Friday, February 8, 2008

Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους



Θανάσης Ν. Καραγιάννης «Ο Βασίλης Ρώτας και το έργο του για παιδιά και εφήβους (θέατρο, ποίηση, πεζογραφία, "κλασικά εικονογραφημένα")», Σύγχρονη Εποχή. (Ο Θ. Καραγιάννης, δρ. Επιστημών Αγωγής - Παιδικής Λογοτεχνίας και Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ, με αυτό τον τόμο 654 σελίδων, καταθέτει μια πρωτότυπη, εξαιρετική, διεξοδική μελέτη ερμηνευτικής - θεματολογικής - ιδεολογικής - παιδαγωγικής προσέγγισης του ποσοτικά μεγάλου και πολύμορφου έργου που έγραψε ο αλησμόνητος Βασίλης Ρώτας για παιδιά και εφήβους. Ο μελετητής αρχικά ιστορεί τα παιδικά, εφηβικά και φοιτητικά χρόνια του Ρώτα, τη ζωή και την πολύμορφη δραστηριότητά του, την προσωπικότητα και το έργο του και στη συνέχεια καταγράφει κατά είδος, δίνοντας πλήθος πληροφορίες, γεγονότα και πρόσωπα, τα έργα, τη θεματολογία και τα παιδαγωγικά μηνύματά τους. Περιλαμβάνονται η εργογραφία του, βιβλιογραφία, ευρετήριο ονομάτων, φωτογραφικά και εικονογραφικά ντοκουμέντα από τη ζωή του, παραστάσεις του ίδιου και παραστάσεις έργων του από θιάσους). [Από τον Ριζοσπάστη, 9/2].

Παντελή Χορν «Φλαντρώ»


Παρότι προσκλήθηκα άπειρες φορές, για διαφόρους αντικειμενικούς λόγους δεν κατάφερα να πάω να δω την παράσταση. ΟΜΩΣ έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου και σύντομα θα πάω στο θέατρο «Πρόβα» (Αχαρνών και Ηπείρου 30, τηλ. 210-8818326), όπου παίζεται το έργο του Παντελή Χορν «Φλαντρώ» παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου, μουσική Νίκου Χαριζάνου. Στη διανομή: Μαίρη Ραζή, Νίκος Παπαδόπουλος, Αντρια Ράπτη, Χρυσάνθη Γεωργιάδου και Κοραλία Τσόγκα. Ο Χορν, επικαλούμενος ένα μύθο από την παλιά ελληνική παράδοση, φτιάχνει ένα έργο βυθιζόμενος στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας την πανουργία της Κλυταιμνήστρας, τον ερωτικό πόθο της Φαίδρας, τη ζήλια της Μήδειας και την εκδικητικότητα της Ηλέκτρας.

Γιάροσλαβ Χάσεκ «O καλός στρατιώτης Σβέικ»



Το πασίγνωστο αντιπολεμικό έργο του Γιάροσλαβ Χάσεκ «O καλός στρατιώτης Σβέικ» παρουσιάζει η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Καματερού «Εκτός Σχεδίου», από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη (13/2) στις 9.45 μ.μ, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210-5203661). Το έργο - καυστικότατη σάτιρα - αποτελεί μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου και σε κάθε λογής κατάχρηση εξουσίας. Παραστάσεις μέχρι και την Τετάρτη (13/2).

Και... Κaragiozis στο Θέατρο Επί Κολωνώ



Φωτογραφία
Οι «καραγκιοζοπαίκτες» Ηλίας Καρελλάς και Αναστασία Παράβα επί το έργον
«Karagiozis- δύο πακέτα τσιγάρα» τιτλοφορείται η παράσταση που ανεβάζει ο Ηλίας Καρελλάς από την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Επί Κολωνώ. Ο τίτλος μαρτυρά τόσο το περιεχόμενο (θέατρο σκιών) όσο και την τιμή του εισιτηρίου (6 ευρώ). Υπό το φως των κεριών και με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, ο γνωστός λαϊκός φιλόσοφος τα λέει έξω απ΄ τα δόντια πίσω από το λευκό πανί που θα στήνεται κάθε Τετάρτη στις 22.30 στο φουαγιέ του θεάτρου. Στις φιγούρες δίνουν ζωή ο Ηλίας Καρελλάς και η Αναστασία Παράβα, ενώ παίζουν οι μουσικοί Κώστας Πολυμενάκος (κλαρίνο, φλογέρα), Γρηγόρης Λάγγας (βιολί) και Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης (λαούτο). Ναυπλίου 12 και Λένορμαν, Κολωνός. Τηλ. 210 5138.067. [Το Βήμα, 8/2/2008]

Thursday, February 7, 2008

«ΤΡΙΚΥΜΙΑ» ΣΤΟ «ΚΑΠΠΑ»



Την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ανεβάζει σήμερα [8/2] το Εθνικό Θέατρο, στο «Κάππα», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Λιλής Πεζανού, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, κίνηση Αγγελικής Στελλάτου - Παναγιώτη Αργυρόπουλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Γιάννης Βόγλης, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Δέσποινα Κούρτη, Αγαπητός Μανδαλιός, Θεμιστοκλής Πάνου, Παντελής Παπαδόπουλος, Γιάννος Περλέγκας, Κοσμάς Φοντούκης κ.ά.
  • Οι ναυαγοί μιας άγριας τρικυμίας βρίσκονται στο κέντρο μιας δίνης από ευτράπελες και συγχρόνως επικίνδυνες καταστάσεις. Ο Πρόσπερο, κυρίαρχος του νησιού όπου βρίσκουν καταφύγιο, με τον βοηθό του Αριελ και τον υποτακτικό του Κάλιμπαν αναστατώνουν συνεχώς τους απελπισμένους ναυαγούς. Για ποιο λόγο; Με ποιο σκοπό; Το ερημικό νησί γεννά συνεχώς ψευδαισθήσεις, όπως ακριβώς και η σκηνή του θεάτρου. Στη «σκηνή» του νησιού αυτού, ο Πρόσπερο δεν είναι παρά ο «σκηνοθέτης» ενός «θεατρικού» παιχνιδιού. Η σκηνή του θεάτρου «Κάππα», στην παράσταση, ταυτίζεται με το νησί του Πρόσπερο και τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης καταλύονται, καθώς η σύλληψη του «θεάτρου μέσα στο θέατρο» κυριαρχεί δυναμικά.

«ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ»... ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΥ



Το πρώτο θεατρικό έργο της δημοσιογράφου του «Ρ» Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε», βασισμένο στη βιογραφία της «Σωτηρία Μπέλλου», ανεβάζει (12/2) το θέατρο «Στοά», με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο της Μπέλλου. Την Μπέλλου υποδύεται η Λήδα Πρωτοψάλτη, ενώ παίζει και η Εύα Καμινάρη. Σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Σκηνικό - κοστούμια Κούλας Γαλιώνη, οπτικό υλικό: Λουκία Ρικάκη.

Η συγγραφέας, γράφοντας το έργο, ένιωθε «διπλό το χρέος» της. Και στη μνήμη της Μπέλλου, αλλά και στην ηθοποιό Λήδα Πρωτοψάλτη, γιατί «σίγουρα δεν υπάρχει μεγαλύτερη τύχη το πρώτο σου θεατρικό βήμα να αξιώνεται από την ερμηνεία της σπουδαίας πρωταγωνίστριας του ελληνικού θεάτρου, της Λήδας Πρωτοψάλτη, που στο πρόσωπό της βρήκε την ιδανική Σωτηρία Μπέλλου».

Το έργο εκτυλίσσεται στο νοσοκομείο, πριν την επέμβαση που άφησε άφωνη την Μπέλλου. Ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει το έργο «πορτρέτο» αυτής της μεγάλης καλλιτέχνιδας. Και όπως συμβαίνει συχνά, πίσω από ένα μεγάλο καλλιτεχνικό όνομα «κρύβεται συνήθως μια μεγάλη τραγωδία. Στο "Σωτηρία", πριν τη μοιραία επέμβαση, που η ΦΩΝΗ έχασε τη φωνή της! Λένε πως ο θεός για να εγγράψει μια ευθεία χρησιμοποιεί τεθλασμένες! Ετσι και με τη ζωή της Μπέλλου... από την "τεθλασμένη της ζωή" γεννήθηκε η ευθεία του ήχου της!».

Η Λήδα Πρωτοψάλτη, μιλώντας για το πρόσωπο που θα ενσαρκώσει, τονίζει: «Ούτε Κυρία Μπέλλου, ούτε αγαπητή Σωτηρία! Σωτηρία σκέτο! Ετσι ήθελες να σε φωνάζουν. Ετσι σε φωνάζω κι εγώ! Και πάνω στη σκηνή θα "είμαι" η Σωτηρία. Πώς να χωρέσει, βρε Σωτηρία, μέσα σε μιάμιση ώρα μια ζωή σαν τη δική σου; Δε χωράει με τίποτα. Ακούω διάφορα: Μου λένε αυτοί που σε γνώρισαν να μου δείξουν πώς εκφραζόσουνα, πώς κουνούσες τα χέρια σου, κι εγώ σωπαίνω. Εμένα μου 'φτασε που σε είδα στην τελευταία σου συνέντευξη - χωρίς φωνή πια - μου 'φτασε η αγέρωχη ματιά σου κι αφουγκράστηκα την καρδιά σου. Είναι δύσκολο να μπεις μέσα στον ψυχισμό ενός άλλου ανθρώπου και μάλιστα του συγκεκριμένου που αγάπησαν χιλιάδες. Εσύ δεν είσαι καν ρόλος! Περιμένω με αγωνία ν' ανάψουν τα φώτα της σκηνής, να σε περιβληθώ και να σου ψιθυρίσω! Περπάτα, Σωτηρία! Σ' ακολουθώ! Και το κρακ που κάνει η καρδιά μου όταν σ' ακούω να τραγουδάς βοηθάει πολύ!».

[Ριζοσπάστης, 8/2/2008]

Tuesday, February 5, 2008

«ΑΚΡΟΒΑΣΙΑ»: «ΜΑΝΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΜΑΜΑ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΑΛΕΓΜΕΝΟΥ

Στο θέατρο «Τόπος Αλλού» παρουσιάζεται το έργο «Μάνα, μητέρα, μαμά» του Γιώργου Διαλεγμένου από την ομάδα «Ακροβασία» (κάθε Τρίτη, Τετάρτη), ομάδα που αναγνωρίζει το δικαίωμα καλλιτεχνικής έκφρασης σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Η ομάδα πιστεύει ότι η τέχνη ανήκει σε όλους, πως η ζωή και η τέχνη δεν έχουν ανάγκη από οίκτο και φιλανθρωπία, αλλά από δικαιοσύνη, ισοτιμία και ανοιχτούς ορίζοντες. Παίζουν: Γιάννης Κουφάλης, Δημήτρης Σκλάβος, Νίκος Πατεράκης, Βίκυ Κολτσίδα, Τζωρτζίνα Διονυσιώτη. Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Ελενας Βλάχου, σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Θεοδωροπούλου. Το έργο του Γ. Διαλεγμένου εξελίσσεται την περίοδο της μεταπολίτευσης, όπου η αντιπαροχή παίζει καθοριστικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων.

Monday, February 4, 2008

AALST, Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος, Καραγκιόζης - 2 πακέτα τσιγάρα


«Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος»
Το «AALST» των Πολ Χέιβερτ - Ντμίτρι Φερχούλστ, που ανήκει στο «θέατρο ντοκουμέντο», θα παρουσιάσει από 7/2, το θέατρο «Θησείον», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου, σκηνικά - κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου. Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Αγλαΐα Παππά, Βασίλης Βασιλάκης. Στην Ααλστ, μια μικρή πόλη στο Βέλγιο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις Βρυξέλλες, στις 6 Ιανουαρίου 1999, ξημερώματα, ένα ζευγάρι, με τα δύο ανήλικα παιδιά του, κάνει check-in σ' ένα ξενοδοχείο κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Τέσσερις μέρες μετά, από το δωμάτιο τα παιδιά βγαίνουν νεκρά και οι γονείς συνοδευόμενοι απ' την αστυνομία. Το 70% όσων λέγονται επί σκηνής είναι ακριβής μεταφορά της δίκης των γονιών, όπως μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι της φλαμανδικής τηλεόρασης. Παραστάσεις: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (9.30μμ).
  • Τα ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και Πάτρας, σε συνεργασία με το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ «Τέχνη στη γη της μαστίχας» και την «Ελληνική Θεαμάτων», θα παρουσιάσουν (7-10/2) στο «Παλλάς» την παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος», σε κείμενο - σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Το έργο είναι μια θεατρική πρόταση στα βήματα της παράδοσης, του θεάτρου σκιών. Ενας δράκος καταλαμβάνει το υδραγωγείο της πόλης και παραχωρεί νερό στους κατοίκους, αφού χορτάσει να τρώει ανθρώπους. Η όρεξή του ολοένα μεγαλώνει. Με διαταγή του Βεζύρη γίνεται καθημερινά κρυφή κλήρωση για τα επόμενα θύματα. Μια μέρα η κλήρωση ορίζει τη Ρωξάνη, τη μοναχοκόρη του Βεζύρη. Μουσική, στίχοι τραγουδιών Βαγγέλης Γιαννάκης, σκηνικές κατασκευές Εβης Χρήστου, κοστούμια - μάσκες Μαρία Πασσαλή, σκηνικός χώρος - χορογραφία - φωτισμοί Δήμος Αβδελιώδης, κινησιολογία Μαργαρίτα Μάντακα. Παίζουν: Αρης Μπινιάρης, Θανάσης Ζέρβας, Μαρκέλλα Γεωργαλά, Φένια Μάγιου, Αντώνης Δημητροκάλης. Παίζουν οι μουσικοί: Γιάννης Αβδελιώδης, Γιάννης Βενιζέλος, Μάριος Παπούλιας, Θανάσης Ζέρβας.
  • Η Ρένη Πιττακή στο «AALST»
    Ο θίασος Ηλία Καρελλά επιστρέφει με παραδοσιακές και σύγχρονες παραστάσεις θεάτρου σκιών αποκλειστικά για ενήλικες, με τίτλο «Καραγκιόζης - 2 πακέτα τσιγάρα». Από τις 13/2, για λίγες μόνο παραστάσεις, ο Καραγκιόζης θα βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου «Επί Κολωνώ». Με κεριά και ζωντανή μουσική, ο λαϊκός «φιλόσοφος», πίσω από το πανί, σκιά του καλού και κακού μας εαυτού, θα σατιρίζει τα πάντα ...έξω απ' τα δόντια! Οι μουσικοί κουρδίζουν κι ο καραγκιοζοπαίχτης με το βοηθό του ετοιμάζουν το χάρτινο θίασο. Ο Καραγκιόζης, κλασικός και επίκαιρος, παίζει και μιλά με το κοινό. Τραπεζάκι, ποτάκι, τσιγαράκι και ...αβάντι μαέστρο! Σκηνοθεσία: Ηλίας Καρελλάς. Παίζουν: Ηλίας Καρελλάς, Αναστασία Παράβα. Μουσικοί: Κώστας Πολυμενάκος (κλαρίνο, φλογέρα), Γρηγόρης Λάγγας (βιολί), Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης (λαούτο). Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη 10.30 μ.μ.

Sunday, February 3, 2008

«ΝUTS» ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί το «Νuts» του Τομ Τόπορ, που παρουσιάζει στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη (Αίθουσα εξ Αρχείων Τέχνης Καρόλου Κουν) η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αμφιάρειο». Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μιας γυναίκας από μεγαλοαστική τάξη, που γίνεται πόρνη και σκοτώνει έναν από τους πελάτες της. Η οικογένεια, για να αποφύγει το «στίγμα», την κλείνει στο ψυχιατρείο. Η κοινωνία και το σύστημα σιωπούν. Η ίδια δίνει έναν άνισο αγώνα απέναντι σε όλους όσοι την περιθωριοποίησαν, προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν είναι τρελή και να επανακτήσει το δικαίωμα να περάσει από δίκη για το έγκλημα. Παίζουν: Εύα Κοταμανίδου, Ηρώ Μουκίου, Ντίνος Καρύδης, Σταύρος Μερμήγκης, Θοδωρής Αντωνιάδης, Μάνος Πετούσης.