Friday, July 11, 2008

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΣ: Αυθαιρεσίες «απόλυτου άρχοντα»;

Από τις πρόβες της πανάκριβης «Κάρμεν» στο Ηρώδειο, επί διοίκησης Οδ. Κυριακόπουλου
Την αγωνία των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την πορεία του μοναδικού λυρικού θεάτρου του τόπου μας, εξαιτίας του τρόπου διοίκησης που εφαρμόζει ο πρόεδρος του ΔΣ, Οδ. Κυριακόπουλος, αλλά και του μοντέλου διοίκησης που οραματίζεται να εφαρμόσει, εκφράζουν με χτεσινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Χορωδών, Χορευτών, Συντελεστών, Τεχνικού-Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού και Διοικητικών Υπαλλήλων ΕΛΣ.
Αναφέρουν ότι «η συνολική πορεία της ΕΛΣ από την ημέρα που ανέλαβε το συγκεκριμένο ΔΣ υπό την προεδρία του κ. Κυριακόπουλου, αποδεικνύει την ανεπάρκειά τους... Ο κ. Κυριακόπουλος έχει αναθέσει στον εαυτό του το ρόλο του "απόλυτου άρχοντος" και ασκεί μόνος του διοίκηση, απαξιώνοντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και εφαρμόζοντας ατύπως μεν, ουσιαστικά δε, αυτό που θέλει να δημιουργήσει με την αλλαγή του ισχύοντος νόμου: Εναν παντοδύναμο πρόεδρο, ένα πανίσχυρο ΔΣ και έναν καλλιτεχνικό διευθυντή με ψαλιδισμένες αρμοδιότητες, οι οποίες βέβαια θα εκχωρούνται κατά το δοκούν από τους πρώτους».
«Η πρακτική του συνεχίζει να μας γεννά πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τους σκοπούς της παρουσίας του στο Θέατρο: Με ποια κριτήρια ο πρόεδρος πρότεινε στο ΔΣ να συμβληθεί η ΕΛΣ με την εταιρεία "Κάντορ", ώστε να εισηγηθεί πρόταση αναδιοργάνωσης του διοικητικού τομέα; Με τι διαδικασία έγινε αυτή η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία που επιλέγεται προσωπικά από τον πρόεδρο και πληρώνεται αδρά από την ΕΛΣ, στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς; Οταν μάλιστα αυτή η πρόταση προορίζεται να αποτελέσει το βασικό περιεχόμενο του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΛΣ; Γιατί κρατήθηκε μυστική αυτή η διαδικασία και το αποτέλεσμα που επέφερε;».
Αναφέρονται στη στάση του προέδρου, που «οδήγησε τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΣΣΕ σε αδιέξοδο και υποχρέωσε τους εργαζόμενους σε πρωτοφανείς κινητοποιήσεις», αλλά και γενικότερα στην «αντεργατική στάση του», που «επαναλήφθηκε πρόσφατα με την απόφαση του προέδρου και του ΔΣ να εξαιρέσει από την υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων τον επί 12ετία λογιστή της ΕΛΣ, λόγω της συνδικαλιστικής του ιδιότητας (πρόεδρος του σωματείου των διοικητικών υπαλλήλων), ο οποίος είχε υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις των προηγούμενων έντεκα χρήσεων». Χαρακτηρίζουν αυτή την πράξη «βλαπτική, προσβλητική και παράνομη» και αναρωτιούνται «για τη δύναμη του νόμου απέναντι στην εξουσία προέδρου και ΔΣ» και εάν «είναι δυνατόν στο Θέατρο να ισχύσουν πρακτικές οργάνωσης και ανταποδοτικότητας όπως στις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Είναι λογικός ο προσανατολισμός του προέδρου όταν το 75% των εσόδων είναι κρατική επιχορήγηση; Είναι λογικό να πιστεύει ότι ο πολιτισμός είναι προϊόν και όχι κοινωνικό αγαθό; Είναι δυνατόν ο καλλιτεχνικός διευθυντής να μην έχει αποφασιστικό ρόλο στο Θέατρο;». Ζητούν, επίσης, να μάθουν ποια είναι η θέση της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, καθώς «γνωρίζει όλα αυτά που συμβαίνουν στην ΕΛΣ».
«Εμείς οι εργαζόμενοι», τονίζουν, «αρνούμαστε να επιτρέψουμε τη συνεχιζόμενη αυθαιρεσία, απαξίωση και μεθοδευμένη μετατροπή της ΕΛΣ από εστία πολιτισμού σε επιχείρηση με εμπορευματικό χαρακτήρα. Η ΕΛΣ είναι κτήμα του ελληνικού λαού και σαν τέτοιο θα έπρεπε όλοι όσοι το επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να το απολαμβάνουν, αλλά με 50 ευρώ το φθηνότερο εισιτήριο, όπως συνέβη στο Ηρώδειο, το ερώτημα που αυτονόητα έρχεται στο μυαλό όλων μας είναι: "Σε ποιους τελικά απευθύνεται η ΕΛΣ;"».

[ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 12/07/2008]

No comments: