Saturday, July 12, 2008

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ: Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΤΡΕΛΑ


Ο Κ. Ζαχαράκης σε μια σκηνή από την παράσταση του έργου της Κάριλ Τσέρτσιλ «Η περίπτωση Σρέμπερ»
Η «τέχνη και η τρέλα» είναι το φετινό θέμα του φεστιβάλ Νάξου (19/7-24/8). Το Φεστιβάλ, που θα διοργανωθεί για όγδοη συνεχή χρονιά στον Πύργο Μπαζαίου -μνημείο του 17ου αιώνα-, επιλέγει πρωτότυπα θέματα γύρω από τα οποία στρέφονται οι εκδηλώσεις του.
«Φέτος δίνουν το παρών μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης δημιουργίας, που εμπνεύστηκαν από τους ξεχωριστούς εκείνους, τους "περιττούς", που η ζωή ή το έργο τους συνδέθηκε με το δίπτυχο "τέχνη και τρέλα". Ετσι, συνυπάρχουν διαλογικά περιπτώσεις όπως οι Νίτσε, Σρέμπερ, Κλοντέλ, Σούμαν, Νιζίνσκι, Χαλεπάς, μαζί με έργα αυτοδίδακτων, αυθόρμητων οραματιστών, έξω από το κυρίαρχο ρεύμα», λέει ο Στέλιος Κρασανάκης, ψυχίατρος, σκηνοθέτης αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ. [...]
ΘΕΑΤΡΟ

* «La vague de la folie» (Το κύμα της τρέλας), βασισμένο στη ζωή της Καμίλ Κλοντέλ. Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία ανήκουν στη Σοφί Λουκασεφσκί. Πρωταγωνιστεί η σπουδαία ηθοποιός Ζανί Γκασταλντί. Σε πρώτη παρουσίαση υπό την αιγίδα της γαλλικής πρεσβείας (28/7).
* «Η περίπτωση Σρέμπερ» της Κάριλ Τσέρτσιλ, σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη. Εργο βασισμένο στα απομνημονεύματα του προέδρου Σρέμπερ, τα οποία αξιοποίησε ο Φρόιντ στη θεωρία του για την παράνοια. Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Νάξου (3-4/8).
* Ο «Ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη με τη Ρένη Πιττακή σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών (12/8).
* «Ιστορίες με Ηχώ» από την ομάδα θεάτρου Playback Ψ. (24/8).

[ΕΛΕΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία / 2, 12/07/2008]

No comments: