Tuesday, April 1, 2014

Δεκαήμερο. Μια διασκευή πάνω στο έργο του Βοκάκιου

  • ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
Μια παρέα μετακομίζει στην εξοχή, για να αποφύγει την εξάπλωση της πανούκλας στην πόλη, και τα μέλη της αφηγούνται για δέκα μέρες από μια ιστορία με πρωταγωνιστές τον έρωτα και το πνεύμα και τη χαρά της ζωής. Ο κυνικός και πονηρός κόσμος της σάρκας, ένας κόσμος αστείος και γεμάτος χάρη συνδυάζεται και αναμιγνύεται με τον αστικό κόσμος του πνεύματος, σε ένα εκρηκτικό μίγμα παιχνιδιού, ερωτοτροπιών και απόλαυσης της ύπαρξης.

Η διασκευή του κειμένου βασίζεται στο Δεκαήμερο του Βοκάκιου σε μετάφραση Κοσμά Πολίτη,
σε κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου και σε αυτοσχεδιασμούς ηθοποιών.

Πρώτη παράσταση: 28/03/2014
Τελευταία παράσταση: 27/04/2014
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Σάββατο: 18:00, 21:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00, Κυριακή 19:30
Τηλέφωνο ταμείου:: 210 5288170 - 171. Για συλλόγους: 3803430

«Τρελή του Σαγιό» με την Αννα Παναγιωτοπούλου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή

Η Ωρελί, η τρελή του Σαγιό, ενσάρκωση της ανεπιτήδευτης, ρομαντικής και αλαφροΐσκιωτης φύσης, μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας κυνικών επιχειρηματιών, που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν το υπέδαφος του Παρισιού με στόχο να πλουτίσουν από το πετρέλαιο που φημολογείται ότι κρύβεται σε αυτό. Η Ωρελί κινητοποιεί όλους τους φίλους της, που, όπως κι εκείνη, αντιστέκονται στην εξουσία του χρήματος, και στήνει μια παγίδα στους εχθρούς της, μέσα στην οποία τους οδηγεί και τους καταστρέφει, καθώς αυτοί είναι τυφλωμένοι από την απληστία τους. 
«Η τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιρωντού ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, στις 22 Δεκεμβρίου του 1945 σε σκηνοθεσία Λουί Ζουβέ, που μόλις είχε επιστρέψει από την Αμερική. Ο Ζιρωντού είχε ήδη πεθάνει. Εκτοτε παίχθηκε πολλές φορές στη Γαλλία _έγινε και μιούζικαλ. Σήμερα, το έργο μοιάζει σχεδόν προφητικό: «Μα τι κάνουμε με το πετρέλαιο. Μιζέρια. Πόλεμος. Ασχήμια. Ενας άθλιος κόσμος»…  

Πέθανε η ηθοποιός Μαργαρίτα Γεράρδου

  • Η πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου «έφυγε» σε ηλικία 84 ετών
Πέθανε η ηθοποιός Μαργαρίτα Γεράρδου


Έφυγε από τη ζωή η σημαντική ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Μαργαρίτα Γεράρδου, σε ηλικία 84 ετών.
Γεννημένη τον Νοέμβριο του 1930, η Μαργαρίτα Γεράρδου  σε ηλικία μόλις 20 ετών πρωταγωνίστησε στην ταινία τα «Αρραβωνιάσματα» σε σκηνοθεσία Μαρίας Πλυτά  μαζί με τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Νίκο Τζόγια.
Στη συνέχεια είχε συνεχή παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε περισσότερες από 60 ταινίες δίπλα σε ηθοποιούς, όπως οι Μάνος Κατράκης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Παντελής Ζερβός, Θανάσης Βέγγος, Νίκος Ξανθόπουλος, Βασίλης Αυλωνίτης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Αλέκος Τζανετάκος και πολλοί άλλοι.
Τελευταία της κινηματογραφική παρουσία ήταν το 2001 στην ταινία «Αλεξάνδρεια» της Μαρίας Ηλιού. Επίσης είχε σημαντική παρουσία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως: «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Ο Λεπρέντης», «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», «Το πανηγύρι», «Παντρολογήματα», «Στέλλα Βιολάντη», «Ρινόκερος», «Η Λοκαντιέρα», «Ο ματωμένος γάμος», «Ο Ταρτούφος», «Δεσποινίς ετών 39...» κ.α.
Στην τηλεόραση έπαιξε στο «Μια Αθηναία στην Αθήνα», στο «Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο», «Οι Πανθέοι» και «Το τρίτο στεφάνι».
Παράλληλα συμμετείχε στο «Θέατρο της Δευτέρας» παίζοντας στο «Λίβινγκ ρουμ» του 1976 σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη και στο «Δίλημμα» του 1977, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Κωστελέτου.

450 χρόνια Γουίλιαμ Σαίξπηρ

  • Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 450 χρόνια από τη γέννηση του. Με αφορμή την επέτειο, το BHmagazino αποτιμά το έργο του μεγαλύτερου βάρδου όλων των εποχών
450 χρόνια Γουίλιαμ Σαίξπηρ


 
«Η λογοτεχνία είναι ειδήσεις που παραμένουν ειδήσεις» έγραφε ο Εζρα Πάουντ στην «Αλφαβήτα της ανάγνωσης», ένα βιβλίο το οποίο, όπως όλα σχεδόν τα πεζά κείμενά του, συνδυάζει εξαίρετες παρατηρήσεις και άλλα τόσα ιδεοληπτικά και κακεντρεχή σχόλια. Ο ορισμός εξηγεί, έστω και εμμέσως, γιατί έχουν τόση σημασία οι μεγάλες επέτειοι στη λογοτεχνία - και γενικότερα.

Εφέτος έχουμε μια μεγάλη επέτειο: τον επόμενο μήνα συμπληρώνονται 450 χρόνια από τη γέννηση του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Και δύο χρόνια αργότερα θα συμπληρωθούν 400 χρόνια από τον θάνατό του. Επόμενο ήταν, λοιπόν, οι εορτασμοί να κρατήσουν ως τότε.