Tuesday, August 26, 2008

Θέατρο εκτός Φεστιβάλ


Το Φεστιβάλ Αθηνών ολοκλήρωσε τον κύκλο του για φέτος παρουσιάζοντας μια πληθώρα εκδηλώσεων στο Ηρώδειο, την «Πειραιώς 260», το «Σχολείον», το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη. Θέατρο, χορός, μουσική, εναλλακτικά σχήματα, πρωτοποριακές παραστάσεις, λαμπερά ονόματα του ευρωπαϊκής σκηνής προσέλκυσαν πολλούς θεατές. Ωστόσο ένα άλλο «φεστιβάλ» τρέχει παράλληλα σε όλη την Ελλάδα. Τα ΔΗΠΕΘΕ και όχι μόνον, περιοδεύουν μ' ένα ευρύτατο ρεπερτόριο για όλα τα γούστα: από αρχαίο δράμα και Σέξπιρ μέχρι θεατροποιημένη λογοτεχνία και σύγχρονο έργο. Από το τέλος Αυγούστου αρχίζουν τις παραστάσεις τους στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας.

«Το βυσσινί τριαντάφυλλο» από την ομάδα «Οχι Παίζουμε» του Γιώργου Σαχίνη.
* Τους «Πέρσες» του Αισχύλου, ένα από τα πλέον αντιπολεμικά έργα του αρχαίου δράματος, σκηνοθετεί στο Θεσσαλικό Θέατρο ο Σταύρος Τσακίρης. Ο ποιητής εδώ δεν πραγματεύεται παραδόσεις και αρχαίους μύθους, αλλά ιστορικές αλήθειες: τα ντοκουμέντα από την εκστρατεία της περσικής αυτοκρατορίας στην Ελλάδα, την πανωλεθρία του στόλου της στη Σαλαμίνα, εξυμνεί δε την Αθηναϊκή Δημοκρατία και τους Ελληνες: «Δεν είναι δούλοι ανθρώπου ούτε υπήκοοι κανενός»... Τους βασικούς ρόλους κρατούν οι Σοφοκλής Πέππας - Εύα Κοταμανίδου, ενώ ο δεκαμελής χορός ερμηνεύει διαδοχικά την εξιστόρηση του Αγγελιοφόρου, το καλύτερο κείμενο Αγγέλου στο αρχαίο δράμα. Οι «Πέρσες» έρχονται την 1η Σεπτεμβρίου στο κηποθέατρο Παπάγου, στις 2/9 στο Θέατρο Αλσους στο Μαρούσι, στις 4/9 στο Κατράκειο στη Νίκαια.
* Το Κράτος και η Βία τον έχουν καρφώσει στ' απόκρημνα βράχια ενός έρημου τόπου.


Εκεί θα βρίσκεται κρεμασμένος μέρα-νύχτα, καταδικασμένος να μην δει ποτέ ξανά ανθρώπου πρόσωπο. Ο Προμηθέας, ο πιο βασανισμένος ήρωας της αρχαίας τραγωδίας, τιμωρήθηκε σκληρά από τον τύραννο Δία γιατί έκλεψε τη φωτιά, τη χάρισε στους ανθρώπους και τους έμαθε να τη χρησιμοποιούν στις τέχνες. Με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, τον «πρώτο μάρτυρα του φιλοσοφικού ημερολογίου», όπως έγραφε γι' αυτόν ο Μαρξ, περιοδεύει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Χρήστου Καλαβρούζου. Στην Αθήνα η παράσταση θα παιχτεί την 1η Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, 9/9 στο Κηποθέατρο Παπάγου, 10/9 στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω, και 11/9 στη Νίκαια.
* Πού είναι τελικά η ωραία Ελένη; Στην Αφρική και όχι στην Τροία, μαθαίνουμε στο ειρωνικό δράμα του Ευριπίδη «Ελένη», στο οποίο ο γνωστός μύθος ανατρέπεται εντελώς. Κι αυτή η Ελένη δεν θα μας πει την ιστορία της στην Επίδαυρο, αλλά περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αθερίδης, με πρωταγωνίστρια, ποια άλλη; Τη Σμαράγδα Καρύδη... Στο έντονο στοιχείο της φάρσας και της παρωδίας «πάτησε» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης για να παρουσιάσει το έργο ως ανατρεπτική, κωμική παράσταση με σασπένς και άφθονα ελληνικά τραγούδια.
Η Ελένη που νόμισε ο Μενέλαος ότι άρπαξε απ' τα μαλλιά στην Τροία δεν ήταν παρά ένα ομοίωμά της. Η... κανονική ζει και βασιλεύει στην Αίγυπτο περιμένοντας τον καλό της να έρθει να την πάρει, προστατευόμενη από τον άρχοντα της χώρας Πρωτέα. Οταν ο σύζυγος, επιστρέφοντας στη Σπάρτη, ξεβράζεται στις ακτές της Αιγύπτου, Μενέλαος και Ελένη επιτέλους συναντιούνται. Δεν μπορούν όμως να χαρούν γιατί η κυβέρνηση έχει αλλάξει...
Ο καλός Πρωτέας έχει πεθάνει και ο διάδοχος υιός Θεοκλύμενος (Γιάννης Βούρος) επιθυμεί διακαώς να παντρευτεί την ωραία και πιστή Ελένη. Και τότε αρχίζουν τα δύσκολα... Ας είναι καλά όμως η αδελφή του Θεοκλύμενου, η Θεονόη (Γιώργος Καπουτζίδης). Η Ελένη θα μας διηγηθεί τα δεινά της στις 27-28/8 στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» στον Υμηττό, 3/9 στο θέατρο Πέτρας, 6/9 στο Πολιτιστικό, Αθλητικό Πάρκο Ν. Μάρκης, 8/9 στο Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω, 14/9 στο Κηποθέατρο Παπάγου και 16/9 στο Αττικό Αλσος.
Σεξπιρικά

* «Δωδεκάτη Νύχτα» του Σέξπιρ ως μιούζικαλ ανέβασε ο Θέμης Μουμουλίδης, με μουσικές του Θοδωρή Οικονόμου και χορογραφία της Ελενας Γεροδήμου. Η παράσταση έχει μεταφερθεί στην εποχή του μεσοπολέμου και της ποταπαγόρευσης. Το ερωτικό γαϊτανάκι με τις άφθονες παρεξηγήσεις ανάμεσα στα ζευγάρια Δούκα Ορσίνο (Κώστας Κάππας)-Βιόλας(Ευδοκία Ρουμελιώτη), Ολίβια (Γωγώ Μπρέμπου)-Σεμπάστιαν (Σαράντος Γεωγλερής) αλλά και σε δυο... σερ (Πάνος Σκουρολιάκος-Φώτης Σπύρου) διαδραματίζεται μέσα σ' ένα μιούζικ χολ με τζαζ μουσικές και τραγούδια. Η παράσταση θα παρουσιαστεί την 1η Σεπτεμβρίου στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», 2/9 στο Βεάκειο Πειραιά, 3/9 στο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» Βριλησσίων, 5/9 στο Λαύριο, 11/9 στο θέατρο Δεξαμενής στο Κορωπί, 12/9 στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, 14/9 στο Αττικό Αλσος.
* Δέκα ηθοποιοί καβάλα σε πέντε μοτοσικλέτες ερμηνεύουν το «Οψόμεθα εις Φιλίππους» -παραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Σερρών-Κομοτηνής-που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Γκόνης στις 3 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Βράχων Υμηττού και στις 12 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου. Η παράσταση βασίζεται στην πέμπτη πράξη του «Ιούλιου Καίσαρα» του Σέξπιρ και στους «Παράλληλους Βίους» του Πλουτάρχου και παρουσιάζει μια ανατρεπτική διανομή: Ρηνιώ Κυριαζή (Βρούτος), Παντελής Δεντάκης (Κάσιος), Κωνσταντίνα Τσάκαλου (Μάρκος Αντώνιος), Κατερίνα Λυπηρίδου (Αφηγητής), Σύρμω Κεκέ (Πορκία), Αρης Τσαμαπαλίκας (Κάσκας).
Δεσμοί αίματος και Λόρκα

* Ο Γουίλι Ράσελ θεωρείται πετυχημένος θεατρικός συγγραφέας του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου. Εργα του έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, ενώ αρκετά ανέβηκαν και στην Ελλάδα όπως το «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» και «Σίρλεϊ Βάλενταϊν». Ενα από τα πιο δημοφιλή, το μιούζικαλ «Blood Brothers» («Αδελφικοί δεσμοί») σκηνοθετούν οι Δημήτρης Αποστόλου-Κώστας Σπυρόπουλος, ενώ ο Διονύσης Τσακνής έχει γράψει τη μουσική κρατώντας επίσης τον ρόλο του Αφηγητή... Δύο δίδυμα αδέλφια (Κώστας Σπυρόπουλος, Αργύρης Αγγέλου) χωρίστηκαν αμέσως μετά τη γέννησή τους. Η άπορη μητέρα τους (Ελισάβετ Κωνσταντινίδου) πείθεται από την πλούσια κ. Λάιονς (Ελένη Κρίτα) να της δώσει το ένα μωρό για να γλιτώσει από τη φτώχεια. Η μοίρα όμως θα ενώσει με δεσμό φιλίας τα δυο αγόρια, χρόνια αργότερα. Ο ένας απ' την εργατική τάξη και ο άλλος από την ανώτερη. Ανάμεσά τους κυκλοφορεί επίσης ένα κορίτσι (Μαρίνα Ασλάνογλου) που φλερτάρει άσπλαχνα και με τους δύο. Η παράσταση έρχεται στις 3/9 στο «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω, 8/9 στο Χαλάνδρι, 13/9 στην Πετρούπολη και 14/9 στα Βριλήσσια.
* Το έργο άφησε εποχή μεταφρασμένο από τον ποιητή Νίκο Γκάτσο και τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Κώστας Τσιάνος σκηνοθετεί τώρα τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα για το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, στην καινούρια μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, με μουσική που έγραψε ειδικά ο Διονύσης Τσακνής και με πρωταγωνιστές τους Μέμο Μπεγνή (Λεονάρντο) και Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Νύφη). Η λαϊκή παράδοση της Ανδαλουσίας συναντιέται με την κρητική στις μελωδίες και τη σκηνική όψη της παράστασης: γκάιντες, λύρες και λαούτα, μοιρολόγια και νανουρίσματα. Εξι σταθμούς στην Αθήνα προγραμματίστηκαν για τον «Ματωμένο Γάμο»: 30/8 στο Πολιτιστικό Αθλητικό Πάρκο Ν. Μάκρης, 1/9 στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» Βριλησσίων, 2/9 στο θέατρο «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό, 3/9 στο Βεάκειο Πειραιά, 5/9 στο «Αλέξης Μινωτής» στο Αιγάλεω.
* «Του Κουτρούλη ο γάμος» θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου στο Αιγάλεω, στις 2/9 στην Ηλιούπολη και στις 3/9 στον Κορυδαλλό. Το έργο του Αλ. Ρίζου Ραγκαβή σατιρίζει τα πολιτικά ήθη της εποχής του Οθωνα που τυγχάνουν απολύτως ταιριαστά με τα τρέχοντα... Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει κάνει ο Γ. Καλατζόπουλος και τους ρόλους ερμηνεύουν οι Παύλος Χαϊκάλης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Παύλος Ορκόπουλος, Κατερίνα Μάντζιου, Μιχάλης Μαρκάτης.
Απ' το βιβλίο στη σκηνή

* Ο Τάκης Χρυσικάκος έχει ιστορικό στα θεατροποιημένα κείμενα και την αφήγηση: «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού, «Το μοιρολόγι της φώκιας» του Α. Παπαδιαμάντη. Τώρα ήρθε η σειρά ενός σύγχρονου δημιουργού, του Μάνου Ελευθερίου και του μυθιστορήματός του «Ο καιρός των χρυσανθέμων» με θέμα τη ζωή μιας παλιάς δόξας του θεάτρου, της Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου. Την παράσταση (θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία Λευτέρης Γιοβανίδης) θα δούμε στις 3 Σεπτεμβρίου στο Αλσος Κολωνού.
* Η θεατρική ομάδα «Οχι Παίζουμε» του Γιώργου Σαχίνη συνεχίζει την αναζήτησή της στους ξεχασμένους λογοτέχνες των αρχών του περασμένου αιώνα. Μετά τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο φέρνει στο προσκήνιο τον εστέτ λογοτέχνη Πλάτωνα Ροδοκανάκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη και μοιραία ανάγνωση -σε στενό λογοτεχνικό κύκλο- του μυστηριώδους διηγήματός του «Το βυσσινί τριαντάφυλλο». Το συγκεκριμένο διήγημα κρύβει ένα μυστικό: Αυτό που ενέπνευσε τον Περικλή Γιαννόπουλο ν' αυτοκτονήσει μπαίνοντας με το άλογό του στη θάλασσα της Ελευσίνας, έσπρωξε τον Χρηστομάνο στα δικαστήρια για λογοκλοπή, συνεπήρε ερωτικά τον Λαπαθιώτη κι έκανε ένα μάστορα πιεστηρίου της εφημερίδας «Ακρόπολις» -στην οποία άρχισε να τυπώνεται το «Τριαντάφυλλο»- να καταστρέψει με σφυρί όσα κομμάτια του φάνηκαν ανευλαβή! Την παράσταση θα δούμε στις 20 και 23 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

No comments: