Thursday, July 10, 2008

Ο ΑΚΡΑΜ ΚΑΝ ΧΟΡΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΖΙΛΙΕΤ ΜΠΙΝΟΣ

Juliette BinocheJuliette Binoche and Akram Khan on in-i

«Αν οι Ελληνες είχαν 14 λέξεις για να περιγράψουν διαφορετικούς τρόπους να αγαπάς, πόσους αντέχουμε να βιώσουμε;» Με αυτό το ερώτημα ξεκινά το δελτίο Τύπου του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας για την παράσταση «in-i», την οποία πολύ θα θέλαμε να δούμε και στην Ελλάδα (αφού μαθαίνουμε ότι θα περιοδεύσει από Ιταλία μέχρι Ιαπωνία), με τον Ακραμ Καν [Akram Khan] να σκηνοθετεί και να χορογραφεί τη Ζιλιέτ Μπινός [Juliette Binoche] και τη Ζιλιέτ Μπινός να συνυπογράφει το θέαμα. Ζωντανά. Στη σκηνή. Και οι δύο μαζί τον Σεπτέμβριο.

Γιατί στο σινεμά όλα είναι διαφορετικά. Με ένα cut η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται, το σώμα ντουμπλάρεται, οποιαδήποτε επαγγελματίας χορεύτρια θα μπορούσε να γίνει... Μπινός για τις ανάγκες του φιλμ. Και στο θέατρο; Στον χορό; Τόσο η Μπινός, όσο και ο Καν, έχουν τολμήσει στη διάρκεια της καριέρας τους. Και τώρα θα έχουν τον Ανίς Καπούρ [Anish Kapoor] να τους βοηθήσει στο οπτικό κομμάτι. Το «in-i» αποτελεί έργο τριών μοναδικών σύγχρονων καλλιτεχνών που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους. Δύσκολα μπορείς να ξεχάσεις τη συνύπαρξη του Βρετανού Ακραμ Καν με την Σιλβί Γκιλέμ ή τη συνεργασία της Γαλλίδας Ζιλιέτ Μπινός με τον Λουί Μαλ ή τον Μίκαελ Χάνεκε.

Στη φωτογραφία πάντως που είδαμε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας είναι αγκαλιασμένοι, μοιάζουν εξουθενωμένοι, είναι και οι δύο ντυμένοι στα μαύρα. «Δεν είναι εύκολο, ξέρεις. Για προσπάθησε να αφήσεις τους γοφούς σου ελεύθερους», λέει η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός. Στα 44 της χρόνια δεν έχει χάσει τη ζωντάνια και την ενέργεια, μαζί με τη διάθεση για πειραματισμό. Ευτυχώς. Για όλους εμάς.

Και τώρα αποφάσισε να μάθει να χορεύει. Μαθαίνει τα τελευταία δύο χρόνια. «Εχω συναίσθηση του σώματός μου. Ολα από το σώμα ξεκινούν. Αν έχεις σώμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πνεύμα». Παραμένει αινιγματική για το πρότζεκτ. Και οι τρεις καλλιτέχνες δεν ξέρουν ακόμη πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι απλώς μια παράσταση χορού ούτε ένα θεατρικό έργο ή ένα μουσικό θέαμα. Είναι όλα αυτά μαζί. «Δεν ξέρω ακόμη τι θα βγει, αλλά ξέρω ότι ο δρόμος που ακολουθούμε με έχει αλλάξει ριζικά», λέει.

Και ο Καν δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του. Μέσα από το «in-i» που εξερευνά την αγάπη ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, θα παίξει σαν ηθοποιός, θα τραγουδήσει και θα παίξει κιθάρα. Και θα χορέψει φυσικά. «Το πρότζεκτ με τη Ζιλιέτ με ώθησε σε απρόσμενες κατευθύνσεις και υπήρξε μία από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της ζωής μου».

in-i with Akram Khan and Juliette Binoche

Lyttelton Theatre

If the Greeks had 14 words to describe different ways of loving, how many dare we experience?

A major new work of dance theatre created by one of the world’s leading dancer/choreographers, Akram Khan, and actress Juliette Binoche.

Throughout their careers, Binoche and Khan have both sought out surprising and daring collaborations. Akram Khan has always taken an inter-disciplinary approach to dance and his collaborators have included Sidi Larbi Cherkaoui, Antony Gormley and Nitin Sawhney (zero degrees), Sylvie Guillem (Sacred Monsters) and Hanif Kureishi.

Similarly, Juliette Binoche has made artistically challenging choices with directors such as Michael Haneke (Hidden) and Louis Malle (David Hare’s screenplay Damage), and has starred in award-winning films including The English Patient and Chocolat.

Creating the environment for the duet is Turner Prize-winning artist Anish Kapoor.

in-i is a unique collaboration between three of today’s most exciting artists.

Production credits:
Directed and performed by: Juliette Binoche and Akram Khan
Set Designer: Anish Kapoor
Lighting Designer: Michael Hulls
Music: Philip Sheppard
Sound Designer: Nicolas Faure

No comments: