Saturday, July 12, 2008

Hofesh Shechter Company...



Οι Βρετανοί έμειναν εκστατικοί πριν από μερικούς μήνες με τη δουλειά του 33χρονου χορογράφου, ισραηλινής καταγωγής, Χόφες Σέκτερ. Ο «Observer» υποδέχτηκε τη χορογραφία του «In your Rooms», που θα δούμε την Παρασκευή 18 Ιουλίου , με τη φράση: «Είναι η σημαντικότερη σύγχρονη χορογραφία που παρουσιάστηκε σε βρετανικό έδαφος από το Μιλένιουμ». Η ομάδα «Hofesh Shechter Company» και ο δημιουργός της θα χορέψουν.
«Μεγάλωσα βλέποντας τηλεόραση, έζησα τη γέννηση του Ιντερνετ, συνήθισα να ζω μια πολύ γρήγορη εποχή», λέει ο Χόφες Σέκτερ
«Ναι. Ο κόσμος του βρετανικού χορού με ανακάλυψε πρόσφατα», μας λέει νηφάλια ο Χόφες Σέκτερ. «Δεν πιστεύω όμως ότι έγινα ξαφνικά, τον τελευταίο χρόνο, καλός χορογράφος. Συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου όπως εδώ και αρκετά χρόνια. Μια καλή κριτική με χαροποιεί, για λίγο, αλλά δεν με κάνει καλύτερο χορογράφο».
  • Ηταν εύκολο να φτάσετε από το Ισραήλ στη Βρετανία και να αναγνωριστεί η δουλειά σας;
«Αντιμετώπισα πάρα πολλές δυσκολίες. Το Λονδίνο είναι μια πόλη τόσο μεγάλη και ακριβή που μπορεί να σε συντρίψει και να χαθείς εντελώς αν είσαι ξένος. Νομίζω ότι αρχικά αυτό συνέβη και σε μένα. Κανείς δεν σε περιμένει να φτάσεις στο Λονδίνο».
  • Τελικά, μάλλον, σας περίμεναν.
Από τη χορογραφία «In your Rooms» του Σέκτερ, που του άνοιξε δρόμο για διεθνή καριέρα
«Χρειάστηκε πολύ σκληρή δουλειά και δεκάδες άσχημες στιγμές για να καταφέρω κάποια πράγματα. Κάτι παρόμοιο θα συνέβαινε αν έμενα και στο Ισραήλ- θα είχα και άσχημες και δυνατές στιγμές. Η διαφορά είναι ότι στο Λονδίνο οι δυνατότητες που ανοίγονται για την τέχνη σου είναι εκπληκτικές και άπειρες».
Στο «In Your Rooms» κύματα έντεκα χορευτών εμφανίζονται από το σκοτάδι στο φως για να συνθέσουν μια απόκοσμη χορογραφία όπου η ανατροπή, ο θυμός, η οδύνη κυριαρχούν με τόση ένταση και ταχύτητα στη σκηνή που δύσκολα οι θεατές μπορούν να παραμείνουν απαθείς ή αδιάφοροι. Πρόκειται για την καταιγιστική εναλλαγή εικόνων και μουσικής σε μια παράσταση που δεν φοβάται να καταδυθεί στο ασυνείδητο και να πλησιάσει την αλλόκοτη λογική ενός ονείρου.
Στο «Uprising» ο Σέκτερ επιλέγει εφτά χορευτές για να μεταφέρει μια άγρια πτυχή του αντρικού κόσμου, μετατρέποντας τη σκηνή σε αρένα ή σε μάζωξη χουλιγκάνων σε ποδοσφαιρικό αγώνα. «Η ιδέα είναι απλή, αλλά η χορογραφία αρκετά σύνθετη», λέει ο χορογράφος. «Επικεντρώνεται στην ενέργεια των εφτά αντρών, στον τρόπο που έρχονται κοντά ο ένας στον άλλον ή απομακρύνονται. Το σάουντρακ του κομματιού είναι επίσης αρκετά σκληρό. Χορογραφικά με ενδιέφερε να διερευνήσω τη συμπεριφορά των ανθρώπων που βρίσκονται τυχαία σε ένα χώρο και έλκονται, απωθούνται ή αντιδρούν με συγκεκριμένους ή τυχαίους τρόπους. Σταδιακά διακρίνεις ότι σε αυτή τη χαοτική κατάσταση, όπου η παιγνιώδης διάθεση εναλλάσσεται με θυμό και οργή, αποκαλύπτονται διαφορετικά επίπεδα, χρώματα και οπτικές γωνίες της αρχικής σύλληψης».
  • Ποιες καταστάσεις κινητοποιούν τη δημιουργικότητά σας;
«Ο εαυτός μου, το περιβάλλον μου, οι προσπάθειες που κάνω να συνδεθώ ή να αποσυνδεθώ από τους ανθρώπους, οι στιγμές που αισθανόμαστε αβοήθητοι, αδύναμοι ή δυνατοί, ένα έντονο αίσθημα συνύπαρξης ή μοναξιάς».
  • Η επικοινωνία, με μια ευρύτερη διάσταση, δείχνει να σας απασχολεί.
«Ολος ο σύγχρονος κόσμος βάλλεται από την ευθραυστότητα της επικοινωνίας. Αν είμαστε ανίκανοι να επικοινωνήσουμε, χάνουμε τη δύναμη της κοινωνικής και πολιτιστικής μας υπόστασης. Το πιο σαγηνευτικό στοιχείο της ανθρώπινης κατάστασης, άλλωστε, είναι η ικανότητά μας να επικοινωνούμε και να κάνουμε πράγματα μαζί».
  • Ποιες είναι οι ισχυρότερες επιρροές του έργου σας;
«Πρώτα απ' όλα η τέχνη του χορού. Αλλά και ο τρόπος που ο κινηματογράφος και ο κόσμος της εικόνας προσεγγίζουν την πραγματικότητα. Μεγάλωσα βλέποντας τηλεόραση, έζησα τη γέννηση του Ιντερνετ, συνήθισα να ζω σε μια πολύ γρήγορη εποχή. Αγαπώ τις γρήγορες ταχύτητες και νιώθω διαρκώς ότι βρίσκομαι σ' έναν αγώνα δρόμου, σε μια προκλητική κούρσα με τον εαυτό μου».
[Ελευθεροτυπία / 2, 12/07/2008]

No comments: