Saturday, December 15, 2007

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μετά τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τίτλο όψεις αρχαίου δράματος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2007 και συγκέντρωσε στις σκηνές του ΚΘΒΕ οκτώ σύγχρονες φωνές και όψεις του αρχαίου δράματος, συνεχίζει την προσπάθειά του για μια ουσιαστική δημιουργική συνεργασία μεταξύ των θεάτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το αρχαίο δράμα με την παγκόσμια εμβέλειά του και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του προσφέρει ένα ευρύ πεδίο έρευνας, δημιουργικής έκφρασης και γόνιμου διαλόγου πάνω σε ζητήματα πολιτικά, κοινωνικά και υπαρξιακά για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που δοκιμάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και δοκιμάζονται ακόμη. Με την πεποίθηση αυτή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει μια 2η Συνάντηση Θέατρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2007.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν καλλιτεχνικοί διευθυντές και εκπρόσωποι των παρακάτω θεάτρων:

Εθνικό Θέατρο Τιράνων της Αλβανίας
Εθνικό Θέατρο Φιλιππούπολης, Βουλγαρία
Εθνικό Θέατρο “Ivan Vazof” της Σόφιας, Βουλγαρία
Εθνικό Θέατρο των Σκοπίων, FYROM
Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Εθνικό Θέατρο Μαυροβουνίου στην Podgorica (Ποντγκόριτσα)
Βασιλικό Θέατρο “Zetski dom” στην Cetinje (Κετίγνη), Μαυροβούνιο
Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου, Ρουμανία
Εθνικό Θέατρο της Κραϊόβα “Marin Sorescu”, Ρουμανία
Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, Σερβία
Γενική Διεύθυνση Εθνικών Θεάτρων Τουρκίας

Στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης Θεάτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Κρατικό Θέατρο, επιθυμώντας να φέρει κοντά καλλιτέχνες και θεωρητικούς του θέατρου και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν βαθύτερο και ευρύτερο προβληματισμό, διοργανώνει την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών τις ακόλουθες εκδηλώσεις.

Ημερίδα αφιερωμένη στο αρχαίο δράμα με τίτλο Το αρχαίο δράμα σήμερα: προσεγγίσεις και προοπτικές στις 10:00 π.μ., με εισηγητές τους κ.κ. Δημήτρη Μαρωνίτη, Σωτήρη Χατζάκη, Στάθη Λιβαθινό, Δήμητρα Μήττα, ενώ στις 21:30 μ.μ., θα ακολουθήσει η παράσταση Φωνές των Βαλκανίων, όπου θα παρουσιαστούν σύντομα αποσπάσματα παραστάσεων αρχαίου δράματος από τους θιάσους που συμμετέχουν στη συνάντηση, πλαισιωμένα από χορικά παραστάσεων του Κ.Θ.Β.Ε. με ζωντανή μουσική.

Η είσοδος και για τις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Wednesday, December 12, 2007

ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών απένειμε τα Βραβεία και τις Τιμητικές Διακρίσεις Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2007, καθώς και τα Βραβεία "Κάρολος Κουν.

Οι Επιτροπές Θεάτρου και Μουσικής απαρτίζονταν και αυτή τη φορά από κριτικούς προερχόμενους από ένα ευρύ φάσμα του καθημερινού και περιοδικού Τύπου. Συγκεκριμένα την Επιτροπή Θεάτρου αποτέλεσαν οι Λέανδρος Πολενάκης (πρόεδρος), Μαρίκα Θωμαδάκη, Σάββας Πατσαλίδης, Ελένη Πετάση και Ευανθία Προύσαλη, ενώ η Επιτροπή Μουσικής συγκροτήθηκε από τους Κυριάκο Λουκάκο (πρόεδρος), Κώστα Χαραλαμπίδη, Γιώργο Μονεμβασίτη, Κωνσταντίνο Καράμπελα - Σγούρδα και Αλέξη Σπανίδη.

Το σύμβολο για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφανιού, το οποίο βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη. Το βασικό σύμβολο των βραβείων Καρόλου Κουν, είναι αντίγραφο του "Ήλιου", το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της "Άλκηστης" του Ευριπίδη, που ήταν και το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΥΝ

Α) Βραβείο σκηνοθεσίας ελληνικού έργου

-Cesaris Grauzinis, Δάφνης και Χλόη.

-Κωστής Καπελώνης, Κόκκινες γυναίκες του Παναγιώτη Μέντη.

-Αντώνης Αντύπας, Επτά Λογικές Απαντήσεις του Λεωνίδα Προυσαλίδη.

-Μάνια Παπαδημητρίου, Μ' ένα καράβι φορτηγό, της Φρόσως Ζαγοραίου.

Β) Βραβείο ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο

Για το βραβείο ερμηνείας ηθοποιού σε νεοελληνικό έργο, προτάθηκαν:

-Μανώλης Μαυροματάκης για την ερμηνεία του στο έργο Δάφνης και Χλόη.

-Σμαράγδα Σμυρναίου για την ερμηνεία της στο έργο Δέκατη έβδομη νύχτα

-Γιάννης Τσορτέκης για την ερμηνεία του στο έργο Επτά λογικές απαντήσεις

Γ) Βραβείο ελληνικού έργου

Για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου νεοελληνικού έργου, προτάθηκαν τα έργα:

-Μαμ, του Σάκη Σερέφα.

-Αϋπνία, του Μισέλ Φάις

- Δέκατη έβδομη νύχτα, του Απόστολου Δοξιάδη.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

Α) Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου απονέμεται στον φωτιστή Λευτέρη Παυλόπουλο. Το συνολικό φωτιστικό του έργο χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα και ομορφιά πρωτόγνωρης αισθητικής, η οποία βρήκε πολλούς μιμητές, σε σημείο σήμερα να μιλούμε για "Σχολή Παυλόπουλου".

Β) Διάκριση σε θεατρολογικό σύγγραμμα. Για το βραβείο θεατρολογικού συγγράμματος, προτάθηκαν τα ακόλουθα βιβλία:

-Δημήτρης Τσατσούλης, Σημεία γραφής, κώδικες σκηνής στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο (εκδ. Νεφέλη, 2007)

-Αντρέας Δημητριάδης, Σαιξπηριστής άρα περιττός: ο ηθοποιός Ν. Λεκατσάς και ο δύσβατος δρόμος της θεατρικής ανανέωσης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα (εκ. Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών 2006)

-Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου, Περί Τραγωδίας και Τρυγωδίας: οκτώ διαδρομές στο τραγικό και το κωμικό θέατρο (εκδ. Παπαζήση 2007)

Γ) Βραβείο σε καλλιτεχνικό οργανισμό της περιφέρειας. Για το βραβείο σε Καλλιτεχνικό Οργανισμό της Περιφέρειας προτάθηκαν οι ακόλουθοι:

-Ο Θεατρικός Οργανισμός Πόλις της Ερμούπολης Σύρου ( Αιμιλία Βάλβη )

-Ο Θεατρικός Οργανισμός Χώρος της Θεσσαλονίκης (Στ. Κακάλας)

-Το Θέατρο Angelus Novus της Θεσσαλονίκης (Δαμιανός Κωνσταντινίδης)

Δ) Βραβείο Νέου Δημιουργού, προτάθηκαν οι ακόλουθοι:

Στεφανία Γουλιώτη, για την ερμηνεία της στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή.

Θωμάς Βελισσάρης για την ερμηνεία του στη "Μεταμόρφωση" του Κάφκα.

Γιάννης Σαρακατσάνης για την ερμηνεία του στο έργο "Εκεί, εκεί, στην Κόλαση"

Λουκία Μιχαλοπούλου για την ερμηνεία της στο μονόπρακτο "Σας αρέσει ο Μπραμς;" της Μάρως Δούκα.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Α) Μεγάλο Βραβείο Μουσικής απονέμεται στον βιολονίστα και αρχιμουσικό Λεωνίδα Καβάκο για την εν γένει έντονη Ελληνική και Παγκόσμια δραστηριότητα του και ιδίως την επί έτη συνεπή και ολοκληρωμένη παρουσίαση κύκλων μουσικής δωματίου.

Β) Διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας προτάθηκαν τα ακόλουθα συγγράμματα:

- Χαρίκλειας Τσοκανή: Η κραυγή της Μέδουσας, εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2006

-Μαρίας Γυπαράκη: Μπενεντέτο Μαρτσέλλο, Εκδόσεις Μίλητος 2007

-Γιάννης Ευσταθιάδης: Το δεύτερο βιβλίο με τις αντιστίξεις, εκδόσεις Λέσχη 2006

Γ) Τιμητική διάκριση σε πολιτισμικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια δεν δίνεται φέτος

Δ) Τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος προτάθηκαν οι ακόλουθοι δίσκοι:

-"Saxophone impressions" με τον Θεόδωρο Κερκέζο, σαξόφωνο, και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης από την εταιρεία ΝΑΧΟS

-Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος "Νεανικά έργα", έκδοση του Ιονίου Πανεπιστημίου

-"Μουσική καταγραφή στην Κρήτη 1953-54" απο την εθνομουσικολογική έρευνα του Σαμυέλ Μπό Μποβύ, έκδοση του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

-Γιώργος Κουρουπός: Μονόγραμμα και Δημήτρης Μητρόπουλος: Μουσική για τον Ιππόλυτο, εκδόσεις της Ορχήστρας των Χρωμάτων

Ε) Τιμητική διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη, προτάθηκαν:

- η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση με τίτλο "τα λαϊκά ποιήματα και τραγούδια στον Γερμανικό Ρομαντισμό" της 23/3/07 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς και για τη συμμετοχή της στη συναυλία της 22/6/07 με την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

-Ο βιολοντσελίστας Άγγελος Λιακάκης για τη συμμετοχή του στη συναυλία της 15/6/07 με την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

-ο πιανίστας Απόστολος Παληός για την ατομική του εμφάνιση στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 29/1/07 και για τη συμμετοχή του στη συναυλία της 15/6/07 με την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

  • ΥΓ. Τα βραβεία πήραν όσων τα ονόματα σημειώνονται με γράμματα μπλε και bold

ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ: ΧΑΡΤΙΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Το έργο «Χάρτινα λουλούδια», του Εγκον Γουλφ, ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Το έργο θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα (19-23/1) στο θέατρο «Χοροροές» (Γκάζι). Παραστάσεις επίσης θα δοθούν σε: Ηράκλειο (έως 14/12), Χανιά (15-30/12, εκτός των γιορταστικών ημερών), Αγιο Νικόλαο (4/1), Σητεία (5/1), Ιεράπετρα (6/1), Ρέθυμνο (15,16/1). Μετάφραση Στέλλας Κραναή, σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνάκη. Σκηνικά - κοστούμια Σπύρου Κωστόπουλου, μουσική Γιάννη Κιαγιαδάκη. Παίζουν: Λίνα Μπαμπάτσια, Δημήτρη Αγορά.

Το έργο είναι αποτέλεσμα μιας στιγμής έξαρσης, παρά ενός γεγονότος. Είπανε πως το έργο πραγματεύεται την καταστροφή της αστικής τάξης από ένα ανερχόμενο προλεταριάτο ή τη σύγκρουση δυο πολιτισμών. Σίγουρα, πάντως, εξαντλείται η υπομονή των φτωχών. Η ανυπομονησία είναι μεγάλη και βαθιά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η απώλεια της ψεύτικης ταυτότητας του ατόμου. Η Εύα έχει το πρόσωπό της σκεπασμένο μ' ένα χάρτινο λουλούδι. Ο Μπακαλιάρος αποδεικνύεται πως είναι ένα άξεστο παιδί. Κι ο ποταμός το σπίτι των ξαναγεννημένων.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ) διοργανώνει διημερίδα με τίτλο «Θέατρο και εκπαίδευση - Εκπαίδευση και θέατρο», στις 15/12, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων και στις 16/12 στο σύλλογο (από 10πμ και τις δύο μέρες). Στόχος της διημερίδας είναι: Να προβάλει τη σχέση του θεάτρου με την εκπαίδευση. Να διερευνήσει τρόπους εφαρμογής του θεάτρου στο εκπαιδευτικό σύστημα. Να προτείνει λύσεις ένταξης του αντικειμένου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Να συζητηθεί η επάρκεια ή μη της θεατρικής παιδείας στις πανεπιστημιακές και δραματικές σχολές, στα εργαστήρια και ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων θεατρικής εκπαίδευσης.