Οκτώ παραστάσεις, πολλές από τις οποίες «τρέχουν» ακόμη στις αθηναϊκές σκηνές, επιλέχθηκαν από την επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Σύστημα Αθήνα, από τις 16 ως τις 20 Μαΐου.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται φέτος σε πιλοτική μορφή, με ξεκάθαρη και πολλαπλή στόχευση: την προβολή του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την παρουσία του στις διεθνείς θεατρικές σκηνές, την ενίσχυση της θέσης του θεάτρου στην ελληνική κοινωνία μέσα από τη δυνατότητα συγκέντρωσης παραστάσεων της τρέχουσας ελληνικής θεατρικής παραγωγής, καθώς και τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου των σύγχρονων ελληνικών παραστάσεων, μέσα από την κινηματογράφηση των παραστάσεων που θα πάρουν μέρος στη δράση.
Η κριτική επιτροπή που συστήθηκε επέλεξε τις εξής παραστάσεις:
1. «
Βρεταννικός», Εταιρεία Θεάτρου ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ,
2. «
Δάφνης και Χλόη: Ταξίδι αναψυχής», Εταιρεία Θεάτρου ΔΟΛΙΧΟΣ,
3. «
Η Τέχνη του κυρίου Χάαρμαν», Θεατρική Αστική Εταιρία ΠΡΑΞΗ,
4. «
Καλιγούλας», Εθνικό Θέατρο,
5. «
Μ' ένα καράβι φορτηγό», Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ,
6. «
Νοσφεράτου Διδόντικους», Εταιρεία Θεάτρου ΜΙΜΗΣΗ-ΠΡΑΞΙΣ,
7. «
Golfo 2.3 beta», Εταιρεία Θεάτρου ΧΩΡΟΣ,
8. «
Other Side», Εταιρεία Θεάτρου 9 ΚΑΙ ΚΑΤΙ.
Στην προτίμησή της αυτή, η Επιτροπή συνεκτίμησε την αντιπροσωπευτικότητα των εν λόγω παραστάσεων σε σχέση με τα τρέχοντα ρεύματα της ελληνικής σκηνής και την αρτιότητα της παραγωγής στο σύνολό της, δηλαδή σκηνοθετική ανάγνωση και πρωτοτυπία της σκηνικής επιτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς λειτουργίας των επιμέρους σκηνικών κωδίκων: θεατρικός και σκηνικός χώρος, φωτισμοί, μουσική, ενδυματολογία, κινησιολογία και υποκριτική αποτελεσματικότητα των ηθοποιών.
Τις παραστάσεις θα κληθούν να τις παρακολουθήσουν πρόσωπα διεθνούς προβολής, όπως διευθυντές σημαντικών διεθνών φεστιβάλ, κριτικοί θεάτρου αλλά και διευθυντές πολιτιστικών φορέων που έχουν τη δυνατότητα μετάκλησης παραστάσεων. Σκοπός της δράσης είναι να οδηγήσει σε διεθνείς συνεργασίες και σε πρόσκληση των ελληνικών παραστάσεων σε διεθνείς συναντήσεις και φεστιβάλ. Παράλληλα, το ελληνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις της τρέχουσας περιόδου απ' όλη την Ελλάδα.
Την
κριτική επιτροπή που επέλεξε τις παραστάσεις συνθέτουν οι:
Ντένη Ευθυμίου-Τσεκούρα, καθηγήτρια χορού, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, χορογράφος, πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Χορού του ΥΠ.ΠΟ.
Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Δημήτρης Καμαρωτός, μουσικός, συνθέτης, μέλος του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας.
Γιάννης Λεοντάρης, σκηνοθέτης, θεωρητικός κινηματογράφου, λέκτορας στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Σάββας Πατσαλίδης, κριτικός θεάτρου, καθηγητής θεατρολογίας στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου του ΥΠ.ΠΟ.
Δημήτρης Τσατσούλης, κριτικός θεάτρου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας, μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου του ΥΠ.ΠΟ.
Φοιτητές των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου απ' όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια:
Κωστής Κωνσταντάκης, Δημήτρης Μπαμπίλης, Γεωργία Παΐζη, Χριστίνα Παναγιωτάρα, Μαριέττα Σπηλιoπούλου.