Saturday, May 28, 2011

Ενας κόσμος όπου τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν...

Ενας κόσμος όπου τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν...

Συγγραφέας, σκηνοθέτης, εικαστική καλλιτέχνης και τραγουδίστρια έχει δημιουργήσει αξεπέραστα έργα που εκτείνονται σε ετερόκλητους τομείς της τέχνης, του θεάτρου και της πειραματικής μουσικής, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο και όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Η Laurie Anderson έρχεται με την καινούρια της δουλειά «Delusion» για να δημιουργήσει νέες παραισθήσεις, να προβληματίσει και να σαγηνεύσει.

«Η ιστορία του κ. Καλοκαίρη»

  • Bασισμένη στο διήγημα του Πάτρικ Ζισκιντ «Το καλοκαίρι του κ. Ζόμερ», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, από την ομάδα «ΑΝΙΜΑ», στο χώρο τέχνης «elculture»
  • THΣ OΛΓΑΣ ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΤΟΥ, Ημερησία, 28/5/2011

Το νεοκλασικό της οδού Μιλτιάδου, όπου και ο χώρος τέχνης «elculture», μοιάζει εκτός εποχής, εκτός χρήσης, παραπέμπει σε έναν αόριστο πια χωροχρόνο. Γιατί δεν έχει ούτε ανακαινισθεί, ούτε αναπαλαιωθεί. Ηδη, λοιπόν, ένας έτοιμος θεατρικός χώρος, εφόσον τα δυσκίνητα χαρακτηριστικά του είναι πια σε αχρησία, δηλαδή μπορούν να σηματοδοτήσουν το οτιδήποτε. Πολύ περισσότερο την εσωτερική περιπλάνηση ενός σαραντάρη σε υπαρξιακό αδιέξοδο, άλλωστε τα δαιδαλώδη σπίτια στα όνειρα σηματοδοτούν ακριβώς το υποσυνείδητο και την εικόνα εαυτού, κατά το Φρόιντ.
Ο αφηγητής επιστρέφει στην παιδική του ηλικία και εξομολογείται στο καναρίνι του τέσσερα επεισόδια που του καθόρισαν την μετέπειτα ζωή του. Ένα ταξίδι αναζήτησης της χαμένης του ταυτότητας, ένα ταξίδι για την αντιμετώπιση του φόβου της ενηλικίωσης, δηλαδή της αντιμετώπισης των ελεύθερων επιλογών και του κόστους που αυτές φέρουν, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αποδοχή τελικά του κόσμου και ταυτόχρονα της απόρριψής του.

Η παράσταση είναι δομημένη γύρω από τη σόλο περφόρμανς ενός μόνο ηθοποιού. Στην προκειμένη περίπτωση του Νίκου Γεωργάκη, που κάνει ένα διακριτικό και εναλλακτικό come back. Ο καλός ηθοποιός ερμηνεύει όλους τους ρόλους αυτοσχεδιάζοντας τις φωνές και τις κινήσεις τους, πορεύεται στο λαβύρινθο της μνήμης αξιοποιώντας το χώρο και τη δική του θεατρικότητα και καθηλώνει το θεατή για μία ώρα, αφήνοντάς του το περιθώριο να αναγάγει τα δρώμενα στις δικές του μνήμες και βιώματα.

Η σκηνοθέτης, στηριγμένη στη μέθοδο «σωματικού θεάτρου» του Ζ. Λεκόκ και οπαδός μιας θεατρικής φόρμας που παραπέμπει σε έναν ιδιαίτερο βρετανικό φορμαλισμό με ειρωνικές πινελιές, χρησιμοποίησε το σκηνικό χώρο (Δήμητρα Λιάκουρα), τη μουσική (Μιχάλης Καλαμπόκης) και video art (Στέλλα Σερέφογλου), προκειμένου να δώσει θεατρικότητα σ' ένα λογοτεχνικό κείμενο και πραγματικά τα κατάφερε.

Διετές από εφέτος το Βραβείο «Μάριος Πλωρίτης»

  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν θεατρικές μεταφράσεις ως υποψήφιοι για την 4η βράβευση
Διετές από εφέτος το Βραβείο «Μάριος Πλωρίτης»
Στη μνήμη του Μάριου Πλωρίτη θα συνεχίζεται να απονέμεται, αλλά κάθε δύο χρόνια, το βραβείο θεατρικής μετάφρασης που φέρει το όνομά του

Από εφέτος, το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης» θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια, περιλαμβάνοντας θεατρικές μεταφράσεις που πρωτοπαρουσιάστηκαν τις δύο προηγούμενες σεζόν. Οπότε το 4ο Βραβείο αφορά στη χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2011.

Π. Γερουλάνος «Δεν θα χαθεί καμιά χρονιά επιχορηγήσεων»

  •  Ο υπουργός υπόσχεται διαφάνεια στις επιδοτήσεις και στήριξη νέων καλλιτεχνών
Π. Γερουλάνος «Δεν θα χαθεί καμιά χρονιά επιχορηγήσεων»



 «Οι επιχορηγήσεις θα αναρτηθούν και στο διαδίκτυο για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να εκλείψει το φαινόμενο να δίνονται επιχορηγήσεις πίσω από κλειστές πόρτες» ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ενώ τόνισε ότι «φέτος θα εξαντληθούν όλα τα χρήματα που έχουμε προϋπολογίσει για επιχορηγήσεις και δεν θα χαθεί καμιά χρονιά επιχορηγήσεων, ενώ θα δώσουμε και ένα ακόμη εκατομμύριο για να πληρωθούν όλες οι παλιές υποχρεώσεις του ΥΠΠΟΤ στο θέατρο».

Βασίλης Τσιβιλίκας: Βάζει φωτιά στη "Λυσιστράτη"

Δίκαια θεωρείται ο ευπατρίδης του ελληνικού θεάτρου. Η αβρότητα, η σεμνότητα και η ευγένεια είναι συνώνυμά του. Είναι ο ηθοποιός που γελάς περισσότερο με τις εκφράσεις του χωρίς καν να χρειαστεί να ανοίξει το στόμα του. «Το ’χει» που λέει και η νεολαία.

Φέτος βάζει και πάλι στοίχημα, αυτή τη φορά κόντρα στην κρίση, ενώνοντας τις δυνάμεις του με σπουδαίους ηθοποιούς (Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώργος Παρτσαλάκης, Βάσια Τριφύλλη, Κώστας Βουτσάς) για να ανεβάσουν την παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στο Κατράκειο Θέατρο Πειραιά. Αυτός ο γελαστός, υπερκινητικός και χαρισματικός ηθοποιός, που κάνει όλους να αναρωτιούνται «καλά, πόσων χρόνων είναι ο άνθρωπος;», μίλησε στην «Espresso της Κυριακής» για τον εαυτό του και το θέατρο...

Το κόστος της ευμάρειας

  •  «Σε κατάσταση εξαίρεσης» Του Φαλκ Ρίχτερ στη ΚΝΟΤ GALLERY 
  • Της ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΤΖΙΡΗ
  • Ελευθεροτυπία, Σάββατο 28 Μαΐου 2011
Επιτέλους τα καταφέραμε. Να είμαστε μέλη της προνομιούχας «gated community», ενός οικιστικού παράδεισου ιδιωτικότητας και ασφάλειας από τις απειλές τού έξω κόσμου, αποκλειστικά για επιτυχημένους και να σου ο Φαλκ Ρίχτερ με την «Κατάσταση εξαίρεσης» (2007) να τα χαλάσει όλα.

Ηλίας Ζερβός, Ρηνιώ Κυριαζή και Πολυξένη Ακλίδη  

Μια μικρή κοινωνία, πατέρας/μητέρα/παιδί, σε άχρονη ιψενική ακαμψία. Τόπος δράσης ίδιος από αμνημονεύτων χρόνων: αστικό σαλόνι με μπόλικο αλκοόλ. Συναισθηματικός κόσμος σε πλήρη σύγχυση, το οικογενειακό κάστρο υπό κατάρρευση, ζωτικά ψέματα που τρικλίζουν από το χασμουρητό. Ο Ανδρας υποφέρει από κατάθλιψη σε τελικό στάδιο, κοιμάται όρθιος, μέρα με τη μέρα γίνεται λιγότερο παραγωγικός. Η Γυναίκα παραληρεί από πανικό απώλειας του στάτους κβο, φαντασιώνεται εισβολείς (από τις «ζώνες κινδύνου» των λούζερ) που τρυπώνουν από υπονόμους ή με αλεξίπτωτα στο φυλασσόμενο φρούριό τους. Είναι όμως «πολύ ευχαριστημένη» και με όση ενέργεια της απέμεινε (και είναι πολλή) επιτηρεί τον παραιτημένο συμβίο της, πιέζοντάς τον να στρωθεί στη δουλειά, γιατί κινδυνεύουν με έξωση από το γκέτο των επιλέκτων, λόγω χαμηλής αποδοτικότητας και μειωμένης χαράς.

Περί της φύσεως του κακού

  •  «Ο καλός μαθητής» Επί Κολωνώ-Black box
Δεν χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερες συστάσεις το μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, που είδαμε για μια σειρά παραστάσεων στο «Επί Κολωνώ».
Νάθαν Τόμας, Μελέτης Γεωργιάδης, Δημήτρης Καρανίκας, Νίκος Παντελίδης  

Ο υπερεπιτυχημένος συγγραφέας, ευρηματικός στα θέματα και τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η ηδονική ανατριχίλα του ασφαλούς τρόμου, συνδύασε εδώ τη δεξιοσύνη του στο ψυχολογικό θρίλερ με το σκοτεινό πλαίσιο μιας ιστορίας ψευδο-κατασκοπίας.
Ενας άριστος μαθητής -κάποιοι θα έβλεπαν σε αυτόν την ώση του αμερικανικού πουριτανισμού-, ανακαλύπτει στο πρόσωπο του γείτονά του έναν πρώην ναζί αξιωματικό και εγκληματία πολέμου, κρυμμένο για χρόνια στην πλατιά ανωνυμία και λήθη του νέου κόσμου. Το αρχικό ενδιαφέρον του γίνεται σταδιακά ακατανίκητη έλξη, καθώς ανταλλάσσει τη σιωπή του με την εξιστόρηση -σε πρώτο πρόσωπο- των σαδιστικών πεπραγμένων του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Θεατρικές πρεμιέρες εν μέσω θέρους

  • Σαντρα Βουλγαρη, Η Καθημερινή, Σάββατο, 28 Mαϊου 2011
ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Τι κι αν έπιασαν οι ζέστες, τι κι αν επισήμως η θεατρική σεζόν ολοκληρώνεται. Εχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η περίοδος παραστάσεων σε κλειστά θέατρα να έχει επιμηκυνθεί, συνήθως ώς τα τέλη Μαΐου, άντε έως αρχές Ιουνίου. Να λοιπόν που φέτος, εν μέσω κρίσης, το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη άνθηση με έναν κατακλυσμό από πρεμιέρες που συνεχίζουν έως τον Ιούλιο... Ανάμεσά τους ένα ενδιαφέρον καλοκαιρινό φεστιβάλ θεατρικών παραστάσεων που ξεχωρίζει. Πρόκειται για το «Off Off Athens Theatre Festival», κύκλος περφόρμανς νέων ομάδων με χαρακτήρα showcase που διοργανώνει το θέατρο «Επί Κολωνώ», ως μια περαιτέρω μορφοποίηση της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στη σκηνή του φουαγιέ του και λάμβανε χώρα στη διάρκεια της θεατρικής περιόδου.

Φέτος το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα (30/5) έως τις 9 Ιουλίου και έχει τη μεγαλύτερη ώς τώρα συμμετοχή, με τριάντα τέσσερις ομάδες νέων καλλιτεχνών να παρουσιάζουν η καθεμία τη δουλειά της σε μια μέρα. «Ο τίτλος off-off Athens θέλει να υποδηλώσει όχι μόνο τον φυσικό τόπο διεξαγωγής του, σε ένα δηλαδή off-off theatre όπως η σκηνή του φουαγιέ μας, αλλά και τον “καλλιτεχνικό τόπο” στον οποίο ανθούν ο πειραματισμός και η δημιουργικότητα αυτών των ομάδων: τον εκτός της καθιερωμένης αθηναϊκής θεατρικής πραγματικότητας τόπο», αναφέρουν οι διοργανωτές του, οι οποίοι παρέχουν τον χώρο του θεάτρου μαζί με την τεχνική υποστήριξη δωρεάν στις ομάδες που συμμετέχουν.

Παιχνίδι έρωτα, απιστίας, ανταγωνισμού


Ο συγγραφέας του «Fucking Games» Grae Cleugh παρακολούθησε την ελληνική παράσταση και μιλάει για την πορεία του

  • Της Χριστινας Σανουδου, Η Καθημερινή, Σάββατο, 28 Mαϊου 2011
Το σεξ χωρίς δεσμεύσεις, η κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, τα κακώς κείμενα της σύγχρονης γκέι σκηνής, αλλά πάνω απ’ όλα η απεγνωσμένη ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί είναι τα κεντρικά θέματα της προκλητικής παράστασης «Fucking Games», που αύριο ολοκληρώνεται για τη φετινή σεζόν στο θέατρο Βικτώρια, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού. Τέσσερις ομοφυλόφιλοι άντρες μπλεγμένοι σε ένα παιχνίδι έρωτα, απιστίας, ανταγωνισμού και λεκτικών αντιπαραθέσεων είναι οι πρωταγωνιστές του καυστικού έργου, που έγραψε ο Grae Cleugh πριν από μία δεκαετία, σε ηλικία 32 ετών.

Eνεση αισιοδοξίας το Φεστιβάλ Αθηνών

Οι Αθηναίοι περιμένουν με ενδιαφέρον τις φετινές παραστάσεις
  • Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, Σάββατο, 28 Mαϊου 2011
Στο Ηρώδειο και στον πεζόδρομο του Θησείου θα περιμένει την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Ιουνίου, τους πρώτους του επισκέπτες το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Δύο κλασικές όπερες από την Εθνική Λυρική Σκηνή («Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι» για πρώτη φορά μαζί για τέσσερις βραδιές) και δύο νύχτες χαράς και τραγουδιού με θεατρική στέγη ένα τροχόσπιτο και είσοδο ελεύθερη σκοπεύουν να ενεργοποιήσουν τη φεστιβαλική διάθεση των Αθηναίων, που ίσως αποδειχθεί ότι την έχουν πολλή ανάγκη, μέρες που είναι...
Οι τελευταίες εκκρεμότητες λύθηκαν. Το Θέατρο του Ηλιου της Αριάν Μνουσκίν βρήκε τελικά χώρο για να στήσει τα σκηνικά της παράστασης «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας». Στις 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18 και 19 Ιουνίου θ’ ανηφορίσουμε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θα πιάσουμε θέσεις στο Metropolitan Εxpo Εκθεσιακό Κέντρο!
  • Ντοκιμαντέρ και περφόρμανς
Αυτή είναι η μία είδηση. Γιατί έχουμε κι άλλες δύο: στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών εντάσσεται και η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Γυμνά χέρια» του Γιώργου Σκευά, που πραγματεύεται τη ζωή του μεγάλου μουσικού Δημήτρη Μητρόπουλου, επικεντρωμένο στην αμερικανική περίοδο της ζωής και της καριέρας του Ελληνας μαέστρου. O ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής, που εμφανίζεται στην ταινία, μελετά την αλληλογραφία του Μητρόπουλου και προσπαθεί να προσεγγίσει την προσωπικότητά του...

"Τέρας ηθικής": Μια κωμωδία για την κρίση(μας)

Μια κωμωδία εμπνευσμένη από τη δημοφιλέστερη απορία των καιρών, δηλαδή το «Πώς φτάσαμε ώς εδώ;», μια «κωμωδία για την (ελληνική) κρίση», παρουσιάζει από σήμερα και έως τις 5 Ιουνίου η ομάδα «Αστούρθοι» στο θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Πουλή.

Επτά μονόπρακτα συνθέτουν την παράσταση, που έχει τον τίτλο Τέρας ηθικής (γραμμένα από τους Β. Γαβαλά, Γ. Κεντρωτά, Ν. Κολομβότσου, Ε. Παπακωνσταντίνου, Α. Τζέμο και Ε. Φουντούλη) και σε αυτά παρελαύνουν άμεσα αναγνωρίσιμες και, ατυχώς, οικείες φιγούρες της ελληνικής πραγματικότητας... Από τους «Ανώνυμους Μιζαδόρους» μέχρι τον εθελοντή στους Ολυμπιακούς Αγώνες που πίστεψε στην είσοδό της χώρας μας σε έναν καινούργιο «χρυσό αιώνα» και από τα «τιμημένα γηρατειά» της πατρίδας μας που μπορούν να κοιτούν πια το μέλλον με αισιοδοξία χάρις στην Κεντρική Ευρώπη μέχρι τον οραματιστή υποψήφιο διδάκτορα στο τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας κάποιου ΤΕΙ της περιφέρειας...

Οι «Αστούρθοι», μια παρέα που έγινε θεατρική ομάδα, συστηματικά τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιάζουν παραστάσεις που βασίζονται σε κείμενα που γράφουν οι ίδιοι, διαθέτοντας έναν σταθερό πυρήνα, στον οποίο άλλοτε αφομοιώνονται και άλλοτε περιστρέφονται γύρω του νέοι φίλοι...
Στη φετινή παραγωγή παίρνουν μέρος οι: Αντώνης Αντωνίου, Άννα Γαβαλά, Σοφία Διαμαντέα, Χρήστος Καρλαύτης, Κέλλυ Κική, Αλέξανδρος Κίτνης, Κώστας Κοντολέων, Δημήτρης Κουσιουρής, Ειρήνη Κουτουρούσιου, Φίλιππος Λούβαρης, Αγγελική Νικολαΐδη, Ναταλία Ντάσιου, Έρρικα Φουντούλη.

"Το ταξίδι του Οδυσσέα" σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη

Περισσότεροι από 100 σπουδαστές του Εθνικού Ωδείου θα συμμετάσχουν στη σημερινή παράσταση «Το ταξίδι του Οδυσσέα», που θα παρουσιαστεί στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Στα όσα δεινά συμβαίνουν γύρω μας, οι διοργανωτές αντιπαραβάλλουν τον δρόμο του πολιτισμού, της καλλιτεχνικής έκφρασης, της δημιουργίας και της έμπνευσης.
Συγκεκριμένα το «Ταξίδι του Οδυσσέα» αποτελείται από δραματικά επεισόδια της ιστορίας του πολυμήχανου ήρωα, που ξετυλίγεται μέσα από ηχοχρώματα, με τη σύμπραξη παιδικών φωνών, σόλο φωνών, φλογέρας, κρουστών και πιάνου σε κείμενο και μουσική της Κατερίνας Τσίτσα. Την αφήγηση κάνει η Μάγδα Μαυρογιάννη ενώ διευθύνει η Βάγια Παπαγιαννοπούλου.
Στο πλαίσιο του "ταξιδιού" θα δούμε κι ένα πρόγραμμα με τραγούδια από γνωστά μελοποιημένα παραμύθια και μιούζικαλ, έργα ξένων αλλά και Ελλήνων συνθετών, όπως του Μανόλη Καλομοίρη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.

Με αφορμή την «Λωξάντρα»...

  • Της Κατερίνας Διακουμοπούλου
  • Η ΑΥΓΗ: 27/05/2011
«Πώς τη βλέπεις τη γυναίκα σου ύστερα από ένα καλομαγειρεμένο φαγητό και πώς τη βλέπεις όταν έρχεσαι κουρασμένος στο σπίτι σου να φας και βρίσκεις σούπα του μπακάλη, κονσέρβα και σάλτσα μποτιλιαρισμένη; Καλοτάισε τον άντρα σου, αν θέλεις να έχεις άντρα... Το λάδι, μην το λυπάσαι στο λαδερό γιατί η λαϊκή παροιμία λέει: ‘Φάε λάδι και έλα βράδυ’. Οι Ευρωπαίοι λένε πως οι ανατολίτισσες είναι αντροχωρίστρες. Δεν είναι αντροχωρίστρες οι ανατολίτισσες, είναι καλοφαγούδες, γι’ αυτό οι ξένοι σαν έρθουν στην Ανατολή δεν τους κάνει πια καρδιά να φύγουν. Και σπιτικό που ο ακρογωνιαίος λίθος δεν είναι κάτω από την κουζίνα, δεν θεμελιώνεται καλά».

Μήπως, τελικά, πράγματι αυτό είναι το μυστικό της οικογενειακής αρμονίας; Οι χαλεποί καιροί ξανάναψαν τα τσουκάλια, περιορίζοντας τα δείπνα στα εστιατόρια... και, αν σημειωθεί και μείωση στο ποσοστό διαζυγίων, σημαίνει ότι πριν πενήντα χρόνια πολύ σοφά η Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου μας συμβούλευε να καλοταΐζουμε τους συζύγους...

Νύχτες χάρισμά σου...


Φαίνεται πως το «Τροχόσπιτο» τείνει να καθιερωθεί ως σήμα κατατεθέν, ένα είδος εναρκτήριου λακτίσματος για να «πάρει μπρος» το Φεστιβάλ Αθηνών. Άλλωστε, τόσο ο χώρος όσο και ο τρόπος συνάδουν με τους καινούργιους προσανατολισμούς της μεγαλύτερης θερινής πολιτιστικής διοργάνωσης.
Έτσι, την Τετάρτη και την Πέμπτη, μουσικοί και ηθοποιοί, παίρνουν από τις 9.00 μ.μ. με τη σειρά θέση στο «Τροχόσπιτο» που θα έχει στηθεί στον πεζόδρομο του Θησείου, απέναντι από την παλιά Κορεάτικη Αγορά, προκειμένου, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη, αλλά και τον ίδιο στον ρόλο του κομφερανσιέ, να προσφέρουν (δωρεάν) δυο βραδιές «χάρισμα» στο νεανικό (και όχι μόνο) κοινό της Αθήνας.
«Ειδικά φέτος, που όλοι είναι συνέχεια στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν, κατεβαίνουμε κι εμείς στους δρόμους, αλλά για να τραγουδήσουμε», σημειώνει ο Γ. Νανούρης, τονίζοντας ότι από πέρσι μέχρι φέτος η κοινωνικοοικονομική κατάσταση έχει χειροτερέψει και είναι μεγαλύτερη ανάγκη για τον κόσμο να διασκεδάσει, να τραγουδήσει, να γελάσει...

Νέοι... επί Κολωνώ

Έχοντας πλέον καθιερωθεί ως το καλοκαιρινό φεστιβάλ θεατρικής performance νέων ομάδων, το Θέατρο Επί Κολωνώ διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Off-off Athens Theatre Festival, από τη Δευτέρα 30 Μαΐου έως και τις 9 Ιουλίου. Σε αυτόν τον off-off χώρο, τον εκτός της καθιερωμένης αθηναϊκής θεατρικής πραγματικότητας «καλλιτεχνικό τόπο» στον οποίο ανθίζει ο πειραματισμός και η δημιουργικότητα των νέων ομάδων (χώρος ο οποίος, μαζί με τεχνική υποστήριξη, παρέχεται δωρεάν στις θεατρικές ομάδες που συμμετέχουν) θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους 34 ομάδες νέων καλλιτεχνών. Η κάθε παράσταση θα παρουσιάζεται στον χώρο του φουαγιέ του θεάτρου, στις 9.30 μ.μ., για μία μονάχα ημέρα.

Τριήμερο αναλόγιο νέων

Ένα τριήμερο «Αναλόγιο 7 νέων ελληνικών έργων» διοργανώνεται από την Κυριακή έως και την Τρίτη στην Αίθουσα Τέχνης «Άρτι» (Ηπείρου 41), το οποία θα έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα. Πρόκειται για την τελική φάση του Διαγωνισμού Συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου, στην οποία συμμετέχουν τα επτά έργα που επέλεξε η κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ερρίκος Μπελιές, Γιάννης Μόσχος, Έκτορας Λυγίζος και Άννα Μακράκη. Μέσα από τη διαδικασία της δημόσιας ανάγνωσής τους θα αναδειχθεί (και με την ψήφο του κοινού) το έργο το οποίο θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο του Θεάτρου «Άρτι» για τη θεατρική περίοδο 2011-12.

Πρεμιέρες

  • Ε. Α. Πόε από τον «Ιππόκαμπο»
Μια παράσταση βασισμένη στα διηγήματα «Ουίλιαμ Ουίλσον» και «Η πτώση του οίκου των Άσερ» του «σκοτεινού» Αμερικανού ποιητή Έντγκαρ Άλλαν Πόε παρουσιάζει η ομάδα «Ιππόκαμπος», κλείνοντας ένα χρόνο ζωής και δημιουργίας, για δύο μονάχα παραστάσεις (28 και 30/5) στον χώρο του Rabbithole (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο). Ο Γιώργος Σίμωνας σκηνοθετεί ένα ατμοσφαιρικό παιχνίδι, με απρόβλεπτες εξελίξεις, όπου ο Ουίλιαμ Ουίλσον, καταδιωκόμενος από το «φάντασμα» του άλλου του εαυτού, φτάνει στο σπίτι του άρρωστου φίλου του Άσερ για να του συμπαρασταθεί στις δύσκολες ώρες που περνά. Ο ταξιδιώτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκοτεινή πραγματικότητα του παρελθόντος του, που τον κυνηγά και μέσα από μια παρτίδα πόκερ θα ζήσει εφιαλτικές στιγμές. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Λογοθέτης, Τάσος Μαλλής, Νίκη Νίκα, Μαρία Ραυτοπούλου, Μπέτυ Σαράντη, Φιλιώ Σταματοπούλου, Δημήτρης Τσάλτας.

Κανιβαλιστικές τεχνικές επιλογής προσωπικού

  • Της Μαρίας Μαρή
  • Η ΑΥΓΗ: 27/05/2011
Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει κάποιος, να ταπεινωθεί, να εκτεθεί, να πληγώσει και να πληγωθεί για μια θέση εργασίας; Στην ταινία του Γαβρά Το τσεκούρι (2005 ) ο ήρωας αποφασίζει να «βγάλει από τη μέση» όλους τους πιθανούς ανταγωνιστές αλλά και τον συνάδελφό του σε μια εταιρεία, έτσι ώστε αυτός να μπορέσει να πάρει τη θέση του.

Ένα αντίστοιχο θρίλερ, με μαύρο χιούμορ, ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, είναι και το έργο του Τζόρντι Γκαλθεράν Η μέθοδος Γκρόνχολμ, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης για τέταρτη χρονιά. Μας βάζει στο πετσί του άνεργου, ή του υπερβολικά φιλόδοξου στην εργασία. Ο Φερνάντο, ο κεντρικός ήρωας, από την εκκίνηση του έργου αρνείται μια φιλική πρόσκληση για γεύμα, ξεκαθαρίζει τη θέση του και εκδηλώνει τις προθέσεις του, καθώς δηλώνει ότι βαρέθηκε «να γλείφει κατουρημένες ποδιές για πενταροδεκάρες» και τώρα είναι σε αναμονή «μιας γαμάτης θέσης». Πρόκειται για τη θέση του εμπορικού διευθυντή της ΔΕΚΥΑ. Η απόγνωσή του ξεδιπλώνεται σε όλη της τη δύναμη...

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα επιχορηγήσεων του θεάτρου


Στη "ριζική αλλαγή" του συστήματος επιχορηγήσεων στο θέατρο και σε κάθε άλλη μορφή Τέχνης προχωρά το ΥΠΠΟΤ προκειμένου "να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες που είχε το ίδιο δημιουργήσει" και να "κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας" όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του με την οποία δεσμεύεται επίσης για την αποπληρωμή των οφειλών όλων των προηγούμενων χρόνων, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης του Θεάτρου, μέρος του οποίου αποτελούν και οι επιχορηγήσεις θεατρικών παραγωγών θα παρουσιαστεί μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Ωστόσο με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση το ΥΠΠΟΤ προϊδεάζει για μια σκληρή στάση που θα τηρηθεί στη διαδικασία των επιχορηγήσεων, καθώς στόχος είναι "να θεσπίσει διαφανείς διαδικασίες και σαφή κριτήρια", αλλά και την ανατροπή της νοοτροπίας που έχει παγιωθεί και σύμφωνα με την οποία "κάποιοι απ’ τους οποίους έφτασαν να θεωρούν την κρατική επιχορήγηση ως εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης έναντί τους". Για το ΥΠΠΟΤ οι επιχορηγήσεις στον χώρο του Πολιτισμού πρέπει να είναι στοχευμένες και να διέπονται από σαφείς και δίκαιους κανόνες.

Thursday, May 26, 2011

Μετέωρη η έγκριση για τα σκηνικά των παραστάσεων στην Επίδαυρο


  • ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Εγκριση χωρίς αντίκρυσµα έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο στις παραστάσεις που θα ανεβούν στο µικρό και το µεγάλο θέατρο της Επιδαύρου. ∆ιότι,ναι µεν παραχώρησε τα δύο αρχαίαµνηµεία ώστε να πραγµατοποιηθούν οι προγραµµατισµένες εκδηλώσεις – κατόπιν εορτής γιαακόµη µία χρονιά και αφού το Φεστιβάλ είχε ανακοινώσει το πρόγραµµά του –, δεν ενέκρινεόµως και τα σκηνικά των παραστάσεων. Αν και η αυλαία αναµένεται να σηκωθεί την 1η Ιουλίου µε την «Ειρήνη»του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, τα επιµέρους στοιχεία των παραστάσεων δεν έχουν ακόµη εξεταστεί από ειδική επιτροπή τουυπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού, η οποία και αναµένεται να φέρει το πόρισµά της στο τραπέζι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου. «Για ακόµη µία φορά θα βρεθούµε προ τετελεσµένου, όπως συνέβη µε τη“Μήδεια” του Πέτερ Στάιν», έλεγαν ταµέλη του ΚΑΣ, ενώ οι πρώτες αντιρρήσεις είχανήδη αρχίσει να ακούγονται ότανκατά την εισήγηση επισηµάνθηκε πως στην παράσταση «Σκηνοβάτες» του Εθνικού Θεάτρου που σκηνοθετεί ο Σταµάτης Φασουλής για τις 15 και 16 Ιουλίου θα υπάρχουν φωτιές επί σκηνής και η ορχήστρα θα µετατραπεί σε ρωµαϊκή αρένα. Η σύγκρουση ανάµεσα σε αρχαιολόγους και καλλιτέχνες αναµένεται ότι θα είναιγια ακόµη µία χρονιά έντονη,αν και οι πρώτοιυποστηρίζουν πως δεν θα ακυρώσουν παραστάσεις του Φεστιβάλ, αλλά «απλώς θα τροποποιήσουµε, αν χρειαστεί, τα σκηνικά».

Η επιστροφή του «Οδυσσεβάχ»

  • Το τέταρτο κουδούνι 
  • Του Γιώργου ∆.Κ. Σαρηγιάννη 
  • ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 26 Μαΐου 2011 
Ο... ιστορικός πια «Οδυσσεβάχ», το πρώτο – υπέροχο – έργο για παιδιά που ’γραψε η Ξένια Καλογεροπούλου, επανέρχεται τον προσεχή χειµώνα στη σκηνή του θεάτρου «Πόρτα» µε αφορµή τα σαράντα χρόνια της «Μικρής Πόρτας» της – ξεκίνησε το 1972 ως Παιδική Σκηνή του θιάσου Φέρτη / Καλογεροπούλου.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο νεότατος ∆ηµήτρης Καραντζάς, καθώς η Ξένια Καλογεροπούλου συνεχίζει πάντα να αναζητά την ανανέωση µέσα από καινούργια πρόσωπα – ο Σταµάτης Φασουλής πρώτα, ο Θωµάς Μοσχόπουλος κατόπιν ήταν οι επί χρόνια βασικοί συνεργάτες της στην «Μικρή Πόρτα» όπου έχουν, όµως, σκηνοθετήσει και η Λίλο Μπάουρ, ο Γιάννης Μόσχος, ο Αργύρης Ξάφης.

Τα 'μαθες Αρετούσα μου...

  • Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 26 Μαΐου 2011
  • Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
Οι περισσότεροι από τους 10.012 στίχους του αριστουργήματος της Κρητικής Αναγέννησης «Ο Ερωτόκριτος», το «μεδούλι» της έμμετρης ερωτικής μυθιστορίας του Βιτσέντζου Κορνάρου, «τραγουδιούται» αυτόν τον καιρό στο «Θέατρον» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Οχι με τον ορθόδοξο τρόπο -παρ' όλο που υπάρχει επί σκηνής ο ικανός και στην κρητική διάλεκτο και στον ιαμβικό ομοιοκατάληκτο 15σύλλαβο στίχο τροβαδούρος-αφηγητής Λουδοβίκος των Ανωγείων. Στο «Ερωτόκριτος Α/V. Ο συναισθηματικός χώρος του δύο», που σκηνοθέτησε ο Γρηγόρης Χατζάκης, στοχεύοντας το παρελθόν να συνομιλεί με το παρόν, ο ερωτευμένος Ερωτόκριτος και η αγαπημένη του Αρετούσα, ενώ ζουν τις περιπέτειές τους ώς το αίσιο γαμήλιο τέλος, συνομιλούν διαρκώς με ένα ακόμη ζευγάρι που ζει στην Αθήνα του Μνημονίου. «Δεν ξεκίνησα από την πρόθεση να κάνω κάτι τολμηρό. Απλώς θεώρησα ότι αυτός θα ήταν ο τρόπος που μπορεί να επικοινωνηθεί το έργο σήμερα», εξηγεί ο 28χρονος σκηνοθέτης.

Το Δ' Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο στην Πάτρα

Την περασμένη δεκαετία (2000-2010) παρουσιάστηκαν παγκοσμίως 1.564 παραγωγές αρχαίων δραμάτων, σύμφωνα με το Αρχείο Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δράματος της Οξφόρδης. Περισσότερες δηλαδή από όλες όσες είχαν ανεβεί από την Αναγέννηση ώς το 2000. Τι είναι αυτό που κάνει τα αρχαία ελληνικά δράματα τόσο ελκυστικά ώς τις μέρες μας; Αυτό και άλλα πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα θα απασχολήσουν το Δ' Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο με θέμα «Το αρχαίο ελληνικό θέατρο και η πρόσληψή του» που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από σήμερα έως και την Κυριακή. Εξήντα γνωστοί επιστήμονες και μελετητές του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου, μεταξύ άλλων οι Κ. Γεωργουσόπουλος, Φ. Κακριδής, Β. Πούχνερ, Γ.Μ. Σηφάκης, Σ. Χαβιάρας, Θ. Χατζηπανταζής, καθώς και μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων και φοιτητών, πρόκειται να ανταλλάξουν απόψεις για ένα ζήτημα που τις τελευταίες δεκαετίες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στο χώρο του πολιτισμού διεθνώς. Το συνέδριο διοργανώνει το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αναψε... φωτιές στην Επίδαυρο για τον «Σχοινοβάτη» του

Ο Σταμάτης Φασουλής zήτησε επίσης να εμφανιστούν στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου άλογα και σκυλιά και να μεταφερθεί ο θίασος μέσω παρόδου, με ένα παλιό λεωφορείο
Ο Σταμάτης Φασουλής zήτησε επίσης να εμφανιστούν στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου άλογα και σκυλιά και να μεταφερθεί ο θίασος μέσω παρόδου, με ένα παλιό λεωφορείο
Φωτιές στην Επίδαυρο απειλεί να ανάψει μια πρόταση για την παράσταση «Σχοινοβάτης» του Σταμάτη Φασουλή. Ο καλλιτέχνης, που σκηνοθετεί για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, θέλει επί σκηνής φωτιές. Και όχι μόνο! Ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εμφανιστούν στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου άλογα και σκυλιά. Επίσης, ζήτησε να μεταφερθεί ο θίασος μέσω παρόδου, με ένα παλιό λεωφορείο. Αν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν έβγαλε? φωτιές με την πρόταση, είναι επειδή η αρμόδια Εφορεία ήδη είχε προλάβει να αφαιρέσει τα ζώα και να σταματήσει το λεωφορείο σε απόσταση από τον χώρο της σκηνής. Το τελευταίο δεν έγινε από βίτσιο των αρχαιολόγων, αλλά επειδή στους κοντινούς με την ορχήστρα χώρους περνούν, υπογείως, οι αρχαίοι αγωγοί αποχέτευσης του θεάτρου. Οταν τους «πατήσουν» οχήματα με μεγάλο βάρος, σπάνε και το μνημείο δεν αποστραγγίζεται, αντιμετωπίζοντας προβλήματα.

Επιστρέφει ξανά ως πολίτης Γ' κατηγορίας

 

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα ο Γιώργος Κωνσταντίνου (φωτ.) επιστρέφει εκ νέου ως «Πολίτης Γ’ κατηγορίας». Ενα έργο που φέρει την υπογραφή του και -δυστυχώς- ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Γράφτηκε όταν ο ηθοποιός μεσουρανούσε τηλεοπτικά και διέγραψε τεράστια επιτυχία. Το θεατρικό έργο του δημοφιλούς μακρυπόδη του θεάτρου μας, που όταν ανέβηκε πρώτη φορά θεωρήθηκε επαναστατικό για τα δεδομένα της εποχής, άντεξε στον χρόνο γεμίζοντας ασφυκτικά τις θεατρικές αίθουσες. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου έχει προσαρμόσει το έργο στα σημερινά δεδομένα για μια νέα, σύγχρονη ανάγνωση. Σύντομα μάλιστα θα ανακοινωθεί και ο χώρος που θα στεγάσει τη νέα βερσιόν. Ηταν 1977. Η γραφειοκρατία συνέθλιβε στα γρανάζια της τους πάντες. Οι Ελληνες που αντιμετωπίζονταν ως πολίτες Γ’ κατηγορίας ανεβοκατέβαιναν τους ορόφους των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, και οπλίζονταν με τεράστια υπομονή, γιατί χρειάζονταν μέρες για να διεκπεραιώσουν μια υπόθεσή τους. Οι υπάλληλοι μες στην τσίτα και στα νεύρα, τα τασάκια ξέχειλα από τα τσιγάρα και αναποδογυρισμένα τα φλιτζάνια…

Η τέχνη του δρόμου ανεβαίνει στο σανίδι

  • H street dance κουλτούρα στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
  • ΤΟ ΒΗΜΑ: 26/05/2011
Η τέχνη του δρόμου ανεβαίνει στο σανίδι
Η Total Reality είναι από τη Θεσσαλονίκη και από τις παλαιότερες ομάδες μπρέικντανς

Η τέχνη του δρόμου διασταυρώνεται με το θέατρο, ανεβάζοντας την street dance κουλτούρα στη σκηνή του Κρατικού Βορείου Ελλάδος. Με τίτλο «To Dance or Not To Dance», έξι ομάδες χορού χιπ χοπ/μπρέικντανς που πρωταγωνιστούν σε διαγωνισμούς και μεγάλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν την Πέμπτη 26/5 (στις 21.00/ Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών) δυναμικές χορογραφίες βασισμένες σε εντυπωσιακές χορογραφικές φιγούρες. Ταυτόχρονα, μέσα από την κίνηση θα απεικονίσουν σκηνές της σύγχρονης πραγματικότητας, μεταφέροντας τους προβληματισμούς της νέας γενιάς.

Η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη Dance And The Mind παρουσιάζει αληθινές καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε γύρω μας καθημερινά. Εν προκειμένω, παρουσιάζει μια παράσταση που αποτελείται από τρία σκετσάκια, τρεις διαφορετικούς χορούς και τρεις διαφορετικές ιστορίες (Απεξάρτηση, Ψυχωτικό Σύνδρομο, Αμνησία). Κοινό στοιχείο όλων, ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Μια από τις πιο ενεργές ομάδες οι οποίες εκπροσωπούν τη Θεσσαλονίκη σε όλους τους διαγωνισμούς μπρέικντανς είναι οι «Junglers» οι οποίοι αποτελούν ένα «πάντρεμα» έμπειρων και νέων χορευτών. Στη διοργάνωση, θα συμμετάσχουν επίσης οι Body Control από τη Νάουσα, οι Loonabeats από τη Θεσσαλονίκη καθώς και οι αθηναίοι Human Drum Machine. Από τις παλαιότερες ομάδες μπρέικντανς είναι, τέλος, η Total Reality από την Θεσσαλονίκη που εδώ και δέκα χρόνια προωθεί τον συγκεκριμένο χορό μέσα από διαγωνισμούς, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικά προγράμματα κ. α.

Οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ κάνουν περφόρμανς

  • Μια διαφορετική πρόταση του διάσημου έργου στον πολυχώρο «8 Δυτικά» 
  • ΤΟ ΒΗΜΑ: 26/05/2011
Οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ κάνουν περφόρμανς
Η Υρώ Πυρένη και η Φαίη Ξενάκη σε σκηνή από την περφόρμανς «Δούλες»


Δύο αδελφές, υπηρέτριες σε πλούσια οικία στο Λε Μαν, εν έτει 1933. Δύο αδιανόητοι φόνοι: οι νεαρές κατακρεούργησαν την κυρία τους και την κόρη της. Ενα μυστήριο: Στο δικαστήριο, δεν θέλησαν να ζητήσουν ούτε ένα ελαφρυντικό. Ηθελαν μόνο να μοιραστούν την ευθύνη των στιγερών δολοφονιών. Η ιστορία συγκλόνισε τη γαλλική κοινωνία. Οπως και τον συγγραφέα των «περιθωριακών» Ζαν Ζενέ ο οποίος δέκα χρόνια αργότερα θα έβρισκε στις δύο δολοφόνους τις ηρωίδες του θεατρικού έργου που θα γινόταν σταθμός στην πορεία του. Εργο που αναστάτωσε τον λογοτεχνικό κόσμο. Και που δεν σταμάτησε ποτέ να εμπνέει την τέχνη.

Κατάσταση μιζέριας στα κρατικά θέατρα

  • Συζήτηση χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Για τη λειτουργία των κρατικών σκηνών (Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, Εθνική Λυρική Σκηνή) ενημέρωσε χτες την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος, παρουσία των καλλιτεχνικών διευθυντών των τριών οργανισμών. Κατά τον υπουργό «η μόνη παρέμβαση που έγινε από τον ίδιο στους καλλιτεχνικούς διευθυντές των τριών κρατικών σκηνών ήταν να στηρίξουν τους νέους, το ελληνικό έργο και να βγουν στην κοινωνία, προτροπή που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος, υπενθύμισε ότι στο χώρο του θεάτρου, δεκαετίες τώρα, συσσωρεύθηκαν αρκετά προβλήματα και τόνισε:

Οι τρεις κύκλοι της ζωής


Μικρές ιστορίες με συστατικά το χιούμορ και τη φαντασία και αφετηρία έναν κόσμο που αναζητά την κάθαρση για να εξελιχτεί σε παράδεισο ζωντανεύουν μέσα από την παράσταση «Ο λαγός κι ο μπάφος», που θα παρουσιαστεί στις 25, αλλά και στις 28 και 29 Μαΐου (21.00), στο κλειστό δημοτικό θέατρο Συκεών. Πρόκειται για ιστορίες που προέρχονται απ’ τη μεγάλη δεξαμενή του προφορικού αφηγηματικού λόγου και οι οποίες ακολουθούν τρεις κύκλους. Στον πρώτο, όταν αρχίζει η ιστορία, όλος ο κόσμος μοιάζει με κόλαση, αφού κυριαρχούν η φτώχεια, η αδικία, το μίσος, η στέρηση, η καταστροφή. Στο δεύτερο κύκλο της περιπλάνησης ο ήρωας μπαίνει σε περιπέτειες, ενώ στον τρίτο κύκλο εισέρχεται στον παράδεισο, όπου πάντα το κακό τιμωρείται και το καλό θριαμβεύει.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Τάσος Ράτζος εξηγεί ότι το κλειδί της παράστασης ήταν η λέξη «γενναιοδωρία»: «Με τους ηθοποιούς, αναζητήσαμε και βρήκαμε έναν κώδικα ακριβείας που ενισχύει την εσωτερική δύναμη, αλλά και την ταχύτητα της ιστορίας. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και θεατρικές ασκήσεις αρχίσαμε να οικειοποιούμαστε αυτούς τους τόσο γοητευτικούς, αλλά και μακρινούς για τα βιώματά μας ρόλους. Κατά τη διάρκεια των προβών, σταθήκαμε σε πολλές λέξεις του κειμένου. Ομως η λέξη που είναι κρυμμένη στην καρδιά όλων των αφηγήσεων και που μας ενέπνευσε όλους είναι η λέξη ''γενναιοδωρία''».

«Ντριμ τιμ» αρχαίου δράματος


  • THΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ 
  • Τρίτη, 24 Μαΐου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Φέτος το καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος γιορτάζει τα 50χρονά του και κατεβαίνει στο... γήπεδο με μία εντυπωσιακή «ντριμ τιμ» στην οποία συνυπάρχουν: ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής, ο Αισχύλος κι ο Αριστοφάνης, ο Καραντινός, ο Βολανάκης, ο Βουτσινάς, ο Χουβαρδάς, ο Παπαβασιλείου, αλλά και ο Γιώργος Αρμένης, η Λίνα Λαμπράκη, η Ταμίλα Κουλίεβα, ο Κώστας Σαντάς και πολλοί ακόμη σκηνοθέτες και ηθοποιοί, βετεράνοι και εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς, που συνεργάστηκαν με το Θέατρο σε μικρό ή σε μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του διαδρομής.
Τίτλος της επετειακής παράστασης, τα «Μικρά Διονύσια». Αρχής γενομένης από την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», που ανέβασε το 1961 ο Σωκράτης Καραντινός, το ΚΘΒΕ επιχειρεί μία περιπλάνηση στο παρελθόν του και θυμάται τις εμβληματικές παραστάσεις στα αρχαία θέατρα Φιλίππων και Θάσου, την πρώτη φορά που οι ηθοποιοί του έπαιξαν μπροστά στο κοινό της Επιδαύρου, τις μαγικές βραδιές στο Θέατρο Δάσους.

Μια ζωή σε κάποια φυλακή


  • ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗ
  • Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Το «Ατσάλι» της Σκοτσέζας Ρόνα Μονρό (που είδαμε σε πανελλήνια πρώτη στην Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία από το ΚΘΕΘ) μπορεί να είναι ένα έργο συντηρητικό στις αισθητικές προδιαγραφές του, είναι όμως σφιχτό, καίριο και με δουλεμένες ισορροπίες ανάμεσα στους χαρακτήρες (η μετάφραση είναι της Χρ. Μπάμπου - Παγκουρέλη). Οπως εμφανίζονται τα τέσσερα πρόσωπα σ’ αυτήν τη διαπλεκόμενη ιστορία, η εντύπωση που αποκομίζουμε είναι ότι το καθένα, με τον τρόπο του, βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Απλώς, η (ατσαλένια) ισοβίτισσα μάνα και η κόρη της ξεχωρίζουν, γιατί λειτουργούν υπό το βλέμμα όχι μόνον των παρατηρητών των φυλακών, αλλά και των θεατών, οι οποίοι καλούνται να αποφανθούν στο τέλος κατά πόσο λειτουργούν οι θεσμοί του σωφρονιστικού συστήματος.

Τάσος Νούσιας: «Η ψυχή σου να κουβαλάει τους ήρωες»


  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΧΑΪΔΩ ΣΚΑΝΔΥΛΑ, Κυριακή, 22 Μαΐου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δύο ηττημένοι από την ίδια τη ζωή άνθρωποι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, διεκδικούν ανυποχώρητα το ίδιο σπίτι. Ποιος το δικαιούται; Ποιος είναι πιο ικανός να το κερδίσει; Ο Τάσος Νούσιας και η σύντροφός του στο σανίδι και στη ζωή, βραβευμένη Γερμανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια, Μαρλένε Καμίνσκι, παρουσιάζουν στο θέατρο «Σοφούλη» το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο «Τα σκουλήκια» του Ισραηλινού Χ. Μίτελπουνκτ. Ο ηθοποιός, που έγινε ευρύτερα γνωστός ως πρόεδρος της Σπιναλόγκας, στη σειρά – τηλεοπτικό φαινόμενο «Το νησί», μιλά στον «ΑτΚ» για την παράσταση που έφερε στη Θεσσαλονίκη:

«Πρόκειται για ένα έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά με αυτήν την παράσταση για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό επικοινωνεί γενικότερα με το έργο του Χιλέλ Μίτελπουνκτ. Η ιστορία αφορά τη διεκδίκηση ενός σπιτιού, όμως, ουσιαστικά μέσα από αυτήν ο συγγραφέας μάς μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις. Κάτι που το κάνει με εξαιρετικό χιούμορ, χωρίς να "βαραίνει" το θέμα του καθόλου».

Αννα Παναγιωτοπούλου: Η ζωή που δεν έζησε...

  • Κυριακή, 22 Μαΐου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τι γυρεύει μια μάνα έξω από το κουβούκλιο του ευζώνου - φρουρού του άγνωστου στρατιώτη, στην πλατεία Συντάγματος; Και γιατί του μιλάει όταν ξέρει ότι ο ίδιος είναι εγκλωβισμένος στη σιωπή της υπηρεσίας του; Μήπως είναι αυτό το μειονέκτημα της σιωπής ενός ακροατή που επιλέγει η γυναίκα ως πλεονέκτημα για την εξομολόγηση της γκρίζας και θαμπής ζωής που της «φόρεσαν»; Η λύση στο μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη, «Το μπουφάν της Χάρλεϊ... ή πάλι καλά», σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, με την Αννα Παναγιωτοπούλου, που ανεβαίνει από τις 26 Μαΐου και για οκτώ παραστάσεις στο θέατρο «Αθήναιον» (Βασ. Ολγας 35, τηλ. 2310/ 832.060).

Μια ζωή ολόκληρη σε 50 λεπτά

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Ενας εύζωνος-φρουρός του Αγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία του Συντάγματος, παγιδευμένος ακροατής. Μια μάνα που του εξομολογείται τα γκρίζα καρέ μιας ζωής που δεν επέλεξε. Συμβιβασμοί, ελευθερίες και όνειρα στο μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το Μπουφάν της Χάρλεϊ... ή πάλι καλά» σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, με την Αννα Παναγιωτοπούλου, που ανεβαίνει από αύριο και για οκτώ παραστάσεις στο θέατρο «Αθήναιον» (Β. Ολγας 35, τηλ: 2310/832.060).
Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας που ξεκίνησε από τα καπνοχώραφα της Μακεδονίας στις αρχές της δεκαετίας του '60 και που με την παρότρυνση του πατέρα της παντρεύτηκε ένα δημόσιο υπάλληλο, αλλά εγκλωβίστηκε σε μια ζωή δίχως επιλογές. Και τώρα βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει στο γιο της όχι για να του γκρινιάξει, αλλά για να του εξηγήσει.

Wednesday, May 25, 2011

Ενα «Τέρας Ηθικής» σχολιάζει την κρίση επί σκηνής

  • Η νέα κωμωδία της ομάδας ΑΣΤΟύΡΘΟΙ από αύριο στο θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση»
Ενα «Τέρας Ηθικής» σχολιάζει την κρίση επί σκηνής
Σκηνή από τις πρόβες της ομάδας για την παράσταση «Τέρας Ηθικής».



«Πώς φτάσαμε ως εδώ;». Η δημοφιλής απορία των καιρών μοιάζει να αποτέλεσε έμπνευση για το «Τέρας Ηθικής». Δεν είναι παρά η νέα πρόταση της θεατρικής ομάδας «ΑΣΤΟύΡΘΟΙ» η οποία εφέτος παρουσιάζει την έκτη παράστασή της.

Μέσα από επτά μονόπρακτα τα οποία είναι αποτέλεσμα κατεξοχήν ομαδικής δουλειάς, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Πουλή, και επί της σκηνής του θεάτρου «Ελεύθερη Εκφραση», η δωδεκαμελής θεατρική «παρέα» θέτει με έμπνευση και χιούμορ μία σειρά από ερωτήματα που αποτελούν παράλληλα κάποια από τα ακατανόητα «αυτονόητα» της ελληνικής πραγματικότητας: «Τι φέρνει πέντε σοβαρούς επαγγελματίες (ή αλλιώς λειτουργούς) στους "Ανώνυμους Μιζαδόρους";»,
«Πώς θα είναι η φουτουριστική εφορία;», «Πόσο ξεπερασμένος θα θεωρείται σε μερικά χρόνια ο σήμερα καινοτόμος νόμος περί κατάργησης των σταχτοδοχείων από τους δημόσιους χώρους;» και, «Πόσα οφείλει η "νέα Ελλάδα" στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004;» είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα μπουν στον πειρασμό να απαντήσουν και όσοι βρεθούν στην καινούρια ξεκαρδιστική πρόταση των ΑΣΤΟύΡΘΩΝ. Εξάλλου, η νεανική θεατρική ομάδα μας προ(σ)καλεί να γελάσουμε με ό,τι μας πληγώνει. Περισσότερα, όμως, επί σκηνής.

Οι νέοι ανεβάζουν ελληνικό έργο

  • Είκοσι θεατρικές ομάδε θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ ελληνικού έργου που διοργανώνει το θέατρο Eliart
  • Μυρτώ Λοβέρδου
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  26/5/2011
Οι νέοι ανεβάζουν ελληνικό έργο



Είκοσι θεατρικές ομάδες _από τις τριάντα περίπου που δήλωσαν ενδιαφέρον, θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ ελληνικού έργου που διοργανώνει το θέατρο Eliart με τη διάθεση να δώσει βήμα σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες που αναζητούν τρόπους και χώρους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Η πρωτοβουλία της Αννέτας Παπαθανασίου και του Γιώργου Φραντζεσκάκη που βρήκε πρόσφορο έδαφος στο καλλιτεχνικό τοπίο, βασίστηκε στην ανάγκη τους να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τόσο οι άνθρωποι του θεάτρου όσο και το κοινό, το καινούργιο στη δραματική τέχνη. «Εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στο ελληνικό έργο και με αυτόν τον θεματικό τρόπο θελήσαμε και να διαφοροποιηθούμε και να δώσουμε ένα στίγμα», λέει η κυρία Παπαθανασίου, επισημαίνοντας ότι «τα περισσότερα κείμενα δεν είναι γνωστά. Ανάμεσά τους υπάρχει και ποίημα και Σαμαράκης και Δημήτρης Δημητριάδης». Ομάδες από την Αθήνα αλλά και από την Πάτρα, καθώς και από την Κύπρο, θα συγκεντρωθούν σε έναν θεατρικό αγώνα που θα βγάλει και νικητή.

Ο Ελληνας Σαρκοζί


O Ντενίς Πονταλιντές, ο ηθοποιός που υποδύεται τον Γάλλο πρόεδρο στην ταινία «Η κατάκτηση», έχει ελληνικές ρίζες. Ο παππούς του ήταν Ελληνας με το όνομα Πονταλίδης. Ο Γάλλος ηθοποιός μοιράζεται με την «Espresso» τις γενεαλογικές αναζητήσεις του και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας. «Ο παππούς μου έφυγε από την Ελλάδα με τους γονείς του σε ηλικία τριών ετών. Εχω ψάξει επανειλημμένα στον κατάλογο να βρω το όνομα Πονταλίδης, αλλά δεν υπάρχει».

Ο λόγος που βρίσκεται στη χώρα μας είναι η «Υπόθεση Τζέκυλλ», μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση που παίζεται μέχρι αύριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ντενίς Πονταλιντές εμφανίστηκε στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου με σκοπό να γνωρίσει το ελληνικό κοινό. Ο ρόλος του στην ταινία «La conquete» («Η κατάκτηση») ήταν ένας από τους λόγους που πολλοί έδωσαν το «παρών» σε αυτή τη συνάντηση. Ηθελαν να γνωρίσουν από κοντά τον «Ελληνα Σαρκοζί»…

Ενας άνδρας «Θυμάται πώς μύριζαν οι μανόλιες στη Νικαράγουα»

Ενας άνδρας «Θυμάται πώς μύριζαν οι μανόλιες στη Νικαράγουα»

Ενας άντρας περνάει από τη ζωή στον θάνατο κι από κει στη «μετα- ζωή». Χρόνος συμπαγής. Γεμάτος απουσία κι έλλειψη. Γεμάτος αισθήσεις. Χρόνος πλήρης. Πλήρης έρωτος και πόθου. Πλήρης φωτός. Ο ήρωας του έργου «Θυμάσαι πώς μύριζαν οι μανόλιες στη Νικαράγουα;» του Γιάννη Σουλιώτη παρατηρεί -κάθετα και οριζόντια σε χώρο και χρόνο- τη ζωή του. Περιμένει. Εχει ήδη συγχωρέσει. Πονάει. Εχει ήδη αποδεχτεί. Η μάνα κι η απώλειά της. Ο έρωτας και η αναίρεσή του. Ο εαυτός και η ακύρωσή του. Ο Γιώργος Καραμίχος σκηνοθετεί την παράσταση που παρουσιάζεται την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στο «Θέατρο» του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». «Το μόνο για το οποίο δεν μετανιώνω είναι η αγάπη!... Ιδίως η αγάπη που έδωσα!» λέει κάποια στιγμή ο ήρωας. Παίζουν: Γιώργος Καραμίχος, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Χάρης Ανδριανός, Παναγιώτης Τσεβάς, Δημήτρης Τίγκας, Ιβάν Σβιτάιλο.

Νέο σύστημα θεατρικών επιχορηγήσεων, αλλά και σφυρίχτρες

H Ρένη Πιττακή και η Μπέτυ Αρβανίτη στην «ειρηνική κατάληψη» στo ΥΠΠΟΤ
H Ρένη Πιττακή και η Μπέτυ Αρβανίτη στην «ειρηνική κατάληψη» στo ΥΠΠΟΤ
Αλλάζει το σύστημα των θεατρικών επιχορηγήσεων, ώστε «να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες που είχε το ίδιο δημιουργήσει, να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της θεατρικής τέχνης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Μέσα στην προσεχή εβδομάδα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης του θεάτρου, μέρος του οποίου αποτελούν και οι επιχορηγήσεις θεατρικών παραγωγών.

Oι ηθοποιοί διαμαρτύρονται και σφυρίζουν

  • Εξω από το ΥΠΠΟ ζητούσαν συνάντηση με τον υπουργό για τις επιχορηγήσεις
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  24/05/2011
Oι ηθοποιοί διαμαρτύρονται και σφυρίζουν
Η Ρένη Πιττακή και η Μπέτυ Αρβανίτη σφυρίζουν μεταξύ άλλων γνωστών ηθοποιών έξω από το ΥΠΠΟ



Με το αίτημα να τους δεχθεί ο υπουργός Πολιτισμού, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη το μεσημέρι (24/5) άνθρωποι του θεάτρου, ηθοποιοί και σκηνοθέτες έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας. Αν και ο Παύλος Γερουλάνος λείπει στο εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη) οι καλλιτέχνες επέμειναν ώστε να προγραμματιστεί, τουλάχιστον, μια συνάντηση με τον υπουργό μέσα στις επόμενες μέρες. Με το πάγιο αίτημα ότι «εδώ και δέκα οκτώ μήνες, στην ουσία καταργείται το θέατρο με τη στάση του ΥΠΠΟ», οι δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν σ΄αυτή την «ειρηνική διαμαρτυρία», όπως την χαρακτήρισαν, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη στάση της Πολιτείας.

Ντενί Πονταλιντές: «Ο Σαρκοζί είναι σαν τον ''Αρχοντοχωριάτη'' του Μολιέρου»

  •  Ο γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε για τις ελληνικές ρίζες του
Ντενί Πονταλιντές: «Ο Σαρκοζί είναι σαν τον ''Αρχοντοχωριάτη'' του Μολιέρου»



Οταν ο Ντενί Πονταλιντές ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ανοίξει τον τηλεφωνικό κατάλογο για να βρει ανθρώπους με το ίδιο επώνυμο. Η μακρινή καταγωγή του 48χρονου Πονταλιντές από την πλευρά του πατέρα του είναι ελληνική και τον ενδιέφερε πραγματικά να μάθει αν το επώνυμό του είχε διασωθεί.

«Ομως δεν υπήρχε κανένας άλλος Πονταλιντές» είπε σχεδόν με παράπονο ο γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης το βράδυ της Δευτέρας, 23 Μαΐου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, σε μια συνάντησή του με το κοινό, αφορμής δοθείσης της παράστασής του, «Υπόθεση Δρ. Τζέκιλ», η οποία θα ανέβει από την Τρίτη 24 ως την Πέμπτη 26 Μαΐου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Συνάντηση με Γερουλάνο ζητούν ηθοποιοί και σκηνοθέτες

«Εκκρεμούν οι επιχορηγήσεις δύο χρόνων», υποστηρίζουν ηθοποιοί και σκηνοθέτες και ζητούν συνάντηση έως την Πέμπτη με τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο. 
«Ειρηνική κατάληψη» με πολύχρωμες σφυρίχτρες στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έκαναν για τρεις περίπου ώρες σήμερα το μεσημέρι, άνθρωποι του θεάτρου, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής ηθοποιών, σκηνοθετών και εργαζομένων στον Επιχορηγούμενο θέατρο.

Το υπουργείο σύμφωνα με τους διαμαρτυρηθέντες, χρωστάει μέρος (13%) από τις περσινές (2009-2010) και προπέρσινες επιχορηγήσεις (2008-2009) και το «ραντεβού» με τον υπουργό εκκρεμεί εδώ και 18 μήνες.

«Όλα μαζί τα επιχορηγούμενα θέατρα κοστίζουν όσο ο προϋπολογισμός του Εθνικού θεάτρου της Ελλάδος. Όταν μειώθηκε κατά 3% ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ, το επιχορηγούμενο θέατρο αγνοήθηκε παντελώς. Ακόμα, μας χρωστούν χρήματα από προηγούμενες χρονιές. Στο τέλος θα οδηγηθούμε στην πλήρη κατάργηση του θεάτρου», είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΟΥΙΛΣΟΝ Εν αρχή ην η κίνηση

Ο Ρόμπερτ Γουίλσον αποχαιρέτησε θερμά τους Ελληνες ηθοποιούς στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ», όπου από την Τρίτη του Πάσχα καθημερινά, πλην Δευτέρας, έκαναν πρόβα για την «Οδύσσεια», παράσταση που θα ανεβεί στις 26 Οκτωβρίου του 2012, σε δική του σκηνοθεσία, στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Εξι Ελληνες ηθοποιοί που δούλεψαν μαζί του αποκαλύπτουν τη μοναδική μέθοδο εργασίας του  
Εξι Ελληνες ηθοποιοί που δούλεψαν μαζί του αποκαλύπτουν τη μοναδική μέθοδο εργασίας του  

Και ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους δυο μήνες πριν από την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα. Μαζί του πήρε τις βιντεοσκοπημένες δοκιμές των τελευταίων βδομάδων. Θα τις μελετήσει, όπως συνηθίζει, εξαντλητικά.

«Φτάνει το θέατρο του παραλόγου»

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 25 Μαΐου 2011
Δεν βλέπουμε συχνά τους σκηνοθέτες με ντουντούκες στο χέρι. Αλλά ούτε και με σφυρίχτρες κολλημένες στα χείλη επί δύο ώρες να δίνουν, με μικρές παύσεις, τον παλμό σε μια μαζική καλλιτεχνική συγκέντρωση.
Κορυφαία του χορού των διαμαρτυρομένων, η Λυδία Κονιόρδου (φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος)
Αλλαξε πολλά χέρια χθες το πρωί η ντουντούκα όταν άνθρωποι του θεατρικού χώρου συγκεντρώθηκαν για μια «ειρηνική κατάληψη» στο προαύλιο του υπουργείου Πολιτισμού, στην Μπουμπουλίνας, για να διαμαρτυρηθούν για τα χρωστούμενα των επιχορηγήσεων.
Το αίτημα ήταν σαφές. «Δεκαοχτώ μήνες ζητούμε συνάντηση με τον υπουργό και δεν έχουμε πάρει ούτε μία απάντηση. Ζητούμε ραντεβού εδώ και τώρα», έλεγε ο Δημήτρης Τάρλοου, εκπροσωπώντας την Ομάδα Πρωτοβουλίας Ηθοποιών, Σκηνοθετών και Εργαζόμενων Επιχορηγούμενου Θεάτρου. Διεκδικούν τα εναπομείναντα χρωστούμενα των τελευταίων δύο ετών -δηλαδή το 13% του συνολικού-, να προκηρυχθούν οι επιχορηγήσεις της τρέχουσας χρονιάς , αλλά και της επόμενης, ώστε ο προγραμματισμός των θιάσων να γίνεται σε συνάρτηση με το προβλεπόμενο μπάτζετ τους.

Η μικρή, κόντρα στη μέγιστη

  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 25 Μαΐου 2011
Προσπάθησε τρεις φορες να γίνει δεκτή σε δραματική σχολή και απορρίφθηκε. Ισως να φταίει, λέει στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ότι διάλεξε έναν μονόλογο από το «Ψύχωσις 4.48» της Σάρα Κέιν, που μιλούσε για αυτοκτονία.
Η σύγχρονη και η ανεπανάληπτη (δεξιά) εκδοχή της Κάριν τού «Μέσα από το σπασμένο καθρέφτη»  

Η 26χρονη Κάρεϊ Μάλιγκαν ξέρει πια ότι η έλλειψη θεατρικής παιδείας δεν στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα της. Και όχι μόνο στο σινεμά, που ο ρόλος της στο «Μια κάποια εκπαίδευση» της χάρισε υποψηφιότητα για Οσκαρ και στο «Μη μ' αφήσεις ποτέ» επισκίασε τη σταρ Κίρα Νάιτλι. Αλλά και στο σανίδι.

Tuesday, May 24, 2011

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων

  • Μέχρι τις 31 Μαίου η έκπτωση στο κόστος συμμετοχής

Το Θέατρο των Αλλαγών διοργανώνει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων
( 7th International Festival of Making Theatre, In.F.o.Ma.T. 2011 )
3-10 Ιουλίου, στην έδρα του, 3ης Σεπτεμβρίου 19α, Αθήνα.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν σημαντικοί δημιουργοί από διάφορες χώρες  που έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους και να παρακολουθήσουν δουλειές  συναδέλφων τους.

Το φεστιβάλ αυτό κατέχει ήδη μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη
αντίστοιχων φεστιβάλ που γίνονται ανά τον κόσμο.

Στο παρελθόν έχουν πάρει μέρος εκπρόσωποι από τις παρακάτω χώρες:

Χιλή, Ιταλία, Αυστραλία, Τουρκία, Σουηδία, Η.Π.Α., Αίγυπτος, Μεξικό,
Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Εσθονία, Κολομβία, Βέλγιο, Αργεντινή, Βουλγαρία, Ταιβάν, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ρουμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ισραήλ, Ολλανδία, Σλοβακία, Ισλανδία, Ιράν, Παλαιστίνη,  Φινλανδία, Λετονία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Βραζιλία,  Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Περού, Ιράκ, Αυστρία, Νότιος Αφρική.

Οι ηθοποιοί παίζουν µόνο για το... ενοίκιό τους!

Της Δάφνης Κοντοδήµα
ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κάθε χρόνο η θεατρική παραγωγή ξεπερνά τις 400 παραστάσεις. Στην πλειονότητά τους από νεανικούς θιάσους ή οµάδες δύο - τριών ατόµων που ανεβάζουν θεατρικά έργα ή µεταπλάσεις πεζών κειµένων σε εναλλακτικούς χώρους, ακόµη και σε εγκαταλελειµµένα κτίρια. Πώς καταφέρνουν να επιβιώνουν τόσοι µικροί θίασοι σε µια χώρα που – και λόγω κρίσης – δεν µπορεί να στηρίξει το όνειρό τους;

Μπαρ, αποθήκες, εγκαταλελειµµένα κτίρια, γκαρσονιέρες, έως και τουαλέτες στεγάζουν τις θεατρικές τους ιδέες. Νέοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, σε οµάδες ή ως µεµονωµένοι καλλιτέχνες ατοµικά, αναζητούν τις πιο οικονοµικές σκηνές για να ανεβάσουν παραστάσεις. Τη στιγµή που τα συµβατικά θέατρα «γεννούν» διαρκώς σκηνές µπας και τους «χωρέσουν», µαζί µε τα όνειρά τους για θεατρική πράξη. ∆εκάδες οι οµάδες, εκατοντάδες οι παραστάσεις. Πάνω από τετρακόσιες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κάτι συµβαίνει στονθεατρικό χάρτη. Και η απορία, λίγο πριν από το τέλος της σεζόν, είναι: σε περίοδο κρίσης, όταν οι σκηνές είναι αδύνατον να γεµίσουν και τα έσοδα δύσκολα έρχονται από τα εισιτήρια, πώς επιβιώνουν όλοι αυτοί;

Το «στοίχημα» του Γιώργου Πανουσόπουλου

«Ο ΘΥΡΩΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ»
Ο Γιώργος Πανουσόπουλος είναι παλιά καραβάνα στον κινηματογράφο. Τα έχει κάνει όλα. Από σκηνοθεσία και διεύθυνση φωτογραφίας, μέχρι μοντάζ και παραγωγή. Να, όμως, που ήρθε ο καιρός να σκηνοθετήσει για πρώτη φορά μια θεατρική παράσταση.
Ο έρωτας και όχι ο ναζισμός ενδιαφέρει τον Γ. Πανουσόπουλο στη θεατρική μεταφορά της ταινίας της Καβάνι  

Δεν απομακρύνεται, βέβαια, και πολύ από την έδρα του. Για να μπει στον κόσμο του θεάτρου επέλεξε μια ταινία, το «Θυρωρό της νύχτας» της Λιλιάνα Καβάνι, και την παρουσιάζει (έως 5 Ιουνίου) στην αίθουσα «Black Box» του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».
«Ο θυρωρός της νύχτας», ταινία του 1974, συζητήθηκε όχι μόνο για τις υπέροχες ερμηνείες των Ντερκ Μπόγκαρτ και Σαρλότ Ράμπλινγκ, αλλά και για την ακραία ερωτική ιστορία, όπου ο ναζισμός ταυτίζεται με το σαδομαζοχισμό. Ο Μαξ, ένας πρώην αξιωματικός των Ες Ες, δουλεύει σε ένα ξενοδοχείο ως νυχτερινός θυρωρός. Κάνει παρέα με τον Μπερτ, συνένοχό του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και ερωτευμένο μαζί του. Μια μέρα έρχεται στο ξενοδοχείο η Αννα, πρώην θύμα του Μαξ και ερωμένη του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, και η σαδομαζοχιστική τους σχέση αναζωπυρώνεται.

Κλοέ Σεβινί: Εν πλω αυτοσχεδιασμοί

  • Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 24 Μαΐου 2011
Ενα από τα μικρά πλοία που θα βρίσκονται αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Πειραιά το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου θα έχει διαφορετική αποστολή από τα υπόλοιπα.
Μέρος από τη βίντεο-περφόρμανς που θα προβληθεί στα «Σφαγεία της Υδρας» 

Στο κατάστρωμα θα βρίσκεται η Αμερικανίδα ηθοποιός Κλοέ Σεβινί, πρωταγωνίστρια, αν θυμάστε, στο θρυλικό φιλμ της δεκαετίας του '90 «Kids» του Λάρι Κλαρκ, πλαισιωμένη από ένα ετερόκλητο πλήθος: γκόσπελ τραγουδιστές, στρίπερ και των δύο φύλων, αυτοτιμωρούμενους μαστιγωτές και τη μουσική συνοδεία Ελλήνων κρουστών και του indie-punk συγκροτήματος από το Λος Αντζελες «Νο Age».

Εχω ζήσει τα «Fucking Games»


  • Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ «ΟΛΙΒΙΕ» ΣΚΟΤΣΕΖΟΣ ΓΚΡΕΪ ΚΛΕΓΚ, ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ:

  • «Θα μπορούσα να γράψω ένα θεατρικό για το σκάνδαλο Στρος-Καν. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον. Χάρη στη σύλληψή του αποκαλύπτεται ότι για χρόνια παρενοχλούσε γυναίκες, χωρίς να έχει συνέπειες.
    Το έργο μου θα έδειχνε το χάσμα ανάμεσα στους ισχυρούς και πλούσιους, που θεωρούν πως ό,τι και αν κάνουν θα τη γλιτώσουν ατιμώρητοι, και στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, τους οποίους κανένας δεν σέβεται. Κάτι που θα μπορούσε να γενικευτεί ως παράδειγμα και γι' αυτό που ζείτε στην Ελλάδα με το χρέος». 

    Ο Γκρέι Κλεγκ, ο Σκοτσέζος «διάδοχος» του Μαρκ Ρέιβενχιλ στην προκλητική βρετανική in-yer-face δραματουργία, βρίσκεται πρώτη φορά στην Αθήνα. «Κάνει πολλή ζεστή, αλλά μου αρέσει. Είμαι, λοιπόν, στη χώρα η οποία συνέχεια απασχολεί τα δελτία ειδήσεων στην Αγγλία», διαπιστώνει με τη βαριά σκοτσέζικη προφορά του. Εχει προσκληθεί να δει την παράσταση του έργου που του εξασφάλισε ένα βραβείο Ολίβιε και διεθνή φήμη: το «Fucking Games», που μέχρι το τέλος του μήνα παίζεται στο θέατρο «Βικτώρια».

    Θα πέσουν αυλαίες

    • Αλλαγές στις θεατρικές επιχορηγήσεις προετοιμάζει το Υπουργείο Πολιτισμού
    Θα εξοφληθούν οι οφειλές προηγούμενων ετών αλλά οι νέες επιχορηγήσεις στα θέατρα θα δίνονται με διαφορετικά κριτήρια, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
     
    Διατεθειμένο να αλλάξει το υπάρχον σύστημα των θεατρικών επιχορηγήσεων, εμφανίστηκε σήμερα το υπουργείου Πολιτισμού, έτσι ώστε: "Να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες, που είχε το ίδιο δημιουργήσει, να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και να οικοδομήσει ένα νέο σύστημα, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της θεατρικής τέχνης".
    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα στήριξης του θεάτρου όπως αναφέρει το υπουργείο, μέρος του οποίου θα αποτελέσουν και οι επιχορηγήσεις θεατρικών παραγωγών.
    "Έπρεπε να αλλάξει ριζικά η κατάσταση, που είχε παγιωθεί στις επιχορηγήσεις, καθώς και η νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί στους επί μακρόν επιχορηγούμενους φορείς και δημιουργούς, κάποιοι απ’ τους οποίους έφτασαν να θεωρούν την κρατική επιχορήγηση ως εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης έναντί τους".

    Κατάληψη καλλιτεχνών του θεάτρου στο υπουργείο Πολιτισμού

    Ειρηνική κατάληψη πραγματοποίησαν καλλιτέχνες από το χώρο του επιχορηγούμενου θεάτρου στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
     
    Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται ότι το υπουργείο τους χρωστάει το 13% από τις περσινές επιχορηγήσεις (2009-2010) και κανένας αρμόδιος δεν τους έχει ενημερώσει σχετικά με το τι θα γίνει με τις φετινές. 
    Η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη δέχθηκε να συναντήσει κάποιους από τους εκπροσώπους του επιχορηγούμενου θεάτρου αλλά οι τελευταίοι αρνήθηκαν γιατί θέλουν να συναντήσουν μόνο τον υπουργό. 
    "Οι αποφάσεις παίρνονται από τον υπουργό και όχι από τη γενική γραμματέα του", είπαν οι καλλιτέχνες ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο ως την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι σκέφτονται να κάνουν και άλλες κινήσεις διαμαρτυρίας ακόμα και στο Φεστιβάλ Αθηνών. 

    Συνάντηση με Γερουλάνο ζητούν ηθοποιοί και σκηνοθέτες

    «Εκκρεμούν οι επιχορηγήσεις δύο χρόνων», υποστηρίζουν ηθοποιοί και σκηνοθέτες και ζητούν συνάντηση έως την Πέμπτη με τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο.

    «Ειρηνική κατάληψη» με πολύχρωμες σφυρίχτρες στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έκαναν για τρεις περίπου ώρες σήμερα το μεσημέρι, άνθρωποι του θεάτρου, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής ηθοποιών, σκηνοθετών και εργαζομένων στον Επιχορηγούμενο θέατρο.

    Το υπουργείο σύμφωνα με τους διαμαρτυρηθέντες, χρωστάει μέρος (13%) από τις περσινές (2009-2010) και προπέρσινες επιχορηγήσεις (2008-2009) και το «ραντεβού» με τον υπουργό εκκρεμεί εδώ και 18 μήνες.

    «Όλα μαζί τα επιχορηγούμενα θέατρα κοστίζουν όσο ο προϋπολογισμός του Εθνικού θεάτρου της Ελλάδος. Όταν μειώθηκε κατά 3% ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ, το επιχορηγούμενο θέατρο αγνοήθηκε παντελώς. Ακόμα, μας χρωστούν χρήματα από προηγούμενες χρονιές. Στο τέλος θα οδηγηθούμε στην πλήρη κατάργηση του θεάτρου», είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

    Σκηνικά εγχειρήματα παλιότερων και νέων ομάδων

    ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
    «Η μύτη»
    • «Η μύτη» στο «Συνεργείο»
    Μέσα στην όλο και αυξανόμενη πληθώρα παραστάσεων γνωστών από παλιότερες εμφανίσεις τους θιάσων και νεοσύστατων θεατρικών ομάδων (συχνά κάποιες είναι του «ενός φεγγαριού») τους ανοιξιάτικους μήνες, υπάρχουν και κάποιες, πραγματικά, αξιοπρόσεκτες, είτε λόγω της αξίας του έργου είτε λόγω της αισθητικής τους ποιότητας, είτε - πολύ περισσότερο - γιατί συνδυάζουν και τα δύο, όπως συμβαίνει με τις τρεις παρακάτω παραστάσεις.
    Σε ένα μικρό χώρο και χωρίς δυνατότητες τεχνικών μέσων του «Συνεργείου» έσμιξαν τέσσερις δοκιμασμένα και αποδεδειγμένα ταλαντούχοι ηθοποιοί, δύο σκηνογράφοι και τρεις μουσικοί και συνδημιούργησαν μια καλαίσθητης εικαστικής όψης (σκηνικά Αλεξάνδρας Σιάφκου - Αριστοτέλη Καρανάνου, τα κοστούμια υπογράφει ο ηθοποιός Νίκος Καρδώνης) και ευρηματικότατης σκηνοθεσίας και απολαυστικής ερμηνείας παράσταση, με την έξοχης, υπερρεαλιστικής αλληγορίας, μονόπρακτη κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Η μύτη». Ο κορυφαίος Ρώσος πεζογράφος και δραματουργός, με το μονόπρακτο αυτό σαρκάζει την έπαρση, τον εγωτισμό, την αυταρέσκεια, την επιτήδευση, την τεμπελιά, τον παρασιτισμό των βολεμένων - εξ ου και γελοίων ψηλομύτηδων - σε δημόσιες θέσεις μεσοαστών και μικροαστών, περιφρονητών των λαϊκών ανθρώπων και τους «τιμωρεί» με το πάθημα-μάθημα του κεντρικού προσώπου. Ενας τέτοιος «ψηλομύτης» χάνει ξαφνικά τη μύτη του και υποψιαζόμενος ότι του την έκοψε ο κουρέας καθώς τον ξύριζε, εναγωνίως ψάχνει να τη βρει, γιατί χωρίς μύτη αδυνατεί να σταθεί στην ...υψηλή κοινωνία.

    ΥΠΠΟ-Τ: Εμπαιγμός στον κόσμο του θεάτρου

    Επιβεβαιώθηκε η επισήμανση του ΣΕΗ όσον αφορά στην πρόθεση του ΥΠΠΟ-Τ για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο, όταν το υπουργείο έθεσε σε «δημόσια διαβούλευση» - παγίδα, το θέμα αυτό. «Είναι ξεκάθαρο» - επισημαίνεται στο κοινό πλαίσιο ΣΕΗ και εκπροσώπων του θεάτρου, του χορού, καλλιτεχνικών σχημάτων και ανεξάρτητων δημιουργών - «ότι το ΥΠΠΟ-Τ προσπαθεί μέσω της παραπάνω διαδικασίας να στρέψει σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση την κρατική επιχορήγηση του "ελευθέρου θεάτρου", με σκοπό την ενίσχυση της μεγάλης - συγκεντρωμένης επιχειρηματικότητας».
    Η ηγεσία του ΥΠΠΟ Τ - μετά από πολύμηνη άρνηση να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των επιχορηγούμενων θιάσων - έσπασε χτες τη σιωπή της με μια προκλητική ανακοίνωση - εμπαιγμό στον κόσμο του θεάτρου.
    Μιλά για «διαφανείς διαδικασίες και σαφή κριτήρια» που θα θεσπίσει σαν να μην ήταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αποφάσιζαν. «Επρεπε» - λέει - «να αλλάξει ριζικά η κατάσταση που είχε παγιωθεί στις επιχορηγήσεις και η νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί στους επί μακρόν επιχορηγούμενους φορείς και δημιουργούς, κάποιοι απ' τους οποίους έφτασαν να θεωρούν την κρατική επιχορήγηση ως εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης έναντί τους». Γι' αυτό, δήθεν, αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα των επιχορηγήσεων, «ώστε να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες που είχε το ίδιο δημιουργήσει, να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα που να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της θεατρικής τέχνης».

    Monday, May 23, 2011

    Το Θεατρικό Μουσείο υπό διωγμόν

    • ΓΝΩΜΗ
    • ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗ*Επτά, Κυριακή 22 Μαΐου 2011
    ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ το υπουργείο Πολιτισμού να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα ανάλογη με τον τίτλο του και την αποστολή του τα βαθιά προβλήματα του θεάτρου, ένα από τα οποία είναι το κλείσιμο του Θεατρικού Μουσείου. Πρέπει να σταματήσει το κρυφτούλι με τους ανθρώπους του θεάτρου και να πάψει να τους συμπεριφέρεται σαν να είναι ψώνια ή επαίτες. Το θέατρο δεν είναι χόμπι ούτε είδος πολυτελείας. Είναι φορέας πολιτισμού και εκπαίδευσης. Οι θεατρικές παραστάσεις είναι εστίες αισθητικής, ευαισθησίας, ψυχικής και πνευματικής μόρφωσης, γνώσης της ανθρώπινης κατάστασης, υγιούς κοινωνικοποίησης και προβληματισμού. Το Θεατρικό Μουσείο προάγει, διατηρεί και διασώζει τον πολιτιστικό και θεατρικό μας πλούτο. Την ιστορία και το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών που μας φώτισαν όσο ζούσαν με το έργο τους αλλά και μετά τον θάνατό τους με αυτά που άφησαν πίσω τους, τα οποία επί δεκαετίες επιμελώς και με θυσίες συνέλεξαν και διέσωσαν οι άνθρωποι του Θεατρικού Μουσείου. Η πρόσβαση σε αυτό το ανεκτίμητο υλικό είναι εφικτή μόνο μέσω του Θεατρικού Μουσείου.

    Ο ρατσισμός δεν έχει πατρίδα

    «Μένω κλεισμένος στο σπίτι. Φοβάμαι να βγω έξω». Η εξομολόγηση του μετανάστη γίνεται βιαστικά, στο δρόμο, μπροστά στο ανοιχτό μικρόφωνο ρεπόρτερ κάποιου καναλιού με αφορμή τα πρόσφατα πολεμικά επεισόδια της Αθήνας ανάμεσα σε εγχώριους και αλλοδαπούς. Την ίδια φράση ψιθυρίζει φοβισμένα και ο ιρακινός μετανάστης στο έργο του Αυστριακού Ρόμπερτ Σνάιντερ «Βρομιά» που παρουσιάζεται (9-11 και 15-16 Ιουνίου) σ' εγκαταλειμμένο κτίριο της Πειραιώς 260 σε μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο ταλαντούχος Γιάννος Περλέγκας.
    Λέμε συχνά ότι η τέχνη αντιγράφει τη ζωή και μάλιστα στις επώδυνες στιγμές της πραγματικότητα και μυθοπλασία αποκτούν την απόλυτα διαλεκτική σχέση. Πρόσφατα ένας νέος άντρας, λίγο πριν γίνει ξανά πατέρας, δολοφονήθηκε για μια κάμερα. Την επομένη θερμόαιμοι συμπολίτες μας, με πρωτοπόρο το... κίνημα των Χρυσαυγιτών, ξυλοκόπησαν μετανάστες στους δρόμους, επιτέθηκαν επί δικαίων και αδίκων. Ανάμεσα στα θυματά τους και κάποιοι Ελληνες που το σκούρο χρώμα τους ξεγέλασε τους εξολοθρευτές της «βρομιάς»... Και να που η «Βρομιά» του μετανάστη κάνει σε λίγο πρεμιέρα στο Ελληνικό Φεστιβάλ.

    Το δίκαιο και το ηθικό

    • Επτά, Κυριακή 22 Μαΐου 2011 
    ΤΟ ΘΕΜΑ αφορά το έγκλημα, το θάνατο, τη βία εναντίον των γυναικών: «Γυναίκες. Τραχίνιες, Ηλέκτρα, Αντιγόνη». Δεν φτάνει που η επική παράσταση του λιβανέζικης καταγωγής θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ουαζντί Μουαουάντ (9-10 Ιουλίου, Ηρώδειο) είναι διάρκειας έξι ωρών, εγκυμονεί και απρόοπτες εξελίξεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Ενδέχεται να ματαιωθεί για λόγους ηθικής δικαιοσύνης που έχει θέσει ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν. Το πρόβλημα δημιουργεί η παρουσία στην παράσταση του Μπερτράν Καντά. 

    Ο Μπερτράν Καντά στο δικαστήριο για την υπόθεση δολοφονίας της Μαρί Τρεντινιάν. Η παρουσία του στην παράσταση του Φεστιβαλ αναμένεται να δημιουργήσει θόρυβο.  
    Ο Μπερτράν Καντά στο δικαστήριο για την υπόθεση δολοφονίας της Μαρί Τρεντινιάν. Η παρουσία του στην παράσταση του Φεστιβαλ αναμένεται να δημιουργήσει θόρυβο.  

    Ο Καντά, πρώην τραγουδιστής του γαλλικού ροκ γκρουπ «Noir Desir», το 2003 είχε ξυλοκοπήσει και εγκαταλείψει σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Βίλνους της Λιθουανίας την 41χρονη Μαρί Τρεντινιάν, κόρη του γνωστού ηθοποιού και έγκυο δύο μηνών, με αποτέλεσμα έπειτα από λίγες μέρες να πεθάνει. Οι δραματικές συμπτώσεις σ' αυτή την ιστορία συνεχίζονται: Στη δίκη του, η πρώην σύζυγός του, μητέρα τεσσάρων παιδιών από τέσσερις διαφορετικούς άντρες, τον υποστηρίζει σθεναρά. Κι όμως αυτοκτονεί (απαγχονίζεται), ενώ ο ίδιος ο Καντά βρίσκεται μέσα στο σπίτι... Εκείνος καταδικάζεται μόνον σε οκτώ χρόνια φυλάκιση -δεν του καταλογίζεται δόλος- και αφού εκτίει τα μισά χρόνια της ελαφρότατης ήδη ποινής του, το 2007 αφήνεται ελεύθερος.

    Τα απρόοπτα του Φεστιβάλ

    • Επτά, Κυριακή 22 Μαΐου 2011  ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΜΑΡΙΝΟΥ 
    Δεν είναι λίγα τα απρόοπτα, οι ιδιορρυθμίες που επιφυλάσσει το φετινό Ελληνικό Φεστιβάλ στο πρόγραμμά του: Παραστάσεις σε χώρους απρόσμενους - ταράτσες και αυλές, χώρους ξεχασμένους, δημόσιους ή ιδιωτικούς που αναδεικνύουν μια νέα τοπογραφία της πόλης. 

    «ΑΜΛΕΤ» 

    Εκθέσεις σε πλοία, την υπερπαραγωγή της Μνουσκίν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», άφθονο γυμνό, έναν «Αμλετ» σοκαριστικά αποδομημένο, τον ιδιόρρυθμο Αρη Ρέτσο επιτέλους στο Φεστιβάλ, μουσική από τον ξεσηκωμένο αραβικό κόσμο και τη διαμάχη ανάμεσα στον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και τον μουσικό Μπερτράν Καντά (που φυλακίστηκε επειδή εξαιτίας του πέθανε η κόρη του γνωστού γάλλου ηθοποιού) πρώτα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν κι ύστερα, ίσως, και στο δικό μας. Ας τα δούμε ένα-ένα.

    Στο σαλόνι με τη Μαρκησία ντε Σαντ

    • Από τον Ορέστη Τάτση στο Θέατρο Σφενδόνη
    Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό έργο μάς υπενθυμίζει ο νεαρός σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης (Θέατρο Σφενδόνη). Τη «Μαρκησία ντε Σαντ» του Γιούκιο Μισίμα. Γραμμένο το 1965, αριθμεί πολλά ανεβάσματα σε Ιαπωνία, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Στοκχόλμη (σε σκηνοθεσία Ινγκμαρ Μπέργκμαν).
    Ελένη Καλαρά, Μαρία Τσιμά, σύζυγος και πεθερά του Σαντ Πριν από δύο χρόνια παρουσιάστηκε στο Donmar του Λονδίνου, σε σκηνοθεσία Μάικλ Γκράντιτζ, με την Τζούντι Ντενς στο ρόλο της Μαρκησίας. Στην Ελλάδα ανέβηκε το 1998 από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου.
    Το έργο πρότεινε στον Τάτση η ηθοποιός Ελένη Καλαρά, η Μαρκησία της παράστασής του. Τον γοήτευσε αμέσως. Αρχικά επειδή «μου άρεσε ο κόσμος των γυναικών και όλη η σκέψη που αναπτύσσει ο Μισίμα». Στη συνέχεια γιατί το έργο «επιχειρεί μια ταυτόχρονη κριτική στην εποχή του διαφωτισμού, αλλά και στη Δύση της εποχής του Μίσιμα».

    "Αναλόγιο" στο Εθνικό, μέρος πρώτο

    • Πολενάκης Λέανδρος
    •  Η ΑΥΓΗ: 22/05/2011
    Για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώθηκε από το Εθνικό Θέατρο κάτω από καλλιτεχνική επιμέλεια της Σίσσυς Παπαθανασίου το "Αναλόγιο", με αναγνώσεις νέων έργων Ελλήνων, και όχι μόνο, θεατρικών συγγραφέων. Είναι ένας χρήσιμος θεσμός που βοηθά τους ειδικούς και το κοινό να προσεγγίσει τις καινούργιες θεατρικές τάσεις ή να έρθει σε επαφή "από πρώτο χέρι" με τα έργα των δημιουργών, όπως είναι ακόμη με τον πυρετό τους, πριν ψηθούν στον "φούρνο" της σκηνής. Κάτι σαν επίσκεψη σε εργαστήριο ζωγράφου, γλύπτη, κυρίως αγγειοπλάστη, όπου η χειρωνακτική δουλειά δεν σταματά ποτέ, και δεν μπορείς να καταλάβεις το τελειωμένο έργο, αν δεν μυρίσεις τα φρέσκα χρώματα κι αν δεν αγγίξεις τον νωπό πηλό με το χέρι.

    Το παρόν σημείωμα θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα κείμενα του φετινού Αναλόγιου, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ υφολογικό, ιδεολογικό κ.ά. φάσμα. Ορισμένα από αυτά ολοκληρωμένα, "τελειωμένα", δεν περιμένουν παρά μόνο την παράσταση για να ξυπνήσει το εντός τους έργο??? αλλά εν πορεία, σε αναζήτηση της οριστικής, ιδανικής ή "τέλειας" μορφής τους.

    Καταπονημένο το Ηρώδειο από τη συνεχή χρήση


    Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, παρότι αναγνωρίζει ότι το Ηρώδειο είναι πολύ καταπονημένο από τη συνεχή χρήση, εντούτοις ενέκρινε όλες τις προτάσειςπου έγιναν απο το Φεστιβάλ Αθηνών αλλά και 18 ακόμη εκδηλώσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι στον χώρο εκτός προγράμματος Φεστιβάλ.
    Όμως το ΚΑΣ ενέκρινε όλες τις προτάσεις από το Φεστιβάλ Αθηνών - αλλά ακόμη 18 εκδηλώσεις για το καλοκαίρι
    Σύμφωνα με πρόταση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, πάντως, επιτροπή επιστημόνων θα μελετήσει τις αντοχές του μνημείουκαι θα καταθέσει τις απόψεις της για το αν και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προστασία του. Η παράδοση όμως του πορίσματος θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή θα βαίνουν προς ολοκλήρωση οι φετινές εκδηλώσεις. Από τις εκδηλώσεις που θα γίνουν τον Ιούνιο ξεχωρίζουν οι όπερες «Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γκρέιαμ Βικ (1, 3 και 5 Ιουνίου, το αφιέρωμα στον Λιστ με σολίστ τον Κυπριανό Κατσαρή υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ (12 Ιουνίου), η συναυλία στη μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη με την Ορχήστρα των Χρωμάτων (24 Ιουνίου). Η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου, υπό τη διεύθυνση του Σεμιόν Μπίτσκοφθα, είναι αφιερωμένη στον Γκουστάβ Μάλερ με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του.