- Ο δάσκαλος και πρωταγωνιστής άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Κυριακής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο σε ηλικία 87 ετών
Πρωταγωνιστής του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, με παρουσία και φωνή επιβλητική, ο Νίκος Βασταρδής «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 87 ετών. Αφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Κυριακής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Τους τελευταίους μήνες η υγεία του ήταν επιβαρημένη εξαιτίας ενός ατυχήματος, ενώ μέχρι πριν από οκτώ μήνες ήταν υγιέστατος και δίδασκε στη σχολή του. Γιατί ο Νίκος Βασταρδής, πατέρας της ηθοποιού και σεναριογράφου Αννας Ανδριανού, υπήρξε κυρίως δάσκαλος. Είκοσι χρόνια από το «Θεμέλιο» πέρασαν δεκάδες ηθοποιοί, ενώ νωρίτερα δίδασκε υποκριτική και στη σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη.
Ο Νίκος Βασταρδής γεννήθηκε στον Πειραιά την 1η Μαΐου του 1924 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης-Καρόλου Κουν. Παρέμεινε κοντά στον δάσκαλό του και πρωτοεμφανίστηκε το 1942 στην «Αγριόπαπια» του Ιψεν. Μετά το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε με το Θέατρο του Λαού (1944) και τους Ενωμένους Καλλιτέχνες (1945-1946). Το 1947 συμμετείχε στον θίασο του Γιώργου Παππά και το 1948 στον θίασο Βασίλη Λογοθετίδη. Στη συνέχεια στράφηκε προς το μουσικό θέατρο, όπου εργάστηκε για αρκετά χρόνια. Το 1953, μάλιστα, συγκρότησε δικό του θίασο οπερέτας, ενώ το 1955 ανέβασε διάφορες επιθεωρήσεις. Το 1956 επιστρέφει στην πρόζα και ερμηνεύει τον Βοναπάρτη στο έργο του Τσβάιχ «Του φτωχού τ' αρνί» με τον θίασο Τζ. Καρούσου - Μαίρης Λεκκού.
Από το 1958 μέχρι το 1962 συνεργάστηκε με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μ. Κατράκη και από το 1962 μέχρι το 1964 συμμετείχε στον θίασο Ελσας Βεργή. Το 1965, ως συνθιασάρχης με τον Κατράκη και τη Βεργή, περιόδευσε στην Ευρώπη παρουσιάζοντας αρχαίες τραγωδίες. Την περίοδο 1965-1966 έγινε συνθιασάρχης με τον Κ. Ρηγόπουλο και την Κάκια Αναλυτή, ενώ στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε πολλές παραστάσεις. Το 1973 περιόδευσε με προσωπικό θίασο στις επαρχιακές πόλεις. Το 1982 ίδρυσε το θέατρο «Θεμέλιο», στην οδό Λέσβου, όπου σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα.
Στην τηλεοπτική σειρά «Πορφύρα και αίμα», όπου υποδύθηκε τον Ρωμανό Διογένη δίπλα στη βασίλισσα Ευδοκία της Βούλας Ζουμπουλάκη.
Η παρουσία του στον κινηματογράφο δεν υπήρξε τόσο σημαντική («Χωρίς συνείδηση», «Ιπποκράτης και Δημοκρατία», «Παύλος Μελάς» κ.ά.), αλλά στη δεκαετία του 1970 η στροφή του προς την τηλεόραση υπήρξε άκρως επιτυχημένη σε σειρές όπως οι «Εν τούτω νίκα», «Ανακριτικό γραφείο» και κυρίως η «Πορφύρα και αίμα», όπου υποδύθηκε τον Ρωμανό Διογένη δίπλα στη βασίλισσα Ευδοκία της Βούλας Ζουμπουλάκη. Είχε μεταφράσει και διασκευάσει θεατρικά έργα και είχε γράψει το βιβλίο «Θυμάμαι ιστορίες μέσα κι έξω από την αυλαία». Η κηδεία του έχει προγραμματιστεί για σήμερα, στις 3 μ.μ., στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.
«Ο Νίκος Βασταρδής υπήρξε ένας σημαντικός Δάσκαλος του ελληνικού Θεάτρου. Υπηρέτησε σε όλη του σχεδόν τη ζωή την Τέχνη του με ήθος, συνέπεια και μεγάλη αγάπη για τους νέους ανθρώπους, σε πολλούς από τους οποίους μεταλαμπάδευσε γενναιόδωρα τη γνώση και την εμπειρία του» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, πληροφορούμενος τον θάνατο του Νίκου Βασταρδή.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 20/3/2012