- Χοροθεατρικό σεμινάριο και παράσταση στο Μονοδένδρι Κ. Ζαγορίου (25 Ιουλίου – 5 Αυγούστου)
- Θέμα του σεμιναρίου: ‘Ιαπωνικός χορός butoh και ελληνική παραδοσιακή τέχνη’
- Τίτλος της παράστασης: «Αγριοτριαντάφυλλα – Μυστήριον», μουσικοχορευτικό πολυθέαμα εμπνευσμένο από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου στη σύνδεσή τους με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Και τα δύο αυτά γεγονότα θα πραγματοποιηθούν στο μοναδικό τοπίο των Ζαγοροχωρίων και στο πέτρινο θέατρο του Μονοδενδρίου με τη συνεργασία του Δήμου και τοπικών συλλόγων. Συμμετέχουν η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου αθηνών δρΥός Τόποι και ο Ιάπωνας χορευτής και δάσκαλος του χορού butoh Katsura Kan. Στο σεμινάριο διδάσκουν ο Katsura Kan, με τη συνεργασία του Tomasz Rodowicz (της Πολωνικής θεατρικής ομάδας CHOREA) και ηπειρωτών παραδοσιακών μουσικών
Η όλη διοργάνωση γίνεται στα πλαίσια της 1ης Διεθνούς Συνάντησης για το χορό στο Πανεπιστήμιο (IMUD)* - 2007-2008, " Σύγχρονες χρήσεις του χοροθεάτρου στην δια βίου μάθηση "* , που συντονίζει η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ –YOU.C.I.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει καθημερινό πρόγραμμα σωματικής άσκησης με βάση τη μέθοδο του ιαπωνικού χορού butoh και μαθήματα αρχαίας και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Στο τέλος του σεμιναρίου θα ακολουθήσει χοροθεατρική παράσταση. Ο χαρακτήρας του σεμιναρίου είναι ερευνητικός με σκοπό την σύζευξη του ελληνικού και ιαπωνικού πολιτισμού μέσω της μελέτης αρχαίων, παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων. Επισκέψεις σε τοπικές γιορτές καθώς και σε άλλα σημαντικά ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα της περιοχής επίσης προγραμματίζονται.
*Σκοπός του IMUD είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου δικτύου εκπαιδευτών και ερευνητών μέσα σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, επίσημους ή ανεπίσημους (Πανεπιστήμια, πολιτιστικοί οργανισμοί), στο αντικείμενο των σύγχρονων εφαρμογών – σε κοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο – των τεχνικών του χοροθεάτρου. Οι συμμετέχοντες στο σχέδιο θα ανταλλάξουν τις τεχνικές γνώσεις και εμπειρίες που αφορούν σε όλη την εμβέλεια των μεθόδων του χοροθεάτρου και θα μάθουν πως να χρησιμοποιούν αυτές τις γνώσεις σαν μέσο έμπνευσης για α) κοινωνική ενσωμάτωση, β) σωματική και πνευματική θεραπεία και γ) προσωπική εξέλιξη μέσω της χορευτικής και σωματικής έκφρασης και εργασίας. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3 σεμινάρια στη Φιλοσοφική Σχολή και στο Θέατρο Δόρας Στράτου. Δίδαξαν οι Marlene Kaminsky, Wess Staats, Helene Lierou, Katsura Kan, Δημήτρης Προύσαλης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
KATSURA KAN: Γεννήθηκε στο Κιότο το 1948, είναι καλλιτέχνης χορού Butoh από τις τάξεις της τρίτης γενεάς του Ιαπωνικού ANKOKU Butoh (χορός του σκοταδιού). Έδωσε παραστάσεις με τη δημιουργική ομάδα Butoh, "Byakkosha", γνωστή για την αυστηρότητα και την ακεραιότητά της, παρά για τη θεατρική λάμψη των άλλων γνωστών ομάδων. Είναι διάσημος performer σόλο και ομαδικών παραστάσεων καθώς επίσης και χορογράφος, έχοντας δημιουργήσει την δική του ομάδα, "KATSURA Kan & Saltimbanques" το 1986. Ο Kan έχει συνεργασθεί τα τελευταία 26 χρόνια με αυτό που καλεί "χορευτές μειονότητας" σε όλον τον κόσμο, σε μακρινούς τόπους, από την Αφρική μέχρι την ΝΑ Ασία, πέρα από τις δικές του δημιουργίες του στον παγκόσμιο πολιτισμό, αναλαμβάνοντας έντονη πρωτοβουλία στη διεθνή σκηνή Butoh.
Tomek Rodowicz: Μαζί με την Elina Toneva ίδρυσε το 2004 τον θίασο Chorea στην Πολωνία, εμπνευσμένο από τις τεχνικές του Grotowski και του Gardzienice, τις πολεμικές τέχνες, τους παραδοσιακούς χορούς και το τραγούδι. Έχει 30 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία και σκηνική παρουσίαση. Μέσα από την έρευνα του ρυθμού, της κίνησης και της φωνητικής απόδοσης, επιχειρούν να δώσουν μια άλλη διάσταση στη ερμηνεία κειμένων του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Γνωστές παραστάσεις της Χορείας – Chorea - σε συνεργασία με μουσικούς και χορευτές είναι: “Hode Galatan” (Ωδή Γαλατάν) , “Thezeus in the Labyrinth” (Ο Θησέας στο Λαβύρινθο) , “After The Birds” (Μετά τους Όρνιθες) με βάση τον Αριστοφάνη; “Euripides The Bacchae” (Βάκχος και Τραγούδια του Ευριπίδη) κ. ά.
Η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα «δρΥός τόΠοι» δημιουργήθηκε από το 2004 από την Άννα Λάζου ως μετεξέλιξη της Θεατρικής Πρωτοβουλίας Νέων ΔΡΥΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει παρουσιάσει σειρά παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 'Δρυς, Δράση, Δράμα', τρεις λέξεις με την ίδια ετυμολογική ρίζα, που συμβολίζουν το ενδιαφέρον της ομάδας για την προσέγγιση του θεάτρου μέσα από μια ανθρωπολογική προοπτική. Η μελέτη των θρησκευτικών πρακτικών, από όπου προέρχεται το θέατρο, όπως η δενδρολατρεία, κατευθύνει την εργασία της ομάδας μέσω του συνδυασμού μοντέρνων και μεταμοντέρνων στοιχείων, παράλληλα με πολυάριθμες ανταλλαγές τέχνης και έρευνας. Το σώμα στις παραστατικές τέχνες είναι ένα από τα πρωταρχικά ενδιαφέροντα των συντελεστών της. Στο ενεργητικό της έχει το χορο-θεατρικό δρώμενο: ‘Νέκυια- αρχέγονο παιγνίδι μεταμόρφωσης΄, την παράσταση Wittgenstein – Βιτγκενστάιν, Νέκυια- Το αρχέγονο ταξίδι, Αντιγόνη του Σοφοκλή και «Αγριοτριαντάφυλλα – Μυστήριον», χοροθεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το μουσικό έργο του Γιάννη Χρήστου (1926 – 1970).
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Γιώργος Βούτος, κιν. 6948515210, 6940604975
http://www.os3.gr/Festival_2008/gr_festival_monodendri.html
No comments:
Post a Comment