Thursday, November 1, 2012

Φραντς Κάφκα Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ στο ΙΜΚ


Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Φραντς Κάφκα στο ΙΜΚ

Η ομάδα Σημείο Μηδέν, μετά το ανέβασμα του έργου Οι Δίκαιοι, του Αλμπέρ Καμύ (παράσταση για την οποία κέρδισε τον Έπαινο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών), παρουσιάζει για 2ο κύκλο παραστάσεων, τη θεατρική της εκδοχή σε ένα από τα πιο γνωστά διηγήματα του Φραντς Κάφκα, τη Μεταμόρφωση.

Θέατρο Φούρνος: «Η Κασσάνδρα και ο λύκος» για δεύτερη χρονιά


  • Η «Κασσάνδρα και ο Λύκος» επανέρχεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος και για πέντε μόνο παραστάσεις. Οι παραστάσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή. Η πρεμιέρα έγινε και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.

«Η Κασσάνδρα και ο λύκος» για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Φούρνος

«Το λύκο λυπόμουνα συνήθως. Πώς θα καταπιεί τόσα γουρουνάκια μονομιάς;»
Γραμμένο σαν από παιδί, επεξεργασμένο όμως από μια από τις καλύτερες γυναίκες συγγραφείς της μεταπολεμικής Ελλάδας, το πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος» (1978) είναι ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η πορεία προς την κατάκτηση του λόγου αποτυπώνεται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που γνωρίζει όσα δεν πρέπει να γνωρίζει, σαν μια άγρια, ταραγμένη περιπέτεια.

Wednesday, October 31, 2012

Αφιέρωμα στα 20 χρόνια από τον θάνατο της Τζένης Καρέζη. Μουσικοθεατρική παράσταση στις 12 Δεκεμβρίου στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης


Μια μεγάλη εκδήλωση στη μνήμη της Τζένης Καρέζη με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατό της πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Με τη Μάνια Παπαδημητρίου και τον Γιάννη Μαθέ, η βραδιά θα κάνει μια αναδρομή στην πορεία της ηθοποιού που άφησε το στίγμα της στο σανίδι, τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, ενώ με τη φωνή της μετέτρεψε τα τραγούδια των ταινιών της σε γοητευτικά σημεία αναφοράς.

Το χρονικό «Μάουτχαουζεν» του Καμπανέλλη στη σκηνή Τον Δεκέμβριο στο Badminton με μουσική Θεοδωράκη και Μάλερ

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (1921 - 2011) στο μπαλκόνι του σπιτιού του, στην οδό Κύπρου



Το αυτοβιογραφικό χρονικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη«Μάουτχαουζεν», παρουσιάζεται σε θεατρική μορφή, σε μια παράσταση που στοχεύει στην ανάδειξη τόσο των βιωματικών στοιχείων όσο και στην ιστορική διάσταση των γεγονότων. Πρόκειται για μια παραγωγή του θεάτρου Badminton, που θα ανέβει για έξι παραστάσεις, στις αρχές Δεκεμβρίου. Στο επίκεντρο η ζωή  των κρατουμένων στο γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και του Γκούσταβ Μάλερ. Τριάντα ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί θα ανέβουν στη σκηνή για να ξυπνήσουν μνήμες και να ξεσηκώσουν τους σημερινούς θεατές, μέσα από μια σκληρή παράσταση, η οποία βασίζεται στο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και ακολουθεί μια κινηματογραφική αφήγηση, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, οποίος και συνεργάστηκε με τον Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη για το τελικό κείμενο. Η σκηνογραφία είναι της Παναγιώτας Κοκορού και η κινησιολογική επεξεργασία της Αποστολίας Παπαδαμάκη.

«Τίμων ο Αθηναίος» στο Μέγαρο Μουσικής απευθείας από το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας

ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη 1η Νοεμβρίου

Πλούσιος, προστάτης των τεχνών, φιγουρατζής οικοδεσπότης, φίλος πλούσιων και ισχυρών, φιλόξενος στους προύχοντες της πόλης, κραυγαλέα σπάταλος και ακραία γενναιόδωρος μέχρι κατάρρευσης, ο «Τίμων ο Αθηναίος» «προσγειώνεται» από τον 17ο αιώνα στον 21ο και σαν ένας άλλος «Βασιλιάς Ληρ» αποκαλύπτει τις σκοτεινές όψεις της ανθρώπινης φύσης και της δύναμης του χρήματος. Ο «Τίμων ο Αθηναίος», μια ιστορία σπατάλης και παρακμής του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είναι η τρίτη απευθείας μετάδοση, για τη φετινή σεζόν, από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.