Tuesday, August 26, 2008

«Καμάρι» ή «δαιμόνιο», ο Σινγκ έρχεται


Η προσεχής θεατρική σεζόν αναδεικνύεται σε χρονιά Τζον Μίλινγκτον Σινγκ. Ο Στάθης Λιβαθινός στη, μετά το Εθνικό Θέατρο, συνέχεια της Πειραματικής Σκηνής επέλεξε τον Ιρλανδό δραματουργό, ποιητή, λαογράφο και «πατέρα», για πολλούς, του Μπέκετ. Θα σκηνοθετήσει το έργο του «Playboy of the western world». Το ίδιο έργο θα είναι και το επίκεντρο μεγάλου αφιερώματος στον Σινγκ, που οργανώνει η Αννα Κοκκίνου στο «Σφενδόνη».
Ο Τζον Μίλινγκτον Σινγκ, που με το έργο του «Playboy of the western world» προκάλεσε το «ευγενές» εθνικιστικό ιρλανδέζικο συναίσθημα
«Χτύπησε» φλέβα θεατρικού χρυσού η Αννα Βαγενά, που φιλοξενεί από τον Οκτώβριο στο «Μεταξουργείο» τον «άστεγο» Λιβαθινό και την ομάδα της Πειραματικής Σκηνής. Το κοινό της ομάδας του Λιβαθινού ανανεώνει επομένως το θεατρικό ραντεβού του το φθινόπωρο στην ίδια γειτονιά, αφού από το «Από Μηχανής θέατρο», όπου στεγαζόταν τα τελευταία χρόνια η Πειραματική Σκηνή, μεταφέρεται στην κυριολεξία απέναντι, επί της οδού Ακαδήμου, στο «Μεταξουργείο».
Σίγουρα αποτελεί είδηση το ότι η νέα αρχή δεν θα γίνει με έναν Ρώσο δραματουργό, «ειδικότητα» του Λιβαθινού, αλλά με το «Playboy of the western world» του Τζον Μίλινγκτον Σινγκ (1871-1909). Με τίτλο «Ενας ήρωας - Το καμάρι της Δύσης» θα ανεβεί στη μετάφραση της Ζένιας Κριτσέφσκαγια, έχοντας πρωταγωνιστές τους Νίκο Καρδώνη, Δημήτρη Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Αρη Τρουπάκη, Μαρία Σαββίδου, Στέλιο Ιακωβίδη και Μαρία Κίτσου.
Το έργο, κωμωδία που επικεντρώνεται σε μια πατροκτονία και στα ήθη των αγροτικών μικροκοινωνιών, γράφτηκε έναν αιώνα πριν, το 1907, αν και «θα μπορούσε να έχει βγει από το εργαστήριο οποιουδήποτε από τους μεγάλους κωμωδιογράφους των δύο τελευταίων αιώνων», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Αρης Τρουπάκης, Στάθης Λιθαθινός, Δημήτρης Ημελλος, Μαρία Σαββίδου και Στέλιος Ιακωβίδης ξανά μαζί για τον Σινγκ
Στο χωριό της περιφέρειας Μεγιό, στην άκρη του δυτικού κόσμου, στις απότομες όχθες της καθολικής Ιρλανδίας, τίποτα δεν αλλάζει και όλοι ζουν στον δικό τους ρυθμό αποκομμένοι από τον πολιτισμό και την κοινωνία. Ωσπου ξαφνικά, στο ταβερνείο του Μάικ και της κόρης του, εμφανίζεται νεαρός ξένος, που γρήγορα γίνεται ήρωας του χωριού και ίνδαλμα των γυναικών. Οι τελευταίες θα του χαρίσουν την προσοχή, την περιποίηση ακόμη και τον έρωτα. Τα αποτελέσματα, μέσα από μια φρενήρη εναλλαγή ανατροπών, αποτρόπαια.
Ο Σινγκ έζησε μόλις 38 έτη και έγραψε το «Playboy of the western world» δύο χρόνια πριν πεθάνει. Την ίδια χρονιά ανέβηκε στο Abbey Theatre προκαλώντας ακόμη και έκτροπα εξαιτίας του σαρκασμού του για τους Ιρλανδούς. Στη «The Freeman's Journal» το έργο χαρακτηριζόταν «λίβελος κατά του Ιρλανδού χωρικού και της κοριτσίστικης φύσης». Για να αποφευχθούν τα επεισόδια στη δεύτερη παράσταση ο Ιρλανδός ποιητής Γέιτς κάλεσε την αστυνομία. Το ιστορικό Abbey Theatre του Δουβλίνου ιδρύθηκε από τον Σινγκ, τον Γέιτς και την Ιρλανδέζα δραματουργό και λαογράφο lady Γκρέγκορι.
Ο Σινγκ, αφού σπούδασε στο Τρίνιτι Κόλετζ του Δουβλίνου, γνωρίζει στο Παρίσι τον μελλοντικό νομπελίστα Γέιτς. Με την προτροπή του, επιστρέφει στη γενέτειρά του και ζει ανάμεσα στους Ιρλανδούς αγρότες. Η φιλία και συνεργασία των δύο σπουδαίων Ιρλανδών θεωρείται ότι άλλαξε τη ροή του ιρλανδικού θεάτρου αλλά και της ιρλανδικής λογοτεχνίας.
Το «Playboy» με τίτλο «Δαιμόνιο του Δυτικού Κόσμου» (στη μετάφραση της Τζούλιας Τσιακίρη) θα είναι το κομβικό έργο και στο αφιέρωμα της Αννας Κοκκίνου. Συγχρόνως θα παρουσιαστούν τα μονόπρακτα του Σινγκ «Στον ίσκιο του Λαγκαδιού» και «Καβαλάρηδες προς τη θάλασσα» (μετάφραση της Ανθής Λεούση).

No comments: