Tuesday, December 20, 2016

Ελένη Παπαδάκη: κορυφαία ελληνίδα ηθοποιός του Μεσοπολέμου

Η Ελένη Παπαδάκη (4 Νοεμβρίου 1908 21 Δεκεμβρίου 1944) υπήρξε μεγάλη ηθοποιός που διέπρεψε σε ποικίλους ρόλους. Το πέρασμά της από την ελληνική σκηνή άφησε ένα μυθικό αποτύπωμα οριακό και ανεπανάληπτο και ήδη σε ηλικία 36 ετών κατόρθωσε να οικοδομήσει ένα μέγιστο παράδειγμα ολοκληρωμένου καλλιτέχνη. Εκτελέστηκε από μέλη του ΕΑΜ («Εθνική Πολιτοφυλακή«) κατά τη διάρκεια των γεγονότων που έμειναν γνωστά ως Δεκεμβριανά.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Monday, December 19, 2016

Δημήτρης Ροντήρης: Τις σκηνοθεσίες του απέδωσαν μόνο μεγάλοι ηθοποιοί



Ο Δημήτρης Ροντήρης (Πειραιάς 1899 – Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 1981) μέχρι τα 29 του χρόνια θα έχει μια περιπετειώδη ζωή όσον αφορά τον επαγγελματικό του προσανατολισμό. Ο ίδιος, βέβαια, ξέρει τι θέλει αλλά η αυστηρότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος τού δημιουργεί προβλήματα. Περαστικός για λίγο από την Σχολή Ευελπίδων, θα μπει στη Νομική Σχολή, θα εργαστεί ως υπάλληλος στο Ταμείο Νομικών, ωσότου ανακαλύψει την Δραματική Σχολή της Εταιρείας Ελληνικού Θεάτρου που ιδρύθηκε εκείνη την χρονιά από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και στην συνέχεια μεταγράφεται από τη Νομική στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Sunday, December 18, 2016

Σερ Ραλφ Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον: ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της αγγλικής σκηνής

Ο σερ Ραλφ Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον [Sir Ralph David Richardson, 19 Δεκεμβρίου 1902 – 10 Οκτωβρίου 1983] ήταν Άγγλος ηθοποιός που, μαζί με τους σύγχρονούς του, Τζον Γκίλγκουντ και Λόρενς Ολίβιε, κυριάρχησε στη βρετανική σκηνή στα μέσα του 20ού αιώνα. Ο Ραλφ Ρίτσαρντσον ήταν γιος δασκάλου. Γεννήθηκε στο Τσέλτεναμ του Γκλώστερσαϊρ και έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση το 1921 ως Λορέντζο στον Έμπορο της Βενετίας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Εργάστηκε σε ταινίες κατά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και έπαιξε περισσότερους από 60 κινηματογραφικούς ρόλους. Με καλλιτεχνικό αλλά όχι θεατρικό υπόβαθρο, ο Ρίτσαρντσον δεν είχε καμία σκέψη να κάνει θεατρική καριέρα μέχρι που μία παραγωγή του Άμλετ στο Μπράιτον τον ενέπνευσε να γίνει ηθοποιός. Έμαθε την τέχνη τη δεκαετία του 1920 με έναν θίασο. Μία σειρά πρωταγωνιστικών ρόλων τον οδήγησε στο καλλιτεχνικό στερέωμα του Γουέστ Εντ και του Μπρόντγουεϊ.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Ζαν Ζενέ: Ο απροσάρμοστος...

Ζαν Ζενέ [Jean Genet, 19 Δεκεμβρίου 1910 – 15 Απριλίου 1986], Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ο περιθωριακός ομοφυλόφιλος και ιδιότροπος εκπρόσωπος του θεάτρου του παραλόγου, μέσα από τα έργα του απεικονίζει την ίδια του τη ζωή. Λωποδύτης, κατάδικος και εκδιδόμενος ομοφυλόφιλος, ο Ζενέ περιπλανήθηκε στην Ευρώπη, έγινε το αγαπημένο παιδί της γαλλικής διανόησης, αφοσιώθηκε σε έναν ακροβάτη, και αργότερα μεταμορφώθηκε από απολιτίκ σε ακτιβιστή, υποστηρίζοντας τους Μαύρους Πάνθηρες και ακολουθώντας Παλαιστίνιους στρατιώτες σε στρατόπεδα του Λιβάνου και της Ιορδανίας.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr