Friday, September 4, 2015

Εικαστική περφόρμανς στο 104...


Με μια εικαστική περφόρμανς, εμπνευσμένη από τους πίνακες του Τσέχου φωτογράφου Jan Saudek, με τίτλο Window, η νεαρή σκηνοθέτις Ματίνα Μέγκλα "ανοίγει" τη νέα σεζόν στο Θέατρο 104. Ο Saudek, στο έργο του, παίζει με την οφθαλμαπάτη μιας ρεαλιστικής φωτογραφίας που "ζωντανεύει" για να μετατραπεί σε πίνακα ζωγραφικής. Με τον ίδιο τρόπο, το Window προσπαθεί να αποκαλύψει την οφθαλμαπάτη ενός δισδιάστατου πίνακα ζωγραφικής που ζωντανεύει πάνω σε μια θεατρική σκηνή. Μια γυναίκα εμφανίζεται ως μνήμη, πάντα νέα, κάποτε κομμάτι του χώρου, ενός δωματίου.

Γιάννης Καλαβριανός: Στο Βερολίνο με Γερμανούς και Έλληνες ηθοποιούς


Ο Γ. Γλάστρας (αριστερά) στην παράσταση "Παραβολή του δαχτυλιδιού"

Στο Βερολίνο και στη σκηνή του Deutsches Theater Berlin θα βρεθούν οι συντελεστές της ομάδας Sforaris, ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός και ο ηθοποιός Γιώργος Γλάστρας, παρουσιάζοντας από σήμερα έως και το Σάββατο την "Παραβολή του δαχτυλιδιού", από το έργο του Λέσινγκ Νάθαν, ο σοφός.
Οι παραστάσεις εντάσσονται στις δράσεις του άτυπου ευρωπαϊκού δικτύου θεάτρων mitos21 και εκτός από την Εταιρεία Sforaris, τη δουλειά τους πάνω στο ίδιο κείμενο θα παρουσιάσουν ηθοποιοί και σκηνοθέτες από τα θέατρα Κάτονα Γιόζεφ της Βουδαπέστης, Schauspiel της Φραγκφούρτης, Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου και Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης.

Θεατρική... Εγνατία ξεκινά από την Καβάλα


"Η ισχύς εν τη ενώσει"... Με αυτό το σκεπτικό, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει τη δικτύωση των δημοτικών θεατρικών οργανισμών της Βόρειας Ελλάδας, ειδικότερα εκείνων που βρίσκονται κατά μήκος του άξονα της Εγνατίας Οδού, δηλαδή των ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Καβάλας, Σερρών, Βέροιας, Κοζάνης και Ιωαννίνων.
«Η οικονομική και πολιτισμική κρίση, αλλά και η κρίση κοινωνικών αξιών, που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά παγκόσμια, αντιμετωπίζεται μόνο με δυναμικές πρωτοβουλίες, έμπνευση, ιδέες και ομαδικές συνεργασίες και δράσεις» δήλωσε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Μαρία Καραβία, δικαιολογώντας την πρόταση "αδελφοποίησης" των έξι οργανισμών.

Από το Μπρούκλιν στην Ερμούπολη

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 4/9/2015
Eικόνα από τις πρόβες του World Wide Lab στη Σύρο. 
Eικόνα από τις πρόβες του World Wide Lab στη Σύρο.

Οκτώ σκηνοθέτες από τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ταϊβάν συνεργάζονται με Ελληνες ηθοποιούς στο διεθνές θεατρικό εργαστήρι World Wide Lab, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αμερικανού σκηνοθέτη και παραγωγού Jay Stern και της Ιόλης Ανδρεάδη. Οι συντελεστές του φεστιβάλ, που πρόπερσι πραγματοποιήθηκε στο Irondale Center του Μπρούκλιν και πέρυσι στο Teatro Due της Ρώμης, συναντήθηκαν στις 22 Αυγούστου στους χώρους του Syros Institute στην Ανω Σύρο. Αποστολή τους ήταν να βρουν μία κοινή καλλιτεχνική γλώσσα και να δημιουργήσουν τρεις παραστάσεις διάρκειας μισής ώρας, τις οποίες θα παρουσιάσουν στο κοινό απόψε, αύριο και μεθαύριο στο θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης.

«Ικέτιδες»: Μία διήγηση πολιτικών προσφύγων βασισμένη στο έργο του Αισχύλου

«Ικέτιδες»: Μία διήγηση πολιτικών προσφύγων βασισμένη στο έργο του Αισχύλου

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος, μαζί με το Ελληνογερμανικό Θέατρο Deutsch Griechisches Theater, παρουσιάζουν μία παράσταση που βασίζεται σε πραγματικές αφηγήσεις πολιτικών προσφύγων που ζουν σήμερα στην Γερμανία

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος, μετά από 25 χρόνια συνεχούς δράσης στη Γερμανίας, επιστρέφει τον Οκτώβριο στην Ελλάδα, μαζί με το Ελληνογερμανικό Θέατρο Deutsch Griechisches Theater. Στη χώρα μας, θα παρουσιάσει τις «Ικέτιδες», μία σύγχρονη διασκευή του έργου του Αισχύλου, όπου το αρχαίο δράμα συναντά το «θέατρο-ντοκουμέντο».

Wednesday, September 2, 2015

Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων στο Δήμο Ζωγράφου

Για 29η χρονιά πραγματοποιούνται στο Δήμο Ζωγράφου, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, οι Πανελλήνιοι Θεατρικοί Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων, στρέφoντας τα φώτα της ράμπας στους «εραστές» της τέχνης και του πολιτισμού, στην ερασιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική δραστηριότητα.
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, εκτός από το διαγωνιστικό μέρος, θα λειτουργήσουν δωρεάν καλλιτεχνικά εργαστήρια, με τη συνεργασία γνωστών καλλιτεχνών, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη των ομάδων και όχι μόνον, να έρθουν σε επαφή με τεχνικές και εκφραστικά εργαλεία από το χώρο των παραστατικών τεχνών. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο συγκεντρώνονται τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

Η νεοελληνική Ιστορία και εμείς


  • Η ΑΥΓΗ, 23.08.2015
Του Λέανδρου Πολενάκη

Η νεοελληνική Ιστορία, ιδίως το σχετικά κοντινό μας '21, φτάνει έως εμάς παραμορφωμένη από ιδεολογικές ή μη επιδράσεις. Εξαίρεται η «δόξα» στα πεδία των μαχών, «εξωραΐζονται» οι δύο εμφύλιοι, παρακάμπτεται η ντροπή της σφαγής των Οθωμανών στην Τριπολιτσά... Έχει μυθοποιηθεί ο Μακρυγιάννης, ενώ, συγχρόνως, αποθεώνεται, από τους ίδιους κάλαμους, ο άσπονδος εχθρός του, Οδυσσέας Ανδρούτσος. Όποιος έχει διαβάσει τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη γνωρίζει το ελάχιστα κολακευτικό πορτρέτο που φιλοτεχνεί για τον ήρωα της Γραβιάς ο αγωνιστής - γραφιάς. Εδώ, ασφαλώς, δεν εξετάζω αν έχει δίκιο ο Μακρυγιάννης σε όσα φοβερά τού καταλογίζει. Περιορίζομαι να επισημάνω την αποσιώπησή τους από τους λάτρεις και των δύο.

Με μουσική του Ντέιβιντ Μπάουι ο θεατρικός «Μπομπ Σφουγγαράκης»

Πρεμιέρα το 2016 στο Σικάγο

Με μουσική του Ντέιβιντ Μπάουι ο θεατρικός «Μπομπ Σφουγγαράκης»
Πρεμιέρα το 2016 στο Σικάγο θα κάνει η παράσταση «Μπομπ Σφουγγαράκης: Το Μιούζικαλ»  
Ο Μπόουι Μπάουι γράφει μουσική για ένα μιούζικαλ, το οποίο θα βασίζεται στον διάσημο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Μπομπ Σφουγγαράκη. Ο θεατρικός οργανισμός Oriental του Σικάγο ανακοίνωσε ότι ο βρετανός αστέρας της ροκ ηγείται μία ομάδας διάσημων μουσικών που θα συνθέσουν κομμάτια για την παράσταση Μπομπ Ο Σφουγγαράκης: Το Μιούζικαλ, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου τον ερχόμενο χρόνο στο Σικάγο, όπου θα παίζεται για ένα μήνα προτού μεταφερθεί στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης.

Monday, August 31, 2015

Βραδιές Διεθνούς Θεάτρου στη Σύρο - 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου

Οι σκηνοθέτες από τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ταϊβάν και οι έλληνες ηθοποιοί που ξεχώρισαν στο «World Wide Lab», δημιούργησαν από κοινού τρεις παραστάσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στο ιστορικό ‘Θέατρο Απόλλων’ της Ερμούπολης Σύρου

Το διεθνές θεατρικό εργαστήρι - φεστιβάλ «World Wide Lab», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ιόλης Ανδρεάδη και του αμερικανού Jay Stern, ξεκίνησε στη Σύρο, στις 22 Αυγούστου.

Sunday, August 30, 2015

Ο Γιάννης Αναστασάκης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ

Ο Γιάννης Αναστασάκης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1964, ο Γιάννης Αναστασάκης σπούδασε Κλασική Φιλολογία στα Γιάννενα, Θέατρο στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και έχει συνεχή παρουσία στα θεατρικά δρώμενα ως σκηνοθέτης και ηθοποιός.
Ως καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης του θεατρικού οργανισμού «Στιγμή» έχει παρουσιάσει σημαντικές παραστάσεις.
Επίσης, στη θέση της αναπληρώτριας καλλιτεχνικής διευθύντριας τοποθετήθηκε η ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Μαρία Τσιμά.