Tuesday, August 26, 2008

Φτωχότερο το θέατρο


Βάσος Ανδρονίδης
Ηθοποιός, δάσκαλος, σκηνοθέτης. Ενας ευγενής άνθρωπος και καλλιτέχνης, που διέπρεψε για σαράντα και πλέον χρόνια στο θέατρο και κυρίως στο Θέατρο Τέχνης, αλλά και στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ο Βάσος Ανδρονίδης «έφυγε» σε ηλικία 78 χρόνων, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πολιτική κηδεία του έγινε προχθές το πρωί στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, με ήχους και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
Ο Βάσος Ανδρονίδης γεννήθηκε στο Κάιρο. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Πρώτη του εμφάνιση το '55 με την Βίλμα Κύρου στο «Τρελοκόριτσο» του Βέμπερ. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο (από το '57 έως το '60) και με αρκετούς πρωταγωνιστές στο ελεύθερο θέατρο, όπως Δημήτρη Μυράτ, Αλέκο Αλεξανδράκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Γιάννη Φέρτη, Ξένια Καλογεροπούλου, Δημήτρη Χορν, Τζένη Καρέζη, Στέφανο Ληναίο, Ελλη Φωτίου, κ.ά. Πληθωρική παρουσία συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν το '67 και από το '77 έως το '93. Στα έργα των Κεχαΐδη - Χαβιαρά «Δάφνες και πικροδάφνες», Αριστοφάνη (Ευριπίδης - «Βάτραχοι», Εποπας - «Ορνιθες»), Σοφοκλή (Τειρεσίας - «Οιδίπους Τύραννος»), Αισχύλου (Δαρείος - «Πέρσες»), Ευριπίδη (Κάδμος - «Βάκχες»), αλλά και Γκομπρόβιτς (Βασιλιάς Ιγνάτιος - «Υβόνη»), Ιάκωβου Καμπανέλλη (Κώστας - «Τέσσερα πόδια του τραπεζιού», Λέανδρος - «Οδυσσέα γύρισε σπίτι»), Παντελή Χορν (Αντώνης - «Φιντανάκι»), κ.ά.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε τουλάχιστον πενήντα ταινίες, μεταξύ των οποίων: «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», «Θανάση πάρε τ' όπλο σου», «Αναζήτηση», «Πυρετός στην άσφαλτο», «Η λεωφόρος της προδοσίας», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Η κυρία του κυρίου», «Συνοικία το όνειρο» κ.ά. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε σειρές, όπως «Κεκλεισμένων των θυρών», «Στη λάμψη των άστρων», «Η κυρία Ντο Ρε Μι» κ.ά.

Ριζοσπάστης, Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

No comments: