Thursday, August 28, 2008

Ο «Ταρτούφος» ξαναχτυπά

Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί, ο Θύμιος Καρακατσάνης και ο Κώστας Βουτσάς συναντώνται για πρώτη φορά στη σκηνή με τη διαχρονική κωμωδία του Μολιέρου «Ταρτούφος» που θα παιχτεί σε διάφορα φεστιβάλ. Επόμενοι σταθμοί: 8 Σεπτέμβρη: Χαϊδάρι, 11 Σεπτέμβρη: Νέα Σμύρνη, 12 Σεπτέμβρη: Βριλήσσια, 18 Σεπτέμβρη: Χαλάνδρι και 22 Σεπτέμβρη: Αιγάλεω.

Μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, σκηνικά - κοστούμια Ρένας Γεωργιάδου. Ο Θύμιος Καρακατσάνης στο ρόλο του Ταρτούφου (αδίστακτου απατεώνα) και ο Κώστας Βουτσάς στο ρόλο του Οργκόν (ηλιθίου, ευκολόπιστου). Μαζί τους οι: Τάκης Παπαματθαίου, Ελευθερία Ρήγου, Βασίλης Κούκουρας, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Φιλίτσα Καλογεράκου, Περικλής Αλμπάνης, Γιώργος Μπασιάκος, Κώστας Ευριπιώτης.
«Να μια κωμωδία» - έγραψε ο Μολιέρος - «για την οποία έγινε πολύς θόρυβος, καταδιώχτηκε για πολύ καιρό και οι άνθρωποι που αναπαρέστησε μας απέδειξαν πως είναι οι πιο ισχυροί στη Γαλλία, απ' όλους όσους είχα μέχρι τώρα αναπαραστήσει. Οι μαρκήσιοι, οι φιλάρεσκες και οι γιατροί, ανέχτηκαν ήπια την αναπαράστασή τους και υποκρίθηκαν πως διασκεδάζουν κι εκείνοι, μαζί με όλον τον κόσμο, με τις προσωπογραφίες που φτιάχτηκαν για αυτούς, μα οι υποκριτές δεν καταλαβαίνουν από αστεϊσμούς. Στην αρχή εξεπλάγησαν, θεώρησαν παράξενο που είχα το θάρρος να ανεβάσω στη σκηνή τους μορφασμούς τους και πως επιθύμησα να περιγράψω ένα επάγγελμα στο οποίο εμπλέκονται τόσοι έντιμοι άνθρωποι. Είναι ένα έγκλημα που δε θα μπορούσαν να μου συγχωρήσουν. Οπλίστηκαν όλοι ενάντια στην κωμωδία μου, με μια τρομακτική οργή».

No comments: