Saturday, November 26, 2016

Λόπε δε Βέγα: «πρότυπο της ισπανικής διάνοιας» για τους συγχρόνους του

Ο Λόπε δε Βέγα [Félix Lope de Vega y Carpio, 25 Νοεμβρίου 1562 – 27 Αυγούστου 1635] ήταν Ισπανός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής. Ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ισπανικού Χρυσού Αιώνα της μπαρόκ λογοτεχνίας. Η φήμη του στον κόσμο της ισπανικής λογοτεχνίας έπεται μόνο αυτή του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ενώ ο τεράστιος όγκος της λογοτεχνικής παραγωγής του είναι ασύγκριτος, καθιστώντας τον έναν από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς στην ιστορία της λογοτεχνίας. Υπήρξε το «πρότυπο της ισπανικής διάνοιας» για τους συγχρόνους του, ενώ ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες – οι σχέσεις του οποίου με τον Λόπε δε Βέγα ήταν άλλοτε φιλικές και άλλοτε εχθρικές – τον αποκαλούσε «Ο Φοίνιξ της Ευφυΐας» και «Τέρας της Φύσεως (Fenix de los ingenios και Monstruo de la Naturaleza).

Ζεράρ Φιλίπ, ο ωραίος Γάλλος ηθοποιός…

Ο Ζεράρ Φιλίπ [Gérard Philipe, πραγματικό όνομα: Gérard Philip,  4 Δεκεμβρίου 1922 – 25 Νοεμβρίου 1959] ήταν Γάλλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις Κάννες και ήταν γιος του δικηγόρου Marcel Philip. Ο πατέρας του νεαρού ηθοποιού θα καταδικαστεί μετά τον πόλεμο ως συνεργάτης των Γερμανών και θα δραπετεύσει στην Ισπανία, αλλά ο Ζεράρ θα διαγράψει αντίθετη πορεία, με φιλίες και δράση στους κόλπους της Γαλλικής αντίστασης. Ως έφηβος πήρε μαθήματα υποκριτικής, ωσότου βρεθεί στο Παρίσι το 1943, για να σπουδάσει τη θεατρική τέχνη στη Δραματική Σχολή του Ωδείου των Παρισίων.

Γιούκιο Μισίμα: τελετουργική αυτοκτονία σε απευθείας μετάδοση!!!

Ο Γιούκιο Μισίμα, συγγραφικό ψευδώνυμο του Κιμιτάκε Χιράοκα, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς παγκοσμίως, γεννήθηκε στο Τόκιο [14 Ιανουαρίου 1925 – 25 Νοεμβρίου1970]. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και μεγάλωσε με αυστηρή πειθαρχία, φοιτώντας στο σχολείο Γκακουσιούιν (Κολέγιο των Πατρικίων), όπου ανακάλυψε την ευρωπαϊκή και κλασική ιαπωνική λογοτεχνία. Ιάπωνας μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου, με τρεις υποψηφιότητες για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και διάσημος για τον τρόπο θανάτου του με δημόσια τελετουργική αυτοκτονία.

Η Αφήγηση της Αντιγόνης, σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Νέτα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η Αντιγόνη Νέτα σκηνοθετεί και παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση Η Αφήγηση της Αντιγόνης.
«…Η σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Μια μετακίνηση. 
Μια προσφυγιά. Συνέβη τότε. Συμβαίνει τώρα. 
Θα ξανασυμβεί αύριο…»

Σαίξπηρ για 2 – Νέα Υόρκη – Αθήνα: δύο έργα του Σαίξπηρ στο Θέατρο Άλφα Ιδέα

Δύο ομάδες, δύο χώρες, δύο έργα του Σαίξπηρ για δύο άτομα. Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, μια συνάντηση για ένα θέατρο ανθρώπινο, χειροποίητο, συγκινησιακό.
Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου το θέατρο Άλφα.Ιδέα εγκαινιάζει την πρώτη του διεθνή συνεργασία παρουσιάζοντας σε ένα διπλό project τις παραστάσεις«Αντώνιος και Κλεοπάτρα» της Colleen Sullivan από την Νέα Υόρκη και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» της ομάδας Ιδέα από την Αθήνα.

Μάουζερ, του Heiner Müller στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών θα παρουσιαστεί από τις 5 Δεκεμβρίου 2016 το έργο του Χάινερ Μίλλερ, Μάουζερ, σε σκηνοθεσία Κλήμη Εμπέογλου.
“Ο άνθρωπος είναι κάτι που με σφαίρες διαπερνάμε.
Ώσπου ο άνθρωπος ν’ αποσυρθεί από του ανθρώπου τα ερείπια”.
Το έργο αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Κόκκινων και Λευκών στη νεοϊδρυθείσα Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1920.

Ευγένιος Ιονέσκο: Έτσι, έμειναν άδειες οι καρέκλες του...

The following two tabs change content below.
Ο Ευγένιος Ιονέσκο [Eugène Ionesco] γεννήθηκε στη Σλάτινα [Slatina] της Ρουμανίας στις 26 Νοεμβρίου 1912. Πέθανε στις 28 Μαρτίου 1994. Από τη Ρουμανία ήρθε μικρό παιδί με τους γονείς του στη Γαλλία, ξαναγύρισε έφηβος (13 ετών) στην πατρίδα του. Το 1929 αρχίζει να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Το 1930 γράφει τα πρώτα άρθρα του στο περιοδικό Zodiac. To 1936 νυμφεύεται τη φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Rodica Burileano, με την οποία και θα αποκτήσει μία κόρη, την Marie-France που γεννήθηκε το 1944. Το 1937 αρχίζει να διδάσκει ως καθηγητής σε Λύκειο του Βουκουρεστίου. Παίρνει μια υποτροφία από τη ρουμανική κυβέρνηση και φεύγει για τη Γαλλία, με σκοπό να γράψει μια εργασία – που δεν την τελείωσε ποτέ – για την αμαρτία και το θάνατο στη σύγχρονη γαλλική ποίηση.

Sunday, November 20, 2016

Άννα Συνοδινού: «Πολιτισμός είναι να μην υπάρχουν ζητιάνοι»!!!

Η Άννα Συνοδινού (21 Νοεμβρίου 1927 – 7 Ιανουαρίου 2016) διακρίθηκε κυρίως σε ρόλους του αρχαίου δράματος, αλλα και του νεώτερου ρεπερτορίου. Εκτός από το θέατρο, εμφανίσθηκε σε ξένες και ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σε θεατρικές παραγωγές για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Χάινριχ φον Κλάιστ: ένας από τους μεγάλους Γερμανούς δραματουργούς του 19ου αιώνα

Ο Γερμανός ρομαντικός ποιητής Χάινριχ φον Κλάιστ [Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist,  18 Οκτωβρίου 1777 – 21 Νοεμβρίου 1811] ήταν ένας από τους μεγάλους Γερμανούς δραματουργούς του 19ου αιώνα. Οι γονείς του πέθαναν όταν ο Κλάιστ ήταν ακόμη μικρός και μια θεία του ανέλαβε την ανατροφή του. Το 1788 ο Κλάιστ στάλθηκε σε οικοτροφείο και σε ηλικία 14 ετών κατατάχτηκε στη Φρουρά του Πότσνταμ. Έμεινε στο στρατό μέχρι το 1799. Το 1801 ο Κλάιστ πήγε στο νησί Ντελοζέα στην ελβετική λίμνη Τουν. Εκεί γνώρισε μια σύντομη περίοδο ευτυχίας, αρκετή για να ολοκληρώσει το πρώτο του θεατρικό έργο, «Οικογένεια Γκόνορετς», που στη συνέχεια το έβαλε να διαδραματίζεται στη Γερμανία και του έδωσε τον τίτλο «Οικογένεια Στρόφενσταϊν» (1803).

Ιάκωβος Ψαρράς: από τις πιο σεμνές παρουσίες του θεάτρου!

Ο ηθοποιός Ιάκωβος Ψαρράς (Νάξος, 1936 – Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2006) ήταν από τις πιο σεμνές παρουσίες του θεάτρου. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με το οποίο συνδέθηκε στενά αφού συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τους περισσότερους σκηνοθέτες και έπαιξε πολλούς ρόλους. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 1957, σε ηλικία 20 ετών. Από τότε και για 50 συναπτά χρόνια, υπηρέτησε το Εθνικό Θέατρο. Παντρεύτηκε τις ηθοποιούς Μαρούλα Ρώτα (με την οποία απέκτησε μια κόρη) και Λιάνα Λαζαρίδου (με την οποία απέκτησε άλλη μια κόρη). Ο Ψαρράς πέθανε το Νοέμβριο του 2006 έπειτα από εγχείριση ανοικτής καρδιάς, στην οποία υπεβλήθη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.