εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτους τους 15 εργαζόμενους το Μουσείο βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση του. Από την άλλη, περισσότεροι από 900 είναι εκείνοι που έχουν υπογράψει για να συμβάλουν στην αναζήτηση λύσης... Αν κλείσει, επιστρέφει στην Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων, στην οποία ανήκει, αλλά το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Μαχητής της ζωής - εργάτης της Τέχνης

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
«Εφυγε» χτες σε ηλικία 84 χρόνων

Σεμνός «μαχητής» - από τα γεννοφάσκια του μέχρι το τέλος του - «στη γαλέρα της ζωής» που «τράβηξε άγριο κουπί» όπως έλεγε ο ίδιος, ο Θανάσης Βέγγος, πέρασε, χτες στις 7 π.μ., στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, του θεάτρου, του λαϊκού πολιτισμού ευρύτερα, αλλά και των αγώνων του λαού μας. Ο θάνατός του λύπησε πανελλήνια το λαό, γιατί ο Βέγγος ήταν, παρέμεινε, αγωνίστηκε, έζησε, βιοπάλεψε και δημιούργησε σαν γνήσιο τέκνο του λαού. Και πάντα με μοναδική σεμνότητα, συνέπεια, αξιοπρέπεια, καλοσύνη κι ανθρωπιά. Η έπαρση και το «σταριλίκι» ήταν ξένα για εκείνον, παρά το - εκ φύσεως - τεράστιο, σπάνιο, πολύπλευρο δημιουργικό και ερμηνευτικό ταλέντο του. Αυθεντικά λαϊκός άνθρωπος, υποδειγματικός οικογενειάρχης, καθημερινά «κουβαλητής», πολύ αγαπητός στη λαϊκή γειτονιά όπου ζούσε, ακαταπόνητος και κυριολεκτικά χειρώνακτας «εργάτης» της Τέχνης, ο Βέγγος μέσα από τις ταινίες του - ιδιαίτερα με τις ταινίες που ο ίδιος σαν σεναριογράφος, παραγωγός, σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής έπαιξε - θα μείνει αθάνατος. Θα «ζει» ανάμεσά μας, σαν ένας από μας. Θα παραμείνει λαοφιλής, γιατί αγαπούσε και συμπονούσε τον απλό, ανώνυμο, ανίσχυρο, αδικημένο, εκμεταλλευόμενο λαϊκό άνθρωπο. Υπερασπιζόταν τα δίκια, τους πόθους, το μόχθο του, αλλά και σατίριζε τα λογής λογής κουσούρια του, χαρίζοντας πλουσιοπάροχα λυτρωτικό, αλλά και νοήμον γέλιο.

ΣΕΗ: Ο Βέγγος τίμησε την έννοια του αγώνα και του δίκιου!


Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για το χαμό του Θανάση Βέγγου σημειώνει:
«Σήμερα αποχαιρετάμε τον αγαπημένο μας συνάδελφο Θανάση Βέγγο. Παιδί της εργατικής τάξης πήρε από νωρίς καθαρή θέση στη ζωή. Αυτό τον οδήγησε εξόριστο στη Μακρόνησο, όπου γνώρισε τον Νίκο Κούνδουρο και έτσι βρέθηκε τυχαία στο επάγγελμά μας. Το ταλέντο του και το ήθος του γρήγορα τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κοινού, αλλά και τη δική μας. Τίμησε με το έργο του και τη στάση ζωής του την έννοια του αγώνα και του δίκιου. Τον ίδιο και το ρόλο του καλλιτέχνη. Ευχόμαστε το παράδειγμά του να εμπνεύσει όλους μας. Ειδικά στις μέρες μας έχει μεγάλη αξία».

Πανελλήνια συγκίνηση για τον θάνατο του Θανάση Βέγγου

«Θα μας λείψεις αφάνταστα, Θανάση
Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου κωμικού ηθοποιού, Θανάση Βέγγου το πρωί της Τρίτης σε ηλικία 84 ετών.
  • Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον προσφιλή ηθοποιό θα ψαλεί στις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αγία Μαρίνα, στο Θησείο.
Εκτός από το πηγαίο ταλέντο του ο Θανάσης Βέγγος διακρίθηκε και αγαπήθηκε για το ήθος, την ευπρέπεια και την ταπεινότητά του. Χαρακτηριστικά της αγάπης και της συμπάθειας που έτρεφε ο κόσμος στο πρόσωπο του Θανάση Βέγγου είναι τα σχόλια των αναγνωστών του in.gr για τον χαμό του σπουδαίου κωμικού. «Δάσκαλος στο ήθος, στην αξιοπρέπεια, στην τιμιότητα, στην ανθρωπιά, στην ειλικρίνεια, στην αγνότητα στην αθωότητα... Δεν υπάρχουν λόγια να σε αποχαιρετήσουμε μεγάλε μας Θανάση... Θα ζεις πάντα μέσα στις καρδιές μας και θα είσαι πάντα κοντά μας στις δύσκολες στιγμές, όπως έκανες πάντα...»

Έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Βέγγος

Πηγή: Express.gr  03/05/11-09:54
Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, ο "καλός άνθρωπος" του ελληνικού κινηματογράφου Θανάσης Βέγγος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός".

    Έφυγε από τη ζωή διακριτικά έτσι όπως έζησε, παρά την φήμη του και το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και κάμερες τον πολιορκούσαν στενά τα τελευταία χρόνια.

    Αθόρυβος, σχεδόν ανθρωποφοβικός, ο Θανάσης Βέγγος ανήκει στους τελευταίους της γενιάς που χάρισε στην μεταπολεμική Ελλάδα άφθονο γέλιο.

    Απέφευγε τις συνεντεύξεις και στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του οι δημοσιογράφοι κρέμονταν από τα χείλη του κυριολεκτικά.

    Καλός οικογενειάρχης, καλός επαγγελματίας, καλός συνάδελφος αφοσιώθηκε με λατρεία στον κινηματογράφο αγνοώντας σχεδόν την μικρή οθόνη, την οποία τίμησε με την παρουσία του ελάχιστες φορές.

Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου, από 5 έως 9 Μαΐου, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου

Πηγή: Express.gr  03/05/11-16:18   Ο Δήμος Κορινθίων, σε συνεργασία με το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου, από 5 έως 9 Μαΐου, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου.

Ο δήμαρχος Κορινθίων, Αλέξανδρος Πνευματικός, με δηλώσεις του σημείωσε ότι αυτή η διοργάνωση είναι ένας θεσμός που αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από τους πολίτες και ευχαρίστησε τους συντελεστές του Φεστιβάλ, όπως τον πρόεδρο του Κορινθιακού Θεάτρου, Παναγιώτη Καράγιωργα, το διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ιδιαίτερα τους μαθητές, που κατόρθωσαν να συνδυάσουν με τα μαθήματά τους και το θέατρο, αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει όραμα και θέληση η νεολαία μπορεί να βρει διέξοδο σε δημιουργικές πρωτοβουλίες, όπως είναι ο πολιτισμός.

Εφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Βέγγος

  • Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, ο Θανάσης Βέγγος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
O Θανάσης Βέγγος δημιούργησε τον τύπο του κατατρεγμένου Έλληνα που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση προσπαθώντας να επιβιώσει. Ανθρωπος για όλες τις δουλειές, άνεργος, καρπαζοεισπράκτορας, ονειροπόλος, αεριτζής και επεισοδιακός κατάσκοπος, ενσάρκωσε εκατοντάδες ρόλους στη μεγάλη οθόνη και στην τηλεόραση, καθιερώνοντας έναν χαρακτήρα άμεσα αναγνωρίσιμο, με συγκεκριμένη συμπεριφορά και κινησιολογία.
Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1927 από το Βασίλη και της Ευδοκία Βέγγου. Ο πατέρας του Βέγγου είχε λάβει ενεργό μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών και εργαζόταν ως υπάλληλος στο εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας στο Φάληρο. Η οικογένεια ήρθε αντιμέτωπη με πολλά οικονομικά προβλήματα, καθώς ο Βασίλης Βέγγος, εξαιτίας των κοινωνικών του φρονημάτων, εκδιώχθηκε από τη δουλειά του.

Ένας «καλός άνθρωπος» στο Twitter



Ενδεχομένως, ο μεγάλος κωμικός Θανάσης Βέγγος, δεν θα ενδιαφερόταν αν κάποια μέρα θα γινόταν δημοφιλές θέμα στο Twitter (trending topic). Η αξιοπρέπεια και η αυθεντικότητά του δεν θα επέτρεπαν μάλλον ποτέ να «μετρηθεί», να γίνει αισθητός με όρους δημοφιλίας. Ωστόσο, ως («προβληματικοί») διαμεσολαβητές της είδησης του θανάτου του, θεωρούμε ότι θα χαμογελούσε αν του εξηγούσαμε ότι εκατοντάδες μηνύματα στο δημόσιο χώρο του Twitter αφιερώθηκαν στη μνήμη του και το έργο του.
Ενδεχομένως να του άρεσε αν γνώριζε ότι κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο με αποσπάσματα από τις ταινίες του αναπαρήχθησαν ταχύτατα, έντονα και με διαφορετικές αποχρώσεις στη διαδικτυακή σφαίρα - ίσως να τον ικανοποιούσε ότι σε νέες εποχές και σε χώρους όπου το μέλλον αναζητά τους δρόμους του, η ύπαρξή του άφησε ένα σημαντικό ίχνος. Αυτό και μόνο αυτό θα αρκούσε σ' έναν «καλό άνθρωπο».

Αξιος της αγάπης μας

  •  Ο Κορυδαλλός τίμησε τον Θανάση Βέγγο
Ο «καλός μας άνθρωπος», ο «άνθρωπος παντός καιρού», ο Θανάσης Βέγγος... στον Κορυδαλλό. Αυτό κι αν είναι είδηση, μέρες που ζούμε! Οχι στη «στενή» του, αλλά 150 μόλις μέτρα από... Κουφοντίνες, Γιωτόπουλους, Ξηρούς κ.ο.κ., στο όμορφο ανοιχτό -κατάμεστο για την περίσταση- αμφιθέατρο που βαπτίσθηκε παίρνοντας το όνομά του.
Δευτέρα βράδυ, όταν ο καιρός αίφνης «άνοιξε» για να τιμηθεί ένας ηθοποιός, που αν «έγραψε» στα -50 και- χρόνια πλούσιας πορείας του, «έγραψε» για το ήθος του και την ανεξάντλητη, χρόνια τώρα, σεμνότητά του...

Δηλώσεις των πολιτικών για το θάνατο του Βέγγου

Στη σεμνή προσωπικότητα και το ταλέντο του Θανάση Βέγγου αναφέρονται τα συλλυπητήρια μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας. 
«Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Ήταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους. Οι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Θανάσης Βέγγος

Μετά από μακρά νοσηλεία

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε σήμερα το πρωί ο αγαπημένος Έλληνας κωμικός Θανάσης Βέγγος, μετά από πολλές περιπέτειες με την υγεία του. Ο Θ.Βέγγος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.

Τα Κοινωνικά Δίκτυα υποκλίνονται στον Θανάση της ψυχής μας


Η θλιβερή είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου έκανε από την πρώτη στιγμή το γύρο του διαδικτύου και ιδιαίτερα των Social Media. Εκατοντάδες είναι τα αποχαιρετιστήρια μηνύματα αλλά και εκείνα με πληροφορίες για πτυχές της ζωής του μεγάλου ηθοποιού.
Τα μηνύματα και οι συζητήσεις για τον Θανάση Βέγγο έγιναν, μέσα σε ελάχιστες ώρες, "trending topic" (δημοφιλές θέμα) στο Twitter και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ εκατοντάδες είναι οι σχετικές δημοσιεύσεις και στο Facebook. και στις δύο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αναδημοσιεύονται κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο με αποσπάσματα από ταινίες του. 

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Θανάση Βέγγου

  • enet.gr, 11:31 Τρίτη 3 Μαΐου 2011 
Θλίψη προκάλεσε το Πανελλήνιο η είδηση σήμερα το πρωί του μεγάλου μας ηθοποιού Θανάση Βέγγου. Το συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για το θάνατο του Θανάση Βέγγου: «Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Ήταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους. Οι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.  Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια".

Καλέ μας Θανάση...

Ελευθεροτυπία, 13:27 Τρίτη 3 Μαΐου 2011
  • Από το αρχείο της «Ε» και της «Κ.Ε.»
  • Ο Βέγγος στην Επίδαυρο
«Ενας φοβισμένος Τρυγαίος» ξεσήκωσε την Επίδαυρο σε γέλια και επευφημίες. «Βέγγος - Βέγγος!» φώναζε ολόκληρο το θέατρο στον δακρυσμένο πρωταγωνιστή της αριστοφανικής «Ειρήνης»
Σαββατόβραδο στην ταβέρνα του Λεωνίδα στο Λιγουριό, και μες στη χαρούμενη ακαταστασία που φέρνει μαζί του ο κόσμος ύστερα από κάθε παράσταση στην Επίδαυρο, ο Μηνάς Χατζησάββας μιλούσε κατενθουσιασμένος. Οχι για τη δική του ερμηνεία στην αριστοφανική «Ειρήνη», αν και καταχειροκροτήθηκε ως Ιεροκλής, αλλά γι' αυτήν του Θανάση Βέγγου και την επιβράβευσή της από το κοινό. Την επιβράβευση, τελικά, μιας προσφοράς 35 χρόνων. «Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί! Ούτε για τον Μινωτή ούτε για κανένα», έλεγε. «Μόνο για τον Νέζερ λίγο πριν πεθάνει», θυμόταν καλύτερα ο Γιάννης Βούρος. Αλλά έβρεχε σ' εκείνη την παράσταση του Νέζερ; Αυτή τη φορά, 12 χιλιάδες μουσκεμένοι θεατές, όρθιοι, στο τέλος, πανηγύριζαν: «Βέγγος - Βέγγος!» Κι όσο εκείνος, κόκκινος από ντροπή και δακρυσμένος, τραβιόταν πίσω να κρυφτεί ανάμεσα στους συναδέλφους του, που επίσης τον χειροκροτούσαν, τόσο το κοινό επευφημούσε, αφήνοντας τις λιγοστές, εξάλλου, ομπρέλες κατά μέρος.

Αντίο καλέ μας άνθρωπε

  •  Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Θανάσης Βέγγος
  • enet.gr, 09:44 Τρίτη 3 Μαΐου 2011 
  • Τελευταία ενημέρωση:
Πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 84 ετών ο πιο «καλός» άνθρωπος της Ελλάδας ο ηθοποιός Θανάσης Βέγγος. Ο σπουδαίος κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου άφησε την τελευταία του πνοή στον Ερυθρό Σταυρό, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο περίπου ένα μήνα.
Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927 από το Βασίλη και την Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού και ήταν ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από την δουλειά του, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Γεγονός που προκάλεσε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση και ο ίδιος αναγκάστηκε για πολλά χρόνια να ασχολείται με επεξεργασίες δερμάτων, ενώ παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.

«Ηθελα να είμαι δουλευταράς»



«Δεν είχα ποτέ φιλοδοξία να γίνω καλός ηθοποιός. Ήθελα να είμαι δουλευταράς. Να δουλεύω με ταχύτητες μεγάλες», έχει δηλώσει ο Θανάσης Βέγγος, μιλώντας για το ιδιαίτερο εκείνο στοιχείο που τον έκανε τόσο σπουδαίο και ξεχωριστό ηθοποιό.

Από την ταινία «Οι ήσυχες μέρες του Αυγούστου»
Από την ταινία «Οι ήσυχες μέρες του Αυγούστου»

Υστερα από μισό αιώνα, ο Θανάσης Βέγγος, αποδείχθηκε όχι μόνο δουλευταράς, αλλά και κάτι παραπάνω από «καλός ηθοποιός» - κάτι που ποτέ δεν είχε ως φιλοδοξία.

«Εχω τραβήξει πολύ κουπί στη ζωή μου», είχε πει κάποτε, και πράγματι, έστω και μια γρήγορη ματιά στη ζωή του, το αποδεικνύει:

«Εφυγε» ο καλός μας άνθρωπος

Εφυγε από την ζωή το πρωί της Τρίτης ο πολυαγαπημένος Ελληνας ηθοποιός, Θανάσης Βέγγος, σε ηλικία 84 ετών. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

“Καααλοί μου άνθρωποι”, “πελάτες μου”, “δεν προλαβαίνω”... και άλλες πολλές ατάκες του Θανάση Βέγγου όχι μόνον έγιναν διάσημες στο ελληνικό κοινό αλλά με το πέρασμα των χρόνων εντάχθηκαν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Τον είπαν «Ελληνα Σαρλώ». Το βέβαιο είναι ότι ο σπουδαίος αυτός αυτοδίδακτος ηθοποιός κατάφερε να είναι αναγνωρίσιμος και αγαπητός στους Έλληνες, αντιπροσωπεύοντας πάντα τον ρεαλιστικό φουκαρά νεοέλληνα τρέχοντας σαρωτικός και διακωμωδώντας τα τραγικά συμβάντα της φυλής σε 126 ταινίες, από τις οποίες ως πρωταγωνιστής σε 52.
«Εφυγε» ο καλός μας άνθρωπος