Monday, July 7, 2008

Ούγκο φον Χόφμανσταλ «Ηλέκτρα» από Έλληνες στην Αβινιόν


Φωτογραφία

Η Μαρία Κεχαγιόγλου (αριστερά) και η Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου σε στιγμιότυπο από την «Ηλέκτρα» του Ούγκο φον Χόφμανσταλ
Με την «Ηλέκτρα» του Ούγκο φον Χόφμανσταλ συμμετέχει η ομάδα Κανιγκούντα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν-Οφ, που αφορά νέες θεατρικές ομάδες. Πρόκειται για την παράσταση που είδαμε πέρυσι στην Αθήνα (στο θέατρο Θησείον) και η οποία αποτελεί την ελληνική συμμετοχή στο γαλλικό φεστιβάλ. Η «Ηλέκτρα» είναι το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο αυστριακός συγγραφέας (1874-1929) και αποτελεί τυπικό δείγμα του νεορομαντισμού- γράφτηκε το 1903. Αμεσα επηρεασμένο από τον Φρόιντ και τα πρώτα ψυχαναλυτικά έργα του, καταπιάνεται με τον μύθο των Ατρειδών αλλά από διαφορετική γωνία: Θεματικά ενδιαφέρεται για τη βία των διαπροσωπικών σχέσεων, την αδυναμία του ενός να ακούσει τον άλλον.
Η παράσταση, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη , μας μεταφέρει σε ένα κλειστοφοβικό σπίτι όπου η οικογενειακή εστία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Ο πόλεμος που ξεσπά μοιάζει ανελέητος και τα δύο στρατόπεδα μοιράζονται διαφορετικές ιδέες. Η αφοσίωση, η ισχύς της λήθης πάνω στη μνήμη, ο εγκλεισμός, η ρητορική της βίας είναι ορισμένα από τα σημεία στα οποία βασίζεται η δουλειά της ομάδας. Η Μαρία Κεχαγιόγλου υποδύεται την Ηλέκτρα. Τη διανομή συμπληρώνουν οι Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Μαρία Μαγκανάρη, Γιώργος Φριντζήλας.
Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πέμπτη, 10 Ιουλίου, στο Θέατρο των Εραστών (Τheatre den Αmants) στην Αβινιόν, μια μικρή εκκλησία του 17ου αιώνα που έχει διαμορφωθεί σε θεατρικό χώρο για παραστάσεις δωματίου (στις 16.15). Η «Ηλέκτρα» θα παίζεται ως και τις 2 Αυγούστου (εκτός 21 και 28 Ιουλίου), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Αβινιόν-Οφ. Για κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 00334 9086.1068.

No comments: