Tuesday, August 26, 2008

Πέθανε ο Βάσος Ανδρονίδης

Πέθανε ο Βάσος Ανδρονίδης

Μαθητής του Κουν, ο Αιγυπτιώτης ηθοποιός και σκηνοθέτης υπηρέτησε το θέατρο μέχρι τέλους

Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη, 26.08.2008


Ανθρωπος του θεάτρου, το οποίο υπηρέτησε τόσο από το σανίδι ως ηθοποιός όσο και από άλλες θέσεις, ο Βάσος Ανδρονίδης έφυγε την Παρασκευή από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Κηδεύτηκε χθες από το Νεκροταφείο Ζωγράφου και στη συνέχεια ανακοινώθηκε ο θάνατός του, όπως επιθυμούσε.

Γεννημένος στο Κάιρο της Αιγύπτου (τον περασμένο Μάρτιο τιμήθηκε από το Σύλλογο Αιγυπτιωτών Ελλήνων) ο Βάσος Ανδρονίδης σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Το 1955 έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο: υποδύθηκε το θυρωρό στο «Τρελοκόριτσο» του Βέμπερ με το θίασο Βίλμας Κύρου στον Πειραιά. Από τότε και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 συμμετείχε σε παραστάσεις σημαντικών θιάσων, όπου διακρίθηκε κυρίως με το θίασο Μυράτ, όπως στην παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Από το 1977 μέχρι το 1993 συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του στον κινηματογράφο καθώς έπαιξε σε περισσότερες από 70 ταινίες. Ανάμεσά τους οι «Η αυγή του θριάμβου», «Συνοικία το όνειρο», «Οι βοσκοί», «Θανάση, πάρε το όπλο σου».

Εκτός από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ο Βάσος Ανδρονίδης ανέπτυξε στο θέατρο δραστηριότητα και εκτός σκηνής (ως μέλος επιτροπών, συμβουλίων, καθηγητής κ.ά.): στο υπουργείο Πολιτισμού, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και στο Θέατρο Τέχνης. Στο Βέλγιο, όπου έδωσε διάλεξη για τον Κουν το 1990, σκηνοθέτησε πέντε έργα στο «Ελληνικό Θέατρο Βελγίου».

Μεγάλη του αγάπη ήταν η Λέρος, όπου συμμετείχε στην οργάνωση της «Θεατρικής Ομάδας Λέρου» και σκηνοθέτησε δέκα έργα.

No comments: