Tuesday, August 26, 2008

«Καλλιτεχνικές ρήξεις» ... για γερά νεύρα

Δεν ήξερες ...δε ρώταγες; Από άλλη χώρα φαίνεται είναι ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης που δήλωσε ότι ήταν η «πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία του» για το Φεστιβάλ Αθηνών; «Το κοινό» - λέει - «ανταποκρίθηκε θερμά σε αυτή την προσπάθεια, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού για να κάνουμε τον πολιτισμό αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής όλων των Ελλήνων».

Τι εννοείτε «θερμά»; Το γιουχάισμα; Αυτό το σπάνιο φαινόμενο για τα χρονικά της Επιδαύρου; Μπορεί οι αποδοκιμασίες να ήταν «θερμότερες» στη «Μήδεια», αλλά και πολλές άλλες παραστάσεις αποδοκιμάστηκαν φέτος από κριτικούς και κοινό... Δεν τα μάθατε, κύριε υπουργέ; Αλλά φαίνεται πως ο καθένας παίρνει το μήνυμα που τον βολεύει.

«Η στήριξη του κοινού» - συνεχίζει απτόητος ο υπουργός - «όχι μόνο αποδεικνύει ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά μας στηρίζει στο να συνεχίσουμε με ακόμη πιο φιλόδοξες καλλιτεχνικές ρήξεις την επόμενη περίοδο».

Ως καλλιτεχνική ρήξη το είδε ο Μιχάλης Λιάπης το φετινό κουλουβάχατο; Είναι κι αυτό μια άποψη. Οχι, βέβαια, ότι δεν υπήρξαν και καλές παραστάσεις. Αλλά τόση μαζεμένη «καλλιτεχνική ρήξη» ...πειράζει στα νεύρα! Ενα «πολιτισμικό σοκ» το φέρνει! [Ριζοσπάστης, Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008]

No comments: