Saturday, April 2, 2011

«Τελευταίο Αντίο» στον Ιάκωβο Καμπανέλλη



Πλήθος κόσμου συνόδευσε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στην τελευταία « κατοικία» του.
Με μεγάλη συγκίνηση και μέσα στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ακαδημαϊκού, θεατρικού συγγραφέα και δημοσιογράφου. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να απευθύνει τον τελευταίο χαιρετισμό στον άνθρωπο που, κατά την ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, με την επί μισόν και πλέον αιώνα παρουσία του στο γίγνεσθαι του νεοελληνικού θεάτρου, αποτελούσε ο ίδιος, αδιάλειπτα, παράδοση και πρωτοπορία.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου, όπως ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο Μανώλης Γλέζος κ.α.

Επίσης, παρευρέθηκαν ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες του πνεύματος, καλλιτέχνες και σκηνοθέτες, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Παναγιώτης Τέτσης, η Κική Δημουλά, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Πλάτων Μαυρομούστακος, καθώς και πολλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κώστας Καζάκος, ο Κωνσταντίνος Καζάκος, η Άννα Βαγενά η Άννα Φόνσου, η Κοραλία Καράντη, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου κ.α.
Επικήδειους εκφώνησαν ο ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος ο οποίος μίλησε «για την προσωπικότητα που σφράγισε την ελληνική δραματουργία», απευθύνοντας το ύστατο χαίρε στον δημοκράτη, τον ποιητή και τον άνθρωπο, καθώς και ο συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, που χαρακτήρισε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη «χαρτογράφο των παθών του λόγου,», ο οποίος «δημιούργησε σχολή και όχι στερεότυπα σχολής».
Επικήδειο εκφώνησε επίσης ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες των Ναξιωτών προς τον εκλιπόντα Ιάκωβο Καμπανέλλη τόσο για το έργο του όσο και για τη μεγάλη αγάπη που είχε για τη γενέτειρά του Νάξο.
Ανακοινώθηκε επίσης ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με τα συλλυπητήρια των μελών του, καθώς και με τη γνωστοποίηση ότι η σημαία στο δημαρχείο της Νάξου θα ήταν μεσίστια επί τρεις μέρες και πως αντί για στεφάνι τα χρήματα θα προσφέρονταν στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα», όπως ήταν άλλωστε και η επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος.
Με αγάπη και συγκίνηση μίλησαν επίσης ο συγγραφέας Πλάτων Μαυρομούστακος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος. Στεφάνια έστειλαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του Άντα, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο πρέσβης της Κύπρου, η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Διοίκηση Εργαζομένων της ΕΡΤ, το προσωπικό της ΑΕΠΙ, η Ελληνική Ραδιοφωνία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κλπ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Οι Δηλώσεις για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η μοναδική προσφορά του στην Τέχνη και η καθοριστική συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στους αγώνες για τη Δημοκρατία αφήνουν μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Η ζωή και το πολυσήμαντο έργο του θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς και για τις επόμενες γενιές. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια»


Θλίψη για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη εκφράζει η πολιτική ηγεσία
Τη «βαθιά της θλίψη» για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη εξέφρασε η πολιτική ηγεσία της χώρας. Για «μοναδική προσφορά στην Τέχνη και καθοριστική συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Με τη δύναμη της συγγραφικής του πένας μετουσίωσε τον πόνο σε όραμα, ελπίδα, αγάπη ζωής και δημιουργία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Έδωσε νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο» λέει το υπουργείο Πολιτισμού. Φτωχότερος «ο πολιτισμός και τα ελληνικά γράμματα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Τον αγωνιστή, τον δημιουργό, τον θεατρικό συγγραφέα» αποχαιρέτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας σπουδαίος Έλληνας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Άνθρωπος του πολιτισμού, μα και ένας φλογερός αγωνιστής της Αντίστασης που δεν κάμφθηκε ποτέ, ούτε καν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν. Θεατρικός συγγραφέας με αξεπέραστο έργο. Κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Αφηγήθηκε με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό την πορεία και τη ζωή των Ελλήνων. Κατάφερε όπως κάνεις άλλος να συνθέσει τις δυσκολίες, τον αγώνα αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του Ελληνικού λαού. Το έργο του και η πνευματική του κληρονομιά μας έκανε περήφανους και ανήκει σ’ όλους τους Έλληνες. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

«Μια σπουδαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων έφυγε από κοντά μας» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός που ανέδειξε μέσα από το έργο του τις πολυτιμότερες αρετές της ελληνικής ψυχής, την ανθρωπιά, την ευαισθησία, την αγωνιστικότητα, το πάθος της ελευθερίας, στοιχεία που χαρακτήρισαν και τη δική του ζωή» τόνισε.

«Η συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και ο εγκλεισμός του από τους ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν σφράγισαν τη μετέπειτα πορεία του. Με τη δύναμη της συγγραφικής του πένας μετουσίωσε τον πόνο σε όραμα, ελπίδα, αγάπη ζωής και δημιουργία» πρόσθεσε.

«Κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας της μεταπολεμικής γενιάς, διεθνής προσωπικότητα, (ο Ιάκωβος Καμπανέλλης) έδωσε νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο και καθόρισε το ύφος του, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τη διεθνή θεατρική σκηνή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Η απώλειά του είναι μεγάλη όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά για όλο τον ελληνικό λαό που αγάπησε τα έργα του βαθιά. Τα αγάπησε επειδή εξιστόρησαν με μοναδική νηφαλιότητα αλλά και πίστη την πραγματική ζωή του Έλληνα, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες του» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μετοίκησε σήμερα στη "γειτονιά των αγγέλων"» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

«Δημιουργός ως την τελευταία του πνοή, σφράγισε με τα έργα του, το χώρο του θεάτρου που αγάπησε και τάχθηκε να υπηρετεί.

» Γνήσιος πατριώτης εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, από όπου -όπως ο ίδιος έλεγε- τον διέσωσε η τύχη. Όσα έζησε εκεί, αλλά όχι μόνο, τα μετέτρεψε σε ιστορικής σημασίας έργα, θεατρικά κείμενα και ποίηση» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Ίσως μάλιστα να μην φανταζόταν ούτε ο ίδιος, ότι στους δύσκολους καιρούς που περνά και πάλι ο τόπος μας, θα ήταν και σήμερα τόσο επίκαιρος:

» Φεύγοντας αφήνει σε όλους μια πλούσια πολιτική παρακαταθήκη. Αφήνει, όμως, τον πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα πολύ φτωχότερα. Ο πνευματικός κόσμος χάνει έναν αυθεντικό εκπρόσωπό του» πρόσθεσε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

«Στην συγγραφική του δημιουργία εμπνεύστηκε από τα προβλήματα και τα όνειρα του λαού, την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, την αντίσταση στον κατακτητή, που τη φρίκη της πολιτικής του έζησε, με χιλιάδες άλλους κρατούμενους, στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Ιδιαίτερη υπήρξε η συνεισφορά του στην ανάπτυξη του ελληνικού θεατρικού λόγου. Επεξεργάστηκε σε βάθος τις παραδόσεις και τα προβλήματα της θεατρικής γραφής, οδηγώντας το ελληνικό θέατρο από τον Ξενόπουλο στην ωρίμανσή του» ανέφερε.

«Το έργο του θα μείνει στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου» πρόσθεσε η ανακοίνωση.

«Με μεγάλη λύπη αποχαιρετούμε από τη ζωή, έναν σπουδαίο άνθρωπο. Τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Τον αγωνιστή που πλήρωσε τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, με τον εγκλεισμό του στο φασιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Μαουτχάουζεν. Τον δημιουργό που με την πένα του ύμνησε τη ζωή, τον έρωτα και την ελπίδα, ακριβώς εκεί, στην καρδιά του θανάτου, στους θαλάμους των αερίων, στη σκάλα, στο πολυβολείο. Τον θεατρικό συγγραφέα που πλούτισε την ελληνική θεατρική σκηνή» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας.

«Σε μία εποχή που οι αξίες οπισθοχωρούν, ο θάνατος του Ιάκωβου Καμπανέλλη δημιουργεί στην ελληνική ζωή ένα ανυπόφορο κενό» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς τους, σε «όλους και όλες που τον αγάπησαν πολύ».

«Τα ελληνικά γράμματα είναι πολύ πιο φτωχά από σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε ένας σημαντικός Έλληνας, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, γνήσιος πατριώτης και δημοκράτης. Πολυτάλαντος, σφράγισε με το έργο του τη λογοτεχνία, την ποίηση, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Θα τον κρατάει πάντα ζωντανό η μεγάλη του προσφορά και το έργο του» τόνισε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Ο Λεωνίδας Κύρκος δήλωσε ότι «ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε από τη ζωή. Η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός αποχαιρετούν τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Το λογοτέχνη που πρώτος διάβηκε την πόρτα της Ακαδημίας, μολονότι ήταν αυτοδίδακτος. Ο Ιάκωβος, ένας εξαιρετικά αγαπητός καλλιτέχνης, αγαπήθηκε από τον ελληνικό λαό, στον οποίο πρόσφερε άφθονο τον καρπό της δημιουργίας του. Διέπρεψε σε όλα τα είδη του λόγου και ιδιαίτερα του θεατρικού, όπου δημιούργησε πρωτότυπα έργα, που μαρτυρούσαν τη βαθιά του σχέση με την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Έγινε παγκόσμια γνωστός με το έργο που πρωταγωνίστησε η Μελίνα και που τη μουσική έγραψε ο Μίκης.

»Ο Καμπανέλλης ήταν εκλεχτό μέλος της ομάδας των λαϊκών καλλιτεχνών, που ανδρώθηκαν μέσα στην Αντίσταση και δεν ξέχασαν ποτέ την οφειλή τους. Ο πνευματικός κόσμος κλείνει ευλαβικά το γόνυ στο μεγάλο δημιουργό, που χάραξε νέους δρόμους στη συγγραφή θεατρικών έργων».

Μίκης Θεοδωράκης

"Η είδηση για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη με κτύπησε σαν κεραυνός. Οταν έχεις ζήσει μαζί του τόσο στενά δεμένος από την εφηβεία σου, νιώθεις μέσα σου ένα κενό σαν να έχεις χάσει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Αλλοι είναι αρμόδιοι να μιλήσουν για την μεγάλη του αξία και την ανυπολόγιστη προσφορά του στην Τέχνη και ειδικά στο θέατρο. Εγώ θρηνώ τον φίλο, τον συνεργάτη και τον άνθρωπο που ομόρφυνε το έργο και την ζωή μου."


Κική Δημουλά, ποιήτρια - ακαδημαϊκός

«Δεν θα πω το εξαντλημένο εκείνο το "φτώχυνε ο τόπος", τόσο εξαντλημένο που είναι σα να μην αισθάνεται η λύπη καμιά υποχρέωση να είναι μεγάλη ή διαφορετική. Ένα στερεότυπο αγγελτήριο θανάτου, τόσο στερεότυπο που να μη διαφοροποιεί για ποιον χτυπά η καμπάνα, ετούτου και του κάτω κόσμου. Θα πω μόνον ότι άδειασε, εσίγησε πια η "Αυλή των θαυμάτων", μέσα στην οποία ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μεγάλωσε και ανάθρεψε γενιές θαυμασμού, δέους, πίστης, παρηγορίας και αγαλλιάσεως».

Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης

«Ηταν για πάντα δεμένος με  - ίσως - το έργο της ζωής μου, τον "Δράκο". Μια σχέση μαζί του θα μπορούσα να πω ότι κράτησε χρόνια καθώς και σήμερα ακόμα οι ειδήσεις για για την πορεία αυτής της ταινίας, ο περίεργος θρίαμβός της και η σπάνια μακροζωία της με κράτησε άρρικτα δεμένο με τον Καμπανέλλη σε μια σχέση περίεργη, σχεδόν μεταφυσική.
Ηταν το έργο μας και αυτό το "μας" έμοιαζε σαν συγγένεια αίματος».

Κώστας Γεωργουσόπουλος, θεατρικός κριτικός

«Ο Καμπανέλλης πλούτισε την ελληνική χαρακτηριολογία με έναν «άνθρωπο»-σύνθεση των αντιφάσεων της ιστορίας μας. Μετά το δίδυμο Αχιλλέας - Οδυσσέας, Διγενής - Φτωχοπρόδρομος, Καραγκιόζης - Χατζηαβάτης, με τον Στέλιο του στην «Αυλή των Θαυμάτων» δημιούργησε το θεμελιώδες μείγμα της ταυτότητάς μας: τον ονειροπόλο, τον ρεαλιστή, τον αισθηματία, τον προδότη, τον ονειροβάμονα και τον καταφερτζή. Και μόνο γι' αυτή του την κατάθεση, που γέννησε δεκάδες επιγόνους, θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού πνεύματος».

Συλληπητήρια δήλωση ΥΠΠΟ

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας της μεταπολεμικής γενιάς, διεθνής προσωπικότητα, έδωσε νέα πνοή στο ελληνικό θέατρο και καθόρισε το ύφος του, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τη διεθνή θεατρική σκηνή. Η απώλειά του είναι μεγάλη όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά για όλο τον ελληνικό λαό που αγάπησε τα έργα του βαθιά. Τα αγάπησε επειδή εξιστόρησαν με μοναδική νηφαλιότητα αλλά και πίστη στην πραγματική ζωή του Ελληνα, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες του».  

No comments: