Saturday, May 12, 2007

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ...


Το «Ταξίδι στη μνήμη» του Θύμιου Καρακατσάνη ξεκινάει από τον Πειραιά, τη γειτονιά που γεννήθηκε, που μεγάλωσε και έζησε τα πρώτα του παιδικά και εφηβικά χρόνια. Σε ένα παλιό καφενείο μαζί με μια παρέα φίλων και συμμαθητών του, ξετυλίγει το κουβάρι εκείνης της δύσκολης εποχής.
Θυμάται ιστορίες από τον πόλεμο και τον Εμφύλιο, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού που γεννήθηκε στον Πειραιά και ζωντανεύει μνήμες μέσα από παλιές φωτογραφίες με αγαπημένους του ανθρώπους. Μιλά για την πρώτη του αγάπη, το θέατρο και τη μεγάλη απόφαση να γραφτεί στη Σχολή του Κουν, ξεκινώντας ένα καινούργιο ταξίδι στη ζωή του, γεμάτο γνώση και εμπειρίες. Ακόμα αναφέρεται στα χρόνια που ήταν μαθητής στη Σχολή, μέχρι και την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό ρόλο του δούλου, μια αρχή που έμελλε να γίνει το ξεκίνημα μιας μεγάλης καριέρας... (Τετάρτη 16 Μαϊου, ΕΤ-1, 19.00).

FRAGMEANT ή ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ...

«FragMeant ή στιγμιότυπα ανοργάνωτου εγκλήματος». Μια κωμωδία χορού και λόγου για ορισμένα πρόσωπα που κάποτε ήταν ευτυχισμένα. Οκτώ νέοι άνθρωποι, σε πάμπολλες παραλλαγές της νεύρωσής τους, αδυνατούν να μετατρέψουν την εμπειρία σε γνώση. Ένα έργο σε διαλόγους και σκηνοθεσία της Σεβαστιάνας Αναγνωστοπούλου που παρουσιάζει το χοροθέατρο «Trout» από 10 έως 31 Μαΐου στο κτίριο 56 του «Ελληνικού Κόσμου» (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.: 210-3626541, 6944-458543). Στη διανομή: Νικόλας Αγγελής, Πολύδωρος Βογιατζής, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Γιούλικα Σκαφιδά, Φαίδρα Σούτου, Μαρία Φιλίνη, Κίμων Φιορέτος. Οι χορογραφίες είναι της Φαίδρας Σιούτου, τα σκηνικά του Γιώργου Γεωργίου, τα κοστούμια της Μιράντας Θεοδωρίδου. Φιλική «συμμετοχή»: Ηλίας Μελέτης, Ανδρέας Νάτσιος, Νίκος Πουρσανίδης, Αποστόλης Τότσικας, Αιμίλιος Χειλάκης.

Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ...

«Ο κροκόδειλος». Ένα διασκευασμένο θεατρικά διήγημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι που θα παρουσιάζεται από 10 έως 31 Μαΐου στο θέατρο «Αλεκτον» (Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός, τηλ.: 210-3422001) σε σκηνοθεσία Μπάμπη Καλαντζή. Ο κροκόδειλος ενός τσίρκου τρώει ζωντανό έναν μεσήλικο δημόσιο υπάλληλο. Γεγονός που έχει συνέπειες στο οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον. Στη διανομή: Ελένη Μπέη, Μαργαρίτα Παπασιδέρη, Σταύρος Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Γιάννου, Νίκος Ψαριανός, Μπάμπης Καλαντζής. Η κινησιολογία είναι της Μαρίας Αγγέλου, τα σκηνικά του Γιώργου Γιάννου, τα κοστούμια του Βασίλη Μπαρμπαρίγου.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ

Η «Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Σημείο, από τις 18 Μαΐου έως 3 Ιουνίου. Στη σκηνή κυριαρχεί η ατμόσφαιρα βερολινέζικου καμπαρέ και γερμανικού εξπρεσιονισμού με πολλά στοιχεία ιλαρότητας, παρωδίας, παντομίμας και τσίρκο, σε μια Γερμανία του μεσοπολέμου. Όλα αρχίζουν τη δεκαετία του '20, όταν η φιλήσυχη οικογένεια Σάμσα παίρνει το πρωινό της όπως κάθε μέρα. Ο μεγάλος γιος, ο Γκρέγκορ, πρέπει να σηκωθεί για να πάει στη δουλειά του. Όμως εκείνο το πρωί ο Γκρέγκορ, αισθάνεται τα μέλη του τόσο βαριά, που δεν του επιτρέπουν να κατέβει απ' το κρεβάτι μέχρι που, με τη φαντασία του συγγραφέα σε μια κίνηση συμβολισμού, ο ήρωας του έργου βρίσκεται μεταμορφωμένος σε μια ύπαρξη περίεργη, χαμερπή και αηδιαστικη που έρπεται...


Το έργο, που παίχτηκε στη Θεσσαλονίκη από το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Καλλιτεχνικού Οργανισμού Περιφέρειας το 2006 από την «Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής». Τη μετάφραση διασκευή έχουν κάνει η Πέπη Οικονομοπούλου και η Βίκυ Δέμου, τη σκηνοθεσία ο Νίκος Σακαλίδης, τα σκηνικά κοστούμια η Ευαγγελία Κιρκινέ, τη μουσική ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος και οι φωτισμοί είναι του Μάκη Μαριάδη. Στη διανομή: Θωμάς Βελισσάρης, Θεανώ Αμοιρίδου, Γιώργος Κολοβός, Ιωάννα Κατσαρού, Νίκος Ορτετζάτος και Ελεονόρα Αϊβαζίδου.

Η ΝΕΚΡΗ ΜΗΤΕΡΑ

Στο πλαίσιο του Θεατρικού Φεστιβάλ Νεανικών Θιάσων «Θεατρική Δράση 2», που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στο Θέατρο της Άνοιξης(Γερμανικού 20, Μεταξουργείο), παρουσίασε (3-5 Μαϊου) το έργο του Αντρέ Γκριν (σύγχρονου θεωρητικού της κλινικής ψυχανάλυσης),«Η Νεκρή Μητέρα» από την Ευτυχία Γιομελά.

Μια παράσταση σε πλαίσιο «performance» που παραπέμπει στο σύνδρομο της νεκρής μητέρας του Andre Green, σύμφωνα με το οποίο μια μητέρα που έχει «ακινητοποιήσει-παγώσει» από συναισθήματα τον εαυτό της (π.χ. οι καταθλιπτικές μητέρες), δεν αναγνωρίζει το παιδί της σαν ξεχωριστή οντότητα με αποτέλεσμα να εκλαμβάνεται απ' αυτό σαν νεκρή και το οποίο στην προσπάθειά του να την κρατήσει «ζωντανή» ταυτίζεται μαζί της.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗΝ ΨΕΥΔΗ...


ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ του Νέου Κόσμου-Κάτω Χώρος παρουσιάζει στις αρχές του καλοκαιριού για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 2 και 3 και 9 και 10 Ιουνίου, το δραματουργικό project του Νίκου Γουναδάκη «Κατά συνθήκην ψεύδη». Το έργο δανείζεται τον τίτλο από το έργο του Ζαν Κοκτό «Τα κατά συνθήκην ψεύδη» και το περιεχόμενο από δύο θεατρικές φιγούρες: Από την «ψεύτρα» που έχει παιχτεί κατ' επανάληψη στην Ελλάδα και από το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Η πιο Δυνατή».

Οι δύο πρωταγωνίστριες - Κορίνα Γιώτη, Αγγελική Πετροπετσιώτη (στη φωτογραφία) - που, κανονικά, σε μια ορθόδοξη σκηνική παρουσίαση θα μονολογούσαν, εδώ συναντιούνται επί σκηνής ως δύο γυναίκες που συνδιαλέγονται, ανταγωνίζονται, διεκδικούν, και αλληλοσυμπληρώνονται.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, πρόκειται για ένα θεατρικό παιχνίδι που παίζει με την αλήθεια και το ψέμα, μέσα από τους ρόλους που καλείται να υπηρετήσει μία γυναίκα στην αληθινή ζωή, όπου ψεύδεται συνειδητά, μέσα σ ένα θεσμοθετημένο κοινωνικό περίγυρο και, μέσα από την τέχνη (π.χ. μια ηθοποιός), όταν ψεύδεται κατά συνθήκην.

Τελικά, ποια είναι τα πιο επικίνδυνα κατά συνθήκην ψεύδη, είναι ένα ερώτημα που αγωνιωδώς ερευνάται σ' αυτό το σκηνικό παιχνίδι. Η αλήθεια παίζει διαρκώς κρυφτούλι και η ζωή είναι μια διαρκής αυταπάτη, όπως ένα Luna Park, μια αίθουσα με καθρέφτες...

ΟΚΤΩ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΑ"

Οκτώ παραστάσεις, πολλές από τις οποίες «τρέχουν» ακόμη στις αθηναϊκές σκηνές, επιλέχθηκαν από την επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Σύστημα Αθήνα, από τις 16 ως τις 20 Μαΐου.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται φέτος σε πιλοτική μορφή, με ξεκάθαρη και πολλαπλή στόχευση: την προβολή του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την παρουσία του στις διεθνείς θεατρικές σκηνές, την ενίσχυση της θέσης του θεάτρου στην ελληνική κοινωνία μέσα από τη δυνατότητα συγκέντρωσης παραστάσεων της τρέχουσας ελληνικής θεατρικής παραγωγής, καθώς και τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου των σύγχρονων ελληνικών παραστάσεων, μέσα από την κινηματογράφηση των παραστάσεων που θα πάρουν μέρος στη δράση.

Η κριτική επιτροπή που συστήθηκε επέλεξε τις εξής παραστάσεις:

1. «Βρεταννικός», Εταιρεία Θεάτρου ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ,

2. «Δάφνης και Χλόη: Ταξίδι αναψυχής», Εταιρεία Θεάτρου ΔΟΛΙΧΟΣ,

3. «Η Τέχνη του κυρίου Χάαρμαν», Θεατρική Αστική Εταιρία ΠΡΑΞΗ,

4. «Καλιγούλας», Εθνικό Θέατρο,

5. «Μ' ένα καράβι φορτηγό», Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ,

6. «Νοσφεράτου Διδόντικους», Εταιρεία Θεάτρου ΜΙΜΗΣΗ-ΠΡΑΞΙΣ,

7. «Golfo 2.3 beta», Εταιρεία Θεάτρου ΧΩΡΟΣ,

8. «Other Side», Εταιρεία Θεάτρου 9 ΚΑΙ ΚΑΤΙ.

Στην προτίμησή της αυτή, η Επιτροπή συνεκτίμησε την αντιπροσωπευτικότητα των εν λόγω παραστάσεων σε σχέση με τα τρέχοντα ρεύματα της ελληνικής σκηνής και την αρτιότητα της παραγωγής στο σύνολό της, δηλαδή σκηνοθετική ανάγνωση και πρωτοτυπία της σκηνικής επιτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς λειτουργίας των επιμέρους σκηνικών κωδίκων: θεατρικός και σκηνικός χώρος, φωτισμοί, μουσική, ενδυματολογία, κινησιολογία και υποκριτική αποτελεσματικότητα των ηθοποιών.

Τις παραστάσεις θα κληθούν να τις παρακολουθήσουν πρόσωπα διεθνούς προβολής, όπως διευθυντές σημαντικών διεθνών φεστιβάλ, κριτικοί θεάτρου αλλά και διευθυντές πολιτιστικών φορέων που έχουν τη δυνατότητα μετάκλησης παραστάσεων. Σκοπός της δράσης είναι να οδηγήσει σε διεθνείς συνεργασίες και σε πρόσκληση των ελληνικών παραστάσεων σε διεθνείς συναντήσεις και φεστιβάλ. Παράλληλα, το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις της τρέχουσας περιόδου απ' όλη την Ελλάδα.
Την κριτική επιτροπή που επέλεξε τις παραστάσεις συνθέτουν οι:

Ντένη Ευθυμίου-Τσεκούρα, καθηγήτρια χορού, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, χορογράφος, πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Χορού του ΥΠ.ΠΟ.

Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Δημήτρης Καμαρωτός, μουσικός, συνθέτης, μέλος του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας.

Γιάννης Λεοντάρης, σκηνοθέτης, θεωρητικός κινηματογράφου, λέκτορας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Σάββας Πατσαλίδης, κριτικός θεάτρου, καθηγητής θεατρολογίας στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου του ΥΠ.ΠΟ.

Δημήτρης Τσατσούλης, κριτικός θεάτρου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας, μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου του ΥΠ.ΠΟ.

Φοιτητές των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου απ' όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια: Κωστής Κωνσταντάκης, Δημήτρης Μπαμπίλης, Γεωργία Παΐζη, Χριστίνα Παναγιωτάρα, Μαριέττα Σπηλιoπούλου.

ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ, ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ...

11 Μαΐου 2007. «Γράμμα στον Ορέστη». Ένας μονόλογος του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το μύθο των Ατρειδών, όπου για πρώτη φορά δικαιώνεται η Κλυταιμνήστρα. Ενα γράμμα απολογία στο γιο της Ορέστη, λίγο πριν μπει εκείνος και τη σκοτώσει. Η σκηνοθεσία είναι του Λάζαρου Γεωργακόπουλου και την Κλυταιμνήστρα ερμηνεύει η Μαρία Κατσιαδάκη. Συμμετέχουν η Θεοδώρα Βαβαλέσκου και ο Χρίστος Τσίρκας. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Ντόρας Λελούδα, η σύνθεση ήχων του Δημήτρη Ιατρόπουλου.

«Η καρδιά του τέλματος». Επιθεώρηση που παρουσιάζει η ομάδα «Παυροιδεβάκχοι» παρουσιάζεται στο στούντιο «Κοιτώνες» (πρώην στρατόπεδο Κόδρα) στη Θεσσαλονίκη. Με κούκλες και μάσκες, οι ηθοποιοί αφηγούνται μια περιπλάνηση στα αδιέξοδα και τους βάλτους της εγχώριας κοινοτοπίας. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Κουμαριά, η μουσική του Μιχάλη Σιγανίδη. Παίζουν οι: Ελένη Γκιργκινούδη, Βασίλης Δεμιρτζόγλου, Ελένα Κουμαριά, Κώστας Χατζηκαλλινικίδης, Ανθή Χρυσοπούλου, Νίκος Κουμαριάς.

«Η τύχη της Μαρούλας». Το έργο του Δημήτρη Κορομηλά παρουσιάζει η ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης σε σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνάκη και μουσική Χρήστου Λεοντή, από 11 έως 20 Μαΐου στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Συμμετέχουν 14 φοιτητές.

Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Το γνωστό δραματικό ειδύλλιο του Δημητρίου Κορομηλά, που μιλάει για τις παγίδες του έρωτα, το ερωτικό πάθος, την οδύνη και την απώλεια παρουσιάζει η ομάδα «Χρυσοθήρες», από 11 Μαϊου στο θέατρο «Τόπος Αλλού». Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Φραγκιόγλου που χρησιμοποιεί τις τεχνικές του λαϊκού θεάτρου και του μπουλουκιού. Στη διανομή: Αντώνης Κρόμπας, Γεωργία Μαυρογεώργη, Χριστίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Πλειώνης, Πέτρος Σταθακόπουλος, Δημήτρης Φραγκιόγλου. Παραστάσεις έως 13 Ιουνίου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗ...


Ο Ανδρέας Μανωλικάκης, ισόβιο μέλος του Board of Directors του Actors Studio, θα διδάξει στην Αθήνα -για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά- σεμινάριο υποκριτικής βασισμένο στο «Σύστημα» του Στανισλάφσκι και τη «Μέθοδο» του Actors Studio.

Το «Σύστημα» του Στανισλάφσκι και η μετεξέλιξή του από τους Στράσμπεργκ, Καζάν κ.ά., βοηθάει τον ηθοποιό να βιώνει τις καταστάσεις του χαρακτήρα που υποδύεται. Ο ηθοποιός μαθαίνει πώς να κάνει χρήση του προσωπικού του υλικού στην ερμηνεία του ρόλου κι όχι όμως για να παίξει τον εαυτό του πάνω στη σκηνή αλλά μέσα από τον εαυτό του να ερμηνεύσει τον χαρακτήρα που έγραψε ο συγγραφέας του έργου.

Τα μαθήματα διαρκούν 110 ώρες και περιλαμβάνουν: Ασκήσεις βασικής εκπαίδευσης, ανάλυση κειμένου και πρακτική εφαρμογή πάνω σε σκηνές ή μονολόγους. Το σεμινάριο θα φιλοξενηθεί και φέτος στο αμφιθέατρο της Σχολής Μωραΐτη από 9 ώς και 28 Ιουλίου και απευθύνεται σε ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν στο τηλέφωνο 6942-514609 μέχρι τις 25 Μαΐου. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης είναι πρόεδρος (chairman) του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Actors Studio MFA (Master of Fine Arts) στο Pacc Uniniversity της Νέας Υόρκης, στο οποίο διδάσκει σκηνοθεσία και υποκριτική. (Οι πληροφορίες από την Ελευθεροτυπία)

Η ΜΠΑΖΑΚΑ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ...


Στο θέατρο «La Mama» του Μανχάταν (ΗΠΑ) θα παρουσιάζεται από τις 17 Μαϊου έως τις 3 Ιουνίου ο ποιητικός μονόλογος της Αύρας Σιδηροπούλου (κείμενο και σκηνοθεσία) «Τα δάκρυα της Κλυταιμνήστρας» σε ερμηνεία της Θέμιδος Μπαζάκα. Πρόκειται για ένα έργο σύμφωνα με τη συγγραφέα (και σκηνοθέτιδα) που αρχικά γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα και στη συνέχεια αποδόθηκε στην ελληνική. Η πρωταγωνίστρια σημειώνει ότι πρόκειται για ένα «ποιητικό και συνάμα δύσκολο έργο, όπως δύσκολη ήταν και η ζωή της ίδιας Κλυταιμνήστρας». Οι παραστάσεις θα είναι στα ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Πρεμιέρα στις 9 Μαϊου και στη «Θεατρική Σκηνή» του Αντώνη Αντωνίου με το έργο της Αναστασίας Παπαστάθη «Γυναίκες στο Χρόνο» που παρουσιάζει η ομάδα «Fuga». Μια γυναίκα από το παρελθόν συναντά μια γυναίκα στο παρόν. Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν η Γεωργία Ζώη και η Αναστασία Παπαστάθη.

ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΜΟΥ ΘΕΑΤΡΟ...

Ένας μονόλογος, μια προσωπική αφήγηση της Άννας Βαγενά πάνω σ’ αυτό που η ίδια θεωρεί, ίσως, το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής της. Αυτή είναι η παράσταση του έργου «Το Θεσσαλικό μου Θέατρο» που παρουσιάζεται από 9 έως και τις 27 Μαϊου στο θέατρο Μεταξουργείο. Γράμματα, ημερολόγια, φωτογραφίες, σημειώσεις, επίσημα έγγραφα από το προσωπικό αρχείο της Άννας Βαγενά, που καταγράφουν μια ολόκληρη εποχή, την εποχή της μεταπολίτευσης και συγχρόνως τη γέννηση του πρώτου θεάτρου της επαρχίας. Το έργο βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε η ίδια η Αννα Βαγενά και που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κέδρος».

ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ

Ήταν σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας και ωραίος άνθρωπος ο Στρατής Καρράς. Με μια σκέτη αναφορά δεν τη βγάζω καθαρή! Ο Στρατής που είχε μέλλον στο ελληνικό θέατρο έφυγε πολύ νωρίς καιμας άφησε σύξυλους... Συνεργαστήκαμε κάποιες εποχές και γίναμε φίλοι. Ιδιαίερα είχαμε συχνή επικοινωνία την εποχή που ανέλαβε η διεύθυνση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αλλά και στη Γραμμματεία του Τομέα Πολιτισμού ου ΠΑΣΟΚ...
Όσοι αγαπήσατε το έργο του, είναι μια ευκαιρία να τον θυμηθείτε τώρα που το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» θα παρουσιάσει το έργο του «Οι παλαιστές» στο «Μεταξουργείο» (Δευτέρα, 14/5, 9μμ). Σκηνοθεσία Παύλου Καράγιωργα, μουσική Γλυκερίας Μωραϊτάκη, σκηνικά Δ. Π. Οθωνα, φωτισμοί του Μάκη Κίνα, κοστούμια Εφης Κελλάρη. Στη διανομή: Γρηγόρης Χανικιάς, Παγώνα Τσαλπαρά, Ρένα Λαΐου, Μαρίνα Κριεμπάρδη. Μάκης Λάιος, Γιώργος Ορκόπουλος, Τάσος Συρμάνογλου.

Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ


«Νίκος Καζαντζάκης, ο θεατρικός. Πενήντα χρόνια από το θάνατο του οικουμενικού συγγραφέα» είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 14 Μαϊου (8μ.μ.) στη «Στοά του Βιβλίου». Εισηγητής ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός θεάτρου, μεταφραστής, επίτιμος διδάκτωρ Θεατρολογίας τού Παν/μίου Αθηνών. Διαλόγους από θεατρικά έργα θα ερμηνεύσουν ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και η Λουκία Μιχαλοπούλου. Στην αίθουσα Τέχνης θα λειτουργεί έκθεση με τα βιβλία τού Νίκου Καζαντζάκη.
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι Βραδιά μνήμης του Νίκου Καζαντζάκη, οργανώνουν η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ και ο Δήμος Αθηναίων (πάλι την ίδια μέρα, 14/5, 8μμ) στο θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ». Μα είναι δυνατόν την ίδια μέρα; Και οι συντελεστές της βραδιάς: Ν. Κακλαμάνης, Π. Σταύρου, Κ. Γεωργουσόπουλος, Γ. Λαζαρίδης, Γ. Δουατζής, Κ. Μπετινάκης, Α. Μάτσας. Ο Γ. Κατσαρός θα διευθύνει τη συμφωνική ορχήστρα και τη μεικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με μουσικές που γράφτηκαν για έργα του Καζαντζάκη. Παρουσιαστής ο Α. Κωστάλας.

Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ


Ύψιστη τιμή για έναν προοδευικό άνθρωπο και καλλιτέχνη που αναλώθηκε στην υπηρέτηση του λαού μέσα από το θέατρο και τον κινημαογράφο. Έπαιξε στο θέατρο και τον κινηματογράφο, μετέφρασε θεατρικά έργα, σκηνοθέτησε, δίδαξε νέους ηθοποιούς...
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 14 Μαϊου ανακήρυξε τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και μεταφραστή Λυκούργο Καλλέργη, επίτιμο διδάκτορά του. Για τον τιμώμενο μίλησαν ο πρύτανης Χρήστος Κίττας και οι καθηγητές Σπύρος Ευαγγελάτος και Βάλτερ Πούχνερ. Ο Λ. Καλλέργης μίλησε με θέμα «Γύρω από την ορθή προφορά της ελληνικής γλώσσας».

Monday, May 7, 2007

"ΕΦΥΓΕ" Η ΡΕΝΑ ΧΡΗΣΤΑΚΗ...

Μετά από δίχρονη πάλη με τον καρκίνο, πέθανε χτες (7 Μαϊου) και κηδεύεται σήμερα (3.30μμ) στο νεκροταφείο Καισαριανής, η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ρένα Χριστάκη. Η Ρ. Χριστάκη γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε θέατρο και πριν τη δικτατορία είχε παίξει στον κινηματογράφο. Στη διάρκεια της δικτατορίας έζησε στην Ιταλία και στη Γαλλία. Μετά τη μεταπολίτευση επέστρεψε και δημιούργησε παιδικό θίασο στον Πειραιά. Επίσης, γύρισε διάφορα ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων ένα για την πολιτιστική δραστηριότητα της ΕΑΜικής Αντίστασης στα βουνά του αγώνα και ένα για τη ζωή, τον αγώνα και το έργο του συνθέτη της ΕΑΜικής Αντίστασης, Αλέκου Ξένου. Η Ρένα ήταν σπουδαίος άνθρωπος. Είχε πάθος για τον τόπο και για τη δουλειά της. Ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Θα τη θυμάμαι με αγάπη. Η φιλία της ήταν γνήσια.

Sunday, May 6, 2007

Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ!

Είναι είδηση: Μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας από τη συγγραφή, ο Μάριος Ποντίκας επιστρέφει στη σκηνή. Η «Κασσάνδρα απευθύνεται στους νεκρούς» είναι ο τίτλος του καινούργιου θεατρικού του έργου, που έχει πρεμιέρα στις 11 Μαΐου στο Θέατρο Αττις, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. Η παράσταση θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Αττις μέχρι την Κυριακή 3 Ιουνίου.
Η Κασσάνδρα είναι καταδικασμένη από τον Απόλλωνα να μιλάει και να μην την καταλαβαίνουν. Στο έργο με λόγο άρρητο απευθύνεται στους νεκρούς προσπαθεί να τους πει να μην πέσουν στην παγίδα της ανάστασης, γιατί αυτό είναι μηχανή των ανά τους αιώνες σφαγέων. Η Κασσάνδρα με τον ασύμμετρο λόγο της, ένα παραλήρημα, ματαίως προειδοποιεί γιατί ο άνθρωπος δεν πρόκειται να συνέλθει ποτέ. Η Κασσάνδρα καλείται να εκφράσει την αρχή του απόλυτου χάους.
Το κείμενο υπογράφει ο Μάριος Ποντίκας, τη σκηνοθεσία ο Θεόδωρος Τερζόπουλος και τη μουσική ο Τάκης Βελιανίτης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Τάσος Δήμας, Σάββας Στρούμπος, Μελέτης Ηλίας, Νικηφόρος Βλάσσης και Αντώνης Μυριαγκός.

Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ

«Η σονάτα του σεληνόφωτος». Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου με την Ειρήνη Ανυφαντή παρουσιάζεται την Κυριακή (6/5) και τη Δευτέρα στο κέντρο πολιτισμού «Ελεύθερη Εκφραση» (Στενών Πόρτας 14, τηλ.: 210-7234018). Σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία του Λεωνίδα Τσιριγκούλη. Στον ρόλο του νέου ο Μάνος Γαλάνης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ

«Η επιστολή της για τον γάμο». Ο μονόλογος του Γερμανού Μπότο Στράους παρουσιάζεται από την Κυριακή (6/5) στο Δώμα του Θεάτρου Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Ευθύμιου Παπαδημητρίου με την Κατερίνα Λυπηρίδου. Η μετάφραση είναι της Σάντρας Δόμβρου, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη.

«ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»...

Τρεις γυναίκες, ένας λύκος, ένας αφηγητής και μια πιανίστρια είναι οι ήρωες του καινούργιου έργου "Κόκκινες γυναίκες" του Παναγιώτη Μέντη που έχει πρεμιέρα την Κυριακή (6/5) στο «Δήλος» (Ελευσινίων 11, Μεταξουργείο, τηλ.: 210-5203562). Η σκηνοθεσία είναι του Κωστή Καπελώνη και παίζουν οι Δήμητρα Χατούπη, Εύα Δρακοπούλου, Ζωή Σαντά, Φώτης Κοτάνογλου, Ευτέρπη Παπαευθυμίου. Η μουσική είναι της Μαρίνας Χρονοπούλου τα κοστούμια της Μάγδας Κασάπογλου, οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως 2 Ιουνίου.

«ΟΥ ΚΛΕΨΕΙΣ» ΚΑΙ «ΟΥ ΜΟΙΧΕΥΣΕΙΣ»...

Δύο ακόμη από τις Δέκα Εντολές παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από την Κυριακή (6/5) έως τις 10 Ιουνίου στο θέατρο «Από Μηχανής». Στο «Ου κλέψεις» η σκηνοθεσία είναι του Θοδωρή Αμπαζή, η δραματουργική επεξεργασία σε συνεργασία με την Ελσα Αδριανού, τα σκηνικά-κοστούμια της Ολυμπίας Σιδερίδου, η κινησιολογία της Σεσίλ Μικρούτσικου, η σύνθεση ήχων του Σταύρου Γασπαράτου, το βίντεο του Στάθη Αθανασίου. Παίζουν οι Λευτέρης Ζαμπετάκης, Σοφιάννα Θεοφάνους, Παναγιώτης Λάρκου, Μαρία Παρασύρη, Ναταλία Στυλιανού, Σωτήρης Τσακομίδης.
Στο «Ου μοιχεύσεις» η σκηνοθεσία είναι της Μάνιας Παπαδημητρίου (έχει κάνει τη δραματουργική σύνθεση με τη Νάνσυ Τρικαλίτη), τα σκηνικά-κοστούμια της Ολυμπίας Σιδερίδου, η μουσική επιμέλεια του Τάσου Αντωνίου, η κινησιολογία του Γιάννη Γιαπλέ. Παίζουν οι Ηλίας Κουνέλας, Πάρις Λύκος, Λαμπρινή Αγγελίδου, Λένα Παπαληγούρα, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Παναγιώτης Λάρκου.

