Wednesday, July 9, 2008

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΠΕΡΕΤΑΣ ΤΟΥ ΜΕΡΜΠΙΣ



Ξεκινά το φεστιβάλ στη "Μέκκα της οπερέτας"

Στη δεύτερη πεντηκονταετία του περνά από αύριο το μεγαλύτερο και πλέον φημισμένο φεστιβάλ οπερέτας στον κόσμο, το Φεστιβάλ του Μέρμπις [Mörbisch Festival], στη γραφική αυτή κωμόπολη στις όχθες της Νόιζιντλερζε [Neusiedlersees], της μεγαλύτερης στεπώδους λίμνης της Ευρώπης στην επαρχία Μπούργκενλαντ [Burgenland] μερικές δεκάδες χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Βιέννης στα σύνορα με την Ουγγαρία, που θεωρείται διεθνώς, εδώ και πολλά χρόνια, ως η "Μέκκα της οπερέτας".
Πάνω από 6.000 επισκέπτες με δεκάδες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής από την Αυστρία και τις γειτονικές χώρες, αναμένονται αύριο βράδυ στην πανηγυρική έναρξη του Φεστιβάλ που φέτος φιλοξενεί την οπερέτα "Στο άσπρο αλογάκι" ["In the White Horse Inn"], σε μουσική του Ραλφ Μπενάτσκι [Ralph Benatzky], με μια σειρά γνωστών μελωδιών του που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου και συνοδεύουν την ιστορία αγάπης που πλέκεται στο ομώνυμο ταβερνάκι στη γραφική λίμνη του Σάλτσμπουργκ, Βόλφγκανγκζε.
Παρ΄ όλο που η ιστορία της οπερέτας "Στο άσπρο αλογάκι" - που έχει γυριστεί πολλές φορές και σε κινηματογραφική ταινία με κορυφαία την παραγωγή στη δεκαετία του 1960 με πρωταγωνιστή τον μεγάλο ηθοποιό και τραγουδιστή Πέτερ Αλεξάντερ [Peter Alexander] - διαδραματίζεται στη λίμνη Βόλφγκανγκζε, ο Μπενάτσκι την είχε πρωτοανεβάσει στο "Μεγάλο Σάουσπιλχαους" του Βερολίνου στις 8 Νοεμβρίου του 1930, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές και αναγνώριση από το κοινό.
Και όπως επιβεβαιώνουν όλες οι κριτικές δια μέσω των δεκαετιών από τότε, αυτή η οπερέτα και η μουσική της συνδυάζουν πρωτότυπα την καθημερινότητα της ζωής στις Αλπεις και στις λίμνες τους, το βιεννέζικο συναισθηματισμό και τη βερολινέζικη φαρσοκωμωδία.
Τη σκηνοθεσία της φετινής παράσταση στο Μέρμπις έχει κάνει ο γνωστός στο γερμανόφωνο χώρο Καρλ Αμπζενγκερ [Karl Absenger], με μουσική διεύθυνση του παραδοσιακού πλέον στο Φεστιβάλ, μαέστρου Ρούντολφ Μπιμπλ, τα σκηνικά είναι του επίσης "μόνιμου" εκεί, Ρολφ Λάνγκενφας, και η χορογραφία του Τζιόρτζιο Μάντια. Πρωταγωνιστούν ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ελαφράς και "ποπ" μουσικής στην Αυστρία Ράινχαρντ Φέντριχ [Rainhard Fendrich], η Τσαμπίνε Κάπφινγκερ [Zabine Kapfinger] και ο "θρυλικός" πλέον διευθυντής του Φεστιβάλ ο Χάραλντ Σέραφιν [Harald Serafin].
http://presse.seefestspiele-moerbisch.com/intendant/serafin_finger.jpg
Ο Χάραλντ Σέραφιν
Το πρωτότυπο υπαίθριο Φεστιβάλ του Μέρμπις, "το φεστιβάλ της λίμνης", συγκεντρώνει, με μια παραγωγή οπερέτας από τα έργα των γνωστότερων μουσουργών, στις έξι εβδομάδες διάρκειάς του- με τέσσερις παραστάσεις την εβδομάδα - πάνω από 200 χιλιάδες επισκέπτες, με τα εισιτήρια να έχουν προπωληθεί φέτος σχεδόν στο σύνολό τους εδώ και καιρό.
Δεν είναι καθόλου υπερβολή το ότι το Μέρμπις θεωρείται εδώ και χρόνια η "Μέκκα της οπερέτας", αφού αυτό το ελαφρύ λυρικό θέατρο με τις βιεννέζικες ρίζες, γνωρίζει εδώ μια πραγματική αναγέννηση και τις μεγαλύτερες ανά τον κόσμο δόξες του, προσελκύοντας τους λάτρεις του όχι μόνον από την Αυστρία αλλά και από τις γειτονικές της χώρες.
Με τα 3.600 τετραγωνικά της μέτρα η σκηνή του Φεστιβάλ του Μέρμπις δεν είναι μόνον η μεγαλύτερη σκηνή οπερέτας στον κόσμο, αλλά ξεχωρίζει συγχρόνως με την πρωτοτυπία της, μια και επιπλέει πάνω στα νερά της λίμνης Νόιζιντλερζε. Η ίδια η λίμνη αποτελεί μέρος του σκηνικού των παραστάσεων ενώ πάνω σ΄αυτή διαδραματίζονται συνήθως αρκετές πράξεις του έργου, ώστε να μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως πολλές οπερέτες έχουν γραφεί ειδικά για παράσταση πάνω στη λίμνη.
Ο τεράστιος αμφιθεατρικός χώρος των θεατών εκσυγχρονίσθηκε τελείως πριν μερικά χρόνια προσφέροντας μεγάλη άνεση στις 6.200 θέσεις του, που γεμίζουν κάθε βράδυ μέχρι και την τελευταία.

No comments: