Tuesday, October 22, 2013

Πέθανε ο βούλγαρος σκηνοθέτης Ντίμιτερ Γκότσεφ

Πέθανε ο βούλγαρος σκηνοθέτης Ντίμιτερ Γκότσεφ
Ο Ντίμιτερ Γκότσεφ συνεργάστηκε με τα θέατρα της Βιέννης, του Βερολίνου, του Ντύσσελντορφ, της Φρανκφούρτης και του Αμβούργου  
 
Πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 70 ετών, ο βούλγαρος σκηνοθέτης Ντίμιτερ Γκότσεφ, ο οποίος έγινε γνωστός στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών. Στο ενεργητικό του είχε ένα ευρύ φάσμα έργων και παραστάσεων, από την τραγωδία και τον Σαίξπηρ ώς τον Τσέχωφ και από τον Χάινερ Μίλερ ώς τον Κολτές. Γεννήθηκε στη Βουλγαρία το 1943. Το 1962 ακολούθησε τον πατέρα του στην τότε Ανατολική Γερμανία όπου σπούδασε κτηνιατρική και θεατρικές τέχνες. Τα έργα του Χάινερ Μύλερ και η μετέπειτα φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους καθόρισαν την πορεία του. Τον πρώτο καιρό μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εγκαινιάζεται το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Εγκαινιάζεται το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μια νέα εποχή ξεκινά για το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Με στόχο να χαράξει «μία εντελώς σύγχρονη και δημιουργική πορεία, αντάξια όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών θεάτρων», όπως αναφέρει σχετικά ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Τάκης Τζαμαργιάς, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επιστρέφει στην ζωή και στην πόλη του, ανοίγοντας τις πύλες του την Τρίτη στο κοινό, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Μια νέα εποχή ξεκινά για το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά, ένα σημαντικό νεοκλασικό μνημείο με ιστορία 118 χρόνων που παρέμεινε κλειστό τα τελευταία 14 χρόνια για την πλήρη αποκατάστασή του.

Από τη σκηνή του εμβληματικού θεάτρου, ενός σημαντικού δείγματος της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα που φέρει την υπογραφή του Ιωάννη Λαζαρίμου, πέρασαν μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου: από την Κυβέλη, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Αιμίλιο Βεάκη έως τον Μάνο Κατράκη, την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν.

Sunday, October 20, 2013

Τα Ιωάννινα τιμούν τον μεγάλο συγγραφέα Δημήτρη Χατζή

Με το θεατρικό αναλόγιο, από «το τέλος της μικρής μας πόλης» και ειδική εκδήλωση, με τον πολιτιστικό χώρο «Παλιά Σφαγεία» να ονομάζεται πλέον σε «Αίθουσα Δ. Χατζής», τιμούν τα Γιάννενα, γενέτειρα πόλη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Χατζή, τα 100 χρόνια από την γέννησή του.

Το Θεατρικό αναλόγιο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, Παλαιά Σφαγεία, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα, αφού ενδιαμέσως την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του και τελετή ονοματοδοσίας του Πολιτιστικού Πολυχώρου. Παράλληλα, το φεστιβάλ «Γ' Φθινοπωρινή αυλαία» συνεχίζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το οποίο συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Δημήτρη Χατζή, παρουσιάζει την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένες στον συγγραφέα. Τρία από τα διηγήματα της συλλογής «Ο Σιούλας ο ταμπάκος», «Σαμπεθάι Καμπιλής» και «Η θειά μας η Αγγελική» θα παρουσιαστούν από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τη μορφή Θεατρικού Αναλογίου σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Αναστασάκη.