Saturday, June 4, 2011

Κατά της ξενοφοβίας: «Βρομιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ,



Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τη «Βρομιά» του Αυστριακού συγγραφέα Ρόμπερτ Σνάιντερ, στην Πειραιώς 260, Αποθήκη, στις 9, 10, 11, 15, 16 Ιουνίου.
Ο Σαντ είναι Αραβας. Είναι 30 χρόνων και ζει χωρίς χαρτιά στην Ευρώπη, που ήταν ο τόπος των ονείρων του όσο ζούσε στην πατρίδα του, το Ιράκ. Ηταν φοιτητής. Δεν ήρθε στην Ευρώπη ως οικονομικός μετανάστης, αλλά γιατί ήθελε να ζήσει στον «πολιτισμό» που αγάπησε από βιβλία και εικόνες. Κι έφαγε τα μούτρα του. Φοβισμένος, κλεισμένος στο δωμάτιό του (το έργο παρουσιάστηκε το 1993, εποχή που κορυφώνονται στη Γερμανία οι ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες), μας μιλά εκ βαθέων, εκθέτει την πληγωμένη του αξιοπρέπεια, τη μοναξιά του, λοιδορεί, βρίζει, νοσταλγεί. Μιλά για το ταξίδι του, για την κοινωνία της αφθονίας, για τη δυτική κουλτούρα, που αρνείται τη δική του. Είναι ο άλλος, ο αποκλεισμένος, ο ξένος, ο διαφορετικός, που φταίει για όλα τα κακά και μαύρα της ζωής μας. Είναι ο γείτονάς μας στο Βερολίνο, στη Βιέννη, στα περίχωρα του Παρισιού, στον Αγιο Παντελεήμονα...

ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 - Τhe Tenorman Show “H χαοτική ιστορία της όπερας”


                    

Πέμπτη 9/6, στις 9 μ.μ.

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Βιογραφικό Γιώργου Τζιουβάρα
Γεννήθηκε στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Από μικρή ηλικία σπούδασε πιάνο, κιθάρα και θεωρητικά της μουσικής με πτυχία και αναγνωρίσεις σε διαγωνισμούς. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Μονωδίας και της Σχολής Όπερας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο ΑΠΘ. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής και χορού και έχει πάρει μέρος σε πολλά σεμινάρια τραγουδιού, πιάνου και σύνθεσης.

Έχει τραγουδήσει σε παραστάσεις όπερας που παρουσιάστηκαν στην Όπερα Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Δήμου Αθηνών κ. ά. και σε πολλές συναυλίες στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στη Μικρή Επίδαυρο ενώ έχει κάνει ηχογραφήσεις για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 - Kukuland “Time” PERFORMANCE



Παρασκευή 10/6, στις 9 μ.μ.

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Κατερίνα Λιανά και Ομάδα KUKULAND
Η Κατερίνα Λιανά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Ξεκίνησε χορό στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (ΔΕΠΑΚ). Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη το 1991, συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτερη Σχολή Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1998. Από το 1996 μέχρι το 2001 υπήρξε μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Εμμέλεια, με την οποία συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει συνεργαστεί, επίσης, με τις ομάδες χορού “Χ-SOMA”, “Δρώσα Μάζα”, “No Knock Entry”, “Dame Blanche” κ.ά. Το 2001 εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο PILATES και το 2008 πήρε δίπλωμα GYROKINESIS Level 1 και πλέον διδάσκει αυτές τις δύο μεθόδους. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας KUKULAND, που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Απρίλιο του 2010 παρουσιάζοντας την performance “ΤΙΜΕ” στο καφέ-μπαρ PARTIZAN. H ομάδα συμμετείχε με το ίδιο έργο στο Φεστιβάλ “Contact#2 abnormalcocreation” καθώς και στο “Athens Video Dance Project” στο Booze Corperativa.

ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 - Θεατρική Ομάδα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ “Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε”




Τετάρτη 8/6, στις  9 μ.μ.
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Η Θεατρική Ομάδα της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκη
Η Θεατρική Ομάδα της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκη εδώ και 15 περίπου χρόνια καθοδηγούμενη από τον Παύλο Δανελάτο έχει παρουσιάσει αξιόλογο έργο κυρίως μέσα στη θεραπευτική κοινότητα. Στη διάρκεια αυτή έχει ανεβάσει κομμάτια από έργα του Γεωργίου Σουρή («Αναπαραδιάδης», «Περιφέρεια»), του Μάριου Ποντίκα («Εσωτερικαί ειδήσεις»), του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ («Ο μικρός πρίγκιπας»), του Τζον Γκουέαρ («Το ωραιότερο απόγευμα της χρονιάς»), του Ντάριο Φο («Ελεύθερο ζευγάρι») κα.

ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 - Θεατρική Ομάδα Ιατρικής Σχολής Αθηνών «Πεέρ Γκυντ»


 
Δευτέρα 6/6, στις 9 μ.μ.

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

 Θεατρική Ομάδα Ιατρικής Αθηνών

H Θεατρική Ομάδα Ιατρικής Αθηνών ιδρύθηκε το 1994 από μια παρέα φοιτητών της Ιατρικής που στόχευαν στον απεγκλωβισμό τους από τα στερεότυπα συμπεριφοράς που συνδέονται με την επιστομονική τους ιδιότητα. Στο ξεκίνημα κάθε ακαδημαϊκού έτους συγκροτείται ο θίασος στον οποίο συμμετέχουν κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, φοιτητές ιατρικής. Ακολουθεί η επιλογή του έργου, που πρέπει να καλύπτει την ανάγκη του πλήθους των συμμετεχόντων. Μετά από πολύμηνες πρόβες, η ομάδα κάνει πρεμιέρα συνήθως τον Μάιο.

Η ομάδα έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα δεκαεπτά συνολικά παραστάσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων, στο ετήσιο φεστιβάλ του οποίου συμμετέχει κάθε χρόνο από το 2005. Παραστάσεις της ομάδας έχουν παρουσιαστεί και εκτός Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα και τα Χανιά.

ΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 - ΑRTΙΣ ΕΙ “Ονειρευτής»



Τρίτη 7/6, στις 9 μ.μ.

Η ομάδα “arTις ει

Το παρελθόν της ομάδας δεν τοποθετείται στην δημιουργία της. Ξεκινά από τα σπίτια όλων αυτών που την απαρτίζουν. Από παιδιά που μέσα στα δωμάτια τους δοκίμαζαν να τολμήσουν τα πρώτα τους όνειρα. Κοιτώντας εκεί που θέλουνε να πάνε. Βάζοντας στόχους. Άλλος το Θέατρο, άλλος το χορό, άλλος τη μουσική, την ζωγραφική, τον κινηματογράφο…  και σήμερα από ενήλικες που ακόμη κοιτάζουν προς το ίδιο μέρος… Όταν η ομάδα δημιουργήθηκε ήταν σαν να υπήρχε πάντα.
 Αυτό που άρχισε ως ιδέα, μέσα σε λίγες μέρες απαρτιζόταν από ανθρώπους έτοιμους να δοθούν σ’ αυτό το ταξίδι του Ονειρευτή. Η “arTις ει” είναι απλώς ένα μικρό παράδειγμα του πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη των νέων ν’ ακουστεί η φωνή τους. Αυτό το… «Είμαστε εδώ! Αναπνέουμε! Σκεφτόμαστε! Υπάρχουμε…» Αυτές οι φωνές είναι πολλές και αν υπάρχει στόχος για όλα αυτά, τότε είναι το μια μέρα νa ακουστούν όλες…

ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 - Μικρό Θέατρο (Πειραματική Σκηνή) Μονής Λαζαριστών (Ελεύθερη είσοδος)


  • Δευτέρα 6/06: "Πέερ Γκυντ", Θεατρική Ομάδα Ιατρικής Σχολής Αθηνών (9.00 μ.μ)
  • Τρίτη 7/06: "Ονειρευτής", Ομάδα "arTis ei" (9.00 μ.μ)
  • Τετάρτη 8/06:  "Ό,τι φάμε, ότι  πιούμε", Θεατρική Ομάδα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (9.00 μ.μ)
  • Πέμπτη 9/06: "Η χαοτική ιστορία της Όπερας", "The  Tenorman Show"(9.00 μ.μ)
  • Παρασκευή 10/06: "Time",  Oμάδα  'Kukuland" (9.00 μ.μ)

«Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας»

Το τελευταίο έργο της Μνουσκίν «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας» είναι εµπνευσµένο από το µυθιστόρηµα του Ιουλίου Βερν «Στη Μαγγελανία». Η τελική εκδοχή του δηµοσιεύτηκε µετά τον θάνατο του συγγραφέα, επεξεργασµένο από τον γιο του και µε τίτλο «Οι ναυαγοί του Ιωνάθαν». Η θεατρική προσαρµογή έγινε από τη µόνιµη συνεργάτιδα της Αριάν Μνουσκίν, συγγραφέα Ελέν Σιξού. Η δράση τοποθετείται σε ένα νησί κοντά στο ακρωτήριο Χορν όπου συναντώνται οι ναυαγοί του πλοίου «Ιωνάθαν». Ο άνθρωπος στον οποίο χρωστούν τη σωτηρία τους καίτοι αναρχικός παρουσιάζει ηγετικές διαθέσεις. Η παράσταση είναι πληµµυρισµένη από τις ιδιότυπες µουσικές του µόνιµου µελωδού του θιάσου Ζαν Ζακ Λεµέτρ και από στοιχεία του βωβού κινηµατογράφου, αφού η σκηνοθετική γραµµή «στέλνει» µια οµάδα κινηµατογραφιστών να διερευνήσει τα παιχνίδια ανταγωνισµού και τη δύσκολη µοιρασιά του ντόπιου πλούτου ανάµεσα στους λευκούς ναυαγούς και τους ιθαγενείς. Οι αθηναϊκές παραστάσεις θα γίνουν στις 12-15 και 15-19 Ιουνίου στο Metropolitan Expo, ∆ιεθνές Αεροδρόµιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Προπώληση: Πανεπιστηµίου 39, Στοά Πεσµαζόγλου, τηλ. 210-3272.000.
ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η «τρελή ελπίδα» της Αριάν Μνουσκίν

  • Της Ρούλας Γεωργακοπούλου 
  • ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 4 Ιουνίου 2011
Ετοιµάζεται να µαγέψει το ελληνικό καλοκαίρι µε την ιδιότυπη θεατρική τέχνη της. Η ασπροµάλλα κυρία του δάσους της Βενσέν και ο πολυπολιτισµικός της θίασος αυτήν τη φορά «κοιτάζουν» αλλιώς τις προφητείες του Ιουλίου Βερν.
Η Αριάν Μνουσκίν φτάνει στην Αθήνα πάνω στην ώρα. Η οικονοµική κρίση που απειλεί να εξαφανίσει τις χορηγίες του ελληνικού κράτους στο θέατρο έχει βγάλει στους δρόµους πολλούς διαπρεπείςδηµιουργούς και ένας καλός λόγος από αυτήν που έχει σχετική εµπειρία ίσως να ήταν πολύτιµος. ∆εν είναι απαραίτητο να τον πει, αφού η φωτογραφία της µε το ανάλογο πλακάτ διαµαρτυρίας έχει ήδη κυκλοφορήσει. Ηταν τον περασµένο Οκτώβριο όταν η κυβέρνηση Σαρκοζί µε νοµοσχέδιο επιχείρησε να συρρικνώσει τις επιχορηγήσεις που κρατούν χρόνια ζωντανέςσηµαντικές θεατρικές οµάδες όπως το Θέατρο του Ηλιου. Το πολυµελές καλλιτεχνικό κοινόβιο της Καρτουσερί κατέβηκε στους δρόµους τουΠαρισιού. Κάτω από το πανό µερήσεις του Πασκάλ, του Σαίξπηρ, του Ρουσόκαι του Αισχύλου, η εβδοµήντα δύο ετών σήµερα Αριάν Μνουσκίν µε τηνντουντούκα και τα φουντωτά άσπρα µαλλιά της, έδινε εξηγήσεις σε δηµοσιογράφους και περαστικούς αν καικανείς δεν παραξενεύτηκε από το γεγονός. Το Θέατρο του Ηλιου από το 1964 που ιδρύθηκε συµβαδίζει µε τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, τις παρακολουθεί, τις θεωρεί «υποθέσεις εργασίας» και τις ανεβάζει στη σκηνή ακόµη κι αν συµβαίνουν στην άλλη άκρη του κόσµου.

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

ΡΑΝΤΟΥ - ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΡΥΔΗ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 
Η Ελένη Ράντου, η Βίκυ Σταυροπούλου και η Σμαράγδα Καρύδη ετοιμάζονται να... μεταμορφωθούν σε"Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης", για το ανέβασμα της ομώνυμης κωμωδίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ.
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Η Ελένη Ράντου, η Βίκυ Σταυροπούλου και η Σμαράγδα Καρύδη ετοιμάζονται να... μεταμορφωθούν σε "Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης", για το ανέβασμα της ομώνυμης κωμωδίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Οι τρεις κωμικές ηθοποιοί μας έκαναν θετικές συζητήσεις προκειμένου να παίξουν μαζί τον προσεχή χειμώνα και δη στη σπαρταριστή αυτή κωμωδία του Ισπανού μετρ του κινηματογράφου που έχει γνωρίσει τεράστια καλλιτεχνική αλλά κι εμπορική επιτυχία. Ηταν το "88 που ο αιρετικός σκηνοθέτης έβγαλε στο σινεμά την κωμωδία του που έμελλε να γίνει κατά πολλούς το σήμα κατατεθέν του, με πρωταγωνιστές τους εξαίρετους Κάρμεν Μάουρα, Αντόνιο Μπαντέρας, Τζουλιέτα Σεράνο, Ρόζι ντε Πάλμα κ.λπ.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 4 ώρες με ναυαγούς στη σκηνή

Η Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στην Ελλάδα, καλεσμένη του Φεστιβάλ Αθηνών, με τη νέα της παράσταση που βασίζεται σε μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν
Οι παραστάσεις θα δοθούν στο «Athens Metropolitan Expo» (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος), από τις 10 Ιουνίου (11, 12 και 15-19 Ιουνίου)
 Οι παραστάσεις θα δοθούν στο «Athens Metropolitan Expo» (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος), από τις 10 Ιουνίου (11, 12 και 15-19 Ιουνίου)
Η Αριάν Μνουσκίν, ένας ζωντανός θρύλος του σύγχρονου παγκοσμίου θεάτρου, έρχεται για τρίτη φορά στη χώρα μας, καλεσμένη του Φεστιβάλ Αθηνών. Παρουσιάζει την τελευταία παραγωγή του Θεάτρου του Hλιου, "Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας (Αυγές)", που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν "Οι ναυαγοί του Ιωνάθαν".
Στην παράσταση, θέατρο και κινηματογράφος μπλέκονται, για να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα όπου οι ήρωες-ναυαγοί διηγούνται με αθωότητα τις ιστορίες τους μέσα σε νιφάδες χιονιού που χορεύουν τριγύρω τους. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο "Athens Metropolitan Expo" (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος), από τις 10 Ιουνίου (11, 12 και 15-19 Ιουνίου). Η παράσταση αρχίζει στις 7 μ.μ. και διαρκεί τέσσερις ώρες με διάλειμμα.

Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ «Η πλατεία Βικτωρίας έχει γίνει επικίνδυνο γκέτο παρανόμων»

Αναστέλλει τη λειτουργία του το θέατρο "Μέλι", όπου για 12 συνεχόμενα χρόνια ο Γιώργος Χριστοδούλου, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, πρόσφερε στο κοινό ποιοτικές παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών Αναστέλλει τη λειτουργία του το θέατρο "Μέλι", όπου για 12 συνεχόμενα χρόνια ο Γιώργος Χριστοδούλου, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, πρόσφερε στο κοινό ποιοτικές παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών, με στόχο να δημιουργήσει έναν ζωντανό πολιτισμικό πυρήνα που θα διαδραμάτιζε έναν ουσιαστικό και δημιουργικό ρόλο στα θεατρικά μας δρώμενα. Η προσπάθεια αυτή πήγαζε από την αληθινή του αγάπη για το θέατρο, με την ελπίδα να καλύψει τις ανάγκες του ενήμερου κοινού και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους σε αυτό. Πράγμα που το κατάφερε. Το κοινό ανταποκρινόταν σε αυτήν την προσπάθεια και αυξανόταν χρόνο με τον χρόνο. Δυστυχώς μπαίνοντας η Ελλάδα στην περίοδο που όλοι μας μετράμε απώλειες και προσπαθούμε να επιβιώσουμε, αναγκαζόμαστε να αφήσουμε πολύτιμα για μας πράγματα που στήθηκαν με πολύ κόπο, μεράκι και απέραντη αγάπη. "Οταν ξεκινήσαμε στο θέατρο ''Μέλι'', η πλατεία Βικτωρίας ήταν γεμάτη φωνές χαρούμενων παιδιών, νέων και ηλικιωμένων που απολάμβαναν τον καφέ τους στον απογευματινό ήλιο. Σήμερα δυστυχώς αυτή η ίδια πλατεία, και η ευρύτερη περιοχή, έχει γίνει ένα επικίνδυνο γκέτο παρανόμων, όπου όχι μόνο δεν μπορείς να παρουσιάζεις τέχνη αλλά ούτε ακόμα και να περπατήσεις μέρα μεσημέρι χωρίς φόβο και ανασφάλεια", λέει ο Γιώργος Χριστοδούλου. "Εξαιτίας, λοιπόν, όλων των παραπάνω, ο χώρος που στέγασε τα όνειρά μας και τις προσπάθειές μας για πολιτισμό αναστέλλει τη λειτουργία του", καταλήγει ο ίδιος.

ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ O Κοκτό... συναντά το Βυζάντιο

66 αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη στο επίκεντρο της έκθεσης "Λατρεία και Προσκυνήματα", που πλαισιώνεται από παραστάσεις όπως η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη και η "Ανθρώπινη φωνή"
Εικόνα με τον Αγιο Γεώργιο καβαλάρη από το Μακεδονικό εργαστήριο, δεύτερο μισό του 16ου αιώνα
Εικόνα με τον Αγιο Γεώργιο καβαλάρη από το Μακεδονικό εργαστήριο, δεύτερο μισό του 16ου αιώνα
Η θρησκευτική ζωγραφική και τα λειτουργικά σκεύη ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, οι τοπικές λατρείες και τα προσκυνήματα των Ελλήνων, από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, αποτελούν τους άξονες της έκθεσης "Λατρεία και Προσκυνήματα μετά την Αλωση μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη", που θα παρουσιαστεί από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στους Δελφούς.

ΚΘΒΕ: «Βουτιά» στο παρελθόν και Μυστικός Δείπνος

Ο Γιώργος Αρμένης συμμετέχει ανάμεσα σε πλήθος ηθοποιών στα «Μικρά Διονύσια»
Ο Γιώργος Αρμένης συμμετέχει ανάμεσα σε πλήθος ηθοποιών στα «Μικρά Διονύσια»
Μισό αιώνα ζωής με τους καλύτερους γιορτάζει φέτος το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Συγκεντρώνει εξαιρετικά ονόματα του θεάτρου στα "Μικρά Διονύσια", μια παράσταση που διατρέχει την ιστορία του Θεάτρου από το 1961 μέχρι σήμερα.
Οι σκηνοθέτες Γ. Ρήγας και Γρ. Καραντινάκης ανέλαβαν το πολυδαίδαλο και απαιτητικό εγχείρημα, το οποίο θα φέρουν σε πέρας επί σκηνής οι Γ. Αρμένης, Λ. Γεωργακόπουλος, Γ. Καλατζόπουλος, Τ. Κουλίεβα, Δ. Κολοβός, Λ. Λαμπράκη, Σ. Λάππου, Γ. Μαλούχος, Φ. Μπαξεβάνη, Αλ. Σακελλαροπούλου, Κ. Σαντάς, Β. Σπυρόπουλος, Ν. Ψαρράς.

Έλα, έλα: Μία παράσταση για μωρά!

Έλα, έλα: Μία παράσταση για μωρά!
Για ένα περίπου μήνα και συγκεκριμένα από τις 7 Μαίου έως και 5 Ιουνίου 2011, η Ξένια Καλογεροπούλου θα παρουσιάσει και πάλι το Έλα Έλα στο Μικρό Θεατράκι του θεάτρου ΠΟΡΤΑ. Πρόκειται για ένα "μονόλογο χωρίς λόγια" που έγραψε και ερμηνεύει, η ίδια η Ξένια Καλογεροπούλου και απευθύνεται, κυρίως, σε βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Γιατί νιώθουμε τόσο συχνά ότι "κάτι" θέλουμε; Ότι "κάτι" μας λείπει; "Κάτι" που μπορεί και να μην ξέρουμε τι είναι ακριβώς;
Και το παιδάκι, που δεν έχει μάθει ακόμα να μιλάει, το νιώθει πολύ έντονα και οδυνηρά. Κλαίει γοερά γιατί δεν μπορεί να εξηγήσει τι είναι αυτό που θέλει.
Τι είναι όμως αυτό το κάτι; Ανθρώπινο πλάσμα; Αντικείμενο;
Κάτι που τρώγεται; Κάτι υπαρκτό; Κάτι φανταστικό;

Κάτι "Έσπασε" στο ...Σημείο

Κάτι  Έσπασε  στο ...Σημείο
"Έσπασε", το έργο του Στέλιου Χατζηαδαμίδη θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Σημείο από τις 12 Μαϊου έως τις 12 Ιουνίου στο θέατρο Σημείο για 16 παραστάσεις.
Αθήνα 2011. Τέσσερις νέοι -εκεί γύρω στα 30- συναντιούνται. Συναντιούνται γύρω από ένα τραπέζι. Συναντιούνται σε μια προσπάθειά τους να βρουν συν-τρόφους σε κοινό τραπέζι. Οι τέσσερις αυτοί νέοι, μπορούν με μεγάλη ευκολία να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: πόσα χρόνια ζει ο ελέφαντας, ποια ταινία πήρε το όσκαρ το 1999 και ποιος ανακάλυψε τον περιοδικό πίνακα. Άλλα δεν μπορούν να απαντήσουν, στην ερώτηση τι γίνεται από εδώ και πέρα.
"Εγώ να συνεχίσω... Αλλά πως; Εγώ να πιστέψω... Αλλά πως; Εγώ να συνεχίσω να ονειρεύομαι... Αλλά πως;". Το παρελθόν, το παρόν και το ερωτηματικό για το μέλλον. Ενα μέλλον που τους έταξαν οτι θα έχει happy end και αυτοί αμετάπιστοι προσδοκούν.

Ρομέο Καστελούτσι: «Ο προσωπικός μου Χριστός, κάποιος που διαφεύγει συνεχώς»

 Για τη νέα του παράσταση που εκτυλίσσεται κάτω από το βλέμμα του Ιησού
«On the Concept of the Face, regarding the Son of God». Ο περίεργος τίτλος «Περί της εννοίας του προσώπου του Υιού του Θεού», συστήνει μια παράσταση που εκτυλίσσεται κάτω από το βλέμμα του Ιησού.
Πορεία προς τη φθορά. Στο φόντο ο Χριστός του Μεσίνα
Κυριολεκτικά, γιατί στον θεατρικό χώρο δεσπόζει ο πίνακας «Η ευλογία του Χριστού», έργο του 1465, του Αντονέλο ντα Μεσίνα.
Κι όμως ό,τι εκτυλίσσεται τα επόμενα 60 λεπτά του θεατρικού χρόνου ενδέχεται να ενοχλήσει ή και να αρέσει εξίσου σε πιστούς και αγνωστικιστές. Η εικονοκλαστική θεατρική γραφή του Ρομέο Καστελούτσι δεν υποδεικνύει ούτε καν προτείνει τρόπους ανάγνωσης. Καταδύεται στο υποσυνείδητο, απενοχοποιεί πλήρως το συνειρμό και επιτρέπει τις πιο ελεύθερες ερμηνείες, πράγμα που είχε αντιληφθεί το ελληνικό κοινό και το 2009, με την αναπάντεχη εκδοχή του για τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη.

Οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ κάνουν περφόρμανς

Μια διαφορετική πρόταση του διάσημου έργου στον πολυχώρο «8 Δυτικά»
Οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ κάνουν περφόρμανς
Η Υρώ Πυρένη και η Φαίη Ξενάκη σε σκηνή από την περφόρμανς «Δούλες»
Δύο αδελφές, υπηρέτριες σε πλούσια οικία στο Λε Μαν, εν έτει 1933. Δύο αδιανόητοι φόνοι: οι νεαρές κατακρεούργησαν την κυρία τους και την κόρη της. Ενα μυστήριο: Στο δικαστήριο, δεν θέλησαν να ζητήσουν ούτε ένα ελαφρυντικό. Ηθελαν μόνο να μοιραστούν την ευθύνη των στιγερών δολοφονιών.

Η ιστορία συγκλόνισε τη γαλλική κοινωνία. Οπως και τον συγγραφέα των «περιθωριακών» Ζαν Ζενέ ο οποίος δέκα χρόνια αργότερα θα έβρισκε στις δύο δολοφόνους τις ηρωίδες του θεατρικού έργου που θα γινόταν σταθμός στην πορεία του. Εργο που αναστάτωσε τον λογοτεχνικό κόσμο. Και που δεν σταμάτησε ποτέ να εμπνέει την τέχνη.

Καλό θέατρο, με νεανική υπογραφή

Καλό θέατρο, με νεανική υπογραφή
Στιγμιότυπο από το έργο «Εσπασε» του Στέλιου Χατζηαδαμίδη
Παρουσιάζονται τα έργα των νέων που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό συγγραφής του Εθνικού
  • Μυρτώ Λοβέρδου, ΤΟ ΒΗΜΑ:  01/06/2011
Δύο νέα παιδιά, η Αλεξάνδρα Σαμοθράκη και ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης είναι οι νικητές του Β΄ Διαγωνισμού Συγγραφής Θεατρικού Εργου του Εθνικού Θεάτρου. Για την ακρίβεια, πρώτο βραβείο δεν δόθηκε: Οι δυό τους μοιράστηκαν το δεύτερο βραβείο και τιμήθηκαν με τον σχετικό έπαινο, ενώ τα έργα τους θα παιχθούν την προσεχή Παρασκευή, 3 Ιουνίου, στο θέατρο Σημείο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Η Γιάφκα με τα Γιασεμή» της νεαρής θεατρικής συγγραφέως θα παρουσιασθεί σε μορφή αναλογίου στις 19.30 ενώ στις 21.30 σειρά έχει η παράσταση του «Εσπασε» του έργου του έτερου νικητή. Ενδιαμέσως θα γίνει η απονομή του επαίνου από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Χουβαρδά.

Στις πρόβες με τον Κέβιν Σπέισι

O αμερικανός ηθοποιός ετοιμάζεται για τον «Ριχάρδο Γ'» σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες
Στις πρόβες με τον Κέβιν Σπέισι
Ο Κέβιν Σπέισι φωτογραφημένος από τον Μάνουελ Χάρλαν στις πρόβες μαζί με τη Χάιντν Γκουίν
  • Μυρτώ Λοβέρδου, ΤΟ ΒΗΜΑ:  03/06/2011
Στο Λονδίνο, στο Old Vic, ξεκίνησαν οι πρόβες για την παράσταση «Ριχάρδος Γ’» του Σαίξπηρ, με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Σπέισι, που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Ιουνίου ενώ το διήμερο 29 - 30 Ιουλίου θα βρίσκεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο διεθνούς περιοδείας. Ο αμερικανός ηθοποιός στη δεύτερη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Σαμ Μέντες - η ταινία «American beauty» που έκαναν μαζί χάρισε στον Σπέισι το Οσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου - προετοιμάζεται για τον σαιξπηρικό ήρωα. Εν αναμονή....

Συνάντηση Γερουλάνου με επιχορηγούμενους καλλιτέχνες στις 9 Ιουνίου

Δεκτό έγινε τελικά το αίτημα καλλιτεχνών και εργαζομένων από τον χώρο του επιχορηγούμενου θεάτρου, για συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν νωρίτερα το μεσημέρι εκπρόσωποι του θεάτρου στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, στην οδό Μπουμπουλίνας.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα στο υπουργείο Πολιτισμού. Με την γνωστοποίηση της αποδοχής του αιτήματός τους, οι καλλιτέχνες προχώρησαν στη σύσταση 14μελούς επιτροπής, μέσα από την οποία θα προκύψει στη συνέχεια μία μικρότερη που θα τους εκπροσωπήσει και θα συναντηθεί και με τον υπουργό.

ΣΕΗ: Ανάγκη συστράτευσης


Με κάλεσμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, πραγματοποιήθηκε προχτές σύσκεψη καλλιτεχνικών σωματείων, η οποία διαπίστωσε την ανάγκη συστράτευσης των καλλιτεχνών με το λαϊκό κίνημα, αφού και άνθρωποι του πολιτισμού αποτελούν στόχο των βάρβαρων, αντιλαϊκών μέτρων καθώς και ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι φορείς: ΣΕΗ, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Σωματείο Χορευτών, Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, «μικρό» σωματείο σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών, Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων, Σωματείο Χορευτών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μουσικοί από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Σύλλογος Μουσικών Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Σημειώνουμε ότι την Τρίτη, 7/6 (12μ) θα πραγματοποιηθεί σχετική συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). (Ριζοσπάστης, 4/6/2011)

Κατάσταση μιζέριας στα κρατικά θέατρα


Συζήτηση χτες [25/5/2011] στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Για τη λειτουργία των κρατικών σκηνών (Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, Εθνική Λυρική Σκηνή) ενημέρωσε χτες την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, παρουσία των καλλιτεχνικών διευθυντών των τριών οργανισμών.
Κατά τον υπουργό «η μόνη παρέμβαση που έγινε από τον ίδιο στους καλλιτεχνικούς διευθυντές των τριών κρατικών σκηνών ήταν να στηρίξουν τους νέους, το ελληνικό έργο και να βγουν στην κοινωνία, προτροπή που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος, υπενθύμισε ότι στο χώρο του θεάτρου, δεκαετίες τώρα, συσσωρεύθηκαν αρκετά προβλήματα και τόνισε: «Το νομοθετικό πλαίσιο και η πορεία που ακολουθήθηκε για τη μετατροπή των κρατικών θεάτρων σε ΝΠΙΔ, μας δημιουργούν τεράστιες ανησυχίες. Τα κρατικά θέατρα πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατικά θέατρα, με χρηματοδότηση που να εξασφαλίζει τη λειτουργία τους χωρίς προβλήματα, γιατί η υποχρηματοδότηση που υπάρχει είναι ο βασικός παράγοντας όλων των προβλημάτων. Τα κρατικά θέατρα αναγκάζονται να προσαρμόζονται σε ένα καθεστώς μιζέριας, όταν μάλιστα έχει δημιουργηθεί μια πολιτική πελατειακών σχέσεων», ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους «πάει σε ανελαστικές δαπάνες και αυτό που μένει για τις παραγωγές είναι αστείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τις παραγωγές έτσι όπως απαιτούν τα έργα που επιλέγουν. Η πραγματικότητα είναι ότι τα χαρακτηρίζει έλλειψη ρευστού, η οποία συνεχίζεται». (Ριζοσπάστης, 27/5/2011)

Tuesday, May 31, 2011

Βράβευση δύο έργων


Την Παρασκευή, στο θέατρο «Σημείο», θα βραβευθούν δύο έργα που διακρίθηκαν στο Β' Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Εργου του Εθνικού Θεάτρου. Η «Γιάφκα με τα Γιασεμή» της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη και το «Εσπασε» του Στέλιου Χατζηαδαμίδη τιμήθηκαν με B' Βραβείο, εξ' ημισείας, στο δεύτερο Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού έργου από νέους έως 35 ετών που διοργανώθηκε από το Εθνικό Θέατρο.
Η «Γιάφκα με τα Γιασεμή» θα παρουσιαστεί σε μορφή αναλογίου την Παρασκευή (7.30μμ, ελεύθερη είσοδος). Θα ακολουθήσει η απονομή στους δυο βραβευμένους συγγραφείς του διαγωνισμού από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Χουβαρδά και στη συνέχεια θα παιχτεί το έργο «Εσπασε» (9.30μμ), το οποίο παρουσιάζεται από τις 12/5 στο «Σημείο». Η «Γιάφκα με τα Γιασεμή» παρουσιάζεται σε σκηνοθετική επιμέλεια Ελενας Καρακούλη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρία Κίτσου, Κώστας Κοράκης, Νεφέλη Κουρή, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου. Είσοδος στο αναλόγιο δωρεάν.
Το «Εσπασε» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη. Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου. Κίνηση: Ξένια Θεμελή, Τατιάνα Μύρκου. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης. Ειδικές Κατασκευές: Κατερίνα Παπαγεωργίου. Παίζουν: Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Μαρίνα Μανδαλά, Τατιάνα - Αννα Πίττα, Στέλιος Χατζηαδαμίδης. Ειδική τιμή για την παράσταση της Παρασκευής 10 ευρώ.

Μια παράσταση-ανάγνωση
Δύο διηγήματα από δύο διαφορετικές συγγραφικές περιόδους του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του (1911-2011), παρουσιάζονται στο «Συνεργείο», μέχρι αύριο. Ο Αρης Τρουπάκης σκηνοθετεί τον «Νεκρό Ταξιδιώτη» και η Γιολάντα Μαρκοπούλου τις «Μάγισσες», τοποθετώντας το μαγικό λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ανάμεσα στα ερείπια και τη νυχτερινή ησυχία του Μεταξουργείου. Στις «Μάγισσες» παίζουν: Μαρία Αιγινίτου, Λίλλυ Μελεμέ, Αυγή Παναγιωτοπούλου. Συμμετέχει ο Αριστοτέλης Καρανάνος. Κοστούμια - φωτισμοί: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος. Στο «Νεκρό Ταξιδιώτη» παίζει η Δέσποινα Κούρτη. Συμμετέχει η Κατερίνα Παχάκη. Σκηνικά - κοστούμια: Θοδωρής Χρυσικός.

Λυρική αυλαία στο Ηρώδειο



Dimitris Gavalas
Με την παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγει σήμερα (9 μ.μ.) στο Ηρώδειο η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Δύο όπερες του ιταλικού βερισμού, η «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι και οι «Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο συνθέτουν το λυρικό δίπτυχο, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Γκρέιαμ Βικ, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όπερας. Τη σημερινή πρεμιέρα θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη παραστάσεις, στις 3, 4, 5/6. Παρότι πρόκειται για δύο διαφορετικά έργα - η «Καβαλερία Ρουστικάνα» μια ραψωδία δοσμένη ρομαντικά για τη γη και την αγροτική ζωή, ενώ οι «Παλιάτσοι», μια ιστορία μουσικού θεάτρου που εκτυλίσσεται στα παρασκήνια - έχουν και κοινούς θεματικούς άξονες, όπως το πάθος, τη μοιχεία, τη ζήλια, την τιμή, την εκδίκηση.
 
Η «Καβαλερία Ρουστικάνα», η πρώτη ολοκληρωμένη όπερα του Πιέτρο Μασκάνι σε λιμπρέτο των Ταρτζιόνι - Τοτζέτι και Μενάσι (βασισμένο στο ομώνυμο δράμα του Τζοβάνι Βέργκα), έκανε πρεμιέρα το 1890 στη Ρώμη, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Το πανέμορφο ορχηστρικό Ιντερμέτσο που χωρίζει τη μονόπρακτη όπερα σε δύο μέρη παίζεται συχνά ως ξεχωριστό έργο για ορχήστρα. Οι «Παλιάτσοι», το πρώτο σημαντικό έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, στο επίκεντρο έχουν την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της commedia dell' arte. Σε λιμπρέτο του συνθέτη, η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε με μαέστρο τον Τοσκανίνι (Μιλάνο, 1892) και ο απόλυτος θρίαμβός της επισκίασε κάθε επόμενο εγχείρημα του Λεονκαβάλο.

Ο Πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό


Η κατάσταση στο χώρο του Πολιτισμού με βάση και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, καλεί σε συσπείρωση όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία και τα σωματεία των εργαζομένων στο χώρο του θεάματος - ακροάματος, ώστε με κοινή δράση τους να εμποδιστεί η υλοποίηση αυτής της πολιτικής, να ανατραπούν τα σχέδια μετατροπής του Πολιτισμού και των εργαζόμενων σ' αυτόν σε μέσα παραγωγής κέρδους. Ο Πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού σε κάθε έκφρασή του.

Ορίστηκε το ραντεβού Γερουλάνου - ηθοποιών


  • Ο υπουργός θα δει τους ανθρώπους του θεάτρου στις 9 Ιουνίου
Ορίστηκε το ραντεβού Γερουλάνου - ηθοποιών
Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος θα δεχθεί, τελικά, τους «αγανακτισμένους» του θεάτρου στις 9 Ιουνίου

Συνεχίζοντας την «ειρηνική διαμαρτυρία» τους και την Τρίτη (31/5) οι άνθρωποι του επιχορηγούμενου κυρίως θεάτρου, συγκεντρώθηκαν και πάλι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας ραντεβού με τον Παύλου Γερουλάνο. Αυτή τη φορά το αίτημά τους ικανοποιήθηκε και η συνάντηση ορίστηκε για τις 9 Ιουνίου, στις πέντε το απόγευμα. Η δημοσιοποίηση πάντως των προγραμμάτων στήριξης του ελληνικού θεάτρου του ΥΠΠΟ πρέπει να έπαιξε τον ρόλο της, όπως και η επιμονή των σκηνοθετών και των ηθοποιών.

«Πέφτοντας από τις σκάλες» στο «BETON7»

  • Το έργο του Χαράλαμπου Γιάννου, "Πέφτοντας από τις σκάλες" παρουσιάζει η ομάδα "blackSock" στο "BETON7", στις 17, 18, 19 και 24, 25, 26 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία Ντέμη Σταυράκη

«Πέφτοντας από τις σκάλες» στο «BETON7»
Το έργο του Χαράλαμπου Γιάννου, "Πέφτοντας από τις σκάλες" παρουσιάζει η ομάδα "blackSock" στο "BETON7", στις 17, 18, 19 και 24, 25, 26 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία Ντέμη Σταυράκη. Το έργο θα μπορούσε να είναι ένα παραμύθι για την οικογένεια. Ομως υπάρχουν παραμύθια όμορφα σαν όνειρο και άλλα που είναι τρομακτικά σαν εφιάλτης. Τις περισσότερες φορές είναι και τα δύο. Κι αυτό ακριβώς είναι το παραμύθι της οικογένειας Γκλουπ: λίγο από όνειρο με μεγάλα διαλείμματα εφιάλτη. Μια μητέρα και δύο παιδιά, πολύ παιδιά για την ηλικία τους, ζούνε αποκλεισμένοι από τον κόσμο και τον χρόνο. Μέχρι που εμφανίζεται στο κατώφλι τους ένας άντρας χωρίς μνήμη. Κουβαλάει μαζί του μυστικά, αλλά δεν είναι ο μόνος. Σε αυτή την οικογένεια τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Οπως σε κάθε καλή οικογένεια. [ΕΘΝΟΣ, 31/5/2011]

«Συγκλονιστική αίσθηση απελευθέρωσης»


  • Η Βρετανίδα ηθοποιός Κριστίν Σκοτ Τόμας θυμάται τα πλεονεκτήματα της υποκριτικής στο θέατρο, συγκριτικά με τον κινηματογράφο
«Συγκλονιστική αίσθηση απελευθέρωσης»

Καθώς επιστρέφει ξανά στη θεατρική σκηνή “Κόμεντι” του Λονδίνου, παίζοντας στην “Προδοσία” του Χάρολντ Πίντερ, η Βρετανίδα ηθοποιός Κριστίν Σκοτ Τόμας θυμάται τα πλεονεκτήματα της υποκριτικής στο θέατρο, συγκριτικά με τον κινηματογράφο (έχει παίξει σε περισσότερες από 60 ταινίες):
“Ξαφνικά με χτύπησε η σκέψη ότι θα στεκόμουν ενώπιον 1.200 ανθρώπων και όλοι θα άκουγαν ό,τι έλεγα. Και θα έβλεπαν ό,τι έκανα. Ούτε η κάμερα θα βοηθούσε. Ούτε κάποιος μοντέρ. Και αν ξεχνούσα τα λόγια μου, θα το καταλάβαιναν όλοι. Ηταν η πιο συγκλονιστική αίσθηση απελευθέρωσης”. [ΕΘΝΟΣ, 31/5/2011]

Εδώ είναι θέατρο και όλα μπορεί να συμβούν

...Οπου δύο άντρες συναντιούνται στο δρόμο, αν και κανονικά είναι αδύνατον να συναντηθούν, αλλά εδώ είναι θέατρο και όλα μπορεί να συμβούν.
Ετσι αρχίζει προλογικά το θεατρικό του Ακη Δήμου Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης, εκδόσεις Αιγόκερως, Αθήνα 2008. Ανέβηκε σχετικά πρόσφατα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, απ' όσο ξέρω, πιθανότατα και αλλού.
Υπάρχει μια μερίδα κοινού που εάν πρόκειται να πάει θέατρο, θα προτιμήσει το είδος κωμωδία. Και γιατί όχι; Και Αριστοφάνη είχαμε και Μένανδρο και Πλαύτο, και πικρόχολα, και ηθοπλαστικά, και τοπογραφικά έργα. Οπως όλα τα είδη, κι αυτό διαθέτει τα άριστα και τα χείριστα επιμέρους δείγματά του. Το συγκεκριμένο έχει γραφτεί από άνθρωπο ευφυή και ταλαντούχο (η μια ιδιότητα μόνη της δεν αρκεί προκειμένου για την τέχνη), που δεν υποκύπτει στις συνήθεις ελληνικές σαχλαμάρες τάχα μου αριστοφανικού τύπου, με τις γυναικείες στριγκλιές και τους άντρες τραβεστί. Σπαρταριστό, εύστοχο, απολαυστικό, συστρεφόμενο και περιπλεκόμενο, έχει μέσα του παρελθόν και παρόν, ζωντανούς και πεθαμένους, που συνδιαλέγονται με άκρα φυσικότητα. Ακόμη κι αν περιοριστείτε στο γραπτό κείμενο, θα δείτε παράσταση.
Αλλά ο λόγος που το παραθέτει ο ποδηλάτης είναι πολυσχιδής. «Εδώ είναι θέατρο και όλα μπορεί να συμβούν». Πάρτε την αυτή τη φράση και σίγουρα έχετε και πού αλλού να την προβάλετε.

Στέγη για νέες δυνάμεις


  • ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2011-12 
  • Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ
  • Ελευθεροτυπία, Τρίτη 31 Μαΐου 2011 
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση κατάφερε στους έξι μόλις μήνες της λειτουργίας της να μπει για τα καλά στη ζωή μας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: περισσότερες από 80.000 ήταν οι συνολικές προσελεύσεις στις 189 παραστάσεις, στις συναυλίες, στις εκθέσεις.
Η νέα δουλειά της χορογράφου Ζωής Δημητρίου «You may!»  Τις 21 συζητήσεις του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις» (με δωρεάν είσοδο) παρακολούθησαν 3.500 άνθρωποι, ενώ ήδη 16.500 δηλώνουν πρόθυμοι να εγγραφούν ως «Φίλοι» αγοράζοντας «διαρκείας» και απολαμβάνοντας τα προνόμια.
Ο απολογισμός, λοιπόν, της σεζόν που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οικονομικά στοιχεία, όπως το κονδύλι του προϋπολογισμού για παράδειγμα, δεν ανακοινώνονται, κατά πάγια τακτική του Ιδρύματος. «Μιλάμε πάντως για ποσό δυσανάλογα μικρό σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου. «Αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, γι' αυτό και επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα στρεφόμενοι στην ουσία», συνέχισε, αναφέροντας ως συνθήματα της επόμενης σεζόν τα: «Φιλοκαλούμε μετ' ευτελείας» και «Ο,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό»...

Επιχορηγήσεις με πόιντ σίστεμ

  • Ο ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΠΑΡ-ΡΕΣΤΟΡΑΝ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • Της ΕΛΕΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • Ελευθεροτυπία, Τρίτη 31 Μαΐου 2011
Βαθμολογική κλίμακα αξιολόγησης (point system). Εμφαση στους νέους δημιουργούς. Στήριξη του νέου ελληνικού έργου. Προώθηση της κινητικότητας των θιάσων εντός και εκτός συνόρων. Επιχορηγήσεις προγραμματικού χαρακτήρα, από 'δώ και πέρα.
Σ' αυτά τα σημεία εστιάζει ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, τη νέα πολιτική του για το θέατρο -καταρτίστηκε με τη βοήθεια των Θωμά Μοσχόπουλου, Ματίνας Καλτάκη και Δήμητρας Κονδυλάκη, αφού προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο οι χθεσινές ανακοινώσεις του έκρυβαν και μια «ψυχρολουσία» για όσους επιχορηγούνται χρόνια. Για τη σεζόν που τελειώνει (2010-'11) δεν θα πάρουν δεκάρα!
Και μπορεί ο υπουργός να δήλωσε εκ των υστέρων πως η απόφασή του «έχει πολιτικό κόστος και το δέχομαι», αλλά επί τόσους μήνες ο ίδιος είχε αρνηθεί να συναντήσει ή να ξεκαθαρίσει τη θέση του στους ενδιαφερομένους. Τι απαντά σ' αυτό;

Από τις 14 έως τις 21 Ιουλίου το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

  • Στο επίκεντρο τα σεμινάρια-εργαστήρια
H Λάουρα Αρις Αλβαρεζ θα διδάξει στο Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με τίτλο «Πηγές ενέργειας»
H Λάουρα Αρις Αλβαρεζ θα διδάξει στο Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με τίτλο «Πηγές ενέργειας»  
Στα σεμινάρια-εργαστήρια για επαγγελματίες του χορού, προχωρημένους σπουδαστές αλλά και χορογράφους, ερμηνευτές, ηθοποιούς, δίνει ιδιαίτερο βάρος το φετινό 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 21 Ιουλίου 2011. Ιδιαίτερη πρόταση αποτελεί ένα εργαστήριο συλλογικής χορογραφικής δημιουργίας που καταλήγει σε μία παράσταση.

H Λάουρα Αρις Αλβαρεζ, η ξεχωριστή ερμηνεύτρια της ομάδας χορού Ultima Vez/Wim Vandekeybus, θα διδάξει φέτος στο Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού με τίτλο «Πηγές ενέργειας» (13.7–21.7).

Άνοιξε από το «Διάζωμα» ο κουμπαράς για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Δήλου

Το αρχαίο θέατρο της Δήλου
Το αρχαίο θέατρο της Δήλου  
Το αρχαίο θέατρο της Δήλου, ενός από τους σπουδαιότερους λατρευτικούς τόπους της αρχαιότητας, άνοιξε τον κουμπαρά του. Το «Διάζωμα», το σωματείο για την αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας εκδήλωση στο Μέγαρο «Υπατία», όπου όπως ανακοινώθηκε το σωματείο θα διαθέσει από τις συνδρομές των μελών του τις πρώτες 10.000 ευρώ, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η κινητοποίηση για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων χρημάτων.

Παράλληλα, τιμήθηκε ο Ντομινίκ Μιλιέ, διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, η οποία από το 1873 πραγματοποιεί ανασκαφές στο ιερό νησί της Δήλου.

Monday, May 30, 2011

Το «ανεβοκατέβασμα» της αυλαίας

enet.gr, 17:34 Δευτέρα 30 Μαΐου 2011
  • Σχέδιο μηχανισμού στήριξης της θεατρικής τέχνης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού
Ένα νέο σχέδιο μηχανισμού στήριξης της θεατρικής τέχνης, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμούς, που βάζει στοπ στις επιχορηγήσεις χωρίς συγκεκριμένα «κριτήρια» ενώ δίνει κίνητρα σε νέους θεατρικούς συγγραφείς, ηθοποιούς και δημιουργούς γενικότερα. 



"Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις επιχορηγήσεις. Προσπαθούμε να χαράξουμε μια νέα πολιτική που να βασίζεται στην διαφάνεια. Ότι γινόταν παλαιότερα είχε την χροιά συναλλαγής. Σημασία έχει σήμερα κάθε πρόταση να έχει προοπτική και κάθε ευρώ να πιάνει τόπο. Ο κάθε υπουργός κρίνεται για τις επιλογές του και για το πόσο αποτελεσματικός είναι", υπογράμμισε ο Παύλος Γερουλάνος λίγο πριν ανακοινωθεί το νέο σχέδιο μηχανισμού στήριξης της θεατρικής τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού. 

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 1.000.000 ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει όλες τις "παλιές" υποχρεώσεις του στα επιχορηγούμενα θέατρα, που αφορούν στης θεατρική περίοδο 2009-2010 γιατί όπως δήλωσε ο Π. Γερουλάνος σε ό,τι αφορά στις επιχορηγήσεις για τη χρονιά που πέρασε, δεν θα δοθούν χρήματα, γιατί: "δεν υπήρχε σχετική προκήρυξη για το 2010-2011".
Πολλά θέατρα αναμένεται να κατεβάσουν αυλαίες μόνιμα, αφού σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων αλλά και μεμονωμένων καλλιτεχνών, το ύψος της επιχορήγησης θα κυμαίνεται από 25.000 εώς 70.000 ευρώ και θα μπορεί να καλύπτει έως και το 40% του συνολικού προϋπολογισμού της παράστασης. Ειδικά για τα σχήματα με παρουσία 1-5 έτη το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάνει έως και το 80%. 

Το θέατρο, ο χορός και η μουσική βρήκαν Στέγη και για του χρόνου


  • Το πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για τη σεζόν 2011- 2012
Το θέατρο, ο χορός και η μουσική βρήκαν Στέγη και για του χρόνου



Ογδόντα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στο πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας της, από τον Δεκέμβριο του 2010 ως τον περασμένο Μάιο και με αυτές τις αποσκευές παρουσίασε τη Δευτέρα το μεσημέρι το πρόγραμμα της προσεχούς σεζόν 2011-2012. Εχοντας ικανοποιήσει τους βασικούς της στόχους, «ήδη από τους πρώτους μήνες», η Στέγη, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, συνεχίζει για να «ανακαλύψει τις σύγχρονες πλευρές του πολιτισμού μας, τον πλουραλισμό του και την ελληνικότητά του». Από την πλευρά του ο διευθυντής της Στέγης Χρήστος Καρράς, μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες, την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, την Κάτια Αρφαρά και τη Μαριλένα Καρρά παρουσίασαν τις ελληνικές και διεθνείς παραγωγές από όλο το φάσμα των τεχνών που θα φιλοξενηθούν στη Λεωφόρο Συγγρού (θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικά), καθώς και τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οπερέτα στο πνεύμα του σήμερα


Μια πρωτότυπη εκδοχή του έργου «Η Κόρη της Καταιγίδος» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
Οπερέτα στο πνεύμα του σήμερα
Στιγμιότυπο από τις πρόβες για το ανέβασμα της «Κόρης της Καταιγίδας»



Για πρώτη φορά ύστερα από 50, περίπου, χρόνια παρουσιάζεται στο αθηναϊκό κοινό η «Κόρη της Καταιγίδος»: η τρίπρακτη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, 13&14 Ιουνίου) από την εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων», γνωστή για τις παραγωγές της σε «αντισυμβατικούς», συχνά, χώρους.

«Περισσότερα από χίλια έργα γράφτηκαν κατά την ακμή της ελληνικής οπερέτας, ενώ στις μέρες μας έχουν καταλήξει να ανεβαίνουν ελάχιστα, κυρίως μέσα από ένα πρίσμα ψευδονοσταλγίας για το αθηναϊκό αστικό τοπίο της εποχής» υπογραμμίζει ο Χαράλαμπος Γωγιός, συνθέτης και ιδρυτικό μέλος της ομάδας. Ο ίδιος συνεχίζει: «Αν και γραμμένη το 1923, η οπερέτα αντιμετωπίζεται από την ομάδα όπως ένα σύγχρονο, κριτικό έργο το οποίο αφορά εμάς τους ίδιους, την κοινωνία του σήμερα και όχι μια άλλη μακρινή κοινωνία αστικής προέλευσης».

«Μέρες τώρα…» στο θέατρο Ροές


  • Ο Γιάννης Παπακαμμένος και η ομάδα χορού Syndram παρουσιάζουν τη ζωή 3 ανθρώπων μέσα σε μία μέρα
Ο Γιάννης Παπακαμμένος, στην καινούργια του παράσταση με τον τίτλο «Μέρες τώρα…», μέσα από τη ζωή τριών ανθρώπων, στο αστικό δίχτυ μιας παμφάγου πόλης, προσπαθεί να καταργήσει την έννοια του χρόνου
 
«Μια μέρα απ’ τη ζωή τριών ανθρώπων. Ή, μήπως, μια ζωή τριών ανθρώπων μέσα σε μια μέρα;» Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Γιάννης Παπακαμμένος με την παράσταση χορού «Μέρες τώρα…» που παρουσιάζεται στο Θέατρο «Ροές» την 1η και 2η Ιουνίου, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Χορού Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.
Για τον Γ. Παπακαμμένο μπορεί και να μην έχει σημασία ο χρόνος. «Ο τόπος, ωστόσο, το αστικό δίχτυ μιας παμφάγου πόλης μπορεί να καταπιεί τα πάντα· δεν μπορεί, όμως, να καταπιεί τις λεπτομέρειες που μπορεί ν’ αλλάξουν μια ζωή μέσα σε μια μέρα» αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης. Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, η ομάδα χορού Syndram, με σώματα πάνω στη σκηνή αλλά και στην οθόνη, «ανοίγουν ένα στόμα για να καταπιούν τις λεπτομέρειες που μπορεί ν’ αλλάξουν μια ζωή μέσα σε μια μέρα».
  • Θέατρο «Ροές», Ιάκχου 16, Γκάζι (μετρό «Κεραμεικός»), Τετάρτη, 1 Ιουνίου, 21:00, Πέμπτη, 2 Ιουνίου, 22:30.
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Γιάννης Παπακαμμένος
Μουσική επεξεργασία – Video: y.p.
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Δρόσος, Χρυσηίς Λιατζιβίρη, Γιάννης Παπακαμμένος.

O υπουργός Πολιτισμού βαθμολογεί το ελληνικό θέατρο


  • Με συνολικό ποσό 3,5 εκατ. ευρώ θα επιδοτήσει θιάσους που θα βαθμολογηθούν με άριστα το 100
O υπουργός Πολιτισμού βαθμολογεί το ελληνικό θέατρο
Ο Παύλος Γερουλάνος δημοσιοποίησε το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για το θεάτρο και τους επιχορηγούμενους θιάσους



Με 2,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2011 και άλλο ένα επιπλέον για να καλύψει προηγούμενα χρέη, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στον χώρο του επιχορηγούμενου θεάτρου. Δίνοντας προτεραιότητα στους νέους, στο ελληνικό έργο και στην κινητικότητα των θιάσων μόλις ολοκλήρωσε και παρέδωσε στη δημοσιότητα τα «Προγράμματα Υποστήριξης της Θεατρικής Τέχνης». Μέσα σε ένα 28σελίδο φυλλάδιο κατέθεσε τις ιδέες, τις προτάσεις και κυρίως, την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΥΠΠΟ, δίνοντας έτσι και μια απάντηση στις απορίες αλλά και τις διαμαρτυρίες του θεατρικού κόσμου, εδώ και είκοσι μήνες.

Με παράλληλο στόχο να αναζητηθούν νέοι χώροι, το ΥΠΠΟ θέλει να κάνει χρήση όλων των εργαλείων που διαθέτει και μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα: Τη στήριξη και ανανέωση του θεάτρου, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει τους παλαιότερους. «Προφανώς και η προσφορά τους είναι σημαντική», είπε σχετικά με τους παλιούς, «αλλά από εδώ και πέρα κάθε πρόταση θα κρίνεται από το μηδέν, και η επιτροπή αξιολόγησης θα κάνει τη δουλειά της», αν και η συγκεκριμένη επιτροπή δεν έχει συσταθεί ακόμα. Χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τα χρόνια λειτουργίας τους τα θεατρικά σχήματα θα επιχορηγούνται αναλόγως. 

Πιερ Καρντέν: Το θέατρο ήταν πάντα το πάθος μου

Ο αειθαλής σχεδιαστής Πιερ Καρντέν υπογράφει μια παράσταση στη Λυρική 
  • Της Σαντυς Tσαντακη, Η Καθημερινή, 29/5/2011
Την προηγούμενη φορά που περιμέναμε τον Πιερ Καρντέν, δεν είχε έρθει λόγω ασθένειας. Αυτή τη φορά όμως ήρθε απευθείας από την Κίνα, ήταν λαλίστατος, αν και μάλλον κουρασμένος, επαγγελματίας επικοινωνιολόγος. Συναντηθήκαμε τη Δευτέρα το πρωί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, εμφανίστηκε 10 λεπτά νωρίτερα από τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους. Με λευκό παντελόνι, μπλε σακάκι, γραβάτα και το παραδοσιακό μαντιλάκι στο πέτο, έδωσε μαθήματα κομψότητας, στυλ και ευγένειας. Ηρθε για να στηρίξει με την παρουσία του ένα καλό σκοπό, να παρουσιάσει μια θεατρικοχορευτική παράσταση με την υπογραφή του («Casanova, έρωτες και ίντριγκες στη Βενετία»), στην Εθνική Λυρική Σκηνή και να φύγει το επόμενο πρωί... «Ο κόσμος είναι πολύ μικρός για μένα», θα πει.

Ο πρώτος Γάλλος σχεδιαστής που ταξίδεψε την υψηλή ραπτική στην Ιαπωνία στη δεκαετία του ’50, ο πρώτος που λάνσαρε το πρετ-α-πορτέ στη δεκαετία του ’60. Πριν από λίγες ημέρες, πήγε στην Κίνα για να παρουσιάσει ένα ντεφιλέ και να συναντήσει υποψήφιους αγοραστές για τη φίρμα του, την οποία, όπως δήλωσε στην Wall Street Journal, πουλάει για 1 δισ. ευρώ, αρκεί να διατηρήσει την καλλιτεχνική επίβλεψη. «Αν θέλεις να είσαι σπουδαίος σχεδιαστής, δεν αρκούν τα όμορφα φορέματα», λέει. «Πρέπει να προκαλείς το κοινό σου».

Ακαταμάχητη «θέληση για γνώση»

Διανοητική λάμψη και συναισθηματικό βάθος στην «Αρκαδία» του Τομ Στόπαρντ 

The New York Times 

Υπάρχει μια παλιά πεποίθηση στους θεατρόφιλους, ότι οι υπερβολικά έξυπνοι συγγραφείς είναι συναισθηματικά ψυχροί. Και σε κανέναν δεν έχει κολλήσει πιο επίμονα και άδικα αυτή η προκατάληψη όσο στον Τομ Στόπαρντ.
Παροτρύνω λοιπόν όλους να αισθανθούν τη θέρμη που εκλύεται από τη σκηνή του θεάτρου Εθελ Μπάριμορ στο Μπροντγουέι, όπου παίζεται η νέα παραγωγή του εκπληκτικού έργου του Στόπαρντ «Αρκαδία». Παρακολουθώντας την παράσταση που σκηνοθέτησε ο Ντέιβιντ Λεβό, βεβαιώθηκα όσο ποτέ άλλοτε ότι η κινητήρια δύναμη του έργου είναι το γνήσιο, ασθμαίνον πάθος.
Και δεν είναι μόνο ερωτικό πάθος. Το έργο, μια ιστορία δύο αιώνων που εκτυλίσσεται στο ψευδο-ειδυλλιακό σκηνικό της εξοχικής Αγγλίας, αρχίζει με την απορία ενός 13χρονου κοριτσιού που ρωτάει τι είναι «σαρκική περίπτυξη». Ομως, ο παλιός καλός σαρκικός πόθος είναι ένα μόνο από τα στοιχεία της βαθύτερης ορμής που κινητοποιεί τους ήρωες στην «Αρκαδία», όσο και το ίδιο το έργο.

Γιάννος Περλέγκας: «Φόβος υπάρχει και στους μετανάστες»

Ο ηθοποιός Γιάννος Περλέγκας στέκεται απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία χωρίς να αγνοεί όμως τα συναισθήματα της κοινωνίας
  • Της Γιωτας Συκκα, Η Καθημερινή, 29/5/2011
Ζει στην πλατεία Καραμανλάκη, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Αμερικής, σε μια πολυκατοικία όπου το δικό του είναι το μοναδικό… ελληνικό! Μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν αισθανόταν τόσα έντονα τον κίνδυνο απ’ αυτή την πλευρά της οδού Πατησίων. Γιατί στην άλλη πλευρά, πάνω από τη λεωφόρο, αμέριμνα δεν κινείσαι ποτέ. Ο φόβος, όπως τον περιγράφει ο ηθοποιός Γιάννος Περλέγκας είναι μοιρασμένος και στους δυο.
«Συναντώντας τους ξένους στην είσοδο της πολυκατοικίας ή στο ασανσέρ, διακρίνω τον φόβο τους να ανταποδώσουν την καλημέρα. Οι πιο κοινωνικοί χαμογελούν. Ομως τώρα, μετά από όσα συνέβησαν είναι πιο κουμπωμένοι. Αραίωσαν και από τις πλατείες. Ησυχοι ή επιθετικοί κλείστηκαν στα σπίτια τους. Φόβος υπάρχει και σε αυτούς».
Ενα τέτοιο φοβισμένο μετανάστη, 30χρονο όπως και ο ίδιος, πρέπει να παίξει σε λίγες ημέρες σε ένα παρατημένο κτίριο της Πειραιώς 260. Η «Βρωμιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ που σκηνοθετεί δεύτερη φορά ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (ανεβαίνει στις 9-11 και 15,16/6 ) είναι ένα ανατριχιαστικά επίκαιρο κείμενο. Πρωταγωνιστής της ο Σαντ, ένας Αραβας που λιποτάκτησε από τη Βασόρα του Ιράκ γιατί δεν ήθελε να λάβει μέρος στον πόλεμο του Κόλπου. Πουλάει τριαντάφυλλα τα βράδια για να ζήσει, αλλά η προσπάθεια γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη στην Αυστρία. Φοβάται μήπως του επιτεθούν, μήπως τον χαράξουν.

Η κίνηση ως άλλοθι

  • Του Κώστα Γεωργουσόπουλου, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 30 Μαΐου 2011 
Η «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαµά έφτασε στην καταξίωσή της, αφού δοκιµάστηκε δύο φορές και µάλιστα από µεγάλους δασκάλους του θεάτρου µας στον 20ό αιώνα
Πρώτος ο Κωνσταντίνος Χρηστοµάνος απέρριψε το ποιητικό δράµα του Παλαµά ζητώντας από τον ποιητή να περικόψει κείµενο και να το αναδοµήσει. Τότε ο Παλαµάς βίαια αντέδρασε και αρνήθηκε. Δεύτερος ο µεγάλος νατουραλιστής σκηνοθέτης Θωµάς Οικονόµου, το 1915 ανέβασε την «Τρισεύγενη» µε αποτυχία. Το 1935 ο Δηµήτρης Ροντήρης ήταν που έπεισε τον Παλαµά και να ανέβει το έργο του και να του εµπιστευθεί τις αναγκαίες περικοπές. Αυτές τις περικοπές εν πολλοίς, νοµίζω, συµβουλεύτηκε τώρααπό το αρχείο του Εθνικού η Λυδία Κονιόρδου.

Είναι πάντως περίεργο γιατί δηµιουργήθηκε τόσο µεγάλη ένταση εκείνη την εποχή γύρω από ένα έργο άκρως ποιητικό, αφού βρισκότανσε πλήρη ανάπτυξη το κίνηµα του συµβολισµού, άρα η θεατρική µουσικότητα αλλά καιτο θέατρο ιδεών, άρα η σκηνική ρητορική σ’ ολόκληρο το ευρωπαϊκό θέατρο. Τις χρονιές πουο Χρηστοµάνος απορρίπτει την «Τρισεύγενη», ο Ξενόπουλος µεταφράζει το πυρηνικό έργο του συµβολισµού, τη «Μόνα Βάνα» του Μέτερλινκ. Και ο Καµπύσης και ο θεατρικός Καζαντζάκης και ο Σπύρος Μελάς δανείζονται µοτίβα και µουσικούς τρόπους πρόζας και από τον Μέτερλινκ και τον Ντ’ Ανούντσιο. Από την άλλη, πάλι, ο ίδιος ο Χρηστοµάνος είχε ανεβάσει το άκρως συµβολιστικό και φλύαρο έργο «Φαία και Νυµφαία» του Δαραλέξη.

«Ευγένα» και φεστιβάλ

  • INFO: «Ευγένα» από την οµάδα «Boy Oh!» στο «Six dogs» (Αβραµιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ. 210-3210.510)στις 22.00. 
Ολοκληρώνονται απόψε στις 22.00 οι παραστάσεις της «Ευγένας» του Θεόδωρου Μοντσελέζε, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαγδαληνής Σαββίδου στο «Six dogs». Πρόκειται για µια σύγχρονη εκδοχή του µύθου από την οµάδα «Boy Oh!». Παίζουν: Λίνα Καλπαζίδου, Χαρά Κασαράκη, Μαργαρίτα Σταυροπούλου, Θωµάς Φανουράκης.

* Το φεστιβάλ θεατρικής περφόρµανς νέων οµάδων Off-Off Athens ανοίγει τις πόρτες του απόψε µε την παράσταση «∆ωµάτιο 32» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Παπανικολάου - Γκιωνάκη. Οι ήρωες της παράστασης, που βασίζεται στο θεατρικό έργο «Tape» του Στέφεν Μπέλµπερ, εµπλέκονται σε µια ιστορία πάθους που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια. Παίζουν οι Βασίλης Μπατσακούτσας,Λευτέρης Ντρούβας, Κατερίνα ∆ηµητρόγλου. Στο Θέατρο Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12 και Λένορµαν 94, Κολωνός, τηλ. 210-5138.067) στις 21.30. 

* Με τον έρωτα καταπιάνεται ο Ακης ∆ήµου στο νέο έργο του «Αν αργήσω κοιµήσου...», που ανεβαίνει σε µια παράσταση της οµάδας «∆έκα» των φοιτητών του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών και της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου. Πρόκειται για έναν έρωτα πραγµατικό, αγοραίο, ανεκπλήρωτο, ετεροφυλοφιλικό και οµοφυλοφιλικό που θέτει το ερώτηµα στο κοινό: Τι σηµαίνει έρωτας εν έτει 2011; Σκηνοθετεί η Πέννυ Γκριτζάπη, η οποία και παίζειστην παράσταση µαζί µε τους Σταύρο Γιαννακόπουλο, Στέλλα ∆εγερµετζόγλου, Ασηµένια Ζήση, Στέλιο Καλλιστράτη, Θάνο Περιστέρη. Στο Θέατρο Σηµείο (Χαρ. Τρικούπη 10, όπισθεν Παντείου, τηλ. 210-9229.579), απόψε και αύριο στις 21.00.

Οι σκηνοθέτες θεάτρου συσπειρώνονται

  • Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 30 Μαΐου 2011 Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ 
Σκηνοθέτης θεάτρου στην Ελλάδα. Επάγγελμα «ανοχύρωτο». Ανασφάλιστο. Χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Χωρίς ανώτερες ή ανώτατες σπουδές. Συγχρόνως, ένα επάγγελμα με «ειδική φύση». Μοναχικό. Το οποίο παραδόξως όλους τούς χωρά. «Οι μισοί Ελληνες δηλώνουν σκηνοθέτες», διαπιστώνει παράγων του χώρου.

Δεν είναι αυτό το σοβαρότερο από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον χώρο. Κι ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν οι πάντες ακολουθούσαν, σφυρίζοντας αδιάφορα, τη μοναχική πορεία τους. Ποτέ δεν συναντήθηκαν για να θέσουν επί τάπητος τα ζητήματα ενός κλάδου που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Επρεπε να 'ρθει η κρίση, το ποτήρι να ξεχειλίσει. Και να καταστεί σαφές ότι κάποια πράγματα δεν χωρούν άλλη αναβολή.

Το θαύμα έγινε. Οι σκηνοθέτες θεάτρου συσπειρώθηκαν για πρώτη φορά σε μια συλλογικότητα. Από τις 21 Φεβρουαρίου τα πιο γνωστά ονόματα του κλάδου, με πρωτοβουλία του Στάθη Λιβαθινού και του Μιχαήλ Μαρμαρινού, άρχισαν να συναντιούνται στο «Booze» ώστε «να γίνει εφικτό ένα πρώτο συλλογικό βήμα», με την επίγνωση ότι η κίνηση αυτή δεν τους καθιστά «αντιπρόσωπο κανενός».
Από τον γόνιμο διάλογο προέκυψε η Ιδρυτική Διακήρυξη για το Forum Σκηνοθετών Θεάτρου. Ακόμη δεν έχει νομική υπόσταση. Είναι το επόμενο βήμα.

Φωνή μεταναστών

  • «Ο παρδαλός παπαγάλος»•Θέατρο «Απόλλων» - Πάτρα
  • Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
  • Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 30 Μαΐου 2011
Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αγωνίζεται -παρά τις αντιξοότητες- να σταθεί στο ύψος της παράδοσής του. Μια σύντομη έξοδος από την Αθήνα με οδήγησε στο «Απόλλων» και στην εκεί φιλοξενούμενη για λίγες παραστάσεις «Μηχανή Τέχνης», με το έργο του Χρήστου Στρέπκου «Ο παρδαλός παπαγάλος», που είχε ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία τον προηγούμενο χειμώνα στο «Συνεργείο».
 
Νατάσσα Νταϊλιάνη, Ονίκ Κετσογιάν, Χρήστος Στρέπκος και Ντέπυ Πάγκα  

Τρεις μονόλογοι στη σειρά δεν προσφέρουν ασφαλώς ευχάριστη προοπτική, ιδιαίτερα μετά τον καταιγισμό μονολόγων που έχει κατακλύσει τη σκηνή ελλείψει πόρων, έμπνευσης, φαντασίας ή αυτογνωσίας. Το έργο του Χρήστου Στρέπκου αποτελεί παρ' όλα αυτά μια ευχάριστη έκπληξη. Κατ' αρχάς γιατί, παρά τη συμβατική διάταξη και το δύσκολο θέμα -το μεταναστευτικό ζήτημα ή, καλύτερα, το ζήτημα των μεταναστών- η γραφή του (έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί με τους μετανάστες) κατορθώνει να δώσει σαφές στίγμα.

Χωρικοί και Παλιάτσοι

Με την "Καβαλερία Ρουστικάνα" του Μασκάνι και την όπερα του Λεονκαβάλο, για πρώτη φορά σε ενιαία παράσταση, ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών η Εθνική Λυρική Σκηνή 

Δημήτρης Πλατανιάς, Χαρίκλεια Μαυροπούλου, Λουκάς Καρυτινός, Μαρία Βλαχοπούλου και ο σκηνοθέτης Γκρέιαμ Βικ, στις πρόβες της παράστασης
Με ένα οπερατικό δίπτυχο, την "Καβαλερία Ρουστικάνα" ("Αγροτική Ιπποσύνη") του Πιέτρο Μασκάνι και τους "Παλιάτσους" του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Οι δύο (μονόπρακτες) εμβληματικές όπερες του ιταλικού βερισμού παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί, σε ενιαία παράσταση, στις 1, 3, 4, 5 Ιουνίου, στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία του Γκρέιαμ Βικ, ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες όπερας παγκοσμίως, γνωστού μας από τη δουλειά του στον "Ταγχόιζερ", την "Μποέμ" κ.ά.

«Oι απελπισμένοι»

Εννέα "απελπισμένοι" Νεοέλληνες αποφασίζουν να αλλάξουν τη ζωή τους φεύγοντας για την Αμερική... Η μοίρα όμως τους επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη. 

«Oι απελπισμένοι»

Εννέα "απελπισμένοι" Νεοέλληνες αποφασίζουν να αλλάξουν τη ζωή τους φεύγοντας για την Αμερική... Η μοίρα όμως τους επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη. Το αεροπλάνο πέφτει σε ένα νησί του Ατλαντικού. Εκεί, κάπου στα βάθη της ζούγκλας, μακριά από τον πολιτισμό, οι ήρωες δοκιμάζονται, λένε τον πόνο τους, αυτοψυχαναλύονται και τέλος ελεύθεροι από τις κοινωνικές συμβάσεις, ζουν τη δική τους ουτοπία στη σπονδυλωτή μουσική κωμωδία "Οι απελπισμένοι" του Γιώργου Βάλαρη, που σατιρίζει το σήμερα (θέατρο "Αθηνά", 10/6).
Αντ. Καρ., ΕΘΝΟΣ, 29/5/2011

Δύο νύχτες στο «Τροχόσπιτο»

 "Θέατρο σε Τροχόσπιτο" - δεύτερη χρονιά μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία που γνώρισε με τον Γιώργο Νανούρη να υπογράφει τη σύλληψη, τη σκηνοθεσία και να κρατά τον ρόλο του Κομπέρ σε αυτό το ιδιαίτερο βαριετέ 

Ο Γιώργος Νανούρης, που έχει και την ευθύνη του θεάματος, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Χρήστος Λούλης, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Θανάσης Ευθυμιάδης και η Ολια Λαζαρίδου συμμετέχουν στο βαριετέ «Μια νύχτα

Πεζόδρομος Θησείου. Κατηφορίζοντας απ" τον σταθμό του Ηλεκτρικού προς το Γκάζι ακούω τον "Κεμάλ" του Χατζιδάκι από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που λίγο αργότερα έρχεται η ώρα να προβάρει το "Μυστικό τοπίο" του Σαββόπουλου...

Εχει κάνει μια μικρή ανάπαυλα στις πρόβες του "Ηρακλή Μαινόμενου" και ετοιμάζεται για το "Μια νύχτα χάρισμά σου (2)" του Ελληνικού Φεστιβάλ. "Θέατρο σε Τροχόσπιτο" - δεύτερη χρονιά μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία που γνώρισε με τον Γιώργο Νανούρη να υπογράφει τη σύλληψη, τη σκηνοθεσία και να κρατά τον ρόλο του Κομπέρ σε αυτό το ιδιαίτερο βαριετέ.

Πέτρος Φιλιππίδης «Ειρήνη» με Πάγκαλο και Ντομινίκ

  • "Αν πέσω και τσακίσω τα πλευρά μου πατώντας τα σκατά σου, θα απαιτήσω να σφραγιστεί ο κώλος σου από βαρβάτο... Ντομινίκ!".
«Ειρήνη» με Πάγκαλο και Ντομινίκ

"Αν πέσω και τσακίσω τα πλευρά μου πατώντας τα σκατά σου, θα απαιτήσω να σφραγιστεί ο κώλος σου από βαρβάτο... Ντομινίκ!". Ο Πέτρος Φιλιππίδης στη σκηνή κάνει πρόβα στην "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, που τον φέρνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο ως σκηνοθέτη - αφού την έχει σαρώσει ως πρωταγωνιστής πολλές φορές. Μαζί με τον Γιώργο Λέφα και τον Γιώργο Γαλίτη έκαναν δραματουργική επεξεργασία πάνω στη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη και οι προσθήκες τους δίνουν το στίγμα τού σήμερα, όπως τονίζει ο ίδιος ο Φιλιππίδης. Με χιούμορ κι αναφορές στον Ντομινίκ Στρος Καν και με παραπομπές σε κυβερνητικά στελέχη -"Σκατά υπάρχουν, το είπε και ο αντιπρόεδρος. Ολοι μαζί τα φάγαμε, δεν είπε; Τα... σκατά εννοούσε!"- μέχρι ατάκες που θέλουν να μας ξεσηκώσουν: "Ρε σεις, από τον καναπέ δεν αλλάζει ο κόσμος!".

Ο δημοφιλής ηθοποιός απαντάει σε όσους σχολιάζουν το ότι κατεβαίνει στην Επίδαυρο με δύο ρόλους λέγοντας: "Αυτό το έργο δεν μπορεί να το κάνει κανείς καλύτερα από μένα, με... μένα!".
Χειμαρρώδης και έντονος μιλά για θέατρο, πολιτική και τηλεόραση.