Saturday, July 18, 2015

"Ευμενίδες": Μια ηθοποιός σε ρόλο ψυχαναλυτή


Δεν είναι συνηθισμένο, για τα θεατρικά μας ήθη, τα εισιτήρια για έναν μονόλογο να έχουν εξαντληθεί μέρες πριν. Όπως δεν είναι συνηθισμένο το πείραμα της Στεφανίας Γουλιώτη, μιας από τις εξαιρετικές ηθοποιούς της γενιάς της, να ερμηνεύσει τις Ευμενίδες του Αισχύλου σε μια παράσταση για έναν ερμηνευτή, από τη Δευτέρα και για τρεις παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών...
Ορέστης, Αθηνά, Απόλλων, Κλυταιμνήστρα, η Στεφανία Γουλιώτη δίνει φωνή σε όλα τα πρόσωπα του τρίτου αυτού μέρους της Ορέστειας. Όμως δεν επιλέγει να σταθεί στη συνηθισμένη κοινωνική και ιστορική προσέγγιση του έργου του Αισχύλου, στην εγκαθίδρυση, μέσα από τη "δίκη" του Ορέστη στον Άρειο Πάγο, του νόμου και της δημοκρατίας.

«Αυλαία» για το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης μετά από 17 χρόνια


  • Για την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου

  • «Αυλαία» για το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης μετά από 17 χρόνια


    Μετά τη θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην εισήγηση -αίτημα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς στο χώρο εκτελούνται εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης
    Μετά από 17 χρόνια άνοιξε το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης για την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2015 και την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

    Σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, τον Προμηθέα ερμήνευσε ο Τάσος Νούσιας, πλαισιωμένος από τους Γεράσιμο Γεννατά στους ρόλους του Ήφαιστου και Ωκεανού, την Marlene Kaminsky, τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, την Κατερίνα Λούρα, την Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και πέντε χορεύτριες κλασικού χορου. Την κίνηση ανέλαβε η Φρόσω Κορρού και την μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπέγραψε ο Kenny MacLellan και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

    Sunday, July 12, 2015

    O Δον Κιχώτης των φαναριών: Μεταμορφώσεις του περιπλανώμενου από τον Θερβάντες στον Γκεβάρα

    Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος Παντείου Πανεπιστημίου
                                                    Θεατρική παράσταση
    O Δον Κιχώτης των φαναριών:
    Μεταμορφώσεις του περιπλανώμενου από τον Θερβάντες στον Γκεβάρα
                Ανάμεσα στα τόσα εκατομμύρια των θαυμαστών τού «Δον Κιχώτη», της συγκλονιστικής δημιουργίας του Θερβάντες, που τα τετρακόσια χρόνια από τον θάνατό του τιμούμε το 2016, συγκαταλέγεται και ο μεγαλύτερος επαναστάτης του 20ου αιώνα: Ο Τσε Γκεβάρα που είχε πάντα ένα αντίτυπο του έργου στο πολεμικό σακίδιό του και ταυτιζόταν με τον «Ιππότη της ελεεινής μορφής»  στα προσωπικά και τα πολιτικά κείμενά του.  Η συνάντηση αυτή ανάμεσα στον ιππότη και τον γκουεριγιέρο έχει από καιρό  καταστεί ένα παγκόσμιο σύμβολο που μαγνητίζει τους πιο σημαντικούς δημιουργούς και ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, την ελευθερία και την δικαιοσύνη.