Friday, July 11, 2008

Η ΦΙΟΝΑ ΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

«Δεν κουνιόταν φύλλο. Ενα πουλί τραγουδούσε ανάμεσα στα δέντρα, στο νέο φεγγάρι που γεννιόταν. Ηταν... μία ακόμη ευτυχισμένη μέρα... έως εδώ». Η Φιόνα Σο μιλάει για την εμπειρία της στην Επίδαυρο στον «Γκάρντιαν».

Η Φιόνα Σο για την εμπειρία τής Επιδαύρου

Η διάσημη πρωταγωνίστρια είναι μία από τις λίγες ξένες ηθοποιούς που έζησαν -και μάλιστα εις τριπλούν- την εμπειρία της Επιδαύρου. Η διάσημη ηθοποιός έκλεισε με τις «Ευτυχισμένες μέρες» τα περισινά Επιδαύρια -μία η παράσταση λόγω πυρκαγιών- και άνοιξε τα φετινά δύο παραστάσεις, ως είθισται.

Στη συνέντευξή της αναφέρεται στην εμπειρία της με τις φωτιές («η θεατρική τραγωδία έδωσε τη θέση της στην πραγματικότητα») αλλά και στη υπέροχη ακουστική του θεάτρου, όπως επίσης και στην αίσθηση που είχε ότι ήταν παρόντες όλοι οι άνθρωποι που πέρασαν από κει όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια.
Η ίδια η Φιόνα Σο αναφέρεται στην προσωπική σχέση που βίωσε φέτος με το κείμενο. «Πέρυσι με αγκάλιασε η παγκοσμιότητά του, φέτος καταβλήθηκα από αυτό». Κι εξηγεί τους λόγους, οι οποίοι είναι καθαρά προσωπικοί κι έχουν να κάνουν με απώλειες φίλων αλλά και την καρδιακή προσβολή που υπέστη ο πατέρας της.
Επίσης, φέτος πληροφορήθηκε, όπως σημειώνει, ότι η Επίδαυρος υπήρξε τόπος θεραπείας, με προστάτη τον Ασκληπιό, για τον οποίο έρχονταν από μακριά, ανέβαιναν στο βουνό, διανυκτέρευαν σε τέντες και το πρωί μπορούσε να γίνει η διάγνωση της ασθένειάς τους και της θεραπείας τους.

[ΕΘΝΟΣ, 11/07/2008]

Ολόκληρο το κείμενο της Fiona Shaw ΕΔΩ: IN THE LAP OF THE GODS

No comments: