Thursday, October 25, 2007

Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΒΡΑΒΕΥΕΙ!

Αφιερωμένο στη μνήμη του Μάριου Πλωρίτη, ήταν το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας, στο οποίο συμμετείχαν έξι ερασιτεχνικές ομάδες. Οι δυο ομάδες πήραν από πέντε βραβεία της επιτροπής:
Το θεατρικό εργαστήρι Δήμου Ταύρου «Εν Δράσει» με την κωμωδία του Λαμπίς απέσπασε τα βραβεία: Πρώτο καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας (Παναγιώτης Ναρλής), κοστουμιών (Σπύρος Κωτσόπουλος), μουσικής σύνθεσης (Τάσος Στέλλας), πρώτου αντρικού ρόλου (Δημήτρης Βαγιάννης).
Η Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας με τα «Θεϊκά λόγια» του Ραμόν ντε Βάλιε Ιγκλάν τα βραβεία: Δεύτερο καλύτερης παράστασης, πρώτου γυναικείου ρόλου (Μαρία Τουμπούρου), δευτέρου αντρικού ρόλου (Βαγγέλης Χάχης εξ ημισείας), μουσικής επιμέλειας (Μιχάλης Τουμπούρος, Νεκτάριος Κολετζάκης), φωτισμού (Κώστας Κατσουλάκης).
Επίσης τρία βραβεία κέρδισε η ομάδα «Αθεράπευτοι» Ιωαννίνων για το έργο των Παπαθανασίου-Ρέππα «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός»: Τρίτο βραβείο καλύτερης παράστασης, σκηνικών (Θανάσης Τζάτσος), δευτέρου αντρικού ρόλου (Δημήτρης Παππάς εξ ημισείας).

Την επιτροπή αποτελούσαν οι Παύλος Μάτεσις (πρόεδρος), Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Γιάννης Μακρίδης, Μιχάλης Παπανικολάου, Ντίνος Πετράτος (μέλη).

Wednesday, October 24, 2007

ΤΖΟΝ ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΠΟΡΚΜΑΝ ΣΤΟ θ. ΑΛΜΑ

Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν

Το αριστούργημα του Ιψεν, «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου, στο θέατρο «Αλμα».

Ο ιδεολόγος όσο και φιλόδοξος γιος μεταλλωρύχου Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν, διαλύει τον ερωτικό δεσμό που είχε με την Ελλα Ρέντχαϊμ, παντρεύεται την αδερφή της Γκούντχιλντ και μαζί της αποκτά ένα γιο, τον Ερχαρτ. Γίνεται διευθυντής τράπεζας, στιγματίζεται από οικονομικές ατασθαλίες και οδηγείται για μερικά χρόνια στη φυλακή. Οταν επανέρχεται στο σπίτι του, έχει να αντιμετωπίσει την ψυχρότητα της γυναίκας του, την κριτική της νύφης του και την αδιαφορία του γιου του.

Το έργο βασίζεται στο γνωστό ιψενικό ερωτικό τρίγωνο. Οι δραματικές κορυφώσεις του, το υπόγειο χιούμορ του και οι αλήθειες που λέγονται από τους ήρωες, ανέδειξαν τον «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» σε αγαπημένο έργο των Ευρωπαίων στις αρχές του εικοστού αιώνα, το οποίο παραμένει στις μέρες μας σύγχρονο και ανατρεπτικό.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, η Κατερίνα Μαραγκού και η Φιλαρέτη Κομνηνού. Μαζί τους συνεργάζεται ο Γιώργος Μοσχίδης. [Ημερησία, 24/10/2007]

Ξενόπουλος και Φεϊντό...

Απόψε το βράδυ (24/10/2007) στο θέατρο «Ανεσις» (Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι) ανεβαίνει το Φιόρο του Λεβάντε του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου. Στην παράσταση παίζουν οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Χάρης Σώζος, Χριστίνα Αλεξανιάν, Ευαγγελία Μουμούρη κ.ά. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ.

Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες παραγωγές που ξεκινούν από αύριο : Στο Θέατρο της Ανοιξης παρουσιάζεται το Ονορ της Τζοάννα Μάρεϊ Σμιθ από το Θέατρο-Εργαστήριον. «Ενα παζλ διαμορφωμένο από ανάσες του καθενός από εμάς, του καθημερινού ανθρώπου που έχει αγαπηθεί, προδοθεί, αμφισβητήσει, χάσει». Η φετινή παράσταση στην Αθήνα σηματοδοτεί την πρώτη θεατρική «συνεύρεση» της Αννας Μακράκη με την κόρη της Μπέτυ Νικολέση. Ενα όνειρο χρόνων και για τις δύο γυναίκες που κατάφερε μέσα από το έργο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Νίκος Αρμάος. Την ίδια μέρα στο θέατρο «Πόρτα» έχει πρεμιέρα το έργο Ξενοδοχείο ο Παράδεισος των Georges Feydeau και Maurice Desvallieres, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου και ο Κάφκα του Μιχαήλ Μαρμαρινού που θα παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον έως τα Χριστούγεννα.

Μάκβεθ - αλλά του Βέρντι!

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο «ΜΑΚΒΕΘ»

«Η σπουδαιότερη ιστορία που αφηγήθηκε ποτέ ο Βέρντι» είναι κατά τη γνώμη του σκηνοθέτη Αντριαν Νόουμπλ ο «Μάκβεθ». Ο Αντριαν Νόουμπλ, εξετάζοντας τη μακροχρόνια σχέση του Βέρντι με τον Σέξπιρ, σκηνοθετεί την όπερα «Μάκβεθ» στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, όπου ο Zeljko Lucic υποδύεται τον ομώνυμο ρόλο (κέντρο), η Maria Guleghina τη Λαίδη Μάκβεθ και ο John Relya τον Μπάνκο. (Έθνος, 24/10/2007)

Tuesday, October 23, 2007

Ανανεώθηκε η θητεία του Νικήτα Τσακίρογλου στο ΚΘΒΕ

ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη η τριετής θητεία του Νικήτα Τσακίρογλου ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας. Η απόφαση λήφθηκε στις 11 Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) της 18ης Οκτωβρίου - οπότε και κοινοποιήθηκε και στον ίδιο. Η θητεία του κ. Τσακίρογλου στην καλλιτεχνική διεύθυνση της δεύτερης κρατικής σκηνής λήγει στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010.