Wednesday, November 2, 2016

«Τα Δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ» στο θέατρο Olvio

dekanikiaperpato
Μετά από τη θερμή ανταπόκριση του κοινού και τις θετικές κριτικές, η ομάδα Art Vouveau παρουσιάζει ξανά, για  τρίτη χρονιά, την απολαυστική θεατρική παράσταση «Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ». Πρόκειται για μια εμπνευσμένη θεατρική διασκευή που βασίζεται στο ομώνυμο ινδικό λαϊκό παραμύθι. Η ιστορία ξετυλίγεται με άξονα τις τεχνικές αφήγησης του βωβού κινηματογράφου καθώς και της  slapstick κωμωδίας, χαρακτηριστικά της ομάδας ArtVouveau που δημιουργούν απίστευτα κωμικές καταστάσεις, για πολλαπλές αναγνώσεις!

Tζορτζ Μπέρναρντ Σο: μια ζωή… ενάντια στο κατεστημένο!!!

Ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Tζορτζ Μπέρναρντ Σο (George Bernard Shaw, 26 Ιουλίου 1856 – 2 Νοεμβρίου 1950) που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925, καταγόταν από μικροαστική οικογένεια προτεσταντών.  Από μικρός κατάλαβε τη δύναμη που έχει η μοναξιά που βοηθάει στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και του χαρακτήρα. Τον ευχαριστούσε ο τακτικός απογευματινός περίπατος με την υπηρέτρια του σπιτιού και οι επισκέψεις που έκαναν μαζί σε σπίτια φίλων της. Θλιβερά ανήλιαγα σπίτια ανθρώπων, που τους μάστιζε η φτώχεια.

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Βασιλείου

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο Γιώργος Βασιλείου. Ο ηθοποιός νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο, χτυπημένος από τον καρκίνο.
Με αναρτήσεις στον λογαριασμό του Γιώργου Βασιλείου στο Facebook οι διαδικτυακοί του φίλοι εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλειά του.
«Καλό ταξίδι Γιώργο Βασιλείου» γράφει στη σελίδα στο Facebook και το μαγαζί που συνήθιζε να πηγαίνει ο ηθοποιός.
Ο Γιώργος Βασιλείου γεννήθηκε το 1950 στη Λαμία όπου και μεγάλωσε. Ήταν ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Υπήρξε βουλευτής στη Β’ περιφέρεια Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία (2004 – 2007) και επίτιμος πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Τμήματος του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λάρνακας.
Από μικρός εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, παράλληλα με το σχολείο.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Μπέλλου από όπου και αποφοίτησε με άριστα.
Στις 17 Νοεμβρίου του 1973, ανήμερα του Πολυτεχνείου, γνώρισε τη σύζυγό του, Λία Θερμογιάννη, φοιτήτρια τότε της Νομικής σχολής Αθηνών, την οποία παντρεύτηκε μετά από 4 χρόνια και απέκτησε τα 2 παιδιά του.
Εργάστηκε δίπλα σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου όπως: Θανάσης Βέγγος, Ρένα Βλαχοπούλου κ.α.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ύστερα από πολλές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις, βιντεοκασέτες και τηλεόραση, γνώρισε τον Νίκο Φώσκολο, τον οποίο αποκαλούσε δάσκαλο και ο οποίος του εμπιστεύτηκε σπουδαίους ρόλους, όπως αυτόν του «Στάθη Θεοχάρη» της καθημερινής σειράς Καλημέρα Ζωή (26-11-1993 έως 31-3-2006).
Στις εκλογές του 2004 εξελέγη βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Από το 2007, μετά το πέρας της βουλευτικής του ιδιότητας εργάστηκε κατά καιρούς σε θέατρο και τηλεόραση.
Τον Νοέμβριο του 2011 ανακοίνωσε την προσχώρηση του στο κίνημα της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», και την απόφασή του να πολιτευτεί στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Πειραιώς.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone
Πηγή του άρθρου είναι: www.newsbomb.gr

Πέθανε ο θεατρικός συγγραφέας Βαγγέλης Γκούφας

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής Βαγγέλης Γκούφας.
Ο γνωστός δημιουργός γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1925. Σπούδασε νομικά. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο ως σεναριογράφος. Ομοίως στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και τη τηλεόραση καθώς και με τη διαφημιστική εταιρία «Γνώμη».

Tuesday, November 1, 2016

Αλφρέ Ζαρί, ο δημιουργός που περιθωριοποιήθηκε από το δημιούργημά του!!!

27212_blog_post_banner
https://www.timesnews.gr
Σε όλη τη διάρκεια του βίου του, αν και είχε συσχετιστεί με το κίνημα του Συμβολισμού, ο Αλφρέ Ζαρί ήταν ευρύτερα γνωστός για το έργο του Ubu Roi (1896), το οποίο συχνά αναφέρεται ως προδρομικό των κινημάτων του Σουρεαλισμού και του Φουτουρισμού, που εκδηλώθηκαν κατά τις δεκαετίες του 1920 και 1930. Συνέγραψε χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υφών, προαναγγέλλοντας έτσι το μεταμοντέρνο. Έγραψε θεατρικά, νουβέλες, ποιήματα, δοκίμια και θεωρητικά άρθρα. Τα έργα του θεωρούνται πρωτοποριακά στα πεδία της λογοτεχνίας του παραλόγου και της μεταμοντέρνας φιλοσοφίας.

Monday, October 31, 2016

Εντουάρντο Ντε Φιλίππο: ο Ναπολιτάνος δραματουργός…

schermata-2013-12-04-alle-15-13-51


https://www.timesnews.gr
Ο Ιταλός συγγραφέας και ηθοποιός Εντουάρντο Ντε Φιλίππο [Eduardo De Filippo, Νάπολη 24 Μαΐου 1900, Ρώμη 31 Οκτωβρίου 1984] ήταν νόθο παιδί του μεγαλύτερου ναπολιτάνου πρωταγωνιστή, συγγραφέα και σκηνοθέτη εκείνης της εποχής, του Εντουάρντο Σκαρπέτα και της Λουίζας ντε Φιλίππο, ηθοποιού στο θίασο του Σκαρπέτα.

Sunday, October 30, 2016

Μαξ Ράινχαρντ: κορυφαίος δάσκαλος και σκηνοθέτης του θεάτρου

Der österreichische Regisseur Max Reinhardt an seinem Schreibtisch. Schloß Leopoldskron. Salzburg. Photographie um 1930


https://www.timesnews.gr
Ο Αυστριακός σκηνοθέτης Μαξ Ράινχαρντ [Max Reinhardt, 9 Σεπτεμβρίου 1873 – 31 Οκτωβρίου 1943] σπούδασε απαγγελία και υποκριτική. Ως  ηθοποιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1893. Τον επόμενο χρόνο έπαιξε στο «Γερμανικό Θέατρο» με σκηνοθέτη τον Όττο Μπραμ (Otto Brahm). Το 1902 εγκαινίασε το δικό του «Μικρό Θέατρο» με τη «Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάιλντ που σκηνοθέτησε ο ίδιος. Το 1905 ανέβασε το «Όνειρο θερινής νυκτός».