Sunday, July 6, 2008

ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ: «Αφήνω κατά μέρος τα ταμπού»

ΠΡΟΣΩΠΟ

Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στην παράσταση των «Βακχών» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου

Διήνυσε έναν «ευτυχή» τηλεοπτικό χειμώνα συμμετέχοντας στη σειρά «Το 10» που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση. Τυχερή, αν αναλογιστεί κάποιος πόσο λίγες είναι οι ευκαιρίες για έναν ηθοποιό να συμμετάσχει σε αξιοπρεπείς παραγωγές στη μικρή οθόνη. Ωστόσο ήλθε η στιγμή που ένιωσε ότι οι χειμώνες που έμεινε μακριά από το θέατρο ήταν πολλοί και ότι η τηλεόραση άφησε δυσαναπλήρωτα κενά. «Αρχισε να μου λείπει η θεατρική λειτουργία» θα εκμυστηρευθεί η Μαρία Πρωτόπαππα. Εξ ου και το φορτωμένο θεατρικό πρόγραμμα για το προσεχές χρονικό διάστημα: «Βάκχες» του Ευριπίδη με σκηνοθέτη τον Θωμά Μοσχόπουλο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, «Ρομπέρτο Τσούκο» του Κολτές σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου την ερχόμενη σεζόν στο Εθνικό Θέατρο και συμμετοχή στην παράσταση ενός νέου έργου που υπογράφει η Λένα Κιτσοπούλου για την πρώτη κρατική σκηνή της χώρας, για την οποία μάλιστα θα συνεργαστεί με τη συγγραφέα και στη σκηνοθεσία. Το πλάνο συμπληρώνει η ενδεχόμενη συμμετοχή της σε τηλεοπτική σειρά με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, κάτι όμως που θα οριστικοποιηθεί αργότερα.

Τελικά τι σημαίνει αυτή η αγωνία για επιστροφή στα θεατρικά δρώμενα; Ανασφάλεια, απογοήτευση, έλλειψη καλλιτεχνικής πληρότητας; Η ίδια ισχυρίζεται ότι «το θέατρο είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από όσα κάνει ο καλλιτέχνης και ειδικά ο ηθοποιός. Τα γυρίσματα στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο γίνονται ακολουθώντας τη γραμμή του σκηνοθέτη. Μπορεί να ήμουν αρκετά τυχερή γιατί σχεδόν δούλεψα σαν να ήμουν σε θίασο, ωστόσο αυτό που μου έλειψε ήταν η θεατρική διαδικασία κατά την οποία ο ηθοποιός προσπαθεί με τον συμπαίκτη του αλλά και μόνος του να βρει τον τρόπο να "φτιάξει" την παράσταση. Είναι η σωματικότητα, η επαφή με τον κόσμο, η ιδιαίτερη λειτουργία της ομάδας και η ανάγκη να ανακαλύπτεις φόρμες που κάνουν το θέατρο μοναδικό. Ασκείς τα μέσα σου πλήρως». Η παράσταση των «Βακχών» στην οποία συμμετέχει είναι μια απόπειρα κατανόησης του κειμένου μέσα από προσωπικές εμπειρίες και υπαρξιακές αναφορές. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι το Αλλο, τι σημαίνει να πιστεύουμε σε κάτι ή να μην πιστεύουμε, τι σημαίνει ελευθερία και τι δέσμευση. Ουσιαστικά προσεγγίζουμε τις αντιθέσεις». Η ίδια ως Βάκχη δηλώνει ότι απολαμβάνει «την ελευθερία ως συνθήκη της παράστασης αλλά και ως βίωμα λόγω του ρόλου της. Νιώθω σαν να ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην καθημερινότητά μου, όπου δίχως να είμαι εκτός ορίων καταφέρνω και ξεπερνάω τη γραμμή του κατεστημένου. Είναι κάτι σαν συμφιλίωση με τα άγρια ένστικτα, σαν μια συνθήκη αποδοχής τους. Αφήνεις κατά μέρος τα ταμπού και μπορείς καλύτερα να κατανοήσεις όλες τις πλευρές της ύπαρξής σου».
Αλλη μία ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης παράστασης είναι το γεγονός ότι δεν παίζεται στην Επίδαυρο ή σε κάποιο αρχαίο θέατρο, αλλά σε κλειστό χώρο, και μάλιστα μικρής χωρητικότητας. Ενδεχομένως αυτό για πολλούς από τους συντελεστές να σημαίνει και απενοχοποίηση της απόπειρας. Για τη Μαρία Πρωτόπαππα είναι σχεδόν ανακουφιστικό. «Το θετικό σε αυτή την περίπτωση» σημειώνει «είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει το κυνήγι της επιβεβαίωσης. Δεν υπάρχει ο στόχος τού να αποδείξουμε κάτι. Απλά θέλουμε να κατανοήσουμε και να αφηγηθούμε τα γεγονότα».
Η ηθοποιός συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Θωμά Μοσχόπουλο. Η εμπειρία της μέχρι στιγμής είναι θετική. «Είναι χαλαρός, με την έννοια ότι δεν καταπιέζει τους ηθοποιούς θέλοντας να επιβάλει κάποιο όραμα που έχει κατά νου. Σε αφήνει να ψαχτείς και σε καθοδηγεί σχεδόν ανώδυνα στο να ανακαλύπτεις διαρκώς πράγματα για σένα και για την παράσταση. Ουσιαστικά, να το απολαύσεις».
Τις δύο παραστάσεις των «Βακχών» θα ακολουθήσει ξεκούραση εν όψει του θεατρικού χειμώνα που την περιμένει. «Δεν με πειράζει καθόλου η έντονη δραστηριότητα. Αντιθέτως, το περιμένω ανυπόμονα και με μεγάλη χαρά».

  • «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη στο γκαράζ της Πειραιώς 260 σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, σκηνικά - κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου. Ερμηνεύουν οι Γρηγόρης Γαλάτης, Αννα Καλαϊτζίδου, Χρήστος Λούλης, Μαρία Πρωτόπαππα, Μαρία Σκουλά, Αργύρης Ξάφης κ.ά. (25, 26/7, 21.00)

[ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΜΕΛΗ, Το ΒΗΜΑ, 06/07/2008]

No comments: