Saturday, October 13, 2012

Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι»


Το έργο του Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» κάνει πρεμιέρα, στις 19 του Οκτώβρη, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Ο Μπρεχτ, πάνω στα πρότυπα των επεισοδίων και των παλιών λαϊκών επών, στήνει μέσα σε μια ατμόσφαιρα ποιητικού λαϊκού πανηγυριού μια κωμωδία γεμάτη μουσική και χρώματα, προβάλλοντας τις ταξικές σχέσεις και διαφορές μιας κοινωνίας που ζει μέσα στο γαλήνιο τοπίο της φινλανδικής εξοχής. Μας ταξιδεύει στα όμορφα δάση του Βορρά για να μας μιλήσει για την ιστορία του γαιοκτήμονα Γιόχαν Πούντιλα, ενός «θηρίου προϊστορικού», που, χρησιμοποιώντας την πονηριά και το μεθύσι του, κινείται με άνεση ανάμεσα στην αθωότητα και την ωμή χυδαιότητα. Ο αφέντης Πούντιλα εξουσιάζει ανθρώπους, σχέσεις και καταστάσεις, αποκαλύπτοντας το μεγάλο χάσμα που χωρίζει την ιδιοκτησία από την εργατική τάξη. Αποφασισμένος να διατηρήσει τη δύναμή του, αλλά και να διαχειριστεί τη μοναξιά της ψυχής του, έρχεται αντιμέτωπος με την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που δουλεύουν γι' αυτόν, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.
Ο σοφέρ του ο Μάττι, ένας απόλυτα ελεγχόμενος χαρακτήρας, είναι ο ιδανικός υπηρέτης, πιστός και ειλικρινής, που όμως με τη τελική του αναχώρηση δείχνει το δρόμο για την απελευθέρωση και την επανάσταση. Δίπλα σε αυτόν, εργάτες, υπηρέτριες, γυναίκες του μεροκάματου και της φτώχειας προσπαθούν να κατανοήσουν άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με πίκρα τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και της θηριώδους εκμετάλλευσης.
Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος. Μουσική σύνθεση: Διονύσης Τσακνής. Σκηνικά - κοστούμια: Φαίδων Πατρικαλάκης. Χορογραφία: Κατερίνα Φωτιάδη. Φωτισμοί: Θανάσης Σταυρόπουλος. Παίζουν: Κώστας Καζάκος (Πούντιλα). Αφηγητής - τραγουδιστής: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν επίσης: Θοδωρής Γράμψας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νίκος Μόσχοβος, Παύλος Ορκόπουλος, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Χανιωτάκης, Χριστιάνα Μαντζουράνη, Μαρία Τζανή, Γεωργία Καλλέργη, Ελένη Δαφνή, Βερόνικα Δαβάκη, Εύα Βάρσου, Γιάννης Γούνας κ.ά. Οι μουσικοί: Κώστας Μητρόπουλος, Γιώργος Τσιατσούλης, Πάρις Θωμόπουλος.

Friday, October 12, 2012

Ο Νίτσε επιστρέφει στο θέατρο Θησείον


Ο Νίτσε επιστρέφει στο θέατρο Θησείον
Μετά την περυσινή μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή κοινού και κριτικών, η παράσταση "Οταν έκλαψε ο Νίτσε" του Ίρβιν Γιάλομ που παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα, θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία, σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως, από 19 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ξανά στην Αθήνα, στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες από 13 Οκτωβρίου και για έναν μήνα.

Venison: Ένας παραληρηματικός λαβύρινθος από μνήμες


Venison: Ένας παραληρηματικός λαβύρινθος από μνήμες

Με την παράσταση «Venison»* η ομάδα «The Helter Skelter Company» επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης [«Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας», Black Box, Μάρτιος – Απρίλιος 2011] και αντλεί υλικά από τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου και τον Ντοστογιέφσκι, με σκοπό να παρακολουθήσει -μέσα από κόσμους που πλέουν ο ένας εντός του άλλου- την πτώση ένος προσώπου από τον πολιτισμό προς τη βαρβαρότητα, από το έγκλημα στην τιμωρία, από τον άνθρωπο στο κτήνος.

Ο Επιθεωρητής Γρηγόρης Βαλτινός έρχεται στο Θέατρο Ιλίσια


Ο Επιθεωρητής Γρηγόρης Βαλτινός έρχεται στο Θέατρο Ιλίσια

Το κλασικό έργο του Τζων Πρίσλεϋ «Ο Επιθεωρητής έρχεται», πρόκειται να ανεβάσει τον ερχόμενο χειμώνα στο θέατρο «ΙΛΙΣΙΑ» ο Γρηγόρης Βαλτινός. Μαζί του θα είναι ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, στον ρόλο του Επιθεωρητή, αφού στο συγκεκριμένο ανέβασμα θα επιχειρηθεί μια διαφορετική ανάγνωση του έργου, με ένα νεαρότερο πρωταγωνιστή στον ομώνυμο ρόλο. Επίσης πρωταγωνιστούν η Κερασία Σαμαρά, ο Μάνος Ζαχαράκος, ο Κώστας Βασαρδάνης, η Ευτυχία Γιακουμή και ο Στάθης Νικολαΐδης. Η παράσταση θα ανέβει σε μετάφραση-σκηνοθεσία του Γρηγόρη Βαλτινού, σκηνικά-κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Boηθός σκηνοθέτη Χαρά Μπαλτά.

Τσέχοφ, Βάκχες και μία ρομαντική ιστορία


ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • 17 παραγωγές, νέες και ανατρεπτικές προτάσεις στο πρόγραμμα της σεζόν
Τσέχοφ, Βάκχες και μία ρομαντική ιστορία
«Πού συναντάει κανείς ανθρώπους; Πού γνωρίζονται οι άνθρωποι; Σε παμπ; Στο γυμναστήριο; Στο σούπερ μάρκετ; Θα σας πω εγώ πού. Αν δεν έχεις βρει τον άνθρωπό σου πριν να πάρεις το πτυχίο σου, θα παντρευτείς κάποια συνάδελφό σου. Δεν κάνω πλάκα. Είναι απλό. Ξέρετε πώς αναπαράγονται τα ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας; Τα βάζουν στο ίδιο κλουβί». H «Ρομαντική μου ιστορία», του Σκοτσέζου συγγραφέα D. C. Jackson, είναι ένα έργο για τη «δύσκολη προσπάθεια των ανθρώπων να δημιουργήσουν σχέσεις, μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της πόλης και της δουλειάς, που προσγειώνει απότομα τους 35άρηδες στην ενήλικη ζωή», όπως σημειώνει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος που το σκηνοθετεί στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» (από 12/12, θα προηγηθούν παραστάσεις στο θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης). Ο τελευταίος προτείνει ένα ρεπερτόριο πλούσιο με συνολικά δεκαεπτά παραγωγές. Ανάμεσά τους και «Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη» του Βασίλη Ρίσβα και της Ρεγγίνας Καπετανάκη, παραγωγή που εντάσσεται στην ενότητα «Θέατρο για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα».

Ο «Γδαρμένος» στο Θέατρο Θεμέλιο


Ο «Γδαρμένος» στο Θέατρο Θεμέλιο

Πάντα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός από σένα... Ένας νεαρός, ο Έντ, μέλος μιας βίαιης συμμορίας, βρίσκεται στο έδαφος χτυπημένος από τους πρώην συντρόφους του. Καθώς παλεύει στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου ξετυλίγεται, σαν μια ταινία, το κουβάρι της ζωής του πίσω στο χρόνο.

Monday, October 8, 2012

Τα «Χάρτινα λουλούδια» του Εγκον Βολφ στα "Ιλίσια"...


Αρχισαν στο θέατρο «Ιλίσια» οι παραστάσεις του έργου «Χάρτινα λουλούδια» του Εγκον Βολφ. Μετάφραση Εύας Μπίθα, σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα, μουσική «Lost Bodies». Παίζουν: Κατερίνα Λέχου και Αρης Σερβετάλης. Το έργο που θα παίζεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη (9 μ.μ.) εξερευνά τον άνθρωπο που αναζητά, διεκδικεί, ικετεύει, κατατροπώνει ή κατατροπώνεται στον αγώνα για αγάπη, αποδοχή, επιβολή. Μια ανατομία της ασταμάτητης πάλης των φύλων, των τάξεων, των ιδεολογιών, της διαφορετικότητας, σε μια ταξική κοινωνία ανισότητας, βίας, περιθωριοποίησης της φτωχολογιάς. Ο Μπαρακούντα - άνεργος, άστεγος, απελπισμένος «φτωχοδιάβολος» - εισβάλει στο σπίτι της εύπορης, πολιτισμένης, εκλεπτυσμένης Εύας. Η σύγκρουσή τους θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, γι' αυτό το διαμέρισμα της Εύας φαντάζει οικουμενικό «πεδίο μάχης».

Ιβάν Βιριπάγεφ «Ψευδαισθήσεις»... επαναλαμβάνεται!

Στο «Θέατρο Οδού Κυκλάδων», όπου στεγάζεται η 30χρονη «νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή, επαναλαμβάνεται από αύριο (9 μ.μ.) το έργο του Ιβάν Βιριπάγεφ «Ψευδαισθήσεις». Το έργο ακροβατεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, μέσα από το παιχνίδι της αφήγησης. Η πραγματικότητα αποκαλύπτεται ως αυταπάτη, τα βιώματα ως ψευδαισθήσεις. Το έργο - παραγγελία του θεάτρου «Χέμνιτς» στη Γερμανία, όπου ανεβάστηκε το Δεκέμβρη του 2011, παίχθηκε σε Μόσχα, Κρακοβία, Βαρσοβία, Ζυρίχη, Εδιμβούργο και αλλού. Στο έργο μιλούν δύο ζευγάρια. Ο Ντάνι και η Σάντρα, ο Αλμπερτ και η Μάργκαρετ. Φίλοι όλοι μεταξύ τους, είναι πάνω από ογδόντα χρόνων. Παντρεμένοι πάνω από πενήντα χρόνια, στο κατώφλι πια του θανάτου αναζητούν την αλήθεια της ζωής τους, των σχέσεών τους, θέτοντας το θεμελιώδες ερώτημα: Αγάπησαν; Αγαπήθηκαν; Μετάφραση Ελένη Μπακοπούλου, σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνικό - κοστούμια Εύα Μανιδάκη, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Παντελής Δεντάκης, Αλεξία Καλτσίκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Καλλιόπη Σίμου.