Wednesday, August 27, 2008

Θεατρική πλημμύρα στο κλεινόν άστυ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

Του Γιώργου Δ. Κ. Σαρηγιάννη. ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

«Νοικοκυρεμένη» κατά 35 λεπτά- εκείνα που προκάλεσαν κυρίως τις αντιδράσεις του  κοινού στην Επίδαυρο- έρχεται στην Αθήνα η κατά Βασίλιεφ «Μήδεια» του ΔΗΠΕΘΕ  Πάτρας, με τη Λυδία Κονιόρδου

Περισσότερες από σαράντα παραστάσεις του καλοκαιριού επιστρέφουν στην Αθήνα και τα πέριξ ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία και ψαρεύοντας κοινό.
Σκάσατε που δεν ήσασταν στην Επίδαυρο όταν γιουχάρανε τη «Μήδεια» του Βασίλιεφ; Διαβάσατε τα όσα εξ αμάξης σούρανε στο «Βάτρα-Χ» του Δημήτρη Λιγνάδη και θα θέλατε να θέσετε τα... μάτια σας επί τον τύπον των ήλων; Ξεκινήσατε να δείτε την κατά Θοδωρή Αθερίδη «Ελένη» και μείνατε ως μωραί παρθένοι εκτός νυμφώνος λόγω κοσμοσυρροής; Είσαστε του εναλλακτικού και κάνατε διακοπές στη Γαύδο ή στα Κουφονήσια όταν παίχτηκε ο «Αγαμέμνων» της Άντζελας Μπρούσκου στην Επίδαυρο; Μην το παίρνετε κατάκαρδα. Όλες αυτές οι παραστάσεις και άλλες πολλές άμα τη λήξει των διακοπών και άμα τη επιστροφή των Αθηναίων εξορμούν (από απόψε) για δεύτερο γύρο στο κλεινόν άστυ και στους πέριξ δήμους του Λεκανοπεδίου: ένας Σεπτέμβριος ξεχειλισμένος από θέατρο.
Η «Μήδεια» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία Ανατόλι Βασίλιεφ, με την Λυδία Κονιόρδου και τον Νίκο Ψαρρά, έκανε τον μεγαλύτερο ντόρο φέτος λόγω του κύματος αποδοκιμασιών που την συνόδευσε στην Επίδαυρο. «Η παράσταση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και υπέρ και κατά», είπε η Λυδία Κονιόρδου στα «ΝΕΑ». «Αυτό όμως το θεωρώ γόνιμο και δημιουργικό. Γιατί οι λύσεις που έχει δώσει ο σκηνοθέτης δεν προέρχονται από μία αυθαίρετη και επιπόλαιη ματιά πάνω στο έργο και αυτό μπορώ να το βεβαιώσω». Την παράσταση μπορείτε να την δείτε «συμμαζεμένη» στις τρεις ώρες παρά πέντε και με περικοπές των ευρημάτων που σοκάρισαν στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» του Υμηττού (29, 30/8), στο Ηρώδειο (13, 14/9), στην Ελευσίνα (16/9) ή στην Πετρούπολη (18/9).
Οι πολύ «παιχνιδιάρικοι»- μέχρι παρεξηγήσεως...- «Βάτρα-Χ» του Εθνικού Θεάτρου και του Δημήτρη Λιγνάδη- με τον ίδιο, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον Γιώργο Μαρίνο, τη Δήμητρα Ματσούκα, τη Στεφανία Γουλιώτη- θα παιχτούν Ελευσίνα (31/8) και Αττικό Άλσος (3/9). Το Εθνικό όμως έχει και τους διάρκειας τεσσάρων ωρών «Οιδίποδες»- «Τύραννος» και «Επί Κολωνώ» - της Ρούλας Πατεράκη, με Μιχαήλ Μαρμαρινό, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρη Πιατά. Για πολύ ανθεκτικούς στην Ελευσίνα (7/9), στο Αττικό Άλσος (10/9) και τον Υμηττό (15/9).
Το ΚΘΒΕ κάλεσε φέτος από τα Σκόπια τον Σλόμπονταν Ουνκόφσκι, που ανέβασε έναν αρκούντως αντιπολεμικό και ειρωνικό «Ορέστη» του Ευριπίδη με Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Λυδία Φωτοπούλου, Ναταλία Δραγούμη, Αλέκο Συσσοβίτη, Αγγελική Παπαθεμελή- που κάνει την έκπληξη ως Φρύγας. Θα παιχτεί Ηλιούπολη (απόψε), Λαύριο (2/9), Παπάγου (4/9), Γαλάτσι (6/9).
Για τους πιο «παραδοσιακούς» του αρχαίου δράματος υπάρχουν οι «Φοίνισσες» του «Αμφι-Θεάτρου» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, με Αντιγόνη Βαλάκου, Πέτρο Φυσσούν, Στέφανο Κυριακίδη (Αττικό Άλσος- απόψε, Βριλήσσια- 5/9, Νίκαια/ Κατράκειο- 10/9).
Το «Θέατρο Τέχνης» παρουσιάζει σε αναβίωση τους ηλικίας 49 ετών αλλά αθάνατους «Όρνιθες» του Κάρολου Κουν: Νέα Σμύρνη (9/9), Βριλήσσια (10/9), Αττικό Άλσος (11/9), Μαραθώνας (13/9), Βεάκειο (14/9), Παπάγου (16/9).

Η «Ελένη» του γκραν σουξέ

Τη μεγάλη μονέδα κόβει το φετινό καλοκαίρι η «πειραγμένη» ευριπίδεια «Ελένη» της «Ελληνικής Θεαμάτων». Σκηνοθετεί και παίζει ο Θοδωρής Αθερίδης. Μαζί του ο Γιάννης Βούρος και το δεύτερο... κλιμάκιο του «Στο παρά πέντε»: Σμαράγδα Καρύδη στον επώνυμο ρόλο και Γιώργος Καπουτζίδης ως... μάντισσα Θεονόη. Κι όποιος αντέξει.
Όσο για τον Σπύρο Παπαδόπουλο, περιοδεύειεπιτυχώς επίσης- με «Το φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγορίου Ξενοπούλου όπου πρωταγωνιστεί σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, προτού επιστρέψει με την ίδια παράσταση για δεύτερο χειμώνα στη βάση του, το «Άνεσις».
Από τον Σαίξπηρ στον Μάνο Ελευθερίου

Το καλοκαιρινό μενού που μπορείτε να το γευτείτε σε διάφορα στέκια της Αττικής και σε διάφορες ημερομηνίες περιλαμβάνει επίσης: «Ριχάρδο Γ΄» του Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη με τον ίδιο στον επώνυμο ρόλο, «Ταρτούφο» του Μολιέρου με Θύμιο Καρακατσάνη- που σκηνοθετεί- και Κώστα Βουτσά, «Ο καιρός των χρυσανθέμων» από το μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου σε προσαρμογή για το θέατρο και σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη από τους «Τεχνών Εθελοντές» με τον Πάνο Χρυσικάκο, «Ο έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ από το «Μοντέρνο Θέατρο» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα με Σάιλοκ τον ίδιο και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

No comments: