Friday, July 11, 2008

ΕΛΛΑΔΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ

Από την Αρτεμισία του Ταϋγέτου ξεκινά απόψε την καλοκαιρινή του περιοδεία με την παράσταση «Ελλαδογραφία» το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Η επιλογή της Αρτεμισίας, ως τόπος έναρξης, έγινε σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή για λόγους ευαισθητοποίησης απέναντι στη δοκιμασία που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής και το φυσικό περιβάλλον, ενώ η παράσταση θα δοθεί αφιλοκερδώς.

Για την «Ελλαδογραφία» οι συντελεστές σημειώνουν: «Ανιχνεύουμε την ιστορική εξέλιξη του τόπου μας από τις αρχές του 1900 έως τις μέρες μας. Αντλούμε απ τα αρτεσιανά ύδατα του Ελληνισμού με διάθεση, ευφρόσυνη, χωρίς καμιά προκατάληψη ιδεολογική ή αισθητική και χωρίς ακαδημαϊσμό.
Οι κορυφαίοι ιστορικοί κόμβοι, τα πνευματικά ρεύματα, οι χαρές, οι περηφάνιες αλλά και οι πίκρες και οι ξεριζωμοί συνθέτουν το τοπίο της παράστασης, που το διαπερνούν πάνω από 40 αριστουργηματικά τραγούδια που χιλιοτραγούδησαν γενιές και γενιές Ελλήνων: ρεμπέτικο, νησιώτικο, σμυρναίικο, λαϊκό, ο Μάνος και ο Μίκης δροσίζουν την ψυχή μας και μας υπενθυμίζουν τη ρίζα και τη διάρκεια της ελληνικής λαϊκής μουσικοποιητικής λαλιάς».
Τα κείμενα της παράστασης έγραψε ο Γιώργος Τσαγκάρης, ενώ τη σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε τους φωτισμούς ο Κώστας Κατσουλάκης. Στην παράσταση λαμβάνουν μέρος: Αλεξία Μουστάκα, Μαρβίνα Πιτυχούτη, Μαρία Τσώνη.
Την ορχήστρα αποτελούν οι: Γιάννης Λεμπέσης τραγούδι, λαούτο, τζουράς. Πορφύρης Κανάς: ακορντεόν. Εκτορας Κοσμάς: βιολί, μαντολίνο. Θοδωρής Τζινέλης: μπουζούκι. Σάκης Σαμπάλης: κιθάρα. Μαρία Δεικτά: τραγούδι. Αρτεμις Ματαφιά: τραγούδι. Φάνης Σαμπατίνας: τραγούδι, μπαγλαμάς. Το πρόγραμμα των παραστάσεων περιλαμβάνει: Σπάρτη, Τρίπολη, Κορώνη, Μεσσήνη, Καρδαμύλη, Κυπαρισσία κ.λπ.


No comments: