Friday, October 19, 2012

H Ντίνα Κώνστα αφηγείται τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου


H Ντίνα Κώνστα αφηγείται τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου

Μερικές ζωές είναι ανεξήγητες, υπέροχες. Από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, για δεύτερη χρονιά, η Ντίνα Κώνστα αφηγείται την ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, δημιουργώντας μια μοναδική θεατρική εμπειρία. Ένα γεγονός που πέρσι έζησαν χιλιάδες θεατές, δημιουργώντας έναν μοναδικό θρίαμβο στο Θέατρο Κάππα, τόσο στο ταμείο, όσο και στις κριτικές.

«Φτωχούλα του Θεού» η Μυρτώ Αλικάκη


«Φτωχούλα του Θεού» η Μυρτώ Αλικάκη
Τη Φτωχούλα του Θεού θα υποδυθεί η Μυρτώ Αλικάκη στο νέο έργο της Ελένης Γκασούκα. Η σκηνοθέτιδα μετά τη "Φουρκέτα", επανέρχεται με το νέο της έργο. "Η Φτωχούλα του Θεού", μια κωμωδία με φόντο τη συγκίνηση και με πεδίο δράσης και πάλι την ελληνική οικογένεια. Η Δέσποινα (Μυρτώ Αλικάκη), ο σύζυγος ( Χρ. Σαπουτζής), η ξαδέρφη (Μίνα Ορφανού), η θεία (Σοφία Σεϊρλή), ο καλόγερος (Κώστας Δαρλάσης) και η συγγραφέας (Μαρίζα Τσίγκα), παλεύουν σε ακραίες καταστάσεις να βρουν την αλήθεια. Τι πιστεύουν ; ποιόν πιστεύουν ; γιατί πιστεύουν; ένα μικρό παιδί θα τους βοηθήσει να ισορροπήσουν;

Tuesday, October 16, 2012

Στην Αθήνα η Γιασμίνα Ρεζά. Θα μιλήσει για την ζωή και το έργο της στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Γιασμίνα Ρεζά, μια από τις πιο φωτεινές, δραστήριες και διεθνώς αναγνωρισμένες φωνές της σύγχρονης γαλλικής κουλτούρας θα βρεθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 προκειμένου να συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο - συγγραφέα Γιώργο Αρχιμανδρίτη για την πορεία της στο θέατρο και την γραφή, για την κινηματογραφική εμπειρία της δίπλα στον σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι αλλά και για τις ρίζες της που φτάνουν μέχρι τη Ρωσία, το Ιράν και την Ουγγαρία.

«Οδύσσεια» για όλη την οικογένεια στο Εθνικό Θέατρο



  • Ο Μπομπ Ουίλσον ανεβάζει το ομηρικό έπος με έλληνες ηθοποιούς

[ΤΟ ΒΗΜΑ: 16/10/2012, Λοβέρδου Μυρτώ]. «Χρόνια ήθελα να κάνω κάτι στην Ελλάδα, με έλληνες ηθοποιούς και χαίρομαι γιατί αυτό γίνεται τώρα με την "Οδύσσεια", ένα κείμενο εξαιρετικών νοημάτων σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε». Ο κύριος Ρόμπερτ Ουίλσον, ο 71χρονος ευθυτενής αμερικανός θεατράνθρωπος _από τους σημαντικότερους της εποχής μας, θυμήθηκε ότι είχε δει στο παρελθόν μια βαρετή «Οδύσσεια» και φάνηκε να μας υπόσχεται ότι η δική του θα είναι καλύτερη.

«Πιστεύω στις συνεργασίες. Αυτές είναι που οδηγούν στη δημιουργία. Κι αυτή είναι η δική μου δουλειά. Να παρουσιάσουμε ένα τελικό αποτέλεσμα όλοι μαζί. Οποιος με ξέρει, γνωρίζει ότι δεν με ενδιαφέρει ο νατουραλισμός. Εγώ είμαι του θεάτρου φόρμας. Η δική μου "Οδύσσεια" έρχεται από έναν άλλο κόσμο κι είναι ένα φανταστικό ταξίδι του μυαλού. Με ενδιαφέρει η παράσταση να αφορά σε όλους, να είναι οικογενειακή, γι΄αυτό να φέρετε και τα παιδιά σας...».

Το "104" μετακομίζει στο Γκάζι


«Χοντροί άντρες με φούστες»
«Χοντροί άντρες με φούστες»
Επειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, σαράντα θεατρικές παραστάσεις και δεκάδες εκδηλώσεις βιβλίου, λόγου και μουσικής, το άλλοτε «104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης» κρατάει μόνο τον αριθμό του, το «104», και μετακομίζει. Η νέα του γειτονιά είναι πλέον το Γκάζι και σπίτι του η «Β' Σκηνή» του πρώην «Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας» (Ευμολπιδών 41). Το «104» εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στα νέα ελληνικά έργα και συγχρόνως πιστεύει στη δυναμική πνοή που μπορούν οι νέοι καλλιτέχνες να δώσουν σε έργα κλασικά αλλά και στις γοητευτικές γέφυρες που μπορούν να στηθούν ανάμεσα στο ξένο έργο και στον Ελληνα θεατή.

Ροκ όπερα με «πρωταγωνιστή» τον Μέγα Αλέξανδρο στη Θεσσαλονίκη


Το αποτέλεσμα αγγλοελληνικής συνεργασίας αποτελεί η ροκ όπερα «Alexander», στην οποία τη μουσική έγραψε ο συνθέτης Κώστας Αθυρίδης και το λιμπρέτο η λογοτέχνις και ιστορικός Πένυ Τέρνερ. Το θέμα της όπερας, η οποία φιλοξενείται 2-11 Νοεμβρίου στη μουσική σκηνή Stage, στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης, δεν είναι άλλο από την πολυσχιδή προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ιστορία παρουσιάζεται από την καλλιτεχνική ομάδα «Epopsis», σε μια δίωρη μουσικοθεατρική παράσταση, με ζωντανή ορχήστρα 14 μουσικών και 40 ηθοποιούς, τραγουδιστές και χορευτές. Η σκηνοθεσία είναι του Κ. Αθυρίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Απ. Βέττα, οι χορογραφίες της Ασ. Φούτση. Στον ρόλο του Αλέξανδρου εμφανίζεται ο Δημ. Τικτόπουλος, της Λανίκης και της Ιέρειας η Ρ. Μανισάνου, του Ηφαιστίωνα ο Ν. Φονταράς, του Φιλίππου ο Απ. Ψυχράμης, της Ολυμπιάδας η Χ. Χατζησαββίδου, κ.ά. ενώ το καστ συμπληρώνουν μέλη της σχολής χορού «Ασπα Φούτση»

Στέφανος Ληναίος - Ελλη Φωτίου: «Προσπαθούμε να ξεπερνάμε κάθε δύσκολη εποχή»


  • Το κλασικό έργο του Ερρίκου Ιψεν «Ενας εχθρός του λαού» παρουσιάζει ο θίασος του Στέφανου Ληναίου και της Ελλης Φωτίου, στο θέατρο «Αλφα», από την Παρασκευή.
Το «Ενας εχθρός του λαού» του Ιψεν ανεβάζουν ο Στ. Ληναίου και η Ελλη Φωτίου
Το «Ενας εχθρός του λαού» του Ιψεν ανεβάζουν ο Στ. Ληναίου και η Ελλη Φωτίου
Η ιστορία ενός σπουδαίου γιατρού και της οικογένειάς του... Η ανακάλυψη μιας υγειονομικής απάτης που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των συμπολιτών του... Η προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας, η κοινωνική διαφθορά και το παρασκήνιο των μεγάλων συμφερόντων που την παρεμποδίζουν... Ολα αυτά παρουσιάζονται στη σκηνή σε μια ανανεωμένη, σύγχρονη διασκευή και σκηνοθεσία του Στέφανου Ληναίου. Ο κύριος στόχος της διασκευής και της ερμηνείας του έργου είναι να μεταφερθούν τα μηνύματα του συγγραφέα και να αναδειχθεί ο κυρίαρχος λόγος που χρησιμοποιεί, χωρίς να αλλοιωθεί το ύφος και το ήθος του έργου. «Προσπαθούμε, 42 χρόνια πλέον στο θέατρο "Αλφα", να ξεπερνάμε κάθε δύσκολη εποχή του τόπου μας, όπως και τώρα, με έργα προβληματισμού και αισιοδοξίας» σημειώνουν ο Στέφανος Ληναίος και η Ελλη Φωτίου.

ΘΕΑΤΡΟ «ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ» Ανατρεπτική «Ισμήνη»


  • «Η ηρωίδα του Ρίτσου κρίνει ιστορικές συγκυρίες και ανθρώπινες αδυναμίες», λέει η σκηνοθέτιδα Ασπα Τομπούλη για την παράσταση με την Κάτια Γέρου
Κάτια Γέρου και Στέφανος Κοσμίδης συναντιούνται επί σκηνής στην «Ισμήνη»
Κάτια Γέρου και Στέφανος Κοσμίδης συναντιούνται επί σκηνής στην «Ισμήνη»
Μπορεί κανείς να μείνει αμέτοχος και ανέμελος, μέσα στη δίνη καταλυτικών πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων; Το παραπάνω ερώτημα θέτει το κείμενο του Ρίτσου, «Ισμήνη» που ερμηνεύει η Κάτια Γέρου, από αύριο (και για 16 παραστάσεις) στο θέατρο «Εν Αθήναις». Ποιος θα γνώριζε την Ισμήνη αν δεν ήταν αδελφή της Αντιγόνης; Στον κλασικό μύθο η Ισμήνη συμβουλεύει την Αντιγόνη να μην αντισταθεί στους νόμους του Κρέοντα και να αφήσει άταφο το πτώμα του προδότη αδελφού της. Είναι ένα πρόσωπο στη σκιά της δοξασμένης αδελφής της. Αλλά ποια είναι η γυναίκα του Ρίτσου που περιφέρεται και μιλάει στον αμίλητο ακροατή της; Μιλάει για την Ισμήνη; Είναι η Ισμήνη; Ως τι μιλάει για τα πρόσωπα του μύθου, για γεγονότα της Ιστορίας περασμένα και πρόσφατα;

Sunday, October 14, 2012

Τζον Κερν «Μοντέρνα τρομοκρατία ή Αυτοί που θέλουν να μας σκοτώσουν και πώς μαθαίνουμε να τους αγαπάμε»

«Modern Terrorism, or They Who Want to Kill Us and How we Learn to Love Them». Αν ο «Dr Strangelove» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ μας δίδαξε να αγαπάμε την πυρηνική βόμβα, τότε η αγάπη για τους τρομοκράτες δεν θα είναι και τόσο δύσκολο πράγμα. Αυτός φαίνεται να είναι ο συλλογισμός πίσω από το νέο έργο του Τζον Κερν «Μοντέρνα τρομοκρατία ή Αυτοί που θέλουν να μας σκοτώσουν και πώς μαθαίνουμε να τους αγαπάμε», μια μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστές έναν επίδοξο βομβιστή που βασανίζεται από αμφιβολίες, τη μυστικοπαθή «συναγωνίστριά» του με την οποία είναι ερωτευμένος, τον ανέμελο γείτονά του και τον φίλο του, οι οποίοι μπλέκουν άθελά τους στο συνωμοτικό σχέδιο, προκαλώντας εξελίξεις που ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο. Η σκηνοθεσία είναι του Πίτερ Ντιμπουά και πρωταγωνιστούν ο Ουτκάρ Αμπουντκάρ, ο Στίβεν Μπόγερ, η Νίτια Βιντισαγκάρ και ο Ουίλιαμ Τζάκσον Χάρπερ.

Η Tζέσικα Τσαστέιν πρωταγωνιστεί στους «Κληρονόμους»... Ντεμπούτο στο Μπρόντγουεϊ

[The New York Times]. Η Τζέσικα Τσαστέιν έχει εμφανιστεί τελευταία σε τόσες πολλές ταινίες που μπορεί δικαιολογημένα να φανταστεί κανείς ότι -με την αιθέρια όψη της που θυμίζει Μποτιτσέλι (ιδίως στο «Δέντρο της ζωής»), τα καταπράσινα μάτια και τα κυματιστά πυρόξανθα μαλλιά- προσγειώθηκε στο Χόλιγουντ πάνω σ’ ένα όστρακο. Στην πραγματικότητα, η νεαρή ηθοποιός, η οποία κάνει το ντεμπούτο της στο Μπροντγουέι με την «Κληρονόμο» την 1η Νοεμβρίου, είναι μια εκπαιδευμένη θεατρική ερμηνεύτρια που σπούδασε επί τέσσερα χρόνια στην περίφημη Σχολή Τζούλιαρντ, απ’ όπου αποφοίτησε το 2003. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν ακόμα φτάσουν στη σχολή οι σπουδαστές, πετάχτηκε εκεί για μια γρήγορη επίσκεψη και κατευθύνθηκε αμέσως στην Αίθουσα 304, ένα μεγάλο χώρο όπου κάνουν πρόβες οι πρωτοετείς. «Ουσιαστικά γεννήθηκα σ’ αυτό το δωμάτιο», είπε γελώντας. «Κάναμε μια άσκηση όπου έπρεπε να ξεκινήσουμε σαν έμβρυα. Ξαπλωμένοι κατάχαμα τσιρίζαμε και κλαίγαμε, κι έπειτα μεγαλώναμε και ερωτευόμαστε και χωρίζαμε. Ηταν όλος ο κύκλος της ζωής, μέχρι τον θάνατο».

«Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκούντρουν Ένσλιν» στο Θέατρο Πρόβα


  • Στην Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου «Πρόβα» θα παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το έργο «Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκούντρουν Ένσλιν», βασισμένο σε κείμενα του Φραντς Κάφκα και της Κριστίνε Μπρύκνερ.

«Ο Κάφκα συνομιλεί με την Γκούντρουν Ένσλιν» στο Θέατρο Πρόβα
Η ανηλεής μάχη των Νηστευτών με την πείνα και την δίψα μέσα σε κλουβιά, και ο απεγνωσμένος αγώνας (με έσχατο μέσο πάλης την απεργία πείνας) των ηγετών της R.A.F. (Ομάδα Μπάαντερ - Μάϊνχοφ) για να μην εκμηδενιστεί η προσωπικότητά τους μέσα στα Λευκά Κελλιά των φυλακών του Στάμχάϊμ, ήταν η αφορμή γι' αυτήν την παράσταση - ντοκουμέντο, που είναι στηριγμένη και στο διήγημα του Φραντς Κάφκα «Ο καλλιτέχνης της πείνας» και σ' ένα κείμενο της Κριστίνε Μπρύκνερ για την Γκούντρουν Ένσλιν, ηγετικό στέλεχος της R.A.F.

Αργοναυτική Εκστρατεία από την Κάρμεν Ρουγγέρη


Η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα, τη νέα θεατρική σεζόν 2012-2013, την παράσταση «Αργοναυτική εκστρατεία» σε θεατρική προσαρμογή για παιδιά και σκηνοθεσία της ίδιας. [...] Ταξιδεύουμε με την «Αργώ» ως την μυθική Κολχίδα, και γνωρίζουμε τις περιπέτειες του Ιάσoνα και των γενναίων Aργοναυτών. Αφού πρώτα μαθαίνουμε τι ακριβώς είναι το χρυσόμαλλο δέρας και πως βρέθηκε στην Κολχίδα, παρακολουθούμε βήμα προς βήμα την προσπάθεια των Αργοναυτών να το βρουν και να το φέρουν πίσω στην πατρίδα. Στην παράστασή αυτή τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιστορία του Φρίξου και της Έλλης, να μάθουν ποιος είναι ο Ιάσονας, πως και από ποιον κατασκευάστηκε η «Αργώ»,