Wednesday, July 9, 2008

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΟ


Το Φεστιβάλ Αιγαίου ξεκινάει σήμερα στην Ερμούπολη της Σύρου στη σκηνή του θεάτρου «Απόλλων»
Με τη δημοφιλή μονόπρακτη όπερα του Πιέτρο Μασκάνι «Cavalleria Rusticana» ξεκινάει σήμερα στην Ερμούπολη της Σύρου και στη σκηνή του διάσημου θεάτρου «Απόλλων» το Φεστιβάλ Αιγαίου.
Το απαράμιλλης αισθητικής ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Σύρου περιμένει τους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Αιγαίου
Για τέταρτη συνεχή χρονιά η διοργάνωση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουλίου, θα φιλοξενήσει καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, σε ένα από τα πρώτα θέατρα του νεοελληνικού κράτους. Το «Απόλλων» ολοκληρώθηκε το 1864 με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου και στέγασε ιστορικές παραστάσεις όπερας και μελοδράματος την εποχή της ελληνικής αναγέννησης του 19ου αιώνα.

Εκεί και υπό τη διεύθυνση του γνωστού Ελληνοαμερικανού μαέστρου Πίτερ Τιμπόρις, ιδρυτή του φεστιβάλ και γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή της Midamerica Productions της Νέας Υόρκης, θα αναβιώσουν κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου στη μουσική και το θέατρο, ανάμεσα σε τοιχογραφίες με τον Μότσαρτ, τον Δάντη και τον Αισχύλο.

Η όπερα «Cavalleria Rusticana» θα παρουσιαστεί σε μορφή κοντσερτάντε με πρωταγωνιστές τη φινλανδοκαναδικής καταγωγής υψίφωνο Eilana Lappalainen και τον Ιταλό τενόρο Τζιοβάνι Μπατίστα Παλμιέρι. Θα παρουσιαστούν ακόμα θρησκευτικά έργα, όπως το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, το «Τε Ντέουμ» του Χάιντν, το «Γκλόρια» του Βιβάλντι. Αλλά και μια σύγχρονη αμερικανική παραγωγή της Ιλιάδας του Ομήρου από το νεοϋορκέζικο πρωτοποριακό θίασο Ακίλα Θίατερ και σε σκηνοθεσία Πίτερ Μέινερ, που έχει πάρει θετικότατες κριτικές από τους Νιου Γιορκ Τάιμς. Ο Μέινερ πέρυσι είχε ανεβάσει στο φεστιβάλ την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Παράλληλα, στο φουαγιέ του θεάτρου, όπου στεγάζεται το ιστορικό μουσείο του, θα φιλοξενηθούν συναυλίες μουσικής δωματίου από μέλη της Φιλαρμονικής του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα κλείσει σε εορταστική ατμόσφαιρα (19 Ιουλίου) με συναυλία με μικρασιάτικα και ρεμπέτικα από το συγκρότημα «Ταξίμ».

Το Φεστιβάλ Αιγαίου ξεκίνησε το 2000 από τον σημερινό καλλιτεχνικό διευθυντή του αρχικά σαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους από πενήντα ταλαντούχους νέους τραγουδιστές της όπερας από Ευρώπη και Αμερική να δουλέψουν στην Ελλάδα. Υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης δημιουργών συνδύασαν έτσι την εντατική εκγύμναση με εμφανίσεις στα νησιά, μέχρι που η διοργάνωση απέκτησε μόνιμη στέγη στη Σύρο και στο θέατρο «Απόλλων» το 2005. Το Φεστιβάλ Αιγαίου πραγματοποιείται με την υποστήριξη του δημάρχου Ερμούπουλης Γιάννη Δεκαβάλλα και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ερμούπολης.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 20 & 15 ευρώ (φοιτητικό, παιδικό) και μπορείτε να τα προμηθευτείτε στην Αθήνα από το βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, 210 3217917) και στη Σύρο από το Θέατρο «Απόλλων» (22810 85192). Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα: www.festivaloftheaegean.com.


[ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/07/2008]

No comments: