Monday, January 23, 2017

Πιερ Ογκιστέν Καρόν Μπομαρσέ

Ο Πιερ Ογκιστέν Καρόν Μπομαρσέ, (Pierre Augustin Caron de Beaumarchais) ήταν Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, ωρολογοποιός, μουσικός, επιχειρηματίας ποιητής και τυχοδιώκτης γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1732 στο Παρίσι, όπου και πέθανε στις 18 Μαΐου του 1799, από επιπλοκές που συνδέονταν με το μεγάλο σωματικό του βάρος και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι οποίες τού προκάλεσαν αποπληξία και τάφηκε στο κοιμητήριο Περ Λασέζ.

«Μαρία Στιούαρτ» του Φρήντριχ Σίλλερ | Διάχρονο Θέατρο | Από Κυριακή 29 Ιανουαρίου

Γυναικεία ψυχή και Εξουσία
Το σημαντικό κλασικό κείμενο του Φρίντριχ Σίλλερ «Μαρία Στιούαρτ» -έργο που γράφτηκε το 1800, πέντε χρόνια πριν από τον θάνατο του σπουδαίου Γερμανού δραματικού συγγραφέα και ποιητή- θα παρουσιαστεί από την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 και στην συνέχεια κάθε Σάββατο στις 9:00 μμ. και Κυριακή στις 7:30μ.μ. μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων στο «Διάχρονο Θέατρο»...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Σοφία Λασκαρίδου: μία αγάπη μεγάλη || Θέατρο 104 || από 27 Ιανουαρίου

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τον μοιραίο έρωτα της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου και του συγγραφέα Περικλή Γιαννόπουλο
Ερχόταν αντίθετα από μένα. Τα μάτια μας συναντήθηκαν αχόρταγα…
Με συγχωρείτε, ψιθύρισε, η ομορφιά σας με θάμπωσε
Κι εμένα η δική σας 
Χαμογελάσαμε κι οι δύο. Αυτό ήταν…
Εκείνη την έλεγαν Σοφία. Εκείνον Περικλή. Συναντήθηκαν τυχαία. Κάπου στο 1900.
Εκείνη ήταν ζωγράφος. Ήθελε να ανακαλύψει νέους ορίζοντες τέχνης. Εκείνος συγγραφέας. Οραματιζόταν την Ελληνική Αναγέννηση.
Συναντήθηκαν κάπου στο 1900. Κοίταξαν ο ένας τον άλλον και ερωτεύτηκαν. Και ερωτεύτηκαν πολύ...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου, μία κωμική τραγωδία | Αντιθέατρο | Από 27 Ιανουαρίου

 «Μισώ τους απαίσιους, δουλοπρεπείς, απατεώνες, κόλακες και δολοπλόκους,
αλλά ακόμη περισσότερο μισώ αυτούς που τους ανέχονται και συνδιαλέγονται μαζί τους»
Ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζαν Μπατίστ Ποκλέν, γνωστός ως Μολιέρος, θεωρείται παγκοσμίως ως ένας από τους μεγαλύτερους κωμωδιογράφους όλων των εποχών.  «Ο ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ», έργο γραμμένο το 1666, είναι ο ίδιος ο Μολιέρος.  Πρόκειται δηλαδή για ένα ασυνήθιστα αυτοβιογραφικό έργο. Η παρουσία του Αλσέστ, του πρωταγωνιστή του «Μισάνθρωπου», αντικατοπτρίζει την απέχθεια του Μολιέρου και την άρνησή του να ενταχθεί στη ζωή της «Βασιλικής Αυλής», όπου κυριαρχούσε το ψέμα, η υποκρισία, οι ίντριγκες, οι απάτες, η κολακεία...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

«Ευτυχισμένες Μέρες» του Μπέκετ | δεύτερος κύκλος παραστάσεων από 3 Φεβρουαρίου στο BIOS

Μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων, οι Ευτυχισμένες Μέρες σε σκηνοθεσία της Σύλβιας Λιούλιου και την Όλια Λαζαρίδου στο ρόλο της Γούινυ, επιστρέφουν στο Bios από τις 3 Φεβρουαρίου.
Δεν θέλω μήτε να καθοδηγήσω μήτε να βελτιώσω μήτε να απομακρύνω τους ανθρώπους από την ανία. Θέλω να φέρω την ποίηση στη δραματουργία, μια ποίηση που πέρασε μέσα από το κενό και κάνει μια καινούργια αρχή σε έναν καινούργιο χώρο.
Σ. Μπέκετ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr 

«Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη» του Τζοβάνι Γκουαρέσκι από 26 Ιανουαρίου στο BIOS

*από Πέμπτη 26 Ιανουαρίου έως Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017*
Υπάρχουν πολλοί τρελοί στον κόσμο· 
αλλά σαν τους άντρες και τις γυναίκες!
Η νικήτρια παράσταση του Scratch Night του Bob Theater Festival 2016, Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη του Τζοβάνι Γκουαρέσκι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ολοκληρωμένη θεατρική εκδοχή της στο Bios για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ο Ιταλός συγγραφέας, δημοσιογράφος και χιουμορίστας Τζοβάνι Γκουαρέσκι – γνωστός στο ελληνικό κοινό για το έργο του Δον Καμίλο– σκιαγραφεί μια παρωδία των ερωτικών μυθιστορημάτων του 19ου αιώνα, γεμάτη παρεξηγήσεις, απίθανες σκηνές δράσεις και έναν έρωτα κάθε άλλο παρά συνηθισμένο...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Sunday, January 22, 2017

Ζαν–Λουί Μπαρό

ΖανΛουί Μπαρό [Jean-Louis Barrault]. Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1910 και πέθανε στο Παρίσι στις 22 Ιανουαρίου 1994. Ως ηθοποιός έπαιξε στο θίασο του Atelier από το 1931 μέχρι το 1935. Υπήρξε μαθητής του Charles Dullin. Συνεργάστηκε με την ομάδα Rideau de Paris (Marcel Herrand και Jean Marchat) και το 1934 ανέβασαν τα έργα Le coup de Trafalgar του Ροζέ Βιτράκ και Lenfant prodigue του Αντρέ Ζιντ και συνεργάστηκε με την Comédie Française το 1940. Αυτή τη χρονιά γνωρίστηκε και με την ηθοποιό Μαντλέν Ρενό. Στο Théâtre Francais παρουσίασε, το 1943, το έργο Soulier de satin του Πολ Κλοντέλ με τις Μαρία Μπελ και Μαντλέν Ρενό.

Αύγουστος Στρίντμπεργκ: Τα έργα του είναι αριστουργήματα ψυχολογικής ανάλυσης

[Πορτρέτο του August Strindberg από τον Richard Bergh, 1905]
Ο Άουγκουστ Στρίντμπεργκ [August Strindberg22 Ιανουαρίου 1849 – 14 Μαϊου 1912] ήταν Σουηδός θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη – το τέταρτο παιδί από τα έντεκα της οικογένειας – από μικροαστό πατέρα, έμπορο αποικιακών και υπάλληλο ναυτιλιακής εταιρίας που είχε χρεοκοπήσει, κι από μητέρα κόρη ράφτη, που ήταν παραδουλεύτρα της οικογένειας και που τη στεφανώθηκε ο πατέρας του λίγους μόνο μήνες πριν τη γέννησή του.