«Pret-a-porter» και «Pret-a-porter»...

[4.5.2007]. «Pret-a-porter». Ενα παιχνίδι της μεταμόρφωσης μέσω των υφασμάτων και των υλικών είναι η παράσταση αυτή που παρουσιάζει η ομάδα μιμικής «Πλεύσις» από σήμερα έως τις 13 Μαΐου στο «Εκράν» (Ζωοδόχου Πηγής και Αγαθίου, τηλ.: 210-6461895). Η ιδέα και η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Κουτρουμπή, τα κοστούμια της Μαρίας Καταροπούλου, η μουσική του Μηνά Εμμανουήλ. Στη διανομή, οι Ολγα Γερογιαννάκη, Θένια Κουτρουμπή, Ελευθερία Λάρδα, Κωνσταντίνος Μιχαήλ, Μαρία Σκίκου, Μαριάννα Φράγκου.

* «Pret-a-porter».Με την κωμωδία της Φρανσουά Ντορίν πάει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη η Βάσια Τριφύλλη κάνοντας πρεμιέρα σήμερα στο «Αριστοτέλειο». Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Πλατάκη, που παίζει κι μαζί με τις Εύα Αλεξανδρή, Ελένη Φιλίνη.

ΟΙΔΙΠΟΥΣ 2+2...

[3.5.2007]. Ένα σκηνικό πείραμα βασισμένο στην τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους τύραννος» είναι το «Οιδίπους 2+2» που έχει πρεμιέρα σήμερα στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δύο άντρες και δύο γυναίκες επιχειρούν μια διαδρομή στα όρια της αλαζονείας του ανθρώπου, που πασχίζει να νικήσει τον φόβο ορίζοντας τον κόσμο μέσα από μαθηματικές εξισώσεις και λογικούς συλλογισμούς. Η μετάφραση είναι Μίνου Βολανάκη, η διασκευή-σκηνοθεσία του Δημήτρη Βέργαδου, τα σκηνικά-κοστούμια της Κατερίνας Μακ Χόμπιτ, η κινησιολογία της Νικολέτας Ξεναρίου, το βίντεο αρτ του Στάθη Αθανασίου. Παίζουν οι Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Γιώργος Στάμος, Ειρήνη Τζανετουλάκου. Βοηθός σκηνοθέτη η Στέλλα Ράπτη. Οι παραστάσεις είναι κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο.

Η ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ... ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ...

«Η σχέση σας... προωθείται», το έργο του Ζαφείρη Βάλβη που παρουσιάζεται από τις 9 Μαϊου στο θέατρο «Μέλι», καταπιάνεται με την περιπέτεια των ανθρώπινων σχέσεων. Γραμμένο σε καθημερινή γλώσσα, φέρνει στην επιφάνεια τα ψέματα και τις αλήθειες των ερωτικών και φιλικών σχέσεων, σχολιάζοντας το φαίνεσθαι και το είναι της ανθρώπινης ύπαρξης. Ενα «σκηνικό παιχνίδι» με γνώμονα τον λόγο και την εικόνα.
Επτά νέοι ηθοποιοί και ένας πρωτοεμφανιζόμενος νέος συγγραφέας με το δάσκαλό τους, Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συναντιούνται θεατρικά, προκειμένου να «προωθήσουν» και να υπηρετήσουν το νέο ελληνικό θεατρικό έργο. Έτσι, δημιουργήθηκε το θεατρικό σχήμα «Συν Κάτι», που με όχημα το έργο του Ζαφείρη Βάλβη κάνει το θεατρικό του ξεκίνημα. Στη διανομή: Νίκη Γαβριηλίδου, Πάνης Καλοφωλιάς, Μαρία Καψή, Μαρία Μαγγίνα, Τίνα Πετμεζά, Κωστής Σαββιδάκης, Κική Σαρηγιαννίδη.

ΔΟΚΙΜΕΣ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΝΕΟΛΑΙΑ...


[7/5/2007]. Από σήμερα και έως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Αμόρε το έκτο φεστιβάλ «Δοκιμές VI». Οι φετινές παραστάσεις βασίζονται αποκλειστικά πάνω σε ελληνικά κείμενα από νέους συγγραφείς, σε διάλογο με εικαστικές προτάσεις. Στην κεντρική σκηνή ο Poka-Yio παρουσιάζει το έργο «F*Art» (5-17/5), που είναι μια καυστική ηθογραφία του κόσμου της σύγχρονης τέχνης. Στη διανομή, οι Λωραίνη Αλιμαντίρη, Βλάσης Ζώτης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Βίκυ Μαστρογιάννη, Μάριος Παναγιώτου, Γιάννα Σταματίου. Η δραματουργική επιμέλεια είναι της Τζωρτζίνας Κακουδάκη, η μουσική των ILIOS, τα σκηνικά της Κίας Μπούσκα, τα κοστούμια της Ροζίνας Μπαλτατζή, η κινησιολογία της Μαριέλας Νέστορα. Επίσης, η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα «vasistas» το έργο «Κόκκινη Σκουφίτσα» (22-31/5) και στον Εξώστη η «Ομάδα Κανιγκούντα» την παράσταση «Η Βοσκοπούλα» (18-30/5).
Πρεμιέρα έχει απόψε και το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο της Σάρα Κέιν «Blasted» που παρουσιάζεται από το «Θέατρο Δωματίου» στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» σε σκηνοθεσία της Αντζελας Μπρούσκου. Πώς μπορεί να συνδεθεί η βία και η ωμότητα του πολέμου με τη βία που ενεδρεύει στην καθημερινή μας συμπεριφορά; Το πρώτο αυτό έργο της Σάρα Κέιν, σχεδόν προφητικό, λειτουργεί σαν μια σπουδή πάνω στη βία. Τα τρία πρόσωπα, ο ρατσιστής δημοσιογράφος Ιαν που αντιπροσωπεύει τον κόσμο των μίντια, η αθώα Κέιτ, η απελπισμένη φιγούρα του ανώνυμου Στρατιώτη κλιμακώνουν την ένταση της ψυχικής και σωματικής βίας εντός των ορίων ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου που κατά τη διάρκεια του έργου βομβαρδίζεται (blasted). Παίζουν οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Παρθενόπη Μπουζούρη και Γιώργος Φριντζήλας. Η μετάφραση είναι της ομάδας, τα σκηνικά-κοστούμια της Αντζελας Μπρούσκου, το βίντεο του Ανδρέα Κοσιώνη.
Μπόλικες θεατρικές παραστάσεις και στην επαρχία. Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα διαρκέσει το 10ο Φεστιβάλ για Σολίστες και Πρωταγωνιστές που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Τη Δευτέρα (9/5) η Αννα Βαγενά θα παρουσιάσει μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο της «Το Θεσσαλικό μου θέατρο» σε μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ενώ την Τετάρτη (9/5) ο Χρήστος Καλαβρούζος θα ερμηνεύσει την «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σιοπαχά.
«Θεατρικός Μάιος» και στην Καβάλα με το φεστιβάλ που διοργανώνει το εκεί ΔΗΠΕΘΕ έως τις 30 του μήνα.
Στο «Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου» θα παρουσιαστεί το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Γράμμα στον Ορέστη» σε σκηνοθεσία του Λάζαρου Γεωργακόπουλου (9-13/5 και 16-20/5). Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Μαρία Κατσιαδάκη. Τη Δευτέρα, 14 Μαΐου στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας για μία και μοναδική βραδιά ο θεατρικός οργανισμός «Στιγμή» θα ολοκληρώσει το φεστιβάλ με την «Τρελοβγενιώ» της Ινές Κανιατί.

Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΪΖΗ


Η γλυκύτατη Αλέκα Παΐζη. Μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς που ανέδειξε η χώρα και ταυτόχρονα από τις πιο χαρακτηριστικές αγωνίστριες του εικοστού αιώνα, καθώς πέρασε από τη Μακρόνησο, το Τρίκερι, συνελήφθη πάμπολλες φορές και επί τριάντα και πλέον χρόνια εργάστηκε υπό το φόβο μιας νέας σύλληψης. Βρίσκεται στην ένατη δεκαετία της ζωής της και είναι ταυτόχρονα ένα παιδί που αναζητά τη μαμά του, μια θεληματική και σκληρή γυναίκα, αλλά και μια ηλικιωμένη που δε φοβάται ούτε το χρόνο, ούτε το θάνατο.
Η κάμερα του «Παρασκηνίου» την κινηματογραφεί σε μια αφήγηση, χωρίς την παρέμβαση άλλων ομιλητών. Με μια κάμερα πάνω της επί μια ώρα, που την ακολουθεί στο Εθνικό Θέατρο που παίζει στον «Ερρίκο Δ΄» του Λουίτζι Πιραντέλο, στο καμαρίνι, στο σπίτι. Την ακούμε να ξετυλίγει μια συναρπαστική ζωή και να μας βάζει στον κόσμο της... (11/5, Παρασκευή, ΕΤ-1, 19.00).