Saturday, September 1, 2012

Η Αλίκη κλείνει το μάτι στη Μελίνα

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ Ο ΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ

  • «Την ανατροπή της θλίψης» και την «εμπιστοσύνη στο χαμόγελο» προτείνει για τον χειμώνα ο Τάκης Ζαχαράτος.

Η Αλίκη κλείνει το μάτι στη Μελίνα
«Την ανατροπή της θλίψης» και την «εμπιστοσύνη στο χαμόγελο» προτείνει για τον χειμώνα ο Τάκης Ζαχαράτος. Επειτα από τρία χρόνια απουσίας από την αθηναϊκή θεατρική σκηνή, ο περφόρμερ επιστρέφει φέτος δυναμικά στο θέατρο «Αλίκη», σε ένα one man show, με τίτλο «I am what I am».

«ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131» Ρέππας - Παπαθανασίου βάζουν ξανά τον... υπουργό στην πρίζα


  • Γύρω από το μηχάνημα που κρατάει νεκροζώντανο τον πρωθυπουργό της χώρας εκτυλίσσεται μια φάρσα διαπλοκής

Ρέππας - Παπαθανασίου βάζουν ξανά τον... υπουργό στην πρίζα
Πριν από 16 χρόνια, το 1996, οι Παπαθανασίου και Ρέππας παρουσίασαν την κωμωδία «Βγάλ' τον υπουργό απ' την πρίζα», μια τρελή φάρσα με θέμα τη διαπλοκή και τις σκοτεινές δοσοληψίες στο πολιτικό παρασκήνιο. Φέτος το δίδυμο επανέρχεται στο ίδιο θέμα με ένα καινούργιο έργο, το «Βάλ' τον υπουργό στην πρίζα», που από τον Οκτώβριο θα ανέβει στην «Πειραιώς 131». Ωστόσο η ίδια η παραλλαγή στον τίτλο εκφράζει και το πνεύμα αυτής της καινούργιας κωμωδίας. Γύρω από το μηχάνημα που κρατάει νεκροζώντανο τον πρωθυπουργό της χώρας εκτυλίσσεται μια φάρσα συναλλαγών και διαπλοκής με έναν και μόνο σκοπό: να μην αλλάξει τίποτα. Το πολιτικό παρασκήνιο απεργάζεται, για ίδιον όφελος πάντα, κάθε είδους σενάρια που στοχεύουν στο να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα.

Friday, August 31, 2012

Αναστηλώνεται το θέατρο στην Αρχαία Aπτερα


Σημαντική προσθήκη στην πολιτιστική τους υποδομή αποκτούν τα Χανιά, καθώς ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναστύλωση και ανάδειξη του θεάτρου στην Αρχαία Aπτερα. Το πράσινο φως για την αναστύλωση του θεάτρου είχε δώσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την αποκατάσταση, το αρχαίο θέατρο - που είναι χτισμένο πάνω σε φυσική πλαγιά, με θέα προς τα Λευκά Όρη και τον όρμο της Σούδας- θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 300 θεατές. Ανήκει στη ρωμαϊκή φάση, αλλά έχουν εντοπιστεί και ίχνη της ελληνιστικής περιόδου.

Θέατρο των Εθνών και χορός από Πρώτη Υλη στα «Δημήτρια»


  • Σημαντικά ονόματα από τη διεθνή και ελληνική σκηνή θα εμφανιστούν στις φετινές εκδηλώσεις των Δημητρίων, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των οποίων εγκρίθηκε τη Δευτέρα 9/7 το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο.

Θέατρο των Εθνών και χορός από Πρώτη Υλη στα «Δημήτρια»
Σημαντικά ονόματα από τη διεθνή και ελληνική σκηνή θα εμφανιστούν στις φετινές εκδηλώσεις των Δημητρίων, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των οποίων εγκρίθηκε τη Δευτέρα 9/7 το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο. Από τη διεθνή σκηνή προβλέπεται να συμμετάσχουν το «Θέατρο των Εθνών» της Μόσχας, με σκηνοθέτη τον Τόμας Οστερμάγιερ, ο γερμανικός θίασος She She Pop, η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, ο γνωστός ακορντεονίστας Bjarke Mogensen από τη Δανία, οι Bathesva Dance Company» από το Ισραήλ, η ομάδα χορού Les Slovaks από τη Σλοβενία και από την ελληνική σκηνή η μουσικοθεατρική παράσταση«Πρώτη Υλη» από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης κ.ά.

Ο «Μικρός Εγιολφ» στην «Πόρτα»


Τον «Μικρό Εγιολφ» του Ερρίκου Ιψεν θα δούμε από τις 20/9 μέχρι τις 7/10, στο θέατρο «Πόρτα». Εργο παραμελημένο, της τελευταίας περιόδου της ιψενικής δραματουργίας, εστιάζει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο την κοινωνική καταγγελία. Συντονισμένες και ασύμπτωτες μετακινήσεις των σωμάτων στο χώρο, μηχανιστικές αντιδράσεις, αλλά και νεκρική ακινησία αποδίδουν σκηνικά το αμείλικτα ειρωνικό βλέμμα του συγγραφέα προς τα δημιουργήματά του και αναδεικνύουν τον (αυτο)εγκλωβισμό τους στις κοινωνικές συμβάσεις αλλά και τις εμμονές τους. Η παράσταση παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών. Μετάφραση: Μαρία Αδάμ. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Σχεδιασμός εικόνας: Μυρτώ Δεληβοριά. Παίζουν: Θύμιος Κούκιος, Μιχάλης Οικονόμου, Ιωάννα Πιατά, Ελίνα Ρίζου, Βασιλική Σουρρή, Γιάννης Στρατούλιας. Παραστάσεις: Πέμπτη με Κυριακή, στις 21.00. Διάρκεια: 85'. Τιμές Εισιτηρίων: 12 και 8 ευρώ.

«Αλκιβιάδης»... ο παρεξηγημένος;



Το θέατρο ΡΟΔΑ παρουσιάζει σε δύο παραστάσεις, στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, τη Δευτέρα 3 και Τρίτη 4 Σεπτέμβρη, στις 9 το βράδυ, το έργο του Δημήτρη Περετζή «Αλκιβιάδης Αγιος». Γενική είσοδος 15 ευρώ.
Πρόκειται για ένα πλούσιο υπερθέαμα στο οποίο συμμετέχουν τριάντα ηθοποιοί, με ζωντανή μουσική και χορούς. Παρουσιάζει τα αρχαία μυστήρια με κάθε απαραίτητη λεπτομέρεια ώστε να κάνει σαφές το περιεχόμενο και το νόημά τους. Μέσα στην έντονη, συνεχή δράση των σκηνών του έργου ζωντανεύει η προσωπικότητα του Αλκιβιάδη, που -όπως λένε οι συντελεστές της παράστασης- «δεν έχει καμία σχέση με τον εσκεμμένο διασυρμό του ονόματός του και τη συνηθισμένη αποσιώπηση και παραποίηση των ιστορικών στοιχείων γι' αυτόν, που έχουν διαιωνίσει μέχρι τις μέρες μας όλοι οι σύγχρονοι βιογράφοι του, χωρίς καμία εξαίρεση. Η εποχή του Αλκιβιάδη, μια περίοδος κοινωνικής κατάρρευσης της Αθήνας, θυμίζει την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα. Η επιπολαιότητα, η ανευθυνότητα και η αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών οδήγησαν την πόλη στην καταστροφή.

Thursday, August 30, 2012

Μια σιωπηλή ιδιοφυία σε απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου

Η φετινή σειρά μεταδόσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας ξεκινά δυναμικά με την παράσταση «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;», σε απευθείας μετάδοση από τη Σκηνή Κότεσλο, με αγγλικούς υπότιτλους, την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ. Το έργο βασίζεται στο βιβλίο - σταθμό του Μαρκ Χάντον, «The curious incident of the dog in the night - time» (Ποιός σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα», που εκδόθηκε το 2003, απέσπασε σχεδόν όλα τα βραβεία για παιδική και για ενήλικη λογοτεχνία, παραμένει μπεστ σέλερ για μια δεκαετία, έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και, υπερβαίνοντας τον στενό κόσμο της λογοτεχνίας, αποτελεί κείμενο αναφοράς και «οδηγό» για κοινωνικούς λειτουργούς και γιατρούς, που προσπαθούν να κατανοήσουν τις συνθήκες και τις εκδηλώσεις της σύνθετης νευρολογικής διαταραχής του αυτισμού.

Wednesday, August 29, 2012

Studio Μαυρομιχάλη: Βήμα σε απόφοιτους και μαθητές



To Studio Μαυρομιχάλη, μπαίνοντας στην πέμπτη του χρονιά λειτουργίας, ξεκινάει μια συνεργασία με τη Δραματική Σχολή «Διομήδης Φωτιάδης» δίνοντας το βήμα στους απόφοιτους, αλλά και στους μαθητές της σχολής, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, θα παρουσιάζουν παράλληλα από το Σάββατο, 22 Σεπτέμβρη, τα έργα «Η Τελετή» του Παύλου Μάτεση και από τη Δευτέρα, 24 Σεπτέμβρη, «Η νύχτα των δολοφόνων» του Κουβανού συγγραφέα, Χοσέ Τριάνα. Επίσης, ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το Studio Μαυρομιχάλη θα συνεχίσουν για τρίτη χρονιά την παράσταση «Δύο Θεοί» του Λένου Χρηστίδη, αυτή τη φορά σε μικρή περιοδεία στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τα Γιάννενα στις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2012, στα πλαίσια του φθινοπωρινού φεστιβάλ που διοργανώνει στην πόλη το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και την Πάτρα στις 12, 13 και 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο «Λιθογραφείο».

«Οδύσσεια» διά χειρός Ρόμπερτ Ουίλσον ετοιμάζει το Εθνικό Θέατρο


Από τις 26 Οκτωβρίου θα ανέβει στην Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου η «Οδύσσεια». Πρόκειται για μια παράσταση του σπουδαίου σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον, βασισμένη στο έπος του Ομήρου. Το μεγάλο έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας παρακολουθεί το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα προς την πατρίδα του μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου, αλλά και όσα συμβαίνουν όταν ο ήρωας φτάσει στην Ιθάκη.  Οι Λωτοφάγοι, η Κίρκη, το νησί των Λαιστρυγόνων, η Σκύλλα και η Χάρυβδη, οι Σειρήνες, ο Αίολος, το νησί των Φαιάκων, ένα μυθικό, υπερβατικό και γεμάτο αλληγορία σύμπαν, ζωντανεύει στο κορυφαίο αριστούργημα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, που μοιάζει ανυπέρβλητο στο νόημα και ανεξάντλητο στην ερμηνεία, χωρίς να χάνει διόλου τη γοητεία του παραμυθιού. 

Sunday, August 26, 2012

Από τις Τρωάδες στον Ιψεν στο Διάχρονο Θέατρο

Από τις Τρωάδες στον Ιψεν στο Διάχρονο Θέατρο
Σε τριπλό ρόλο εμφανίζεται η Μαίρη Βιδάλη, σε μια τολμηρή σκηνοθετική πρόταση. Η πρωταγωνίστρια θα ερμηνεύσει τρεις ρόλους (Κασσάνδρα, Ανδρομάχη, Ελένη) στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, παραγωγή του Δημοτικού Πολιτισμικού Οργανισμού Ρόδου και του Θεάτρου Νοτίου Αιγαίου, σε μετάφραση Αλέξη Μίγκα και σκηνοθεσία Ζαχαρία Αγγελάκου.