Friday, July 11, 2008

ΤΟ «ΔΩΡΟ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΘΗΝΑ»


Το «Δώρο» των Αλέξανδρου Ρήγα-Δημήτρη Αποστόλου θα φιλοξενήσει τελικά τον χειμώνα το θέατρο «Αθηνά» της οδού Δεριγνύ κι όχι το ολοκαίνουργιο έργο που είχαν στα σκαριά. Η ιδέα που είχαν δεν προχώρησε όπως σχεδίαζαν και έτσι ο Ρήγας επέλεξε να επαναφέρει στη σκηνή μια από τις παλιότερες επιτυχίες τους, το «Δώρο», που είχε γνωρίσει εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στο παρελθόν. Ο ίδιος με τον Δημήτρη Αποστόλου θα κάνει ένα γερό «λίφτινγκ» στο κείμενό τους, που είναι και επίκαιρο, ενώ θα αναλάβει και τη σκηνοθεσία της παράστασης, βάζοντας νέα στοιχεία και βρίσκοντας νέες σκηνικές λύσεις.

Το «Δώρο» στο θέατρο «Αθηνά»

Σύμφωνα με πληροφορίες μου, έχει «κλείσει» τη Βασιλική Ανδρίτσου, τον Γιάννη Μποσταντζόγλου και τον Κώστα Κόκλα για τους τρεις από τους τέσσερις ρόλους, και αυτό τον καιρό ψήνει και την Ελένη Καστάνη να αναλάβει τον τέταρτο ρόλο.

Το «Δώρο» στο θέατρο «Αθηνά»

Να παραμείνω στο θέμα και να σταθώ στο ότι η Ανδρίτσου μπαίνει και πάλι στο «τριπάκι» να αναλάβει ρόλο που έπαιζε στο παρελθόν η Χρύσα Ρώπα. Εκείνη ήταν η πρώτη διδάξασα στο «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή», με τη Βασιλική να παίζει στο νέο ανέβασμα του έργου τον ρόλο της και πάει να γίνει ακριβώς το ίδιο και τώρα. Η Ρώπα είχε παίξει πρώτη και σ' αυτό το έργο των Ρήγα-Αποστόλου και τώρα έρχεται η Ανδρίτσου στη νέα βερσιόν να κρατήσει τον ρόλο που είχε παίξει εκείνη. Οσο για τη Ρώπα; Ετοιμάζει διπλή εμφάνιση και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Θα είναι η παρτενέρ του Λάκη Λαζόπουλου στο νέο του έργο «Ο βιοπαλαιστής στη στέγη», που θα δούμε τον Οκτώβριο στο «Θέατρον», κι έκλεισε να παίξει μια στρίγκλα διευθύντρια καναλιού σε μια ξενόφερτη κωμωδία που θα δούμε στο Mega, η οποία ρίχνει φως στα backstage του κόσμου της showbiz. Αναμένουμε!
  • Η αξιόλογη ηθοποιός Δώρα Χρυσικού προστέθηκε στην ήδη γερή διανομή του «Closer» που θα δούμε τον χειμώνα στο θέατρο «Αθηνών» της οδού Βουκουρεστίου. Ο «δαιμόνιος» Γιώργος Κιμούλης, που μετέφρασε το έργο και ανέλαβε τη σκηνοθεσία του, είχε κλείσει από καιρό τον Νίκο Ψαρρά και τη Ζέτα Δούκα για να παίξουν πλάι του κι έψαχνε τη νεαρή ηθοποιό που θα συμπλήρωνε το κουαρτέτο. Υστερα από σκέψη λοιπόν κατέληξε στην ικανή ηθοποιό που έχει ξεχωρίσει στις παραστάσεις που συμμετείχε και ξεκινάει αμέσως πρόβες.
Το ότι η Βάσια Παναγοπούλου
θα εμφανιστεί στο «Γκλόρια» της οδού Ιπποκράτους με τις απολαυστικότατες «Φήμες» του Νιλ Σάιμον το είχα προδώσει, όπως και το ότι έκλεισε για σκηνοθέτη της τον Πέρη Μιχαηλίδη. Επανέρχομαι με νέες πληροφορίες για να ολοκληρώσω το έργο μου. Η ίδια η Παναγοπούλου υπογράφει τη μετάφραση του έργου μαζί με τον Χρήστο Καρχαδάκη και μαζί της θα παίξουν σε πρωταγωνιστικούς ρόλους η Μαρία Γεωργιάδου και ο απών από το θέατρο τα τελευταία χρόνια Κώστας Αποστολίδης. Η διανομή ολοκληρώνεται σύντομα.
  • Να ισχύει ή να μην ισχύει; Ο Δημήτρης Λιγνάδης ζήτησε, λέει, από τη Στεφανία Γουλιώτη να σατιρίσει / αποδομήσει / κανιβαλίσει την Ηλέκτρα που έπαιξε πέρσι στην εκκεντρική ανάγνωση των «Βατράχων» που κάνει ανεβαίνει κι αύριο στην Επίδαυρο. Εκείνη, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες μου που ήρθαν από πολύ έμπειρη ηθοποιό του θεάτρου μας, δεν το αποδέχτηκε και έτσι δεν πρόκειται να δούμε την ανάποδη Ηλέκτρα. Τώρα τι θα δούμε, ελάτε στην Επίδαυρο να πάρετε τις απαντήσεις σας. Εμένα πάντως τα... πειραγμένα με κεντρίζουν ιδιαίτερα! Γιατί βαρέθηκα -όπως πολλοί από σας-να βλέπω τα ίδια και τα ίδια.

[ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 11/07/2008]

No comments: