Saturday, November 7, 2015

Με δωρεάν κούρεμα επαναλειτουργεί η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού

Με δωρεάν κούρεμα επαναλειτουργεί η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
Με δωρεάν κούρεμα στους θεατές από επαγγελματίες κομμωτές του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της Πειραματικής Σκηνής που επαναλειτουργεί μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια στην ανακαινισμένη αίθουσα «Κατίνα Παξινού».
Στο τιμόνι της Πειραματικής Σκηνής βρίσκονται δύο ταλαντούχοι δημιουργοί της νέας γενιάς, ο 37χρονος Ανέστης Αζάς και ο 34χρονος Πρόδρομος Τσινικόρης, οι οποίοι ανέλαβαν εδώ και λίγο καιρό την καλλιτεχνική της διεύθυνση και επιμελούνται ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις, δράσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και αναγνώσεις.

Friday, November 6, 2015

Ελλείψεις στη Σχολή του Εθνικού διαπίστωσε ο Αρ.Μπαλτάς!!!!!!!

«Παρεμβάσεις ή εξεύρεση άλλου χώρου»

Ελλείψεις στη Σχολή του Εθνικού διαπίστωσε ο Αρ.Μπαλτάς
Ο Αριστείδης Μπαλτάς 
Τις προοπτικές μετεγκατάστασης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό.
Ο κ. Μπαλτάς επισκέφτηκε το μεσημέρι το κτίριο της Δραματικής Σχολής της πρώτης κρατικής σκηνής, στην Πειραιώς, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ενημερωθεί από τους καθηγητές για τις συνθήκες λειτουργίας της Σχολής καθώς και να πραγματοποιήσει μία χαλαρή κουβέντα με τους νεαρούς φοιτητές για τα μαθήματα και τις απαιτήσεις της υποκριτικής τέχνης.

Το αίνιγμα της ύπαρξης



 
 Έλενα Ανδρεάδη & Ελεονώρα Ηλία / A priori dance co. 
 
Σε συνέχεια των παραστάσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα, η ομάδα χορού A priori, με βασικό πυρήνα την Έλενα Ανδρεάδη και την Ελεονώρα Ηλία, ταξιδεύει στην Αθήνα το Νοέμβριο και παρουσιάζει σε επανάληψη για δύο μόνο φορές στο Βυρσοδεψείο, την πρώτη της παραγωγή με τίτλο Το αίνιγμα της ύπαρξης. 

Δύο χορογράφοι, η Έλενα Ανδρεάδη και η Ελεονώρα Ηλία, προερχόμενες από δύο διαφορετικές γενιές, αλλά δραστηριοποιούμενες και οι δύο στο πεδίο του σύγχρονου χορού, επιχειρούν από κοινού μια χορογραφική συνάντηση μέσα από ένα δίπτυχο έργο, διερευνώντας το αίνιγμα της ύπαρξης.

Η Έλενα Ανδρεάδη, εμπνεόμενη από το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας» και η Ελεονώρα Ηλία από το κλασσικό θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ, «Ο γλάρος», συνυφαίνουν επί σκηνής το υλικό τους, τις αναφορές τους, τη χορογραφική τους γλώσσα φτιάχνοντας μια παράσταση για το ταξίδι του ανθρώπου μέσα στη ζωή, για την εναλλαγή από το φως στο σκοτάδι, για την ευτυχία που διαδέχεται τη δυστυχία.

Ένας ανοιχτός και δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στους δύο συγγραφείς και το έργο τους, στις δύο χορογράφους και τις γενιές τους, ανάμεσα σε προαιώνια ανθρώπινα ερωτήματα και διλήμματα, ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο μόνο φορές στο Βυρσοδψείο (Ορφέως 174, Βοτανικός) το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 21.00. Η σύλληψη και η χορογραφία ανήκουν στην Έλενα Ανδρεάδη και την Ελεονώρα Ηλία, ενώ στη σκηνή μαζί τους θα βρεθούν η Μαρία Βλάχου, η Άννα Παπανικολάου, ο ηθοποιός Βασίλης Γουργούλης και η σοπράνο Αναστασία Ζώη. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Γιάννενα σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ενώ πρόκειται να επαναληφθεί στην Πάτρα σε συνεργασία με το χώρο πολιτισμού Επίκεντρο.

Για την ομάδα χορού A priori:
Με τη διακριτική αμφισημία που σηματοδοτεί αφ’ ενός το αυταπόδεικτο και αφ’ ετέρου το ξεκίνημα, το σημείο εκκίνησης, η ομάδα A priori, σχηματίστηκε μόλις το 2014 έχοντας ως έδρα της την πόλη των Ιωαννίνων. Η ομάδα εκκινεί το ταξίδι της με βασικό πυρήνα της την Έλενα Ανδρεάδη και την Ελεονώρα Ηλία, και με σημείο εστίασης το σύγχρονο χορό και το διάλογό του με τις παραστατικές τέχνες ευρύτερα. Μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει την παράσταση χορού Το αίνιγμα της ύπαρξης και την περφόρμανς «Μια νύχτα στον κόσμο», η οποία είναι βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Jim Jarmusch.

Για την Ελεονώρα Ηλία:
Η Ελεονώρα Ηλία γεννήθηκε το 1983 στα Ιωάννινα. Aπόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού "Δ. Γρηγοριαδου" και της Νομικής Σχολής. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή για το Φεστιβάλ Αθηνών (Carmen, 2007), με τη Deutsche Tanzcompanie Neustrelitz στο Μεκλενβούργο της Γερμανίας (Jahreszeitung, 2009), με την ομάδα Les Gentils Pois(s)ons στην Αμβέρσα του Βελγίου (Μenlightened, 2011-12), με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Ημερολόγιο ενός τρελού, 2015) καθώς και με ανεξάρτητους χορογράφους (Μaya M. Carrol, Marrion Buchmann, Anne Dolores Marcelis) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονου και κλασικού χορού στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες και σεμινάρια με τους: Αγγελική Στελλάτου, Jeremy Nelson, Retina Dance co., RootlessRoot κ.α. Ως δασκάλα χορού συνεργάζεται με τη σχολή χορού του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών τα τελευταία 3 χρόνια.