Friday, January 18, 2008

ΜΙΚΡΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ...


  • Ο θίασος «Παίχτες», από 22/1 - 1/4 (κάθε Δευτέρα - Τρίτη) θα παρουσιάζει στο θέατρο «Μεταξουργείο» το έργο «Μόλλυ Σουήνη» του Μπράιαν Φρίελ. Βασιζόμενος σε μια πειραματική μελέτη του περίφημου νευρολόγου Ολιβερ Σακς, ο σπουδαίος Ιρλανδός συγγραφέας, πλάθει μια ιστορία με μια τυφλή, που ξαναβρίσκει την όρασή της μετά από 35 χρόνια. Μέσα από τις αφηγήσεις των προσώπων ζωντανεύουν στιγμές του παρελθόντος, ώστε τα τρία πρόσωπα του έργου, η Μόλλυ, ο άντρας της Φρανκ και ο γιατρός Ράις να ξεκινήσουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ανακαλύπτοντας πού οφειλόταν η περιπέτεια της Μόλλυ. Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα. Συνεργάστηκε στη σκηνοθεσία ο Αρης Τρουπάκης. Σκηνογραφία - μουσική επιμέλεια: Ανδρέας Βούσουρας. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου - Εβίνα Βασιλακοπούλου. Video: Ανδρέας Βούσουρας - Κώστας Δεληγιάννης, σε συνεργασία με την Μαρία Σάββα. Παίζουν: Χρήστος Τακτικός, Αρης Τρουπάκης, Μαρία Σάββα
  • Τέσσερα νεοελληνικά έργα σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο φιλοξενεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών Θεσσαλονίκης, με ενιαίο τίτλο «1Χ4». Το «1Χ4» ξεκινά στις 31 Ιανουαρίου με το «Ταξίδι στην έρημο» του Γιάννη Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, μια ιστορία τριών ατόμων που ταξιδεύουν στην Ανατολή. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μ. Τσάρη, Σ. Τζαφέρης, Κ. Ρηγόπουλος. Το «Μια παρτίδα σκάκι» του Αντώνη Δωριάδη αφορά μια γυναίκα (Καλλιόπη Ευαγγελίδου) και έναν άντρα (Στράτο Τζώρτζογλου), που έπειτα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα βρίσκονται αντιμέτωποι σε μια παρτίδα σκάκι. Μια κωμωδία που δεν αστειεύεται είναι το «Γιατί η Μαντόνα κι όχι εγώ;» του Μιχάλη Κόκκορη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λευτέρης Γιοβανίδης και παίζουν οι Ρ. Βαμβακοπούλου, Χ. Σουγάρης, Α. Πελτέκης. Τέλος παρουσιάζεται το έργο «Volume» με επτά διαφορετικές ιστορίες της Αννέλης Ξηρογιάννη, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, με τους Μ. Μήλια, Γ. Ρούφα κ.ά.
  • Στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Αλτερα Παρς» κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (9.30μ.μ.) παρουσιάζεται το έργο «Παράπλευρες Απώλειες» της Υβ Ενσλερ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου. Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Τατιάνα Παπαμόσχου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ιωάννα Μυλωνά, Στέλλα Κωνσταντάτου, Ελενα Καστανά και Λιάνα Μαλανδρενιώτη. Στη δεύτερη σκηνή κάθε Δευτέρα, Τρίτη (9.30μ.μ.) και την Πέμπτη (01:00, μεταμεσονύχτια), παρουσιάζεται «Η ζωή μου στην Τέχνη» του Αντριου Κάουι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χαρμπάτση. Παίζουν: Χριστέλλα Γκιζέλη, Νικόλας Μακρής, Γιάννης Χαρμπάτσης.
  • Στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» - Δώμα, μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία από τις «Διαδρομές Πολιτισμού», μια ανατρεπτική συνάντηση με την Κάντι - Κάντι, τον Δρακουμέλ, την Μπάρμπι και άλλους ήρωες των καρτούν που έχουμε νοσταλγήσει. Κείμενο - σκηνοθεσία Μάριος Μεττής, Νικόλας Στραβοπόδης, σκηνικά - κοστούμια Αγγελος Μέντης, μουσική Γιώργης Χριστοδούλου, στίχοι Μίνως Θεοχάρης. Παίζουν: Μάριος Μεττής, Αρετή Ρούσσου, Νικόλας Στραβοπόδης. Φιλική Συμμετοχή (voice off) Δήμητρα Ματσούκα.
  • Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα παρουσιάσει στην Αθήνα, στο θέατρο «Χοροροές», στο Γκάζι, την παράσταση «Χάρτινα λουλούδια» του Χιλιανού συγγραφέα Egon Wolff, σε μετάφραση Στέλλας Κρανάη. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνάκη, σκηνικά - κοστούμια Σπύρου Κωτσόπουλου, μουσική Γιάννη Κιαγιαδάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λίνα Μπαμπατσιά και Δημήτρης Αγοράς. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από σήμερα μέχρι και τις 23 Γενάρη.
  • Με επιτυχία και με κατάμεστη την αίθουσα δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα του έργου του Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές». Η παράσταση, που παίζεται στην κεντρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, παρουσιάζεται σε μετάφραση Κώστα Σταματίου, σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, σκηνικά - κοστούμια Κατερίνας Καρακατσάνη, μουσική Γιώργου Τσαγκάρη. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Μανώλης Σορμαΐνης, Αλεξία Μουστάκα, Ιουλία Καλογρίδη, Αλέκος Κολλιόπουλος, Γιώργος Πασάκος, Μαριέττα Αντιβάση. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 09.00 το βράδυ.

Tuesday, January 15, 2008

Jean-Baptiste Poquelin, γνωστός ως Molière


Στις 15 Ιανουαρίου 1622 γεννήθηκε στο Παρίσι (όπου και πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 1673) ο μέγας Μολιέρος [Molière], μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Να και μερικά από τα έργα του, να τα θυμηθείτε, διότι είναι εύκολο κανείς να ανατρέξει σε βιβλιογραφικές πηγές:

Monday, January 14, 2008

ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ, που περιλαμβάνει 475 συνολικά σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και χαρακτικά, θα δημοπρατηθεί ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του Αριστοφάνη, που τυπώθηκε στη Βενετία το 1498 από τον περίφημο ελληνιστή και εκδότη αρχαίων κειμένων, Αλδο Μανούτιο. Φέρει αφιερωτική επιστολή του μεγάλου τυπογράφου της Αναγέννησης Αλδου Μανούτιου στα Λατινικά και πρόλογο του Κρητικού λόγιου Μάρκου Μουσούρου στα Ελληνικά (τιμή εκτίμησης 30-40 χιλιάδες ευρώ).

Στην αφιερωτική επιστολή του προς τον Ντανιέλ Κλάριο, ο οποίος δίδασκε Ελληνικά και Λατινικά στη Ραγούσα, ο Μανούτιος εξαίρει την αξία του πρωτότυπου στη μελέτη των Ελλήνων, μέμφεται όσους νομίζουν ότι γνωρίζουν τον Αριστοτέλη και τον Ιπποκράτη από τις γεμάτες ανακρίβειες λατινικές μεταφράσεις τους, ενώ προτρέπει τον Κλάριο να διδάξει τον Αριστοφάνη στους μαθητές του, καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει καταλληλότερο κείμενο για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας.

Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Μάρκος Μουσούρος, ο οποίος φρόντισε επίσης να συγκεντρώσει τα καλύτερα σχόλια από διάφορα χειρόγραφα, ενώ αναλύει τα οφέλη από την ανάγνωση του Αριστοφάνη και εκθέτει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κυρίως στη διόρθωση των τυπογραφικών δοκιμίων.

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του Αριστοφάνη, που τυπώθηκε στη Βενετία το 1498 από τον περίφημο ελληνιστή και εκδότη αρχαίων κειμένων, Αλδο Μανούτιο.
Το αντίτυπο της δημοπρασίας είναι πολυτελώς δεμένο από τον Claude de Picques, το Γάλλο βιβλιοδέτη, που έφερε τον τίτλο τού «βιβλιοδέτη του βασιλιά». Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στις 17 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Athens Plaza, στην πλατεία Συντάγματος (έναρξη 6.00 μ.μ.).

ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ «ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ»

Η «Οπερα της πεντάρας», το αριστούργημα που έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ με έντονη την πρόθεση κοινωνικής κριτικής και «έντυσε» μουσικά ο Κουρτ Βάιλ, ένα από τα ωραιότερα έργα του μουσικού θεάτρου που γράφτηκαν ποτέ, πλούσιο σε στοιχεία όπερας αλλά και δράματος, παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, στις 22/1 (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα - Βερολίνο. Διαδρομές ήχου και κίνησης». Συμμετέχουν καταξιωμένοι Γερμανοί και Ελληνες καλλιτέχνες, προερχόμενοι από το χώρο της μουσικής και του θεάτρου. Ανάμεσά τους: ο συνθέτης - μαέστρος ΗΚ Γκρούμπερ, ένας από τους πιο ένθερμους ερμηνευτές της μουσικής του Κουρτ Βάιλ και οι Φλόριαν Μπόες, Σουζάν Κέλινγκ, Ο. Γκφρέρερ, Βίνι Μπόουϊ, Τόρα Αουγκσταντ, Μάικλ Λιουκ. Στο ρόλο του αφηγητή, θα είναι ο ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης. Συμμετέχουν η Χορωδία της ΕΡΤ και το «Ensemble Modern». Η παράσταση παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους.

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΥΡΤΩ - ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ



Το θέατρο «Τζένη Καρέζη» από σήμερα (9μμ) και κάθε Δευτέρα-Τρίτη θα παρουσιάζει το - αφιερωμένο στη μνήμη του Βασίλη Παππασταϊκούδη - έργο του Νικόλα Νταβά «Γράμματα στη Μυρτώ!», σε σκηνοθεσία του ίδιου. Παίζουν: Νατάσα Μαρματάκη, Γιάννης Κουμούνδρος, Θεοδόσης Ζάννης, Αντώνης Κρόμπας, Νικόλας Νταβάς. Δύο νέοι ερωτευμένοι στην κατοχή. Αριστερή η οικογένεια της κοπέλας. Συνεργάτρια των Γερμανών η οικογένεια του νέου. Οταν η κοπέλα μένει έγκυος, οι οικογένειες παρεμβαίνουν και τους χωρίζουν. Τα γράμματα του παλικαριού τα κρύβει ο πατέρας της κοπέλας. Ο πόλεμος τελειώνει, αλλά αρχίζει ο εμφύλιος. Η κοπέλα γεννά, αλλά και εξορίζεται αρνούμενη να υπογράψει «δήλωση». Στην εξορία ξανασυναντά τον πατέρα του παιδιού της, ο οποίος είναι με τους «άλλους». Υπάρχει τρόπος να επιζήσουν οι αθώοι σε έναν κόσμο ένοχο, δολοφόνο;
  • Χτες ανεβάστηκε και θα παίζεται κάθε Δευτέρα (9μμ) στο θέατρο «Αλμα», το έργο της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη «Φωτιά και νερό». Η σκηνοθεσία είναι της Ασπας Τομπούλη, τα σκηνικά-κοστούμια της Μαρίας Κονομή, η μουσική επιμέλεια του Νίκου Βίττη, η κίνηση του Φώτη Νικολάου, οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Μάνος Ζαχαράκος, Βασίλης Κουκαλάνι.