Wednesday, August 27, 2008

Τα γιούχα έχουν ιστορία


Το πρώτο «σκάνδαλο» στο κοίλο της Επιδαύρου ήταν εκείνο της «Αλκηστις» του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 1984 σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Η Αννα Συνοδινού αποχώρησε μαινόμενη διασχίζοντας την Ορχήστρα! Την ίδια χρονιά την μήνιν του κοινού προκάλεσε η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή έτσι όπως παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Ρεμούνδο για το Εθνικό Θέατρο.

Ο Γεωργιανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Στούρουα διεκδικεί ίσως τις πιο θορυβώδεις παραστάσεις στην Επίδαυρο, με την ενεργό φυσικά συμμετοχή του κοινού. Το καλοκαίρι του 1986 άναψε φωτιές στην Επίδαυρο! Ενα τσιγάρο που κάπνισε στην Ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου η Αννα Μακράκη, ο Αγγελος στον «Οιδίποδα Τύραννο», που είχε ανεβάσει ο διάσημος Γεωργιανός σκηνοθέτης για τον θίασο Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου, ήταν αρκετό για να θεωρηθεί ο Στούρουα κάτι παραπάνω από αγράμματος και ιερόσυλος. Δύο χρόνια αργότερα και η «Ηλέκτρα» του με τους ίδιους πρωταγωνιστές προκάλεσε το κοινό.

Το 1997 ήταν η σειρά του Ματίας Λάνγκχοφ να τα... ακούσει με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη για λογαριασμό του ΚΘΒΕ. Αφορμή ήταν η γυμνή εμφάνιση του Μηνά Χατζησάββα ως Απόλλωνα.


No comments: