Friday, March 27, 2015

Το πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης για μετά το Πάσχα

Το πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης για μετά το Πάσχα

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν ανακοινώνει το πρόγραμμα της 3ης Περιόδου, από την Τρίτη 14 Απριλίου ως την Κυριακή 10 Ιουνίου, με τίτλο «Κλασικές ιστορίες / σκοτεινοί κύκλοι», περιλαμβάνοντας δύο σπουδαία έργα

Συνεχίζοντας τη δυναμική του πορεία υπό της διεύθυνση της Μαριάννας Κάλμπαρη, το Θέατρο Τέχνης «ανοίγει» με νέες παραστάσεις τον τρίτο του κύκλο.

Προγραμματισμένη πρεμιέρα για τους Αδερφούς Καραμάζοφ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη την Τρίτη 14 Απριλίου στο Υπόγειο και για το «Το τρελό αίμα» του Παντελή Πρεβελάκη σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου την Πέμπτη 23 Απριλίου στη Σκηνή της Φρυνίχου.

Thursday, March 26, 2015

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Ο Performer στον 21ο αιώνα»

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνει Διεπιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Ο Performer στον 21ο αιώνα» (The Performer in the 21st Century), την 30η Μαρτίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) από τις 10:00 έως τις 18:00.
Κεντρικός άξονας της Ημερίδας είναι η παρουσίαση των δομικών συσχετισμών ανάμεσα στην περφόρμανς, τις εικαστικές τέχνες, τις νέες τεχνολογίες, την επιστήμη, τη βιο-τέχνη (bio-art) και τη χορογραφική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι μετασχηματισμοί καθώς και οι μετατοπίσεις του ρόλου του performer στον 21ο αιώνα.
Εστιάζοντας στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και έρευνα, η Ημερίδα θα παρουσιάσει το έργο έξι ελληνικών ομάδων καθώς και καλλιτεχνών και θεωρητικών που πειραματίζονται με νέες χρήσεις των ψηφιακών μέσων στη σκηνογραφία και στα εικαστικά, με νέους τρόπους συνεργασίας και αναπαράστασης, με νέες δραματουργικές στρατηγικές και τρόπους δημιουργίας χρονικών και χωρικών συσχετισμών σε σχέση με την performance art.
Σκοπός της Ημερίδας είναι η επαναπροσέγγιση του σώματος και του performer ως κεντρικού σημείου της σκηνικής αλλά και της εικαστικής δημιουργίας καθώς και η σύμπραξη των παραστατικών και εικαστικών τεχνών στη σκηνή, στον εκθεσιακό αλλά και στο δημόσιο χώρο.
Η Ημερίδα έχει ως στόχο να προάγει τον γόνιμο καλλιτεχνικό και διεπιστημονικό κριτικό διάλογο και να ενισχύσει τη διεύρυνση των οριζόντων και των δεσμών της παγκόσμιας κοινότητας των παραστατικών και εικαστικών τεχνών. Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει ομιλίες καταξιωμένων ελλήνων και ξένων θεωρητικών με τη διευρυμένη συμμετοχή καλλιτεχνών, εικαστικών και περφόρμερς, των οποίων το έργο έχει διατομεακές συνεπαγωγές και συνάφεια ως προς το θέμα της Ημερίδας, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Αναλυτικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες και το πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να βρείτε στο αρχείο που ακολουθεί.
Η διοργάνωση της Ημερίδας «O Performer στον 21ο αιώνα» (The Performer in the 21st Century), εντάσσεται στην πράξη «Από την πράξη στην Θεωρία των Παραστατικών Τεχνών» και συγκεκριμένα στην οργάνωση διεθνών δράσεων για τις Παραστατικές Τέχνες με τίτλο Staging Invisibility, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007–2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πού & Πότε:
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, 17778, Ταύρος
30 Μαρτίου 2015, 10.00-18.00
 
Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες & κρατήσεις θέσεων:
Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου
T: +30 210 3303149

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ – 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015


Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου
27 Μαρτίου 2015
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά από μια χώρα-μέλος του μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε. σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο, Brett Bailey κ.ά.
Φέτος το μήνυμα έγραψε ο Πολωνός σκηνοθέτης Krzysztof Warlikowski.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου.