Sunday, November 15, 2015

Ιντριγκα, ραδιουργία, κομματαρχία

ΑΝΝΥ ΚΟΛΤΣΙΔΟΠΟΥΛΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/11/2015
Οι τέσσερις ήρωες της παράστασης «Δάφνες και Πικροδάφνες».
Οι τέσσερις ήρωες της παράστασης «Δάφνες και Πικροδάφνες».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΧΑΪΔΗΣ - ΕΛΕΝΗ ΧΑΒΙΑΡΑ
Δάφνες και Πικροδάφνες
σκηνοθ.: Πέτρος Φιλιππίδης
θέατρο: Μουσούρη
Τριάντα έξι χρόνια μετά τη συγγραφή τους οι «Δάφνες και Πικροδάφνες» συνεχίζουν να κρύβουν στις φυλλωσιές τους δαίμονες της κρατούσας πολιτικής μας κουλτούρας. Συνεχίζουν όμως να εντυπωσιάζουν και με τη δομική συνέπεια, τη σατιρική γραφή, την ακριβέστατη θεατρικότητα, τους αιχμηρούς διαλόγους και την επίδρασή τους στο μετέπειτα νεοελληνικό θέατρο.


"Stroheim" του Δημήτρη Δημητριάδη

Του Λέανδρου Πολενάκη

Στο «Από Μηχανής Θέατρο» δίνεται το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη με τίτλο: Stroheim, που πηγάζει από τον κινηματογράφο. Συγκεκριμένα από τη γνωστή βουβή ταινία Η λεωφόρος της Δύσεως, με πρωταγωνίστρια τη σπουδαία ηθοποιό της εποχής του βωβού, Γκλόρια Σβάνσον στον ρόλο της ξεπεσμένης «σταρ» Νόρμα Ντέσμοντ. Η ηθοποιός, αργότερα, δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ομιλούντος και έσβησε πραγματικά. Μέχρι να την ανασύρει από τη λήθη ο διάσημος Γερμανοαμερικανός σκηνοθέτης Μπίλλυ Ουάϊλντερ (δημιουργός, μεταξύ άλλων, της Γκαρσονιέρας και του Μερικοί το προτιμούν καυτό), βάζοντάς τη να υποδυθεί τον εαυτό της στο ριμέικ της ομώνυμης, ομιλούσης ταινίας του.

Η Μάγκντα Γκαίμπελς αφηγείται το μέλλον...

Με την Άντζελα Μπρούσκου να σκηνοθετεί το τελευταίο έργο του Γιώργου Βέλτσου, τη Mάγκντα Γκαίμπελς, μια ποιητική παραβολή για διαρκή παρουσία του "ριζικού κακού", το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει απόψε μία ακόμη σκηνή του, στο ισόγειο του ιστορικού κτηρίου του Rex, που πλέον, μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, παραδίδεται και πάλι για θεατρική χρήση.